Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród z pergolą 09:10, 20 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
To jeszcze jedna próba z tym bukszpanowym linkiem - zdjęcie siódme

Na zdjęciu nieźle wygląda, ale jak pamiętam już była dyskusja w tym temacie - jak dojść do środka by przyciąć, poza tym należy bardzo dbać, bo przyjdzie zaraza na bukszpany i projekt padł... dlatego mnie osobiście to nie przekonuje...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:57, 19 lip 2016

Do góry
Natka, Basia- projekt Asi jest super. Nie wiem, jak ta Dziewczyna to robi, że ma teki dryg w oku i moc w ręku, ale każda kreska, czy linia jest trafiona w punkt. No i ma przy tym ceirpliwość do mnie anielska

ASIU!!! Chapeau bas!!!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:53, 19 lip 2016

Do góry
elka_ napisał(a)
Wpadłam sobie pooglądać, a tu... burza mózgów, kiedyś ktoś powiedział "co dwie głowy, to nie jedna" i tutaj doskonale widać jaki z tego efekt

Projekt Asi- makadamia chyba najlepszy.
Życzę Marto, żeby sprawdził się w terenie, co wreszcie będziesz mogła spać spokojnie

Ela trafiłaś w dziesiątkę! Mi się naprawdę ogród po nocach śni. Tyle, że raczej w kategoriach koszmarów niestety. Wyznaczenie tego koła może byłoby panaceum na bezsenność
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:10, 19 lip 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Oooo no proszę, od razu z pracą domową
Ja początkująca, ale jeszcze pracy domowej nie odrobiłam, ale przygotowuje się

Cześć Asia! Ja mam projekt, bo mój wykonawca powiedział, że jak sama go zrobię, to mnie za niego nie skasuje. Więc narysowałam.
On mi robi nawadnianie, glebę, siatkę na krety i trawniki oraz wytycza rabaty. A ja będę obsadzać je sama, taki mam plan. I mętlik w głowie, bo tyle rzeczy bym chciała w te rabaty upchać...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:03, 19 lip 2016

Do góry
Wpadłam sobie pooglądać, a tu... burza mózgów, kiedyś ktoś powiedział "co dwie głowy, to nie jedna" i tutaj doskonale widać jaki z tego efekt

Projekt Asi- makadamia chyba najlepszy.
Życzę Marto, żeby sprawdził się w terenie, co wreszcie będziesz mogła spać spokojnie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:52, 19 lip 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
No duże brawa!
Tak to ja lubię - zdjęcia i od razu plan. Bez planu to ja w ogóle nie potrafię rozmawiać

Johanko, powiem Ci to, co tutaj słyszy każdy nowy ogrodnik: zacznij od gleby, nawet gdyby to oznaczało robienie trawnika i rabat dopiero w przyszłym roku.
Zorientuj się, czy w okolicy nie ma kompostowni, spróbuj kupić kilka ton kompostu, jak się da - to obornika, mączkę bazaltową przez internet, przekop to wszystko razem i dopiero sadź rośliny.

Jeśli masz piaski, to ja bym jeszcze nawiozła gliny (choć nigdzie nie czytałam, żeby takie rozwiązanie było polecane, to wydaje mi się że bez dodatku gliny składniki odżywcze i woda zostaną wypłukane wgłąb ziemi). Warunek - glina musi być dobrze rozdrobiona i wymieszana z ziemią, inaczej robi się skorupa.

A plan musisz chyba trochę dokładniej objaśnić, bo trochę mało czytelny jest

Makadamia, dziękuję za rady. Glina jest, pod piachem, więc tak źle nie jest. Nawozimy czarnoziem, dowiem się o kompost.

Ogólnie jestem powalona ogrodem Malkul, czyli Gosi. Jestem jej wiernym fanem z forum muratora i planuję generalnie w ten deseń. Jedyne, co muszę pokonać, to że ten mój ogród jest nierówny. Zatem zrobiliśmy poziomy. Na razie nie lubię tego, ale wszyscy mi mówią, że to zaleta i będę mogla fajnie pokombinować. Zobaczymy Postaram się później bardziej dokładnie rozpisać ten mój pseudo projekt.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:18, 19 lip 2016

Do góry
Witam się!

