Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 10:00, 17 kwi 2018

Do góry
Raport z wysiewów pomidorowych

A tu mak ogrodowy. Troszkę za dużo sypnęło mi się do każdej z doniczek tych mini ziarenek. I co teraz? Pikować?
Ogrodowe skarby 09:58, 17 kwi 2018

Do góry
Akwarela w ogrodzie:) 09:57, 17 kwi 2018

Do góry
W tak zwanym międzyczasie znalazłam chwilę na zmiany na tym odcinku.
Rosły liliowce i było mikro oczko lub inaczej ogrodowa wylęgarnia komarów. Rosła krzewuszka i wiśnia.

Teraz jest troszkę inaczej, chociaż kropka nad i nie została jeszcze postawiona. Wiśnia w tej postaci będzie tu za wielka i chyba popracuje, żeby przerobić na pienną. Krzewuszka z tych malutkich więc póki co zostanie. Dosadziłam róże wielkokwiatowe. A niech tam. I mam niespodziankę, z pomiędzy tujek po prawej stronie wychyla się róża pnąca, której oczywiście tam nie sadziłam. Skąd się tam wzięła, ani co to jest nie mam pojęcia. Z pewnością dziczek, ale ponieważ wygląda bardzo zdrowo dam jej szansę i pozwolę podrosnąć, czas pokaże co będzie dalej. Ma ogromną chęć do życia, wychyliła się do słonka. Ciekawe czy zakwitnie?

Gabisiowy ogród...początki....:-) 09:57, 17 kwi 2018

Do góry
Za dnia. Ewidentnie brakuje mi tam traw.

Droga do spełnienia 09:55, 17 kwi 2018

Do góry
tulipanki exotici pierwsze reszta jeszcze się zbiera i tak zdziwiona jestem ile mam tulipanów bo w zeszłym roku tylko te exotiki posadziłam , strajk tulipanowy miałam
no i zemsta ogrodowiska też jest
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:53, 17 kwi 2018

Do góry
mira napisał(a)
No i bym nie zauważyła bo miejsce poza wzrokiem

moje ulubione szachownice

nadążacie zauważać ????

warto, jedna rabata mnie wypicowana a radości więcej

życzę delektowania się ogrodem

Podziwiam szachownice
U mnie tez zmiany w oczach następują
Droga do spełnienia 09:51, 17 kwi 2018

Do góry
Wczoraj taki lekki dzień
siły jeszcz brak na grubsze roboty a już w sumie widzę ze znowu pasowałoby powyrywać chwasty
poczyściłam jeszcze trochę ID , po ostatnim przymrozku wyglądały tragicznie, kurde i ten 3 letni największy całkiem ded
udzieliłam z niego jedną sadzonkę i posadziłam

najszybciej zbierają się się jednak silver sceptre i wiem że będę dzielić ale pewnie w przyszłym roku

little bunny rozplenica na 3 tylko 2 dają oznaki życia, balck beauty żadna jeszcze , hameln różnie. hmmm nie wiem

byliny szaleją
świdośliwa zaraz obsypie się kwieciem - czekam na to
red baron ruszył (ale widać ile chwastów do ogarnięcia)
Przedziwny Ogród 09:48, 17 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)

U mnie też już było pierwsze koszenie, od razu ładniej, ale wymaga renowacji, psy i korzenie drzew, robią gołe place

Przez mojego wilczura na trawniku pojawiały się puste placki. Musieliśmy dosiewać tam trawę. Teraz ma oddzieloną część podwórka i tam szaleje
Tawułki bardzo lubię. Mocno ożywiają ogród. Jeszcze nie są przycięte. Nie wiem co posadzić miedzy nimi ( puste miejsca w rzędzie). Miałam tam drzewka na pniu ale przemarzły rok temu. Myślę o czymś w odcieniach czerwieni

Ogrodowe szaleństwo ... 09:46, 17 kwi 2018

Do góry
moje hiacynciki
Ogrodowe szaleństwo ... 09:38, 17 kwi 2018

Do góry
Jest, jest, jest.... Hura!!!!! Pierwszy raz zakwitła moja magnolia. Jest ze mną trzeci sezon, od maleńkiego(kupiłam w biedrze niestety wtedy jako raczkujący ogrodnik nie wiedziałam że warto zapisywać nazwy roslin)
Dmuchałam, nawoziłam, głaskałam i jest rezultat. Mała ale piękna)))
Kurczę nie mogę wkleić zdjęcia. Będę próbować
Jest, udało się.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:28, 17 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Asiu, na szybko odpowiadam bo zaraz muszę wyjść.
Wstawiam koślawy obrazek z wymiarami - nie trzyma proporcji ale jako tako oddaje rzeczywistość a wymiary są naniesione i mam nadzieję, będzie się można zorientować w ilości miejsca na rabacie.

[/img]

Zdecydowanie nie trzyma proporcji, bo 2,7m jest dłuższe niż 3,5m

Ale zdjęcia dużo pomogły - teraz widać, że miejsca starczy i na derenie, i na tuje, i na hortensje, i zdaje się, że coś jeszcze się zmieści z przodu

Z dereniami masz chyba rację, że pośrednio mogą ze sobą sąsiadować - ta elegantissima nie jest tak żółta, jak myślałam.
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:24, 17 kwi 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Aniu polatałam z centymetrem i tak jak pisałam juz u Ciebie mam rozchodniki z rozplenicami co 85-90 cm, dwa rozchodniki mam specjalnie bliżej posadzone, ale ja se tak wymyśliłam
a teraz focia przerobionej rozchodnikowej dojdą jeżówki, dlatego do końca nie mam wysypanej kory...

miedzy carexy wrzuciłam szafirki...

Kurcze ale masz ładnie, czyściutko
Rozwój roślin masz na podobnym etapie co ja

Monia w to wszytko chcesz jeszcze jeżówki posadzić? Czyli będzie jeżówkowo-rozchodnikowo-rozplenicowa?

Akwarela w ogrodzie:) 09:09, 17 kwi 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Jaki super ten krzywulec . Jak nie lubię iglaków, tak tego muszę mieć .

Pocieszne z niego stworzenie, każdy zwraca na niego uwagę. Polecam serdecznie. Za kilka dni dostanie nowe towarzystwo. Między krzywulcem a wiśnią ozdobną mam naszykowane jeszcze miejsce na magnolię "Yellow Bird". Polowałam na nią od dawna i jesienią udało mi się ją kupić, niestety nie udało się wysadzić na miejsce. Polowałam długo, ponieważ chciałam kupić od razu duże drzewo, no i mam 2,5 metra. Na tej rabacie będzie kiedyś niesamowite wiosenne widowisko.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:07, 17 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Kasiu,
Zmierz dokładnie, ile te tuje zabiorą Ci miejsca, bo mnie się wydaje, że jednak trochę krótko będzie, zwłaszcza, że duże krzewy chcesz tam zmieścić.

I jakbyś mogła zapodać zdjęcie, jak te dwa derenie razem wyglądają, bo właśnie chciałam napisać, że dwie różne pstrokacizny to chyba trochę za dużo w jednym miejscu

Asiu, na szybko odpowiadam bo zaraz muszę wyjść.
Wstawiam koślawy obrazek z wymiarami - nie trzyma proporcji ale jako tako oddaje rzeczywistość a wymiary są naniesione i mam nadzieję, będzie się można zorientować w ilości miejsca na rabacie.

Kółko w rogu to dorosła tuja, te dwa na dole po lewej to rosnąca tam tuja i zielony dereń. Krzyżyk po prawej, poza rabatą to miejsce gdzie też mają być wsadzone szmaragdy - tam też potrzebuję się nieszczelnie odgrodzić od tego lasu.

A derenie wyglądały tak (niestety, nie mam chyba lepszych ujęć) - variegata po lewej, elegantissima po prawej:

Wg mnie mogą rosnąć na tej samej rabacie ale nie obok siebie.
Ponieważ nie chcę tam szczelnej ściany ze szmaragdów myślałam, żeby właśnie te dwa duże derenie posadzić tam gdzie na planie są trójkąty czyli w linii żywopłotu, po obu stronach.
Ogrodowe skarby 09:04, 17 kwi 2018

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:54, 17 kwi 2018

Do góry
iwonaal napisał(a)
Pozdrawiam Halinko, czy czosnki wzeszły?

Wzeszły idą wszystkie ładnie w górę A mam ich sporo czekam jak zakwitną ;d Czekam jeszcze w jednym miejscu w zeszłym roku kupiłam i dziwnie kwitły.Nie miały liści a od razu kwiat

Tak to wyglądało od razu z ziemi bez łodygi i liści .Patrzyłam ze zdziwieniem na to co wyrasta.To były 2 cebule duże czosnków;d
Gutlandia 08:52, 17 kwi 2018

Do góry
Operator do mopa to bardzo dobry pomysł
O fiołki się nie martw, uratują się same. Przy tej ilości jaką masz teraz obawiam się, że nigdy ci ich nie zabraknie. U mnie co i rusz pokazują się w nowych miejscach. Prace ogrodowe na początku z pewnością nie napawają optymizmem, ciągle ma się wrażenie, że stoi się w miejscu, aż w końcu zaczyna być widać prawdziwy ogród! Weź kartkę i postaraj się zaplanować ogólny kształt twojego ogrodu. Zdecyduj jaki styl ogrodu podoba ci się najbardziej, jakie kolory. W ten sposób popełnisz mniej błędów. Masz duże pole do popisu, dużo cię czeka nasadzeń. Jeśli kiedyś przyjdzie ci do głowy sadzenie host zapukaj śmiało do mnie, podaruję kilka na dobry początek Mam ich trochę, będzie w czym wybierać.

Blaski i cienie nowego życia 08:48, 17 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)

O rany, szanuj się, powolutku, krok po kroku. Trzmieliny super się rozrosly

Prawda pamiętasz te patyczki. Ale cierpliwości wymaga to wszystko. Teraz ukorzeniam patyczki czego chcę a potem się wymyśli co zrobić dalej. Trochę jak Ty. Ciekawe czy patyczki hortek moich i Kindzi się ukorzenią. Mam ich kilkadziesiąt. Patrzyłam że większość mają pąki.

Ogrodowe skarby 08:47, 17 kwi 2018

Do góry
Wiosenne widoki
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:46, 17 kwi 2018

Do góry
Barwinki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies