Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 19:06, 31 sie 2014

Gardenarium napisał(a)
Mam nadzieję, że "potrzebująca" ogrodniczka zajrzy

Napewno, a jak nie to ja skorzystam
Karolinek 19:36, 31 sie 2014

Teraz i ja mam prośbę o pomoc w zagospodarowaniu mojego przedogródka. Mam pewne obawy przed zdaniem się zupełnie na swoje możliwości. To jednak miejsce bardziej reprezentacyjne niż ogródek za domem.
Wymiary to 5m x 9 m. Słońce operuje tu od ok. południa do wieczora.
Do wykorzystania mam już parę roślin:
2x jałowiec skalny 'Blue arrow', którym chcę zakryć brązową skrzynkę
2x dereń 'Elegantissima'
2x pęcherzyca 'Diabolo'
2x hortensja 'Limelight'
1x cyprysik Lawsona - kula na pniu
3x rozplenica 'Rubrum'
3x rozplenica 'Hameln'
4x tuja 'Danica'
plus rudbekia i duże sadzonki trzmieliny.

Wzdłuż ogrodzenia planuję posadzić wiśnie 'Umbraculifera', lecz mam problem z ich dostaniem. Może jakieś inne ładne, nieduże drzewa???
Pod wiśniami myślałam dać wzdłuż irgę szwedzką 'Coral Beauty'.

Nie planuję sadzić na tym skrawku trawy, więc potrzebuję jakiś roślin zadarniających, płożących.

Liczę na Waszą pomoc

22:28, 31 sie 2014
Gardenarium napisał(a)
Mam nadzieję, że "potrzebująca" ogrodniczka zajrzy

Ja myślę Danusiu, że nie tylko potrzebująca skorzysta z tego projektu. Podpatrzyłam i uznałam, że u siebie przed hortensjami (tam są 3 w rzędzie, puste mce po prawej też już zapełnione hortką) posadzę carexy i berberysy. Będzie to pasowało u mnie?
Gardenarium 07:52, 01 wrz 2014

Na temat tej rabaty tak w "oderwaniu" od całości nie potrafię się wypowiedzieć pewnie, ponieważ mam tutaj za mały podgląd na całą sprawę, jak ten teren ma się do reszty ogrodu.

Za dużo tu masz "naćkane" róźności Samo posadzenie tego czy tamtego to za mało, żeby było ładnie Mogą być oczywiście ładne rośliny, ale niekoniecznie cała kompozycja będzie efektowna.

Podejdź całościowo i narysuj schemat tych roślin, zrób rysunek, co gdzie rośnie.

Po co ta trawa na rabacie, rabata jest za wielka, musi zostać jakoś podzielona. To na szybko mi się nasuwa.

Instagram Ogrodowiska
Milena7770 09:21, 01 wrz 2014

Witajcie. Mam zamiar zabrać się za dosadzanie roślin do rabaty, tzn robić jej dalszą część. Posiadam trochę roślin, które chciałabym wykorzystać. Jednak nie do końca mam wizję co z czym. Posiadam 5 cyprysów Lawsona, które mogły by być 1 -wszym pietrem najwyższym, ale czym je podsadzić żeby pasowało. Docelowo bym chciała 3 piętra.
Oprócz tego miskanty dość duże - z czym by dobrze wyglądały. I 4 hortensje Vanilki.
Karolinek 10:36, 01 wrz 2014

Danusiu, może i dla mnie znajdziesz chwilkę? Spójrz, proszę na trzy posty wyżej.
10:53, 01 wrz 2014
Danusiu, ja mam cały prostokąt 5x6m obsadzony i wysypany korą, a trawa z tyłu zostaje, bo tam jest już cień prawie cały dzień. Oczywiście doprowadzę to do porządku, obecnie to stan przejściowy, a hortensje to ostatnia warstwa. Widok na całość na moim wątku.
Ewa_w_ogrodzie 13:24, 01 wrz 2014

Jeszcze raz poproszę o pomoc.
Chcę przede wszystkim odgrodzić się od tej budowy za płotem, która stoi tak już drugi rok.

Myślałam aby zrobić ekran z cisów, ale tylko na długości, którą zaznaczyłam, bo nie chcę żywopłotu wzdłuż całej działki. Chciałabym tak ukształtować rośliny, żeby końce rabatki schodziły coraz niżej? Przed cisami myślę o niższych iglakach i pięciornikach, które mam i próbuję ukorzenić, na samym dole może róże. Z lewej strony skarpa jest nie wysoka ale z prawej coraz większa boję się, że z tej prawej będę musiała całe mnóstwo roślin posadzić. Bo chyba skarpa powinna już raczej być cała obsadzona od góry do dołu.

I tak to na razie wrysowałam, czy tak mogłoby być?

cisy zielone i żółte
forsycje (już tam rosną)
żywotnik o żółtawym odcieniu
sosny karłowate
jałowiec płożący
pięciorniki
Sonka 17:08, 01 wrz 2014

Ewa, forsycję bym usunęła stamtąd, pięciorniki sa mało atrakcyjne, choć cięte mają ładny żywozielony kolor. Czy to jest kąt ogrodu?, bo jeśli tak, to Danusia zawsze daje do kąta ładne liściaste drzewo przed iglaki, zależy co lubisz -ambrowiec (jest cudny )klon, tulipanowiec, wisnia, wiąz. Zywotniki
rozstrzel a pomiędzy nie trawy z przodu żurawki.Tyle moich uwag. Forsycja tylko przez chwilę w roku jest ładna, przez resztę nieciekawa i nieporządna.
martika 19:15, 01 wrz 2014

Mam do zrobienia rabate w rogu, są tam Smaragdy i Nigra. dokupiłam Miskanta Variegatus i Horti Vanilla Frise. Przymiarka jest zrobiona na zdjeciu.
Chce tam jeszcze dosadzic 2 Nigry, w miejscu gdzie koncza sie tuje po obu stronach nigry, ktorą juz mam. Czy to dobry pomysł? I co w mnóżki dac tym horti i miskantom. Generalnie bedzie tam placyk wyzwirowany w kwadracie.