Dom Pierwszy (nie)Wielki został pobudowany bezmała dwa lata temu.
To nasz pierwszy, nie za wielki - taki w sam raz dla 2+1

Takich domów mogłabym w życiu wybudować jeszcze kilka, uwielbiam związane z tym zamieszanie, a nade wszystko urządzanie wnętrz. I jeśli kogoś to interesuje, to odsyłam do swojego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/blog.php?192489 , a tym czasem tu o ogrodzie...
No cóż! Urządzanie ogrodu już mi tak dobrze nie idzie. Zapał owszem był, ale chyba zbyt dużo lektury, bo dziś mam w głowie dziki mętlik.

Moja działka ma 1100 metrów, co odliczywszy dom i podjazd daje z lekka 700 metrów areału uprawnego
Niestety, sami nie byliśmy w stanie tego zagospodarować, chociaż kilka zrywów było... Obecnie jesteśmy po słowie z miłym Panem Ogrodniczym i przystępujemy do dzieła.
Trochę istotnych tu szczegółów. Ziemia klasa VI, czyli piach. Teren pochyły, zatem w celu wyrównania rozbiliśmy go na dwa poziomy. To z punktu ogrodniczego chyba nawet fajnie. Z tą glebą to gorzej...
Może najpierw parę zdjęć. Stan na dziś jest następujący:

Jak widać, jedyne co mamy, to lawenda Ale mam nadzieję, że będzie tu nie długo i trawa i dużo fajnych ozobnych traw. Bo takie trawiaste ogrody mi się podobają.

A tymczasem projekt, zeby nie było, własnej roboty.
Wersja pierwsza ze skarpą mniejszą (rabata nr.8), i obecna - druga - ze skarpą większą, której nasadzenia pozwolą zniwelować różnice poziomów:

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:25, 19 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Asiu, Aniu- ja tak wczoraj próbowałam, jednak mam wrażenie (już miałam takie przy kole frontowym), że rzut ma się nijak do rzeczywistości.
W praktyce pociągnięcie zaczętego pod brzozami koła nie sprawia, że koło, "kończy się" przy tarasie (który nomen omen jest nie prostokątny a półkolisty) lecz oznaczałoby, że koło powstanie na środku trawnika

Pociągnięcie tej rabaty do końca, absolutnie nie oznacza, że to kółko spod brzóz "spotka się" z tym pod ogniskiem- będę to dwa "niestykające się" koła...
Ja wiem, co Ci chodzi po głowie. Uparłaś się na idealne koła i za nic nie schodzi się to w rzeczywistości, bo nie współgra ze stanem faktycznym. Mój pierwszy projekt oparty był wyłączniena kołach, rozrysowany na kartce cyrklem O ten: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/109/1099271/original.jpg Potem na żywo, przy probie realizacji, jakiś taki się zaczął robić nijaki. Przecież nie będziesz nad własnym ogrodem latać, więc pomyśl, że może zamiast kółek dwa środki wyznacz i coś na kształt elipsy spróbuj wytyczyć. Uwierz mi, z pozycji codziennego spoglądania na ogród nie zauważysz braku idealnego kola
Do raju daleko - u Ewy 11:51, 18 lip 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Ewa, fajnie było się z tobą spotkać po raz kolejny. Dziękuję za chwile rozmowy i instrukcje dotyczące skrętników.
Olbrzymie wrażenie zrobił na mnie projekt bonsaja na kartce przedstawiony przez Krzysia zanim przystąpił do pracy. Końcowego efektu przekształconego bukszpana nie widziałam, ale miałam możliwość obserwowania Krzysia przy pracy i jego profesjonalne podejście do sprawy (och, te zwoje drutu, walizka z narzędziami).

Jolu, spotkania z Tobą to czysta przyjemność Cieszę się, ze znowu udało nam się porozmawiać Bonsai po cięciu nie wygląda nie za ciekawie, bo efekt będzie dopiero gdy się zabuduje listkami Może za rok zobaczymy u Iwonki
Do raju daleko - u Ewy 11:10, 17 lip 2016

Do góry
Ewa, fajnie było się z tobą spotkać po raz kolejny. Dziękuję za chwile rozmowy i instrukcje dotyczące skrętników.
Olbrzymie wrażenie zrobił na mnie projekt bonsaja na kartce przedstawiony przez Krzysia zanim przystąpił do pracy. Końcowego efektu przekształconego bukszpana nie widziałam, ale miałam możliwość obserwowania Krzysia przy pracy i jego profesjonalne podejście do sprawy (och, te zwoje drutu, walizka z narzędziami).
Ogródek podwórkowy 22:38, 16 lip 2016

Do góry
Witaj, bardzo fajnie wyszedł Wam ogródek.
Bardzo spodobał mi się projekt nr 3 - fajnie by wyglądały deski które wychodzą już od drzwi balkonowych ale kółko też fajne, na pewno praktyczniejsze... Aż się prosi żeby wsadzić hortensje bukietowe w okolicy placyku.
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:16, 16 lip 2016

Do góry
Przepraszam a kiedy zdjęcia będą pustostanu i projekt? Chociaż by zarsysik maleńki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:34, 15 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeden z najpiękniejszych ogrodów, jakie widziałam, już drugi raz

Projekt Tom Stuart-Smith

To jest śliczne
Mini ogródek przy bloku - szalone 50m 23:30, 15 lip 2016

Do góry
Każda rada na wagę złota. Dziękuje za poradę Obejrzałam zdjęcia z wystaw - urzekły mnie te najbardziej kolorowe rabaty. Zrobiłam sobie taki projekt - inny niż poprzednio. zrezygnowałam z kamyczków ( bez żalu winobluszcz pięknie wyglada - ciekawe jakby u mnie na płocie sie sprawdził. Chciałabym aksamitki, hortensje , pachnące maciejki , hiacynty są piękne. Marzyłam zawsze o bzie i magnolii ale pytanie moje czy metraż mi na to pozwoli? Wrzucam mój rysunek - może ten będzie lepszy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:21, 15 lip 2016

Do góry
Jeden z najpiękniejszych ogrodów, jakie widziałam, już drugi raz

Projekt Tom Stuart-Smith

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:52, 15 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
to jest tył. Oczywiście skala może być jak to u mnie- w cały świat ale naniesienia są wszystkie.
Fragment niebieskiego, to taras.

i trzeba go obligatoryjnie połączyć w zgrabną całość z projektem Toszki
Projekt Toszki "kończy się" tam, gdzie zaczyna się pierwszy rysunek.

Marta a ten lewy bok masz już zrobiony? bo moze pokolei robić, Toszka baze kształtu rabat dała a teraz dalej. co myslisz?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:54, 15 lip 2016

Do góry
to jest tył. Oczywiście skala może być jak to u mnie- w cały świat ale naniesienia są wszystkie.
Fragment niebieskiego, to taras.

i trzeba go obligatoryjnie połączyć w zgrabną całość z projektem Toszki
Projekt Toszki "kończy się" tam, gdzie zaczyna się pierwszy rysunek.

Kaszubski mikrokosmos 09:04, 15 lip 2016

Do góry
Witaj, piękna okolica dom w klimacie kaszubskim super, do tego ogród który zapewne będzie wkomponowany w krajobraz, sami będziecie projektować czy profesjonalny projekt?, pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:02, 14 lip 2016

Do góry
Toszko, obok mnie mam centrum ogrodnicze, gdzie są austinki (no ale to nie szkółka) - ceny ok 50 paru zł - dość dorodne sadzonki.

A która to "nasza" strona ?

Aniu, formalnie to mi się od dawna podoba... ale jakoś sobie nie wyobrazałam, że to mogę zrobić u siebie.. a coraz bardziej wierzę, że się da, skoro inni mogą tylko chyba naprawdę czas sobie rozrysować projekt i zacząć coś robić w tym kierunku
Ogród Mirelli 18:34, 13 lip 2016

Do góry
tulucy napisał(a)

Ogród ogrodem, ja bym nawet dom inaczej remontowała

Oooooo tak ja bym wybrała zupełnie inny projekt domu - dom parterowy, bo to bieganie po schodach z moimi chorymi stawami mnie dobija
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies