Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:35, 08 cze 2019

Do góry
Asia miały być cisy na obwódke po obu stronach ławeczki ale u nas z nimi problem a przez neta przesyłka prawie 100 zł. Wiec stwierdziłam ze będą tuje hoseri sadzone co 30 cm. Może kiedyś stworzą żywopłot równy z ławka. Szałwia u mnie musi się pojawić. Myślę o wyższej caradonnie przy grabach i o Compacta bright rose na rabacie z bzem. Jeśli chodzi o trawy przy grackach to napewno nie będą to rozplenice bo mam je obok w szpalerze obok ławeczki kamiennej.Wiec jeśli nie gracek to może sporobolusy z szałwia. . .
Skąpana w słońcu 22:03, 08 cze 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Tak cudnych irysów jeszcze nie widziałam, urzekły mnie łososiowe i białe najbardziej, ale pozostałe też przepiękne
Idę dalej się cofać, bo dawno u Ciebie nie byłam

Dziękuję Mirusiu w imieniu irysków. Faktycznie są cudne, szkoda będzie jak przekwitną.

Szałwia zwisła

Cudnie pachną goździki

Debiutuje u mnie róża Eglantyne. Cudna

Piwonia, też je lubię

Po nitce do kłębka ;) 21:48, 08 cze 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
W fiolecie to dobrze jest posadzić naprzemiennie kwitnące.
oczywiście numerem jeden jest szałwia, którą natychmiast po kwitnieniu trzeba przyciąć, a ona ogarnie się i znów kwitnie.
Po pierwszym kwitnieniu szałwii wpasowują się przetaczniki i lawenda.
Z białych to najbardziej niezawodne będą jezówki.

Ostatnio właśnie przy nich stalam i były białe i fioletowe nawet ale nie chciałam kupić kota w worku hihi
Mój ogrodowy pamiętnik 21:23, 08 cze 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Szałwia Agatko piękna tez na nią poluję zależy jakie tło mają stanowić jasne czy ciemne ?

W sumie sama nie wiem. Na części skarpy będą red barony a na reszcie jakieś trawy i rozchodniki. Te lime zinger nawet mi się podobały bo mają fajne te kapustki .
Mój ogrodowy pamiętnik 21:20, 08 cze 2019

Do góry
Szałwia Agatko piękna tez na nią poluję zależy jakie tło mają stanowić jasne czy ciemne ?
Ogródek przy lesie 18:45, 08 cze 2019

Do góry
Uzupełniłam w końcu rabatkę. Dosadziłam berberys orange rocket, hortensje,miskant variegatus , szałwia. Patrząc z przodu widać pietra. Dopiero na zdjęciach to zobaczyłam. Tam gdzie trawa będzie kiedyś ścieżka, oczywiście nie taka szeroka jak jest teraz. Nie chcę tam w ogóle trawy.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 16:29, 08 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Myślałam o takich uskokach równoległych do ściany domu ( ogrodzenie jest niestety po skosie) . Pomiędzy grabami byłyby gracki , w bocznych rabatach przed grabami białe jeżówki i ewentualnie zawilce białe zatopione w seslerii jesiennej. a w środku coś bordowego , rózowego, fiolet w nawiązaniu do rozchodników matrona ( szałwia, lawenda, kocimiętka ???) od bza do grabów przy studni byłyby zimozielone kulki a w nich werbena i może jakas trawka ... Nie wiem czy nie za dużo tego wszystkiego ....

Agi bardzo mi się Twój projekt podoba!
Uskoki fajny pomysł.
Gracki lubię, ale Poli ma raqcję. Są troxchę za wysokie do graba.
Pewniak to rozplenice. Zajrzyj do Magdy70, to zobaczysz najpiękniejszą grabową na ogro... (wg mnie).
Ja na brzozowej białe jeżówki mam z Hakonechloa Macra, też fajnie to wygląda.

Z kolorów na środek proponuję szałwię - jest niezniszczalna, kwitnie 3-4- razy w sezonie.
A na studnię daj Perovskię - ona jest wyższa i świetnie uzupełnia fiolety.
Ja mam na szczycie skarpy pod grabem. Możesz wszytko u mnie w Wizytówce obczaić.

A te żywopłociki na przedzie to z czego? Cisy?
Ogród w remoncie 10:03, 08 cze 2019

Do góry
Nie mam kompletnie czasu by śledzić wątki, czasem w nocy udaje mi się trochę u Was ponadrabiać, niech już będą wakacje.
Dla dokumentacji moja frontowa szałwia. Hortek dosadzanych zza niej nie widać

Po nitce do kłębka ;) 09:10, 08 cze 2019

Do góry
malinia napisał(a)
co kwitnie całe lato dziewczyny ?
najlepiej w fiolecie i bieli ?
to jest pytanie, które mnie ostatnio gnębiło...
Toszka napisał(a)
oczywiście numerem jeden jest szałwia, którą natychmiast po kwitnieniu trzeba przyciąć, a ona ogarnie się i znów kwitnie.

A to jest odpowiedź na moje pytanie
Po nitce do kłębka ;) 08:59, 08 cze 2019

Do góry
Ostróżki białe i fioletowe. Jak się przytnie też zakwitają ponownie. A jednoroczna szałwia omączona kwitnie na fioletowo aż do późnej jesieni bez przycinania.
Po nitce do kłębka ;) 07:32, 08 cze 2019

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 23:23, 07 cze 2019

Do góry
Kilka dni a aranżacja uległa zmianie. Łubiny przekwitły, ich miejsce zajęła róża Olivia. Doszła też szałwia fioletowa.
Bylinowa łąka 22:56, 06 cze 2019

Do góry
Tak rozkwitły bodziszki, w tym roku są wyjątkowo wysokie.

Szałwia samosiejka, jest okazalsza niż mamusia.

Cały czas pisałam,że to przetacznikowiec wirginijski, a tu zonk. Po kwiatostanach widać, że to przetacznikowiec syberyjski. Pojawił się już delikatny niebieski kolorek i charakterystycznie przegięte kwiatostany.

W ogródku emerytki 16:42, 05 cze 2019

Do góry
Biała szałwia wystartowała pierwsza.

Goździki kamienne.

Szałwia jednoroczna.

Między liśćmi obrazków włoskich są pochewki z kwiatami, może w tym roku się rozwiną.
Tajemniczy Ogród 14:35, 05 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Mmmmm, ładnie . Jestem, jak wiadomo , fanką szałwii. A jak ładnie się z tymi naparstnicami zgrywa i ten Amazon Mist ślicznie świeci. Chyba go sobie kupię .
A zamiast liliowców może irysy? Mają znacznie subtelniejsze liście. Mnie też jakoś drażnią liście moich liliowców. Może im wybaczę jak pokażą kwiaty.

Szałwia jest ekstra, nie? Bezproblemowa roślina i piękna.
Amazon polecam, przetestowałam, zimuje i najdłużej ze wszystkich moich traw ładnie wygląda.
Na irysy to tam już miejsca nie ma One z kolei rozłożyste. Jeszcze poczekam, tak ja Ty, na kwiaty
Droga do spełnienia 13:59, 05 cze 2019

Do góry
szczególnie chodzi mi o część sesleria-szałwia
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:17, 04 cze 2019

Do góry
Przycięłam dziś wielkie kępy rozchodników na pojałowcowej. Zagłuszały mi rosnące za nimi hortki. I odetchnęłam z ulgą, bo rabata wreszcie zaczęła jakoś wyglądać. Do wymiany jest tam jeszcze niebieska szałwia nn, bo rośnie na brzegu rabaty a sięga mi do kolan... poczekam aż przekwitnie i wymienię ją na Compactę Deep Blue. Tak to jest jak rośliny rosną jak chcą a nie jak powinny .
Podwórkowa rehabilitacja 20:23, 04 cze 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Śliczne roślinne kompozycje, ta biała szałwia pięknie z piwonią wygląda. Też ją mam, aktualnie koczuje w donicach bo różanka się tworzy i wykopuję co mogę

Też mi się podoba to połączenie, potem po piwoniach będą dalie, perovskia i monarda.
Po moich szałwiach przesadzanie widać na dolnych listkach. Ty o swoje musisz jeszcze bardziej dbać, bo rosną w donicach. Działasz Asia jak torpeda
Podwórkowa rehabilitacja 20:07, 04 cze 2019

Do góry
Śliczne roślinne kompozycje, ta biała szałwia pięknie z piwonią wygląda. Też ją mam, aktualnie koczuje w donicach bo różanka się tworzy i wykopuję co mogę
Podwórkowa rehabilitacja 19:30, 04 cze 2019

Do góry
Przesadzana w tym roku Salvia nemorosa 'Schneehugel' Szałwia omszona dobrze sobie radzi. Mam ich 10 sztuk

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies