Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:26, 21 sie 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Pierwsze co bym zrobiła to zasłoniła mur....no i cis albo bluszcz mi się najbardziej widzi Ale bardziej cis.
I chyba bym tę magnolię przesadziła na lewo. Na środek tego placyku sześciokątnego

Juziek cis bardzo by mi się widział ale tak sobie myślę, że taki żywopłot znów zabrałby mi miejsce. Dotąd rosły cyprysy, przycinałam je a mimo to sporo tereny zajmowały, na inne rośliny miejsca brakło. Może bluszcz też nie bedzie zły ? no i jak już zauważyłaś - za darmo

Magnolia chyba musi zostac tam gdzie jest.

1- zasłoni mi część muru (już za tarasem) bo szary tynk też nie jest reprezentacyjny
2- na placyku o którym wspomniałaś idzie ścieżka. Rosną duże już szmaragdy, których mąż nie pozwoli wyciąć. No chyba, że będę miała super projekt i pewność, ze już nic zmieniac nie będę...
3- zasłaniłaby widok na najciekawszą tam roślinę czyli wielki bukszpan. Idąc w stronę furtki rzuca się w oczy i naprawdę straciłby gdyby go przysłonić. Tam widzę raczej niskie rośliny.
4- W narożniku rośnie jarzębina i z kolej ona zasłaniałaby magnolię.

Tak tam wygląda po uzupełnieniu mojego szkicu (nie śmiać się !!!! )

Ogród - moje czwarte dziecko 12:25, 20 sie 2016

Do góry
Przyszłam się przywitać i zaznaczam wątek!jestem przekonana że stworzysz piękny ogród.Doradców masz najlepszych i myślę że wiesz w jakim kierunku zmierzasz.Obie zaczynamy,mamy takie same drzwi wejściowe i lubimy szarości/sądząc po oknach/.Powodzenia!
Gdzie można stworzyć taki prosty i przejrzysty projekt,bo jestem komputerowym laikiem?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:33, 19 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Witaj
Znalazłam w końcu czas żeby zapoznać sie. z Twoim wątkiem Zapowiada sie ciekawie, projekt bardzo mi się podoba i tak naprawdę najbardziej hasło nowoczesny przyciągnęło mnie tutaj
Zaznaczam wątek

PS I ciekawi mnie jaki masz pomysł na kuchnię? bo tez jestem na tym etapie, że będę zmieniać swoją zdezelowaną 12letnią

Bardzo mi miło, ze do mnie zajrzałaś. Nie uwierzysz, ale też przymierzałam się do odwiedzin u Ciebie, bo spotykamy się na tylu wątkach. Teraz to już konieczna rewizyta jest.
Pomysł na kuchnię mam od dawna. Biała kuchnia wysoki połysk, dębowe blaty, wyspa na środku i Wielka szafa od sufitu po podłogę na jednej ścianie-za nią ukryta spiżarka.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:02, 19 sie 2016

Do góry
Witaj
Znalazłam w końcu czas żeby zapoznać sie. z Twoim wątkiem Zapowiada sie ciekawie, projekt bardzo mi się podoba i tak naprawdę najbardziej hasło nowoczesny przyciągnęło mnie tutaj
Zaznaczam wątek

PS I ciekawi mnie jaki masz pomysł na kuchnię? bo tez jestem na tym etapie, że będę zmieniać swoją zdezelowaną 12letnią
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:05, 19 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
dwa metry rabaty dasz radę zrobić? Hortki metr od tarasu, z tyłu maskujące drobiazgi, z przodu bukszpanowy żywopłocik jak zrobisz...teraz możesz pobrać gałązki na sadzonki, ukorzeniacz, cieniste, stale wilgotne miejsce i siup Na wiosnę będziesz miała sadzonki

Tak dam rade wieczorkiem wrzuce projekt z drugiej strony tarasu. Jak myslisz przy samych schodach dać same hosty, czy wymieszać z kopytnikiem, zeby zagościł pod schodami?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:26, 19 sie 2016

Do góry
gosia_w_ogrodzie napisał(a)
Witaj! Piękny ogród,będę zaglądać po inspiracje,ale teraz interesują mnie Twoje początki bo muszę zrobić rysunek/projekt działki i spis inwentarza.. Pamiętasz jak robiłaś? Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie ze swoimi doświadczeniami

o matko to było tak dawno
normalnei to mąż mój w Corelu rysował.
ale dziewczyny róznie, jak kto umie tak rysuje sa nawet takie co pięknie ręcznie rysują
powodzenia
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 22:14, 18 sie 2016

Do góry
Próbuje skrobnąć projekt, boje się że znów przekłamię i przesadzę z wielkością roślin i ich ilością. Dopytam jeszcze o odległości między roślinami....
Limki odległość od siebie 1 m ?
Jakie odległości należałoby robić między hostami, żurawkami, hakonechloa a hortensjami?
Między Gratkami by stworzył się szpaner 3m?
Ogród zapracowanej mamuśki 10:37, 17 sie 2016

Do góry
Kochany mąż uporał się ze stolikiem ogrodowym, ale powiedział że malować to mam sobie sama. Tak więc w weekend będę malowała i wtedy foty zrobię.

W weekend zaplanowałam też wyjazd do Bądkowa na wystawę traw i hortensji.
Zakupy może uda się zrobić .

Teraz rozpoczynam pracę przy rabacie z przodu domu.
Sprawy techniczne zostawiam mężusiowi.
Rabata ma długość 14 m, szerokość 4 m. Już są posadzone cyprysy i bukszpany (4 małe kule i 1 duża kula). W planie mam na niej miskanty tylko zastanawiam się który będzie pasował do żółtych róż. Będzie klon palmowy, sosny, hortensja, derenie i jakieś jednoroczne.

Narazie foty niedorobionej rabaty.

Gotowy projekt trochę później, bo muszę go przemalować.
Odcienie zieleni 2 22:24, 16 sie 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

dziekuje Asia,hihi moje dopiero mają 5, a dla mnie to duzo bo mam pierwszy rok je, chciałabym już widzieć u siebie takie 40 szt.
Fajnie masz, ze kuchnia na tyłach, ja żałuję, mimo że projekt miałam indywidualny
To co byś radziła dac na okna by mi tam nikt nie lukał?a wyglądało ładnie, ale nie klasycznie, (boję sie ze jeszcze nic takiego nie wynaleziono), więc jedynem wyjsciem u mnie chyba bedzie przesunać przyłacze do kranu... i bedzie pusto pod oknem.
niestety moje zielone tylko w połowie przeżyły zimę...oby Twoje okazały się mniej kapryśne.
Na okno nie mam pomyslu...ją lubię jak są puste
Odcienie zieleni 2 22:14, 16 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pięknie u Ciebie.Trawki wypasione.u mnie gJ niestety bardzo marne.inne majabpo 40 sztuk na sadzonce albo i więcej a one...5.

Co do okna to większość projektów ma kuchnie na froncie.ma to swoje plusy.ja mam na tylach domu i dobrze mi z tym.firanki ani nic takiego bym nie polecala

dziekuje Asia,hihi moje dopiero mają 5, a dla mnie to duzo bo mam pierwszy rok je, chciałabym już widzieć u siebie takie 40 szt.
Fajnie masz, ze kuchnia na tyłach, ja żałuję, mimo że projekt miałam indywidualny
To co byś radziła dac na okna by mi tam nikt nie lukał?a wyglądało ładnie, ale nie klasycznie, (boję sie ze jeszcze nic takiego nie wynaleziono), więc jedynem wyjsciem u mnie chyba bedzie przesunać przyłacze do kranu... i bedzie pusto pod oknem.
Ogród i co dalej 21:03, 16 sie 2016

Do góry
Monka napisał(a)
(...)
chyba jednak muszę wstawić zdjęcia poglądowe i projekt wstępny

Dałaś radę z cięciem to i z planem dasz radę
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:56, 16 sie 2016

Do góry
mnie się projekt podobuje, tylko te lampy kule...a może

w ten deseń

albo albo takie
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:25, 16 sie 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Czyli się zapowiadają kuchenne rewolucje
Pokaż coś z prac Małego Picassa

Hahah-jak będę mieć projekt to wrzucę-czekam jeszcze z podpisaniem umowy na info od chłopka, który ma zabudowę zrobić itd.-bo nie wiem jak on z czasem stoi-ale to i tak temat rozwinie się wiosna 2017,bo takie terminy na kuchnie
Ogród i co dalej 19:58, 15 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
ostatni dzwonek na sadzenie traw. Pytanie tylko czy ML nie będzie za wysoki.
Równie dobrze pod Niwaki możesz dać lawendę, szałwię niską, kompaktową + np. seslerię jesienną, w to stipa (na wiosnę posadzona). Musisz tylko pamiętać aby tak sadzić byś miała dojście na wypadek cięcia (czyli gdzie miała stopy postawić)
Jenak jak dla mnie bez sensu jest aranżować fragment tylko pod niwaki. Tam trzeba pomyśleć kompleksowo o rabacie, tak by w całości była spójna.

Wiem ,że nie mogę aranżować jednej rabaty na tym ciągu gdzie są jeszcze choiny srebrne chcę właśnie dać lawendę za nią czerwony berbeys , nie wiem jaką odmianę zależy mi aby szybko rosła , więc pod niwaka może lawenda , ale dochodzi jeszcze kształt rabat , chyba jednak muszę wstawić zdjęcia poglądowe i projekt wstępny
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 15:51, 15 sie 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Nie ma się co spieszyć, gdyby ogród miał powstać szybko potrzebny byłby worek pieniędzy
Obie rabaty bardzo fajne a Anabellki są śliczne

Dzięki Kamila
Rabaty się zmieniają, nie ma dnia żebym chwasta nie wyrwała Siedzę teraz przy kąpie i przerabiam ponownie projekt rabaty wokół tarasu.... nie jestem pewna co do traw... chyba będzie tam z nimi łyso... zastanawiam się nad czymś zimozielonym...
Wiem że sezon urlopowy, ale może ktoś z forum pomoże mi w projekcie tej rabaty?

Zaraz skocze na podwórko zrobię zdjęcia
Chciałabym w tym tygodniu zrobić całą rabatę bo będę miała czas i wsparcie -> teściową do dzieci
Jak więcej błędów nie popełnić...... 17:22, 14 sie 2016

Do góry
Danusiu sama. Nie mam projektu teraz wiem,że zabrałam się za ogród od złej strony. Gdybym miała projekt zaoszczędziłabym sobie pracy i kosztów.
Nigdy nie ukrywałam,że na ogrodowisko trafiłam po obejrzeniu Mai w ogrodzie Twój ogród zrobił na mnie ogromne wrażenie Od tamtej pory w wolnych chwilach czytam, uczę się podglądam sprawdzone zestawy i żelazne rośliny. Dużo roślin staram się rozmnażać i formować sama dlatego na efekty trzeba czekać ale nauczyłam się już chyba ogrodowej pokory.
Jest mi niezmiernie miło że Ci się podoba może po tym wpisie bardziej przychylnym okiem spojrzę na swój ogród bo już tak mam że zawsze jest jakieś ale jednak nie wyobrażam sobie że mogło by go teraz nie być i pisze to dziewcze wychowane w bloku, które poproszone kiedyś przez mamę o wyplewienie marchewki na działce uważało to za najgorszą karę.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 14:32, 14 sie 2016

Do góry
Mam pytanie, robiłam ci projekt czy sama tak zrobiłaś? Jeśli sama, to super wyszło
NewLife w ogrodzie 10:38, 14 sie 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Nasza szara polska rzeczywistość Sytuacja jak z filmu Bareii.

BasiaLT napisał(a)
Zamiast rozmawiać spróbuj napisać pismo. Zgodnie z kpa to pismo wszczyna sprawę a nie rozmowa. I po każdym większym deszczu koniecznie rób zdjęcia, żebyś miała potem jakikolwiek dowód. A tak swoją drogą to faktycznie masz przekichane z taką lokalizacją. Niby fajnie bo spokój ale o inwestycje drogowe może być faktycznie ciężko.

jolanka napisał(a)
Beatko, tylko na piśmie. Urzędnik na ustawowy termin odpowiedzi i musi powolać się na jakies ustalenia i musi się pod nim podpisać imiennie.
Jeśli byla planowana budowa drogi to musiał byc zatwierdzony projekt - poproś o niego Zobaczysz czarno na bialym co i jak. Dobrze jest zrobic zdjęcia i puścić je do lokalnych mediów - tego nikt nie lubi i zazwyczaj jakaś reakcja wtedy jest.

zoja napisał(a)
Dziewczyny mają rację - nic na gębę, trzeba pisać i albo na biurze podawczym z pieczęcią na swojej kopii albo poleconym za potwierdzeniem odbioru słać.
...a jeszcze lepiej niektóre instytucje reagują na skargę (pisemną oczywiście) - boją się że źle wypadną w statystykach i odpowiedzieć też muszą...

Powodzenia!

blyxa napisał(a)
LyraBea - dziewczyny dobrze radzą. Z urzędami tylko pismami rozmawiaj. I rób dokumentację fotograficzną po każdej ulewie. (i zapisuj sobie dokładnie z kiedy zdjęcia). Jakby nie daj buddo jakiś deszcz poczynił Ci szkody - będziesz miała podstawę aby się ubiegać o odszkodowanie.

Ściskam ciepło z okazji smutków "nic-nie-robienia". Też tak czasem mam.

Co do bycia na widoku - to u mnie też wszystko widać, ale jakoś specjalnie nad tym nie boleję. To akurat kwestia kulturowa. U nas każdy marzy o płotach, wysokich szpalerach tui itp, a w takiej Holandii okna na pół ściany domu, zero firanek i można obcym ludziom do gara zaglądać A balkon sąsiada przydatny - aby mieć takie zdjęcia to ja bym na jakąś sosnę się chyba musiała wdrapać

Kompostownik mnie zainspirował. Co prawda sama robić nie będę, ale już obmyśliłam gdzie może stanąć i muszę sprzedać odpowiednio pomysł połówkowi

Wiem Dziewczyny, że dobrze radzicie, ale odpuściłam temat. Tylko szarpaniana i przepychanka by była. A wymiana korespondencji jak bicie piany mnie się teraz, gdy mam tyle na głowie nie uśmiecha. Mąż wróci, może się za to zabierze. Będziemy dokumentować zachowanie drogi przy różnych warunkach atmosferycznych, robić zdjęcia i może wtedy się coś da zrobić. Pozytyw z tego taki, że przy mnie trochę wolniej jeżdżą i tak nie hałasują. Bo dźwięk, gdy koła pędzą po perforowanych płytach jest okropny.
Ogród pod sosnami 21:39, 13 sie 2016

Do góry
Dziękuję Justynko
Byłam u Ciebie, widziałam projekt kratkowej. Będzie super
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:34, 13 sie 2016

Do góry
Danusiu wpadniesz do mnie na str 166 i 167 podratowac Twój projekt a w zasadzie moje kombinacje na Twoim projekcie ♡♡♡

Magnolia Black Tulip z tyłu Ivory Halo i złoty cyprysik - co dać jej w nogi żeby nie było kokoszki i bałaganu. ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies