Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Typografia ogrodu 21:53, 27 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
juz myslalam.a drogie takie ciecie? Otwory zawsze mozna nawiercic

jak samemu zrobi się projekt w corelu to nie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:50, 27 lip 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Rysunek śliczny, choć nie za bardzo umiem go odnieść do planu

Ale ten ostatni projekt, z placykiem na dole, bardziej mi się podoba i uważam że ścieżka jest poprowadzona super.

Jedno mam tylko zastrzeżenie - na tym wąskim pasku między żywopłotem a domem (na górze rysunku) nie robiłabym trawnika tylko rabatę. Poza tym świetnie

makadamia a widzisz ten pasek zupełnie mi wyleciał z głowy. Ja to bym szczerze powiedziawszy zrobiła tam żwir. Ten pasek względem tarasu jest trochę niżej i jakoś muszę do thui mieć dojście

A co do umieszczenie na planie, to rysunek jest zrobiony z perspektywy stojącego na tarasie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:34, 27 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Hej. Mijamy się gdzieś na wątkach. Projekt domu to masz może " na wspólnej"? Fajny ogród powstanie.pozdrawiam

Witaj Amelio Dom to Sielanka z Horyzontu dość mocno przerobiona w środku i z podniesioną ścianą kolankową. Teraz to bym już takiego wejścia dworkowego nie robiła. Na etapie kiedy go wybieraliśmy to mi nie przeszkadzało Potem jedyne co mogliśmy zrobić to kolumny kanciaste zamiast okrągłych. Stoi względem drogi tak, że widać tylko bryłę stodoły Kiedyś mam nadzieję zabiegami "elewacyjnymi" go trochę unowocześnić

A co do ogrodu to taką mam nadzieję
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:22, 27 lip 2016

Do góry
Rysunek śliczny, choć nie za bardzo umiem go odnieść do planu

Ale ten ostatni projekt, z placykiem na dole, bardziej mi się podoba i uważam że ścieżka jest poprowadzona super.

Jedno mam tylko zastrzeżenie - na tym wąskim pasku między żywopłotem a domem (na górze rysunku) nie robiłabym trawnika tylko rabatę. Poza tym świetnie
Podmiejski ogródek 08:29, 27 lip 2016

Do góry
Marta - zaglądam częściej do Was niż do siebie
Toszko - wielkie dzięki za info - założyłam sobie zeszycik i wszystkie takie rady skrupulatnie notuję, żeby nie zapomnieć
Wróbelku - byłam i widziałam, jaką fajną rabatę założyłaś
Wiolu - do jaśminowca ciągnie mnie zapach, sentyment i fakt, że go po prostu mam i chcę wykorzystać. Dokładnie tak samo jak z bzami

Przyznaję się bez bicia - leń mnie złapał, skanera chwilowo nie mam, a do rysowania rabaty w paincie zabierałam się jak do jeża. Ale dzisiaj zobaczyłam, że już dwie dziewczyny mnie proszą i się zawstydziłam.

I zrobiłam projekt - pełen wypas: jest rzut poziomy, pionowy, opis i nawet człowieczka dla zobrazowania skali Wam narysowałam

Tylko co z tego, że rysunek wypasiony, skoro projekt do d.py jest
Sama widzę, że ta kalina i jaśminy za duże są na tą rabatę
Za trzy-cztery lata urosną na tyle, że żadne byliny już się tam nie zmieszczą.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 05:54, 27 lip 2016

Do góry
Hej. Mijamy się gdzieś na wątkach. Projekt domu to masz może " na wspólnej"? Fajny ogród powstanie.pozdrawiam
Wiejski ogródek pod wielkim miastem 21:50, 26 lip 2016

Do góry
Witam serdecznie
Jak większość początkujących, przyznam się, że podczytuję forum i oglądam Wasze piekne ogrody już od dłuższego czasu. Na tyle długiego, że wydawało mi się nawet, że już trochę wiem i umiem - do czasu, gdy przyszło tej wiedzy użyć i zaprojektować własny ogród. Ileż mam teraz wątpliwości!
Od trzech lat mieszkamy we własnym domu. Przez ten czas trochę eksperymentowałam na pobudowlanej działce. Odkryłam, np. że rośliny można nie tylko ususzyć, ale też, o zgrozo! - utopić...
Działka jest na stoku, co wymusiło na nas pracę z plantowaniem ziemii, kształtowaniem tarasów i skarp. Z założenia ogród ma być ozdobno-użytkowy. Z dwóch stron jest żywopłot ze szmaragdów (z jednej strony złote). W rogu 3 świerki serbskie, na skarpie trzmielina i tawuły japońskie. Mam różę Chopin - pięknie kwitnie w tym roku. Ma być ładnie, ale też żeby dało się podczas spaceru coś zjeść. Stąd pojawiło się kilka owocowych drzewek, borówki, jagody kamczackie, poziomki, itp. To wszysko jednak z tyłu domu, a moje obecne zmartwienie to przedogródek. Aby ujarzmić skarpę, zrobiliśmy murki oporowe z palisady. W ten sposób powstały dwa tarasy. Wyższy przylega do ogrodzenia, za którym na sąsiedniej działce rosną brabanty - sąsiedzi nabyli je z działką i pewnie sami jeszcze nie wiedzą, czy będą je przycinać. Zresztą zamiast opisywać, spróbuję wkleić zdjęcia i mój projekt. Proszę, zerknijcie, czy to, co sobie wyrysowałam na papierze, ma rację bytu w rzeczywistości . Z góry bardzo dziękuję za wszystkie uwagi!
Coś jeszcze, coś więcej... 14:56, 26 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)
To się dzieje, zaraz za nieużytki się chwycisz

Wątpię - juz nie ogarniam tego co mam Namazialem za to wczoraj projekt rabat dla cioci - trzy miesiące do niego podchodziłem, bo lista roślinnych życzeń była... nie moja
Ogród wśród dębów. 11:00, 25 lip 2016

Do góry
Toszka, bardzo dziekuje za podpowiedź w sprawie zurawki. Wyczytalam, ze Gorgia peach tez podobno na słońcu daje rade.
Może podpowiesz mi jeszcze czy ogólnie projekt tej rabaty jest w porządku.
Moje ogrodowe marzenia... 09:30, 25 lip 2016

Do góry
Od wiosny kawałek czasu minęło.Pełnia sezonu,wasze ogródeczki wychuchane i dopieszczone.U mnie początek armagedonu ogrodowego.Jestem doskonałym przykładem czego nie powinno się najpierw robić.Czyli ZACZYNAĆ OD KOŃCA.Posadziłam sobie roślinki,przyjęły się.Rosną.Fajnie zielono,przyjemnie.Zaczyna się remont i wszystko szlag trafia.Tak się pocieszam,że na wiosnę od korzenia odbiją ale im dłużej na to patrzę tym bardziej skrzydełka mi opadają.A tak marzyłam o cudownym zakątku na mojej ziemi.wszystko się zmienia,włącznie z koncepcją ogrodu.Rabatka która miała być trawkowa ze śliwkami ozdobnymi w dniu dzisiejszym nie ma racji bytu.docelowo w tym miejscu ma być brama z furtką.Miskanty przy wejściu też będą musiały zniknąć.Mówię wam marność nad marnościami.Trzeba było poczekać z tym wszystkim rok,może dwa a tak szkoda gadać i pisać nawet.Teraz już się nie napalam,przeczekam.Jeszcze tylko ocieplenie budynku i ogrodzenie.Potem nowy projekt,założenie jakieś i od początku wszystko na nowo.Sezon 2017 będzie dużym wyzwaniem.Bogatsza o doświadczenie i wiedzę,którym rośliną gdzie i w jakim miejscu u mnie dobrze będę tworzyć nowy rozdział w historii mojego ogrodu.zdjęć trochę wrzucę bardziej chyba dla siebie niż dla was,bo czasami lubię obejrzeć się za siebie.
Ogród wśród dębów. 14:24, 24 lip 2016

Do góry
Zrobilam projekt rabaty frontowej. Zaczynajac od lewej strony jest Miskant Gracilimius, hortensja Limelight, kulki to bukszpany, jasne trawki to Hakonekloa All Gold, tevduze to rozplenica japońska, a te czerwone to zurawki ale nie wiem jaki dac zeby nie przypalalo je słońce. Myslalam o Purple Place ale wolala bym jasniejsze, takie bardziej pomarańczowe.
Chetnie poslucham uwag, czy ta rabata jest ok.
Ogród z pergolą 21:04, 23 lip 2016

Do góry
To teraz jeszcze raz mogę opowiedziec o moich watpliwościach bo już widzicie jak to mniej więcej wygląda
prawy front

projekt Iwonki

zastanawiam sięczy robic rewolucje i wysadzac danicy i sadzić drzewa w skarpetach............
czy wersja light czyli zostawic danicy obsadzic czyms ciekawym a za nimi tak jak w projekcie hortki i miskanty (i może na lini hortek drzewa??)
pomarańczowe kółko to miejsce w które planuje przesadzić swierka srebrnego bo nie mam co z nim zrobić. ten swierk zrobiłby takie odgrodzenie miedzy frontem a reszta ogrodu i za nim byłaby biała rabata o której pisałam
widok z drugiej strony

na wprost planowanej rabaty terażniejsza rabata źwirowa która myslę przerobic na szaro-bialo-niebieską, bedzie ok??
i moje wstepne przymiarki do tyłow

brązowe kwadraty ze znakami zapytania to miejsca na drzewa...
czerwone kołko to ognisko ale niewiem czy na 100%będzie, jak nie to rabatę zrobię
Ogród z pergolą 14:20, 23 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Kochana kolumnową anomogawę to wciśniesz wszędzie
Zobacz sobie ceny drzewek i może tym się kieruj, bo na szpaler trochę ich potrzeba Co w Rogowie było dostępne w normalnej cenie? zobacz ich ofertę raz jeszcze.

Ja bym się skupiłam najpierw na wjeździe Sama wiesz że pomysły ewoluują.
To co dziś Ci się podoba, jutro wyrzucisz do kosza. Jeśli nie jesteś czegoś na 90% pewna nie rób tego bo będziesz za moment zmieniać.

Ja robię rysunki, sama widziałaś, zastanawiam się potem 100 razy nad tym, co kwitnie w jakim czasie, jakie problemy mogę wystąpić, dziury w kwitnieniu, czy to mnie będzie razić itd.
Rabaty bylinowe mają to do siebie że nie zawsze wyglądają dobrze z bliska, coś przyschnięte, coś połamane, coś trzeba wyciąć by zakwitło ponownie.
Poza tym pięknie takie rabaty wyglądają w masie... nie po 1-2 sadzonki.

Ja bym zrobiła najpierw szpaler drzew, podsadzony właśnie roślinami w kolorach wybranych przez Ciebie - zieleń i biel. I tak przeciągnęłabym aż do całej żwirowej, rośliny kwitnące na biało, świdośliwa... bukszpany, cisy... trawy Dopiero od tarasu ogród zaskoczy kolorami...

Ale to Aniu tylko moje zdanie, ja na przykład wycofuję się już z liliowców na froncie, pójdą do warzywniaka, są piękne, lubię je, ale denerwuje mnie ich zasychanie.
Dumam więc czym je zastąpię na wiosnę... też biel lub limonka musi być spokojnie bo burzę kolorów i zapachów mam za domem...

front miał być taki:tu jest projekt Iwony

a taka inspiracja Polinki
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476454/
tylko wiesz jak u mnie jest, szpaler tujek danica i co myslisz drzewa posadzic za nimi czy tak jak na projekcie wywalic i na przód drzewa?
wersja że front biala a reszta w kolorze bardzo mi się podoba ale tzn ze tej zwirowej nie przerabiać?
Miejski ogród w wersji mini 21:01, 22 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wow idziesz jak burza super to wszystko wygląda, drzewo w kulkowisku ze żwirkiem to normalnie znak rozpoznawczy Danusi

Dziękuję Aniu.
Projekt Danusi to i znaki szczególne ma.
Co prawda trochę kulkowisko przerobione ale zgoda była.
Typografia ogrodu 13:39, 22 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

hehehe jak mi magnolia robiła projekt i pokazała mi ze zaprojektowała u mnei jezówki to ja zbrukłam że to babcine kwitki i nie chcę, ale ona jednak nei dała mi za wygraną i rposiła bym się im przypatrzyła pare chwil. Zaufałam jej ik kocham jezówkli
dobrze ze posluchalas
Typografia ogrodu 10:43, 22 lip 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Ja np nie lubiłam jeżówek - dziś to nie do pomyslenia żebym ich w ogodzie nie miała (a mam juz chyba 6-7 odmian...)
nie za bardzo podobały mi sie jarzmianki (SZOK !!!)i zawilce.

Do tej pory ne mam serca do liliowców.... ale zobaczymy....

hehehe jak mi magnolia robiła projekt i pokazała mi ze zaprojektowała u mnei jezówki to ja zbrukłam że to babcine kwitki i nie chcę, ale ona jednak nei dała mi za wygraną i rposiła bym się im przypatrzyła pare chwil. Zaufałam jej ik kocham jezówkli
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:22, 22 lip 2016

Do góry
Witam się Marzenko (wszyscy się tak do Ciebie zwracają, więc ja też ) w Twoim wątku

Obejrzałam wizytówkę, a teraz podczytuję wątek, tyle stron, kiedy ja to ogarnę, a przeczytać muszę, bo w nim wiele ciekawych informacji, pięknych zdjęć, humoru i uśmiechu

Ogród - cóż mogę powiedzieć, tylko powtórzę co inni gadają, że Piękny!

Piszesz, że zaprojektowany przez profesjonalistę, to tylko tyle, że ominęła cię cała faza dylematów gdzie, co, z czym, w jakiej ilości, kolorze, wysokości itd. itp.

Projekt projektem, ale trzeba go wykonać i tu chylę czoła, bo widzę, że zrobiłaś to jak profesjonalistka. Cudowne rabaty tętnią zielenią, kolorem, ruchem. Kamienie ujarzmione w gabionach nie przytłaczają.

Będę przychodzić do Twojego ogrodu (czytania mam jeszcze koooope )

Pozdrawiam cieplutko
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:59, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Johanko, zielony link w podpisie oznacza, że link jest aktywny. Oznacza to tyle, że jeśli piszesz u kogoś na wątku, a często nam się zdarza, że się odwiedzamy na wątkach, mogę kliknąf w twój zielony podpis i przeniosę się do twojego wątku. Łatwo będzie odnaleźć twój wątek.

Ps. Był już pan od projektu? Pewnie będą linie proste? Ja je bardzo lubię.

Iwko, dziękuję Ci za szczegółowe objaśnienia. Teraz mam jasność.
Projekt robię sama i istotnie, linie będą proste. Mam tylko jeden punkt w ogrodzie, który nie będzie prosty, a lekko zwichnięty Romb taki trochę, ale ze skarpy.

Generalnie mój ogród jest jedną wielką nierównością. Spadek leci od prawego górnego rogu na projekcie do lewedo dolnego. Postanowiliśmy zatem zrobić go w wersji tarasowej. Na projekcie ciemniejszym zielonym po lewej stronie oddzieliłam górną, wyższą część ogrodu od dolnej. A oto klika fotek z ostatnich dwóch lat o tym, jak to wyglądało i jak się zmieniało:

Skarpa widoczna na dwóch ostatnich zdjęciach będzie poszerzona tak, aby zeszła do samego dołu, prawie do płotu.
Miejski ogród w wersji mini 22:26, 21 lip 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Witam się u Ciebie! Masz przepiękny ogródek! Kulowisko jest bardzo zjawiskowe, nie szkodzi, że nie wygląda, jak na projekcie
Będę podglądać z wielką przyjemnością

Witam Cię Johanko. Bardzo mi miło że podobają Ci się moje działania. Mam nadzieję na szybki ciąg dalszy ale są rzeczy pilne i pilniejsze. Projekt to na pewno pomoc i inspiracja ale nie zawsze da się go zrealizować w 100%. Zaglądaj do mnie jak tylko będziesz miała ochotę. Zapraszam serdecznie i zmykam przywitać się w twoim wątku.
Ogród z pergolą 11:34, 20 lip 2016

Do góry
Ania ale boski ten plac zabaw!! Zamawialiście go pod własny projekt? Możesz mi na priv napisać ile Was kosztował?

My mamy jeszcze niedokończony domek ze sklejki ale w pokoju zabaw u dzieci Ale nadal mnie korci właśnie taki ogrodowy. Piękny jest... ehhh... no cudo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies