Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ptasi gaj 22:32, 26 maj 2020

Do góry
Elu!
jak pięknie soczyście- pracy wiele w zagospodarowaniu, a utrzymanie wszystkiego w

tak idealnym stanie to wyzwanie.
Tu gdzie brzozy to coś nowego całość cudownie wkomponowana.

Ja nie wyrabiam, pracuję co dzień i do tyłu.
Może jutro jak nie będzie padało zrobię oprysk, mszyca wszędzie.
Malutki pod lasem 19:08, 26 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)

Tak sobie myślę, że pewnie kiedyś byście ten garaż chcieli pomalować, np. na taki kolor jak ma daszek drewutni ciemny grafit? Na takim tle ładnie by się brzozy odbijały, zieleń cisów też inna by była a sam garaż wtopiłby się trochę w tło. Drewutnię po bokach można by było obić listwami i zostawić w takim jasnym kolorze drewna. To chyba by nawiązywało do waszego domu. On w szarościach ma elewację? Z ciemnymi czy rudymi oknami?

Dokładnie to chciałam napisać, że jakby ten garaż na grafit machnąć to by "zniknął" i byłoby super tło dla roślin...
Malutki pod lasem 15:02, 26 maj 2020

Do góry
Ania - tam jest dużo słońca? Pytam bo mam ten bez i od kilku ładnych lat nie mogę mu znaleźć u mnie takiego miejsca, w którym czułby się dobrze. On u mnie nie rośnie. Po prostu stoi jak zaklęty i ma ciągle 20 cm. Mam glinę, był już i na słońcu i w półcieniu i nic. On chyba ogólnie bardzo wolno rośnie co oznacza, że na efekt długo trzeba by było czekać.

Tak sobie myślę, że pewnie kiedyś byście ten garaż chcieli pomalować, np. na taki kolor jak ma daszek drewutni ciemny grafit? Na takim tle ładnie by się brzozy odbijały, zieleń cisów też inna by była a sam garaż wtopiłby się trochę w tło. Drewutnię po bokach można by było obić listwami i zostawić w takim jasnym kolorze drewna. To chyba by nawiązywało do waszego domu. On w szarościach ma elewację? Z ciemnymi czy rudymi oknami?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:24, 26 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Takie drzewka po googlaniu wysuwają się na prowadzenie:

QAmbrowiec Amerykański Aurea

Klon Aureum Shirashawy

No i Milorzab

tak szczerze, to moim zdaniem żaden z nich nie nadaje sie na wygwizdowo, ambrowce i miłorzęby nie lubia przewiewów, Shirasavum dodatkowo na sloncu przypali. laska szukaj dalej.
moj poprzedni ogrod byl podobnie jak twoj taki miedzypolny, ile drzew pochowałam to moje. klon palmowy nie przezył żaden, ani magnolia. tylko brzozy, graby, głogi, tamaryszki, kruszyny i wiązy.

moze pasowałby jeszcze tamaryszek, nie jest nachalny i po kwitnieniu azurowy zielony.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:19, 25 maj 2020

Do góry
polinka napisał(a)
Jak jesteście przy temacie grabów to widział ktos takie zwykłe graby, wsadzone do jednego dołka po kilkunastu latach? Jestem ciekawa jaki jest przyrost pnia?
Moje Fastigiaty po 6 latach zaczynają mnie przerażać z tempem wzrostu...

leon60 napisał(a)

Dokladnie moje maja pnie jak lydka strach pomyslec jak beda wygladaly za nastepne 6 lat

Magda70 napisał(a)
Dokładnie, więc też się tego obawiam...tych pni.
Moje graby nie dostają za dużo nawozu to i chyba wolniej rosną...nie mniej jednak ciągle rosną. I te "wielopniowe" mogą troszkę komicznie wyglądać.

polinka napisał(a)

Madzia, moje od dwóch lat nawet grama gnojówki nie dostały, a w tym roku przyrost mają taki, że zaczynam się ich bać...

Cześć Dziewczyny!
Tak, dotknęłyście istotnej kwestii.
Ja raczej cykam się tych zwykłych drzew w ogrodzie. Wyjątek to brzozy, ale je mam w okolicy i ich pnie są raczej ok.

Natomiast to drzewko ma rosnąć na skarpie. Skarpa będzie miała pewnie nieco ponad metr szerokości, czyli każdy taras po jakieś 60cm. Więc chciała bym coś, co przez najbliższe 10 lat relatywnie się nie rozsadzi mi tej skarpy

Generalnie to drzewko to ma być taki akcent, taka przeszkadzajka na tej skarpie.
Żeby nie było za płasko i za symetrycznie. Kumacie, o co mi chodzi?

Dlatego tez pomyślałam o klonie, bo to trochę namiesza w tych brzozach, ale będzie taki fajny akcencik na skarpie.

No to tyle

A Miłorząb i ambrowiec tez mi się bardzo podobają
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:05, 25 maj 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
Ja bym z jednej strony posadziła - powtórzyła brzozy.
2-3 w jeden dołek.
Ale z drugiej strony ile masz tych brzóz?
Więc może graby? Ale graby które? Fastigiata czy zwykłe?
Jaką wysokość chcesz docelowo? Asia nawigatorka ma posadzone zwykłe...więc one będą duże rosły. Wysokie będą. Czy chcesz tam taki efekt? Bo wydaje mi się, że jak posadzisz cos niskiego wielopniowego to będzie klimatyczniej chyba?

No to mi pomogłaś Hahaha !!!
Te same dylematy mam...

Drzewo ma być niskie i klimatyczne
Chciałam klona, bo ile można mieć brzóz... i grabów
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:58, 25 maj 2020

Do góry
Ja bym z jednej strony posadziła - powtórzyła brzozy.
2-3 w jeden dołek.
Ale z drugiej strony ile masz tych brzóz?
Więc może graby? Ale graby które? Fastigiata czy zwykłe?
Jaką wysokość chcesz docelowo? Asia nawigatorka ma posadzone zwykłe...więc one będą duże rosły. Wysokie będą. Czy chcesz tam taki efekt? Bo wydaje mi się, że jak posadzisz cos niskiego wielopniowego to będzie klimatyczniej chyba?
Ptasi gaj 23:35, 24 maj 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zagajnik brzozowy przy altanie cudny
Orliki przepiękne bardzo mi się podobają, już mam na nie miejscówkę

Witam Wiolu

Cieszę się, że ci się podoba u mnie. Orliki to od Sylwii muszę do niej napisać niech zobaczy.

Tuje i brzozy to pierwsze nasadzenia na dzialce. Brzozy mają ok 12 lat u mnie były kupione większej 2,5 m ale woreczki. Długo siedziały w ziemi aby ruszyć zresztą miały tam bardzo mokro bardzo często stały w wodzie 2010 rok powodzie i ulewy. Podsypalismy teren i od razu ruszyły co niektóre chciałam wyrzucić bo przesadzić za duze.
Ogrodnik powiedział mi aby je podsypać ponieważ korzenie mają prawie na wierzchu jak pajenczyna i jak kazał tak zrobiłam prawie 40cm ziemi i korzenie znowu sama wierzchu. PODLEwam je Teraz jak czyściliśmy oczko to woda popłynęła pod brzozy ok 5 M3 wody trawa czarna a rośnie kosze co 3 dni.

Mam jeszcze brzozo w innym miejscu jakaś odmiana że maja grubasne pnie a mają 8 lat.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:59, 24 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
A ja bym dała drzewko tak jak w 1 wersji ale nie brzozy wielopniowe. Dlaczego? A dlatego ze za dużo różnych brzoz w tym miejscu. Ja bym widziała tam graba wielopniowego. A co najważniejsze to Asia 100 lat!

Oooo! To też myśl!
Korespondował be z grabem na skarpie.

A są w ogóle graby wielopienne…?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:59, 24 maj 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
Asia wszystkiego najlepszego!!!
Podobuje mi się koncepcja wielopniowej brzozy.

Dzięki Lucy!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:48, 24 maj 2020

Do góry
A ja bym dała drzewko tak jak w 1 wersji ale nie brzozy wielopniowe. Dlaczego? A dlatego ze za dużo różnych brzoz w tym miejscu. Ja bym widziała tam graba wielopniowego. A co najważniejsze to Asia 100 lat!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:46, 24 maj 2020

Do góry
Asia wszystkiego najlepszego!!!
Podobuje mi się koncepcja wielopniowej brzozy.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:39, 24 maj 2020

Do góry
polinka napisał(a)
Wiesz, że też od kilku dni myślę o klonie palmowym do altany

Asia, trochę obawiałabym się, że tym klonem wprowadzisz zamieszanie...Msz tam już brzozę zwisającą i dodawać kolejny gatunek o innym pokroju?

Może jakby wysadzić tą brzozę i dać dwa klony, symetrycznie...czyli jeden od skarpy, drugi tak jak myślisz? Tylko wtedy nie wiem czy ten jeden klon od strony skarpy nie będzie oderwany od rzeczywistości...
Ciężki temat

Wiesz, ten klon to miał być takim trochę solitierem…
Tej brzozy to ja się specjalnie nie czepiam, bo ona mi się w sezonie zlewa z pozostałymi.
Nie chcę jej stamtąd zabierać, bo dwie pozostłe niestety nie przeżyły przesadzanki…
No i klon mi na tę dolną rabatę między brzozy zupełnie nie pasuje.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:42, 24 maj 2020

Do góry
Albo wersja 2 z drzewem poza obrysem placu.
Bardziej w bocznej rabacie.

Tu odległość drzewa od brzozy około 2 metry

Ogród z wilkiem zamkn. 18:02, 24 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Madziu po radę klonową przyszłam
Wymyśliłam sobie, że muszę sobie otulić mój nowy placyk. I na górce, gdzie mój M będzie skarpę rozbudowywał posadzę sobie klona albo jakieś inne ażurowe, nieregularne drzewko.
W tle rosną brzozy doorenboos, więc to powinno być coś niższego.

No i oczywiście coś zielonego... ale wszędzie czytam, że zielone klony to do cienia, a u mnie patelnia.
Masz jakiś pomysł ?

Asiu wiesz ,że ja niepokorna jestem sadzę tam ,gdzie mi pasuje ,więc ciężko mi jest doradzić …..może podpytaj Aganię ,albo Jana -oni są większymi znawcami tematu ….

cieszę się ,że chcesz wprowadzić kolejny gatunek do ogrodu

mam takiego klona zielonego i jego faktycznie strasznie przypalało na skalniaku -przesadziłam go i widzę ,że dużo bardziej mu miejscówka spasowała-rośnie na zachodniej rabacie z brzozami i jarząbami

za to dissectum u mnie daje radę na słońcu
-co prawda teraz go przesadzałam ,ale wcześniej był na skalniaku i dawał radę

i ten od Moni też daje radę -tylko nie znam jego nazwy

ten też ma lekki półcień i jest osłonięty domem

Buziaki

Nowoczesny ogród ze skarpami 15:43, 24 maj 2020

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Tam gdzie stoją te doniczki w zaznaczonym miejscu planuję rabatę z brzozami doorenboss i trawami - takie jest założenie..

Mąż chciał same brzozy wolnorosnące w trawniku, a ja jakoś skłaniam się ku rabacie.. Nie wiem jednak czy to dobry pomysł i czy nie zepsuje to efektu skarpy.. No w sumie to skarpa z tarasu nie jest widoczna..
Może ten pomysł nie jest taki zły..?

A teraz pytanie za sto złotych.. Co posadzić na skarpie jeśli nie trawy?? ☺️☺️ Najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłoby coś co porośnie całą skarpę i nie będzie wymagało tyle pracy (czyt. pielenia, przycinania)

Mężowi wytłumacz, że między brzozami to sobie z kosiarką za wygodnie nie polata
Musi być rabata
Ogród z wilkiem zamkn. 12:44, 24 maj 2020

Do góry
Madziu po radę klonową przyszłam
Wymyśliłam sobie, że muszę sobie otulić mój nowy placyk. I na górce, gdzie mój M będzie skarpę rozbudowywał posadzę sobie klona albo jakieś inne ażurowe, nieregularne drzewko.
W tle rosną brzozy doorenboos, więc to powinno być coś niższego.

No i oczywiście coś zielonego... ale wszędzie czytam, że zielone klony to do cienia, a u mnie patelnia.
Masz jakiś pomysł ?
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:23, 24 maj 2020

Do góry
Kalina angielska nie rośnie szybko. Mam ją z sześć lat, może dłużej.
Cudownie pachnie.

Jak maj to konwalie W tym miejscu późną zimą stoczyłam batalię z bluszczem. Odkryłam pień brzozy (nigdy więcej bluszczu na pniach drzew!) okazało się, że maleńka konwalia dzielnie się przeciwstawiała mordercy bluszczowi. Nie dała się. Sukcesywnie bluszcz będzie usuwany. Szkoda tylko, że do konwalii trzeba się pochylać. W dzieciństwie to z uporem maniaka wkładałam sobie kwiatki konwalii do nosa!

Dostałam w zeszłym roku floksa divaricata, bardzo mi się spodobał w jednym z zaprzyjaźnionych ogrodów. Nie mogłam go zlokalizować aż zakwitł. Jest!

Robię rewolucję z irysami. Syberyjskie zdziesiątkowały mi, no nie wiem co. Wyżarte od spodu do imentu. Dzieliłam i przesadzałam.
Dla TB szykuję nową rabatę. Mam kilka ulubionych odmian. Zakwitły pierwsze.
Szukam nazwy, mam je od artam i bardzo je lubię. Nie znalazłam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:10, 23 maj 2020

Do góry
Co to za odmiana chyba pęcherznicy na zdjęciu powyżej brzozy?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:17, 23 maj 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Graby i brzozy rządzą, uwielbiam zieleń grabów Czosnki fajnie wygląda, takie kulki znad kulek

Jedyne drzewa, jakie mamy… więc rządzą niepodzielnie
Ale ostatnio zaintrygował mnie u innych wiąz wredei. I rozglądam się, gdzie by taki solo mógł wystąpić...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies