Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród bacowej 15:37, 01 lut 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
Stipa w doniczce dobrze się ma.

Witam Ewa dobrze ze wpadłam akurat dobry temat. U mnie werbena zielona do samego kwiecia nie obcinaa jesienia. Pierwszy raz ja mam więc też nie wiem co zrobić. U nas już były mrozy nawet do - 10 wieczorem, ale moje osłonięta w zacisznym miejscu i nie Marznie. Trzeba odczekać jeszcze bo znowu ma przymrozki i potem podjąć jakąś decyzję czy zostawić czy wyciągnąć z korzeniem.

Odnośnie stipy ładnie się trzyma. Mam też na balkonie w doniczkach wyczesalam je aby mieć nasiona. U mnie też na dole przy ziemi zielone.
Mam pytanie czy będziesz, obcinać swoją na focie wiosna i ile. Tak jak pisałam zielona jestem odnośnie werbeny i stipy.

Pozdrawiam z deszczowej Warszawy.
Ogród bacowej 15:22, 01 lut 2018

Do góry
Stipa w doniczce dobrze się ma.

Szmaragdowy Zakątek 00:11, 01 lut 2018

Do góry
popcorn – moja stipa od Jankosi chyba żyje…wygląda jakby spała, ale chyba żyje. Wiosną zobaczymy. Jeśli okaże się, że jednak umarła to znowu uśmiechnę się do Jankosi…ona na pewno znowu będzie miała masową produkcję.

kitek81 – noo…jeszcze jest troszkę cyferek na liczniku…ale jakoś wytrzymamy.
U nas też wczoraj było ślicznie, słoneczko grzało jak marcu.

Margerytka40 – Asiu, ja mam ten termin niestety zajęty, ale chyba wystarczy znak/sygnał i jakaś ekipa się zorganizuje. W tamtym roku w Nadarzynie (mimo „raczkujących” dopiero targów) było kilku fajnych wystawców i ceny też ok.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 13:18, 31 sty 2018

Do góry
hihi

u mnie kiełkują poziomki i stipa. Werbena i papryka ni chu chu. I na razie tyle na parapecie. Też z pomidorami się przeniosę do Mamy, ale to jeszcze ponad miesiąc
Ogród pod Górą 12:49, 31 sty 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Pozwoliłem już sobie wyciąć obumarłe byliny i ogarnąć jedną rabatę tak na odstresowanie i złapanie troszkę promieni słonecznych. Zauważyłem że werbena patagońska wypuszcza od korzenia mnóstwo nowych odrostów czyli żyje i nie zmarzła a to powoduje uśmiech na mojej twarzy. Cebulowe pchają się jak oszalałe na świat, zaobserwowałem również pierwsze kwiatki przebiśniegów są malutkie ale mocno cieszą oko. Stipa się rozsiała jak szalona, nawet rozmaryn pięknie wygląda po zimie.

Cooooooo? Werbena już?????? Majgat! Muszę obloooookać moją... kiedyś
Z Pszenicznej ... 11:57, 31 sty 2018

Do góry
Cebulowe

liliowce

łączka z ice dance

stipa

Ogród pod Górą 11:03, 31 sty 2018

Do góry
Pozwoliłem już sobie wyciąć obumarłe byliny i ogarnąć jedną rabatę tak na odstresowanie i złapanie troszkę promieni słonecznych. Zauważyłem że werbena patagońska wypuszcza od korzenia mnóstwo nowych odrostów czyli żyje i nie zmarzła a to powoduje uśmiech na mojej twarzy. Cebulowe pchają się jak oszalałe na świat, zaobserwowałem również pierwsze kwiatki przebiśniegów są malutkie ale mocno cieszą oko. Stipa się rozsiała jak szalona, nawet rozmaryn pięknie wygląda po zimie.
Szmaragdowy Zakątek 10:18, 31 sty 2018

Do góry
48 dni damy radę!!

a parapecie skiełkowały mi poziomki i stipa jupi!
Typografia ogrodu 20:18, 22 sty 2018

Do góry
Stipa niespełna tygodniowa
Ogród prawie romantyczny 21:38, 21 sty 2018

Do góry
Mirella napisał(a)

To mnie urzekło,przepiękna róża w objęciach stipy.
Bodziszki twoje uwielbiam ,masz piękne łany bodziszków, gdybym miała więcej miejsca w ogrodzie to bodziszki miałabym wszędzie, mam tylko jednego, kolor fuksji,bardzo go lubię.
Aga moja stipa rozsiewa się i nie przemarza a jak u ciebie.

Dziękuję Mirello
Bodziszków u mnie nie braknie niektóre jeszcze młode, ale myślę, że w tym roku pięknie zakwitną.
W moim dziwnym ogrodzie - rozsiewa się stipa, róże, werbena patagońska i lobelia... i parę innych roślin. Chyba nasze zimy stały się jednak łagodniejsze
Szmaragdowy Zakątek 01:15, 21 sty 2018

Do góry
Zima zawładnęła "szmaragdowym"...

malutka stipa dzielnie walczy, natomiast ławeczka wygrzewa się w słoneczku

Ogród niby nowoczesny ale... 21:25, 20 sty 2018

Do góry
Werbeny nie wyciełam...znów będą siewki wiosną.

śś - nie mogę się doczekać momentu jak zacznie wypuszczać pierwsze liście.

Stipa przygnieciona a jeżówki się nie dały

Ogród prawie romantyczny 21:11, 20 sty 2018

Do góry
Napia napisał(a)

Róże też piękne

To mnie urzekło,przepiękna róża w objęciach stipy.
Bodziszki twoje uwielbiam ,masz piękne łany bodziszków, gdybym miała więcej miejsca w ogrodzie to bodziszki miałabym wszędzie, mam tylko jednego, kolor fuksji,bardzo go lubię.
Aga moja stipa rozsiewa się i nie przemarza a jak u ciebie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:26, 16 sty 2018

Do góry
Filomena napisał(a)

To już wiem co u Ciebie obecnie Miro!
Pozdrawiam noworocznie!
Kiedy pierwsze siewy rozpoczynasz Królowo zasiewów? Jesteś moją Gwiazdą Przewodnią w tym temacie

musiałam tu zajrzeć jak zobaczyłam tą Gwiazdę .
Każdy ma jakiegoś guru, moim jest Margaretka i mam nadzieję że powróci na forum a i do mnie wdepnie.

Grzebię w moich pudłach z nasionami i stwierdzam że nie potrzebuję już nic
Najbardziej denerwuję się że te co dałam nie mają sił witalnych - nigdy nie wiem czy zebrane nasiona są dojrzałe a sprawdzać mi się nie chce czy będą kiełkować.

Ja wysiewy rozpoczynam początkiem lutego
i będą to kleome, lobelia, stipa, lwia paszcza i karczoch - nie wiem czy papryki w lutym nie wysieję ale to muszę sprawdzić.
To co wymieniłam siałam w ub roku i w kolejnych - potrzebują sporo czasu więc tak wcześnie wysiewam a potem lubią być kilka razy pikowane.
Tak więc bez względu na aurę sezon rozpocznę początkiem lutego.

Zgromadziłam też wszelkie polepszacze struktury ziemi do wysiewów typu perlit.
Ziemi jeszcze nie mam.
Na razie cieszę się czasem przeznaczonym na czytanie i marzenie - takie beztroskie co to ja nasieję

Rudbekie też wysieję bo je pokochałam i bezproblemowo namnożyłam sporo. Ponoć mają mi się rozsiać ale wolę mieć swoje sadzonki do określonych miejsc.
Masz rudbekie? wiem kolor w tonacji żółtego a żółty nie wszędzie pasuje - mam miejsce gdzie będzie pasował i tam je nagromadzę

Blaski i cienie nowego życia 12:23, 15 sty 2018

Do góry
W 2016 r na letnią rabatę dopełniły liatry od sąsiadki, siewki rozplenic od Irenki pięknie zaczęły rosnąć lecz nie zakwitły,doszła turzyca szerokolistna i stipa od Gosi,róża Comtessa przy lawendzie i tymczasowo Chopin, jesienią siewki traw od Aliny.

Chaos kontrolowany 12:18, 14 sty 2018

Do góry
Stipa też się otrząsnęła. Lubię twarde rośliny
Ogród prawie romantyczny 21:20, 12 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Agnieszko.U Ciebie róże kwitną, a u mnie są wszystkie przycięte na pół metra. Z tych obciętych udało mi się zrobić dość pokaźny bukiet do kuchni.Gdy nadchodzi grudzień nie mam skrupułów i wszystkie róże obcinam a trawy wiąże w snopki. Na święta trawy obwiązuję szeroką wstążką( w tym roku czerwoną).

Ciemierniki....cudności, piękności

Ścinanie róż w grudniu to bardzo dobry pomysł. Ja robię najczęściej mały bukiecik, a resztę zostawiam. Zresztą jesienią jest czas, kiedy robię piękne biedermaierowskie bukiety i obdarowuję znajomych z okazji imienin czy urodzin. Traw mam na razie nie za wiele. Świetnie radzi sobie u mnie stipa, tak jak na ostatnim zdjęciu. tylko bardzo lubią ją koty sąsiadów szczególnie lubią się w niej tarzać. jestem pewna, że wstążka sprawiłaby im dodatkową frajdę

Ciemierniki ładnie się rozrosły... a ja wczoraj kupiłam kolejne 5 sztuk Jupi!
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:00, 12 sty 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a mozna połączyć czosnki ewentualnie lawendę np ze stipą ??? jak to będzie eg was wygladać ???

Stipa zawsze ładnie wygląda w kompozycjach z jeżówkami, jarzmianką, szałwiami.
Do lawendy wg mnie bardziej pasuje sesleria jesienna.
W oflisowym ogrodzie 15:46, 07 sty 2018

Do góry
Wczoraj przyjrzałam się budlei Dawida, ma nowe przyrosty niektóre nawet po ok 10 cm, tulipany także mają sporą wysokość 7-10 cm, stipa zieloniutka. Chwastów jest bardzo dużo jakby nie dotyczyła ich ta pora roku.
Malutki pod lasem 22:19, 06 sty 2018

Do góry
Aniu, Gosiu, Asiu i Mirelko, dziękuję Wam bardzo za odwiedziny

U mnie w warzywniku ciągle jeszcze sobie rosną buraki liściowe
Hiacynta zapomniałam z tarasu zdjąć i sobie tam stoi, jak widać ma się dobrze i rośnie

Ozdoby świąteczne te same jak rok temu, bombki na kolnie, reniferek i choinki
Stipa nawet ta w doniczkach jeszcze zielona
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies