Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek Iwony II 00:18, 14 gru 2017

Do góry
Kuleczki, żurawka krwista i stipa W tle hortensje Phantom, berberys...
Stan na dziś

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 13 gru 2017

Do góry
1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 07:48, 07 gru 2017
Do góry
popcorn napisał(a)
Krysiu - dzięki!

Justynko - plan powstał z powodu tańszych połączeń lotniczych w tę a nie w drugą stronę. Ilość dni w każdym miejscu ograniczona do minimum - żeby zobaczyć to co warto. Pewnie że mogłabym spędzić wszędzie dodatkowo dzień czy dwa, ale mam tylko 3 tygodnie urlopu.
Przegięłam, to pewne. Aż się boję jak padnę w Hanoi kiedy pierwszy raz po 36h na nogach, 3 samolotach i zwiedzaniu Muru Chińskiego padnę spać Poprosiłam o wczesny check-in, może się uda

Czy mogę Cię poprosić o zebranie dla mnie nasion werbeny i stipy (jeśli masz?) Werbeny duuużo, marzy mi się łan, a oczywiście nie mam. Posadziłam te kilka dorosłych od Ciebie, ale marnie wyglądają, nie wiem czy coś się wysieje? Nasiona się dopiero zawiązywały nie wiem czy ich wyrwanie w tym momencie i wsadzenie tu nie spowodowało katastrofy
Zazdroszczę że Ci się tak sieją U mnie jakoś nigdy nie chciały, pewnie z powodu ilości kory. Cudowałam i zawsze mi było jej mało.

ja cała werbenę wyplewiłam w październiku ale na pewno jakies siewki wzejda niczym chwast ...to dostaniesz stipa u mnie sie nie sieje a teraz jak wysypałam drobną korą to juz nie ma szans raczej na własne siewki te stipy co mam to dostałam duzo siewek od Kasi z górki bo u niej sie wysiała az za bardzo
Ogród niby nowoczesny ale... 21:56, 06 gru 2017

Do góry
stipa z jezowkami

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:16, 05 gru 2017

Do góry
effka napisał(a)

Piękne, tylko niestety tak jak pisałam wczesniej, jestem sierota bo chciałam sadzić lawendę i sosny na pniu w cieniu/półcieniu. Szkoda roślin, muszę chyba iść w kule bukszpanowe i kule na pniu, stożki. Generalnie cis, bukszpan, trzmielina na pniu i kule, żurawki ciemne bordo i citronelle, kilka róż punktowo odmiana do półcienia, jakieś trawki np. stipa właśnie.
Tył czyli duże sosny i RH pod nimi zostają bez zmian.

Ty wiesz najlepiej jakie tam warunki. Plan był fajny ale jak roślinki mają sobie nie poradzić to szkoda ich. Lubisz trzmieliny na pniu?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:49, 04 gru 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tu
dowód na to,że kulki,poduchy lawendowe są fajne . A ze stipą wyglądają mega

Piękne, tylko niestety tak jak pisałam wczesniej, jestem sierota bo chciałam sadzić lawendę i sosny na pniu w cieniu/półcieniu. Szkoda roślin, muszę chyba iść w kule bukszpanowe i kule na pniu, stożki. Generalnie cis, bukszpan, trzmielina na pniu i kule, żurawki ciemne bordo i citronelle, kilka róż punktowo odmiana do półcienia, jakieś trawki np. stipa właśnie.
Tył czyli duże sosny i RH pod nimi zostają bez zmian.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:26, 30 lis 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Effko, witam sie u Ciebie Trafilam na dyskusje dotyczaca planowania i czytam z podziwem. Same fajne pomysly Ktory wybrac oto jest pytanie
Od siebie dorzuce, ze miskanty rosna bardzo duze i sadzenie ich pomiedzy rozami, ktore tez duze urosna, moze byc ryzykowne. Po paru latach miskanty bedziesz musiala dzielic, bo zaczna lysiec od srodka. Jest to przedsiewziecie wymagajace duzej sily a co za tym idzie i miejsca. Roze beda Ci w tym przeszkadzac. Moze warto by bylo zastanowic sie nad innym rodzajem trawy, np. Stipa calamagrostis 'Algäu'. To trawa, ktora szybko rusza i zaczyna kwitnienie w lipcu, a kwitnie coraz to nowymi "kwiatami" az do teraz

