Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:20, 26 cze 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Wiesz co... Na dobrą sprawę to jest tylko skarpa i jedna rabata wzdłuż płotu. Malutko, ale mam plany na więcej. Już niedługo mam nadzieję, zagoszczą w moim ogródku hortensje...

Ania, przecież zawsze mozna leżak ustawić tak, żeby patrzeć tylko na ładne )
Wszystko zdążysz zrobić, spoko. Jakbym miała większe te hortki to bym ci wysłała po patyku, ale na razie nie mam z czego uciąć. Moze wiosna?
Zachorowałam na jeszcze jedna odmianę - muszę tylko sprawdzić nazwę, bo inteligentnie nie zapisałam, no i wiesz... Mam doskonała pamięć, ale tylko te krótkotrwała. Piękne kwiateczki.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:34, 25 cze 2014

Do góry
Wiesz co... Na dobrą sprawę to jest tylko skarpa i jedna rabata wzdłuż płotu. Malutko, ale mam plany na więcej. Już niedługo mam nadzieję, zagoszczą w moim ogródku hortensje...
Zielony ogród prośba o pomoc 21:46, 25 cze 2014

Do góry
Witam, jak większość z Was od dłuższego już czasu podglądam piękne ogrody innych forumowiczów i marzę o tym, że kiedyś za kilka lat mój ogród choć trochę będzie przypominał wasze. Obecnie od roku mieszkamy w nowym domu, więc teraz przyszedł czas na ogród. Zaczęliśmy wiosną od położenia kostki przed domem i założenia trawnika oraz rabat koło domu. Zupełnie jednak nie wiem co dalej....
oto zdjęcia - rabata przed domem:
trawnik i skarpa która biegnie przez całą długość działki chcemy ją obsadzić zimozielonymi roślinami
Od ogrodu do łąki i stawu 11:03, 25 cze 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dominiko ja u ciebie tak dawno nie byłam??? Skandal!! Dzięki że o mnie pamiętałaś Cudowne widoki pokazujesz. Skarpa boska a staw.... tylko wzdychać Buziaki

No skandal Gosiu, po prostu skandal pozdrowienia!
Ogród z łezką 21:49, 23 cze 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

A skarpa uporządkowana wygląda wzorcowo

Madzia ostatnio plewiła U góry pusto po obchlastaniu rogownic, ale już się znowu zbierają niedługo się wypełni i połączy góra bokami z żurawkami.
Ogród z łezką 21:28, 23 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Na tej ostatniej koloru teraz brakuje. Muszę ostróżki białe i różowe dosadzić.

A skarpa uporządkowana wygląda wzorcowo
Od ogrodu do łąki i stawu 17:58, 23 cze 2014

Do góry
Dominiko ja u ciebie tak dawno nie byłam??? Skandal!! Dzięki że o mnie pamiętałaś Cudowne widoki pokazujesz. Skarpa boska a staw.... tylko wzdychać Buziaki
Od ogrodu do łąki i stawu 15:24, 23 cze 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
dzięki za życzenia udanej sesji - spełniło się teraz "tylko" obrona mnie czeka, ale to już w swoim czasie..
a teraz trochę zdjęć z początku czerwca

piękna ta skarpa - kusisz tym zaproszeniem napisałam na PW
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:52, 23 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Pięknie urządziłaś przedogródek Małgosiu.
Ta skarpa z macierzankami jest urocza.
pozdrawiam

Dzieki Joasiu
Pozdrawiam !
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:20, 22 cze 2014

Do góry
Pięknie urządziłaś przedogródek Małgosiu.
Ta skarpa z macierzankami jest urocza.
pozdrawiam
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 20:46, 22 cze 2014

Do góry
witam, dzięki za kolejne wieści. Zabieram się za "mieszanie". Kolejne pytanie to jak zrobic skarpę poniżej domu. Wyjscie z tarasu do obecnego gruntu to różnica jakieś 70-90 cm. Moja koncepcja to uformować z tej gliny skarpę, ubić ją, obsypać ziemią,ubić ponownie i nałożyć agro-włókninę lub -tkaninę...właśnie co? Skarpa ma być na długości 1-1,5 m i szeroka na 21m.
Potem wsadzić jałowce a środkiem schody.Co sądzisz?
Ogrodniczek - pętliczek ..... 11:22, 20 cze 2014

Do góry
malgoska napisał(a)
a takie coś mi sie podoba tylko wiem że przez wiosnę kiedy dopiero wszystko sie budzi do życia a trawy są przycięte skarpa byłaby nieatrakcyjna

Stip możnaby nie przycinać, wkomponować w to cebulowe i może jakieś formy zimozielone i byłoby atrakcyjne
Ogrodniczek - pętliczek ..... 10:26, 20 cze 2014

Do góry
a takie coś mi sie podoba tylko wiem że przez wiosnę kiedy dopiero wszystko sie budzi do życia a trawy są przycięte skarpa byłaby nieatrakcyjna

Ogrodniczek - pętliczek ..... 16:15, 19 cze 2014

Do góry
skarpa to mój nawiekszy problem. W niektórych miejscach jest bardziej nachylona i stroma a w innych łagodnie opada. Wstyd pokazać jak to teraz wygląda ale co tam

bedę usuwać, przesuwać i dosadzać ale narazie szukam inspiracji

Ogród wiecznie nieskończony 16:06, 18 cze 2014

Do góry
Prawa cześć ogrodu, klomb do poprawki i skarpa z berberysamo i irgami
Ogród wiecznie nieskończony 15:59, 18 cze 2014

Do góry
Skarpa oddzielająca niższa cześć ogrodu od wyższej
Ogród w budowie - nieustającej 13:25, 18 cze 2014

Do góry
To skarpka nie skarpa.

Gabrysia, jakie tam róże jeszcze są? Bo mam potrzebę dosadzenia w sadzie do szpaleru 'Ritausmy' jeszcze adekwatne w kolorze różu/purpury albo bieli. Szukałam wśród rugos ale się waham: Rotes Meer (ona jest też po ang. też Pavement)? Może 'Gipsy Boy'? Masz jakiś pomysł?
Ogród w budowie - nieustającej 13:16, 18 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zbierają pyłek. Czy Twoje lipy już pachną? Dark P. Jeszcze nie kwitnie. Jeszcze w doniczce. Ją chyba Hajdrowscy wprowadzili do handlu.

Czy Ty tę skarpę różaną okrywową pielisz? Jaki i ile razy? Które to miejsce?

EDIT: już wiem. To nie taka skarpa, to rabata.

Lipy jeszcze nie kwitną, ale pąki już są.
Nie wiem kto ją wprowadził, a Hajdrowscy (blisko mnie, w Mnikowie) jakimś potentatem w handlu różami się stają.
Tę różę namierzyłam w zeszłym roku latem w Wojsławicach - tam są takie pasy - żywopłoty z róż pomarszczonych i mchowych, oddzielających pas rabat bylinowych od czereśni. Nasadzenie nie jest stare, a róże wygladają zjawisko jak kwitną.

A właśnie że te okrywowe są na skarpie, która jest za żywopłotem z róży pomaraszczonej, jakby piętro niżej, wzdłuż sadu - droga do altany.
Pielę na wiosnę i teraz, zasypuję wolne miejsca skoszoną trawą. Najgorsze że mi się tam dzikie maliny rozłażą i pokrzywy, ciężko jest, ale przez miesiąc wygląda ok.
Ogród w budowie - nieustającej 13:04, 18 cze 2014

Do góry
Zbierają pyłek. Czy Twoje lipy już pachną? Dark P. Jeszcze nie kwitnie. Jeszcze w doniczce. Ją chyba Hajdrowscy wprowadzili do handlu.

Czy Ty tę skarpę różaną okrywową pielisz? Jaki i ile razy? Które to miejsce?

EDIT: już wiem. To nie taka skarpa, to rabata.
Jurajski Ogród 22:46, 17 cze 2014

Do góry
Kasiu, dziękuję

Perka, za zakrętem? Zawsze tajemnica U mnie dzika skarpa i widok na rzekę

Agnieszko, tnę dość nisko, jakieś 15 - 20 cm od ziemi, ale dość późno, nie za wcześnie, bo wiosną może nadmarznąć. Nie okrywam jej na zimę wcale.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies