Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Wichura4ad 17:13, 09 wrz 2014

Przepraszam byłem przekonany że jest to zdjęcie z Ogrodowiska
17:28, 09 wrz 2014
Miałoby znak wodny.
Wichura4ad 17:39, 09 wrz 2014

Tak wiem ale wydaje mi się że nick nlkinia tez mi się gdzieś przewinął jak spacerwałem sobie po Waszych ogrodach.
MarzenaG 09:45, 10 wrz 2014

Kochani proszę o pomoc w skomponowaniu nowej rabaty.
Wsadziłąm tutaj pod dłuższą częścią wzdłuż płotu( ok. 8,5 m) tuje brabanty , potem w dłuż węższej części( ok 5m) rosną krzewuszki, przed nimi rząd juk i przesadzone derenie szczepione sztuk 2. Co tam dosadzić " myślałam o jakiś berberysach? trawkach? Mogę liczyć na nieocenioną pomoc.

W dalszej części też przerabiam rabaty.

Pozdrawiam Marzena
pawel_r 13:33, 10 wrz 2014

Dzień dobry wszystkim
do małej, starej rabaty szukam pomysłu, po wyrzuceniu ok 30 -letniego tamaryszka, który tam dominował.
Teraz zostało mi puste miejsce z tyłu rabaty, a z przodu wyrośnięte już iglaki ( też ok. 30 letnie).
No i brakuje mi pomysłu, jak tą niedużą przestrzeń zagospodarować.
Rabata ma wystawienie PN\ZACH.

Podłoże ma być wysypane grysem granitowym (szarym).

Chodzą mi po głownie jakieś zimozielone rośliny, może z dodatkiem paru niskich form.

Za wszelkie wskazówki będę serdecznie wdzięczny.

Milena7770 15:47, 10 wrz 2014

Prosiłam już kiedyś o pomoc w zaprojektowaniu rabaty, dostałam wskazówki, zaczełam działać. Ogrodowisko czytam od ponad roku i wszystko wydaje mi się oczywiste, niby wiem, przez zimę coś tam zaczełam sobie projektować. Wiosną wszystko poszło do kosza. Chcę zrobić część ogrodu za domem, króry to stanowi skarpa z 2 stron i rabata lekko pofalowana dookoła. Część zrobiłam wiosną, teraz chcę dokończyć, ale stanełam w martwym punkcie. Chciałam wykorzystać rośliny, które już miałam w przechowalni i wyszło z tego .... sama nie wiem co. Pomóżcie dobre duszyczki.

Tak to wyglada z dalszej perspektywy, niestety padł mi aparta i zdjęcia robione komórką, dlatego taka marna perspektywa.

To jest początek tej tylnej części ogorodu, część wschodnia.

Jest to strona południowo-zachodnia. Nie mam pojęcia co zmienić, w jakim kierunku pójść dalej.Na pewno nie chcę jednolitego szczelnego ekranu z thuj. Chcę coś pomieszać na tło, kilka tuj żłotych, szmaragdów jakieś inne iglaki. Chcę drzewa liśćiaste, brzozę, klona palmowego, miłorzęba i teraz już mi wyleciało z głowy. Boję się, że jak zacznę kombinować to wyjdzie z tego misz masz a tego bym nie chciała. A nie wiem czy mąż zniesie po raz kolejny przesadzanie wszystkiego.

Tak to wygląda ten poczatek z bliska. Trawnik bez komentarza, bo to inny problem.

Pomiedzy Aurea Nana były bordowe żurawki, ostały się dwie, reszta padła nie wiem czemu. Rabata, którą obecnie chcę zrobić będzie poszeszona i wyprofilowana. Na końcu jest przechowalnia roślin.
Milena7770 15:51, 10 wrz 2014

Wystający kawałek ziemi to pamiątka po basenie. Czekamy na nową trawkę. Widać też kawałek wrzosowiska, które zaatakował grzyb. Ono też mi się wydaje jakieś łyse, dosadziłam na razie miskanta mornih light.

Kilka wrzosów wypadło i dlatego są dziury.

Milena7770 15:53, 10 wrz 2014

Tak wyglada skarpa

Jest jest jeszcze druga strona, którą potem sfotografuję.

Goosieq27 19:39, 10 wrz 2014

Popcarol - dokładnie reszte roslinek pewnie zamowie przez internet . W szkółce spędziłam prawie 3 godziny zanim znalazlam to co bylo mi potrzebne.

A tak w ogole to dzis zastanawialam sie nad tym czy połozyc po posadzeniu roslin na rabacie , mate przeciw chwastom czyli bardziej popularna agrowloknine , choc jak wyczytalam dziś na ogrodowisku to dwie inne rzeczy. I cale szczescie ,ze od tego pomyslu zostalam odwiedziona. Przyznam sie ,ze nieswiadoma niczego polozylam juz taka mate wczesniej ,niewiedzac jakie szkody przynosi. Choc nie jestem zbyt doswiadczonym ogrodnikiem to obserwuje rosliny i jakos nie pasowala mi ta ziemia pod mata. Wiem ze jest osobny watek na ten temat ale chcialam wspomniec o tym
MarzenaG 19:58, 10 wrz 2014

Posadze chyba przed brabantami hortki, tylko jaką odmianę( poludniowa strona) i żurawki. Po prostu sprawdzony układ?