Anda napisał(a)
To dodam jeszcze, ze ta stipa o ktorej pisalam, to zimujaca jest

Witam Cie serdecznie w moich ogrodowych progach. Super, ża zajrzałaś
Utwierdzasz mnie w przekonaniu, że miskantom na tej rabacie mówię bye bye
Stipy, o których piszesz są przeprzepiękne, takie niezobowiązujące, lekkie, cudo. Nie znałam ich wcześniej. Stipa, która zreszta mam w ogrodzie kojarzy mi się tylko z pony tails.
Tak jak napisąłam chwile wcześniej zaczyna mi się klarowac zupełnie nowy obraz tej rabaty, nie taki ułożony symetryczny, ale z różami w frmie akcenty tylko, sosnami szczepionymi na pniu i stipą plus lawenda i buks jako opaska. Muszę jeszcze mocno przemyśleć jak by to miało wyglądać bo asymetryczne układy zupełnie mi nie wychodzą, no nie umiem narysować za nic w świecie. Musze jakieś inspirki na pincie poogladać, może się natchnę.
Pozdrawiam i zaraz lece do Ciebie oglądać i się inspirować
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:18, 30 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Lawenda super wygląda cięta w kulki . Mnie nie pasują w tym planie kolumnowe formy . Jeśli miałoby tam być coś wyższego bo rozumiem ,że nie chcesz żeby było tak płasko to może coś na pniu i bardziej w formie kul. Tak to widzę ale doradca ze mnie kiepski to tak

Margerytka40 napisał(a)
Może zimozielone kule na pniu,wiem drogie...ale . Trzeba by było wtedy dobrze dobrać wysokość tak żeby fajnie się wtapiały ale żeby były dobrze widoczne i drugie ale,żeby też zbytnio nie górowały. Wariacji może być dużo. Mogą być różne wysokości tych kul a i jak dla mnie nie w rządku w równych odstępach a zgrupowane np po 3 w tròjkątach .

Margerytka40 napisał(a)
Ja też jak Ewa uważam,że miskanty to za duże trawy ,stipa chyba właśnie byłaby dobra. Co do tych kulek na pniu to chyba widziałam sosny tak formowane. Byłaby spójność gatunków

Edit-przy okazji chyba muszę u siebie wykorzystać pomysł z sosnami na pniu bo mi się podoba

BINGO!!! Sosny kuliste na pniu to jest to, kocham Cię! hehe
czyli mam juz punkt zaczepienia, stipa o której pisze Ewa piękna jest, nie znałam jej wcześniej, to już druga roslina, mam juz czym kombinować, lawenda cięta kuliscie trzecia roslinka. A róża jakaś naprawdę wyjątkowa punttowo np. w 2-3 miejscach nie jako kobierzec tylko akcent kolorystyczny.

Wykorzystuj pomysły jasne, super tu się z wami planuje, sama w życiu bym tego nie ogarnęła
Jeszcze raz dzięki za rady
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:45, 30 lis 2017

Do góry
To dodam jeszcze, ze ta stipa o ktorej pisalam, to zimujaca jest
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:29, 30 lis 2017

Do góry
Ja też jak Ewa uważam,że miskanty to za duże trawy ,stipa chyba właśnie byłaby dobra. Co do tych kulek na pniu to chyba widziałam sosny tak formowane. Byłaby spójność gatunków

Edit-przy okazji chyba muszę u siebie wykorzystać pomysł z sosnami na pniu bo mi się podoba
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:06, 30 lis 2017

Do góry
Effko, witam sie u Ciebie Trafilam na dyskusje dotyczaca planowania i czytam z podziwem. Same fajne pomysly Ktory wybrac oto jest pytanie
Od siebie dorzuce, ze miskanty rosna bardzo duze i sadzenie ich pomiedzy rozami, ktore tez duze urosna, moze byc ryzykowne. Po paru latach miskanty bedziesz musiala dzielic, bo zaczna lysiec od srodka. Jest to przedsiewziecie wymagajace duzej sily a co za tym idzie i miejsca. Roze beda Ci w tym przeszkadzac. Moze warto by bylo zastanowic sie nad innym rodzajem trawy, np. Stipa calamagrostis 'Algäu'. To trawa, ktora szybko rusza i zaczyna kwitnienie w lipcu, a kwitnie coraz to nowymi "kwiatami" az do teraz
Na huśtawce miło płynie czas... 23:05, 28 lis 2017

Do góry
Mi się stipa calamagrostis nie spodobała. Była ładna na początku sezonu i jak tylko wypuściła kłoski. Potem się cała rozłożyła, wycięłam kłoski i zostały po nich sterczące kikuty i tak do teraz. Planuję eksmitować na wiosnę.
Natomiast zwykła stipa i u mnie wysiewa się na potęgę. Ona po dwóch sezonach się rozrasta i też się pokłada, wtedy wywalam te stare kępy i przesadzam podrosnięte siewki. Jest do opanowania, w przeciwieństwie do werbeny jej to już chyba nie chcę w ogrodzie - tylko w zębach jej w tym roku nie miałam...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:32, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Wydaje mi się,że tak będzie ok ale może jeszcze ktoś mądrzejszy Ci podpowie. Trawy jakieś ale takie bardzo zwiewne i niewysokie możesz pomiędzy rabatowe dać. Nie wiem czy stipa by tam miała dobrze. Podoba mi się zestawienie róż z takimi trawami.

O widzisz super pomysł, dziękuję Ci bardzo
Jejku jak ja wytrzymam do wiosny!!! Muszę teraz przywieźć igliwie leśne, korę sosnową, obornik i przekopać, żeby wiosną rodki wsadzić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:14, 28 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Masz rację, teraz jak patrzę na ten rysunek nie ma co zasłaniać trawami. Chyba zostawię tak jak jest w ostatniej wersji z lawensą i żywopłotem choinkowe. Sosny rosną kawałek od granicy działki więc te choiny uzupełnia tą wolną przestrzeń.

Wydaje mi się,że tak będzie ok ale może jeszcze ktoś mądrzejszy Ci podpowie. Trawy jakieś ale takie bardzo zwiewne i niewysokie możesz pomiędzy rabatowe dać. Nie wiem czy stipa by tam miała dobrze. Podoba mi się zestawienie róż z takimi trawami.
Zakręcony ogród 11:19, 28 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Chyba że tak, tylko kulki ew. małe trawki a'la stipa i grys.

Myślałam o pasie na przemian większe trawy -ML i kulki jak na przykład u Martiki (nie potrafię zalinkować gapa )
Zakręcony ogród 10:51, 28 lis 2017

Do góry
DorKa napisał(a)
No dobra przekonałyście mnie dziewczyny poszerzę i miejsce dla hortek zrobię. Tylko dla troszkę mniejszych niż limki. A taki wąski kawałek też by się przydał bo podobają mi się fragmenty samymi z kulkami i trawkami.Przysiąde w weekend i spróbuje pomyśleć nad roślinkami.
Miłego dnia

Chyba że tak, tylko kulki ew. małe trawki a'la stipa i grys.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:35, 26 lis 2017

Do góry
Mirko W doniczkach mam samosiejki FC przesadzone z rabat, w gospodarczym będą miały idealne warunki do zimowania, na wiosnę przytnę i będzie jak znalazł.
Ja osobiście nie próbowałem przezimować Pegasusa, dziewczyny tak ale im się nie udało. Ciekawe co u Ciebie z tego eksperymentu wyjdzie ?
Od dawna za mną chodziły te drzewa, ostatni dzwonek na zakupy. Zamawiałem w sieci, sam nie wiedziałem czego się spodziewać bo na zdjęciach wszystko piękne i wypasione a jak przyjdzie paczka to różnie bywa ale ładne sadzonki dostałem a do tego w rozsądnej cenie.

Paweł Cieszę się że i Tobie przypadła do gustu. Wczoraj przerzuciłem przez siebie 6 ton tego dobrodziejstwa a dziś leżę i kwiczę.

Madziu Miejsca za domem nie brakuje, tam pójdą te drzewka według planu. Mówisz że apetyt jest a miejsca brak ? Trzeba poszerzyć działkę i po problemie
Dzięki, buziaki dla Ciebie

Elu Stipę sieję każdego roku w domu na przełomie marca/kwietnia. W drugiej połowie maja ukorzenione sadzonki idą na miejsca docelowe na rabatach. Ich zimowanie zależy od wielu czynników, najlepiej je czymś okryć/ wiązać by nie były narażone bezpośrednio na niskie temperatury. W tym roku przeżyły mi prawie wszystkie sadzonki stipy bo przykryte były ogromną zaspą śnieżną, w ubiegłym roku śniegu nie było i wszystkie zmarzły. Stipa się również wysiewa, gdy nie wypielisz wiosną tych małych igiełek późną jesienią zakwitną.
To bardzo ładna trawa, zwiewna i subtelna ale i problematyczna pod względem zimowania. U mnie w ogrodzie gości od paru lat i nie zamierzam z niej rezygnować.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:58, 24 lis 2017

Do góry
w niebieskim ML
dalii tu już nie posadzę, za ciasno

Głogownik Red Robin już tylko w fazie zielonej
liści u mnie nie gubi
chcę go wyprowadzić na wysokość rynny, będzie podpora dla ciężkich miskantów Cosmopolitan

stipa nadal zielona

i zaraz tylko zimozielone kulki będą zdobić i cieszyć
Na huśtawce miło płynie czas... 20:01, 21 lis 2017

Do góry
Ewik napisał(a)
Szalejecie dziewczyny , u mnie niestety stipa przemarza, tylko raz przezimowała , w tym roku nie zrobiłam wysiewu to nie miałam mimo, ze gdzie niegdzie były siewki to suma sumarum znikły .

Ewa, moja stipa zeszłoroczna przezimowała i w tym roku tak właśnie wysiała się na potęgę. W zasadzie jestem przerażona jej mocą Generalnie podoba mi się, ale jak będzie taka ekspansywna i nie do opanowania, to być może podmienię na inną.
Mam też inną stipę, którą mi polecałaś, pamiętasz? Calamagrostis (o ile nie przekręciłam nazwy). Nie poszalał za bardzo w tym pierwszym sezonie, ale czekam co pokaże za rok. Może być z niej dobry zamiennik dla pony tail.
Na huśtawce miło płynie czas... 19:58, 21 lis 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Co u Ciebie na huśtawce, zimno, nie posiedzimy. Mówicie o trawach, mi jakoś ta stipa nie przypadła do gustu, mam aż 2 sztuki, taka leżąca na rabacie. Podoba mi się na innych rabatach na forum jak oglądam fotki.Jestem ciekawa Twojej rabaty tulipków.

No nie posiedzimy, tyłek zmarznie
Nie wiem co z tą stipą zrobię w przyszłym roku. Przecież nie może mi opanować całego ogrodu, a takie ma, jak widzę, zapędy
Na tulipki czekamy czekamy.... ale to jeszcze tyyyyle czasu...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies