Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

inka74 10:26, 27 cze 2019

Anda napisał(a)

Pierwsze gałązki szałwii, te zewnętrzne, przycinam do przedostatniego listka zaraz na początku kwitnienia. Po kwitnieniu część pozostałych gałązek przycinam do ostatniego listka lub jeszcze niżej, a część wyżej. Gałązki, które zostały przycięte na początku kwitnienia teraz kwitną. Reszta dojdzie, jeśli ślimaki nie zjedzą młodych listków Kiedyś tak się dziwiłam, dlaczego szałwie tak długo nie ruszają po cięciu, aż nie zobaczyłam na nich ślimaków
muszę wypróbować. zawsze mnie drażniło, jak szałwia po kwitnieniu długo się zbierała i w sumie potem takimi wiechciami grubymi kwitła. A tu będzie delikatniej a o ile dłużej.
asiak 10:59, 27 cze 2019

Ewuniu, Ty nasza Królowo Róż Mam pytanko Czy przekwitnięte kwiaty róży Pilgrim obcinamy tak jak u pozostałych róż? A jak postępujemy z Gizelką?
I jeszcze miniaturowe Lupo?
Z góry dziękuję
malgol 11:04, 27 cze 2019

Magara napisał(a)

Pomysł zapisany, dzięki za wytłumaczenie
Jutro pójdę obejrzeć jak to jest z tymi przedostatnimi i ostatnimi listkami bo jakoś sobie teraz nie potrafię tego zwizualizować

No ja tez nie mogę Nie wiem czy liczyć te listki od dołu gałązki czy od czubka
nicol21 13:50, 27 cze 2019

Piękne masz róże. I jakie zdrowe!! Super!

Dla koleżanki szukam róży: herbaciana, bezobsługowa oraz pachnąca niezbyt wysoka. Polecisz coś?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 22:51, 27 cze 2019

malgol napisał(a)

No ja tez nie mogę Nie wiem czy liczyć te listki od dołu gałązki czy od czubka

Gosia, ten sam problem mam choć oglądałam dzisiaj moje szałwie z każdej strony
i w sumie dalej nie wiem co robić, bo w jednej kępie część już przekwitła a reszta dalej idzie w kwiaty
może zostawić jak jest a patent Ewy zastosować dopiero w przyszłym roku???
czekam co Ewa powie
Anda 10:26, 28 cze 2019

Poppy napisał(a)

Nie, nie znam, dopiero wygooglowalam. TY masz mydlany zapach, ja ziolowy
Mydlanie pachnie jeszcze mieta kolonska, chociaz moze powinnam napisac jak woda kolonska

U nas zimowanie alstroemerii latwiejsze, to na pewno. Czytalam, zeby te wrazliwe zabierac w donicy do domu/szklarni, ale moze jakos inaczej daloby sie przechowac te jej bulwy? Moja byla chyba za plytko posadzona, i dlatego padla.

Spróbuję w tym roku przechować dalie i agapanty, więc alstroemeria dokopuje do nich. Zobaczymy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:29, 28 cze 2019

romaya napisał(a)

Jestem pewna. Są grubaśne, o zupełnie innych liściach i kolcach niż reszta. Najdłuższy po zimie miał jakieś 2 m - wtedy nie byłam pewna czy to dzik i zostawiłam. Rosną pojedynczo - wyrywam, za chwilę wyrasta drugi. Pewnie nieskutecznie urywam, choć wyglądam, jakbym bajkową rzepkę ciągnęła. Piętka jest, ale zazwyczaj niewielka. Następnym razem chyba wykopię i wyrwę z większą.

BTW, po ostatnich zdjęciach Twojej Alexandry nie wytrzymałam i kupiłam. A że nie warto płacić za wysyłkę tylko jednej róży, dokupiłam Claire Austin i Darciego Busella Oby nie było pomyłki, bo jestem coraz bardziej pewna, że Geoff to Eden albo coś podobnego.

Hmm, takich grubych dzików jeszcze nie widziałam, ale to nic nie znaczy W miejscu, w którym wyrastają odkop ziemię aż do miejsca szczepienia i wtedy wyrwij. Przy okazji sprawdź skąd wyrastają. Dziki które znam są przeważnie wiotkie i o jasnych liściach

Myślę, że zakupów nie będziesz żałować Wszystkie trzy róże piękne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:31, 28 cze 2019

mira napisał(a)

a to mnie zaintrygowało - ale jaką kocimiętką i czy w jednym czasie idą do ścięcia bo u mnie przywrotnik jeszcze z tydzień i wycinam - ale mam do nadrobienia

pozdrawiam

Moją kocimiętkę tnę jak mi przeszkadza. Za chwilę i tak zakwita. Przywrotnika tnę przed 20 czerwca, żeby dzień był jeszcze jak najdłuższy, wtedy szybciej się odradza. Tak podają tutaj doświadczeni, starzy ogrodnicy
Anda 10:32, 28 cze 2019

inka74 napisał(a)
muszę wypróbować. zawsze mnie drażniło, jak szałwia po kwitnieniu długo się zbierała i w sumie potem takimi wiechciami grubymi kwitła. A tu będzie delikatniej a o ile dłużej.

Wypróbuj Trochę zachodu z tym, więc jeśli ma się dużo do ciecia to chyba jest niewykonalne.
Anda 10:37, 28 cze 2019

asiak napisał(a)
Ewuniu, Ty nasza Królowo Róż Mam pytanko Czy przekwitnięte kwiaty róży Pilgrim obcinamy tak jak u pozostałych róż? A jak postępujemy z Gizelką?
I jeszcze miniaturowe Lupo?
Z góry dziękuję

Tak, Pilgrima przycinaj tak jak pozostałe róże. Gizelkę też, tam dokąd dosięgniesz Lupo możesz przejechać kosiarką Tam ciachaj po prostu jak ci pasuje, całymi wiechciami Ona kwitnie non stop, więc nawet jeśli kwiatów nie wytniesz, to i tak będzie kwitła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies