Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 07:58, 28 cze 2019

tawuły w tym roku całkiem ładnie kwitną - w zeszłym były zupełnie niepozorne.

za chwilę będę je przycinała, bo już zaczynają wyrastać nowe przyrosty.

tak wygląda obecnie trawnik pod lipami. pedanci mogą dostać zawału

przy czym trawnik to nie problem, bo kosiarka za chwilę zbierze, ale rabat nie zamierzam odkurzać, a np.: na dużych liściach funkii bardzo dużo paprochów się zbiera

zbliżenie na miodunkę i wietlicę:

obie sobie bardzo chwalą nową miejscówkę. Do tego stopnia, że wietlicę, którą sadziłam z przodu rabaty, bo niska była, będę chyba musiała z powrotem przesadzić dalej

tawułki vision in white zaczynają kwitnąć, choć niezbyt spektakularnie.

vision in pink wcale nie zamierzają. no nie podoba im się u mnie, zdecydowanie.
makadamia 08:01, 28 cze 2019

migawki z lipowej:

makadamia 08:08, 28 cze 2019

hortensja ogrodowa kwitnie nawet w dużym cieniu, choć niezbyt spektakularnie

za to bardzo obficie kwitną mi takie małe hosty nn
zwykle nie lubię kwitnięcia funkii, ale dla tej robię wyjątek

orszelina na kwaśnej też zbiera się do kwitnienia

a tutaj ironia losu:
przypadkiem wyszło, że mam dwa niskie, różowe przetaczniki obok siebie (pink goblin i heideking - ale nie wiem, który jest który). Jeden od samej wiosny miał ładne ulistnienie, a drugi jakieś brzydkie, drobne, w plamki. Już się ucieszyłam, że będę mogła dokonać eliminacji, a tutaj się okazuje, że ten z brzydkimi liśćmi ma ładniejsze kwiaty: mniej wyblakłe i mniej pokładające się. I znowu dylemat
makadamia 08:11, 28 cze 2019

UrsaMaior 09:00, 28 cze 2019

April napisał(a)
to co Iza, dołączysz np 6-ego? Możesz do mnie przyjechać a potem do ZP. Albo odwrotnie

Kysz kysz! Miałam niczego w tym roku nie kupować! Choć w sumie i tak już kupiłam hahaha
UrsaMaior 09:02, 28 cze 2019

Kasia_CS napisał(a)
ech, ZP to dobry punkt spotkań

A tak, tak, zgadza się, nie Kaśka?;D
malgol 09:02, 28 cze 2019

makadamia napisał(a)
jeszcze wrzucę parę zaległych zdjęć, zanim znowu zaczną mi zawracać głowę robotą, i jednego posta będę musiała pisać dwie godziny

bodziszek rozanne zastąpił lawendę, która ostatecznie wyleciała z tej rabaty
liatra i trzcinnik jakoś nie chcą rosnąć i z tyłu mam dziurę. ehhh

U mnie tez bodziszek rosanne miał zastąpić lawendę na lekko ocienionej rabacie ,ale niestety nie spełnia zadania...nie jest taki gesty jak u Ciebie i taki jakiś luźny, wysoki i ma dużo mniej kwiatów. Co robisz ze swoim ,że tak obficie kwitnie?
UrsaMaior 09:05, 28 cze 2019

makadamia napisał(a)

Skusiłam się, jak je zobaczyłam na żywo, rosnące na rabacie wejściowej

Ja w takim sam sposób kupiłam u nich śmiałka Waldschrat Kępa była soczysta i zielona, bardzo ładny.
UrsaMaior 09:07, 28 cze 2019

A ja lubię takie trawniczki Wyglądają naturalniej niż wypicowane, które oczywiście też ładne, ale jakieś takie sztuczne...
makadamia napisał(a)

tak wygląda obecnie trawnik pod lipami. pedanci mogą dostać zawału

makadamia 09:10, 28 cze 2019

malgol napisał(a)

U mnie tez bodziszek rosanne miał zastąpić lawendę na lekko ocienionej rabacie ,ale niestety nie spełnia zadania...nie jest taki gesty jak u Ciebie i taki jakiś luźny, wysoki i ma dużo mniej kwiatów. Co robisz ze swoim ,że tak obficie kwitnie?

sama nie wiem.

Ja go mam teraz w dwóch miejscach: na południowej rabacie, gdzie ma mniej słońca za to więcej miejsca, jest właśnie taki jak mówisz: rozlazły i niezbyt obficie kwitnący. Za to w ciasnym miejscu z południową wystawą jest zwarty, wysoki i obficie kwitnący Wygląda na to, że się dopasowuje do warunków

Lawendę w końcu wywaliłam stąd, bo ona jednak lepiej wygląda w luźnych nasadzeniach, a tutaj chcę na gęsto. Do tego miałam za dużo podobnych do siebie kwiatków: kłosowiec, szałwia, lawenda. A gwoździem do trumny było to, że po zimie jedna z trzech sadzonek bardzo marnie odbiła