Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

makadamia 09:49, 19 lip 2016

Marta, no niestety brak porządnego planu się mści. Takiego robionego z miarką i kartką w ręku

Mniejsze kółko też da radę ale powierzchnia trawnika bardzo Ci się zmniejszy.
LyraBea 10:25, 19 lip 2016

Makusia napisał(a)
Asiu, Aniu- ja tak wczoraj próbowałam, jednak mam wrażenie (już miałam takie przy kole frontowym), że rzut ma się nijak do rzeczywistości.
W praktyce pociągnięcie zaczętego pod brzozami koła nie sprawia, że koło, "kończy się" przy tarasie (który nomen omen jest nie prostokątny a półkolisty) lecz oznaczałoby, że koło powstanie na środku trawnika

Pociągnięcie tej rabaty do końca, absolutnie nie oznacza, że to kółko spod brzóz "spotka się" z tym pod ogniskiem- będę to dwa "niestykające się" koła...
Ja wiem, co Ci chodzi po głowie. Uparłaś się na idealne koła i za nic nie schodzi się to w rzeczywistości, bo nie współgra ze stanem faktycznym. Mój pierwszy projekt oparty był wyłączniena kołach, rozrysowany na kartce cyrklem O ten: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/109/1099271/original.jpg Potem na żywo, przy probie realizacji, jakiś taki się zaczął robić nijaki. Przecież nie będziesz nad własnym ogrodem latać, więc pomyśl, że może zamiast kółek dwa środki wyznacz i coś na kształt elipsy spróbuj wytyczyć. Uwierz mi, z pozycji codziennego spoglądania na ogród nie zauważysz braku idealnego kola
LyraBea 10:26, 19 lip 2016

Makusia napisał(a)
Beatko, to, że mi w ogóle coś tam się klaruje, to szał jest normalnie, bo mój pierwszy rysunek wyglądał tak

Tyż piknie
Gosiek33 10:36, 19 lip 2016

Jestem pełna uznania dla Twojej działalności
Makusia 10:39, 19 lip 2016

LyraBea napisał(a)
Ja wiem, co Ci chodzi po głowie. Uparłaś się na idealne koła i za nic nie schodzi się to w rzeczywistości, bo nie współgra ze stanem faktycznym. Przecież nie będziesz nad własnym ogrodem latać, więc pomyśl, że może zamiast kółek dwa środki wyznacz i coś na kształt elipsy spróbuj wytyczyć. Uwierz mi, z pozycji codziennego spoglądania na ogród nie zauważysz braku idealnego kola

Idealnie to oddałaś- oczywiście, że chcę, żeby było pięknie, zwłaszcza, że front kolisty ogromnie mi się podoba, ale co tu dużo mówić- musi być też praktycznie, bo nie tylko ja tam mieszkam, i już wczoraj Synek mi powiedział- "ale ja tu gram w piłkę"
Trzeba znaleźć złoty środek i kombinować, kombinować, kombinować. Z lotu ptaka, czyli ołówkiem po kartce zawsze wydaje się to prostsze niż w rzeczywistości, a "w terenie"...jak stoję na tyle działki, to marzę żeby mieć taki mega cyrkiel i z pozycji "lotnej" móc to wyznaczyć Ale się nie da, więc trzeba kombinować, kombinować, kombinować....
Toszka 12:01, 19 lip 2016

Martuś, ze złego założenia wychodzisz - kołem ma być trawnik. Rabaty wokół rozmyją swoje kształty po obsadzeniu roslinami i to czy z prawej będzie szerzej niż z lewej nie będzie miało żadnego znaczenia. A tam gdzie szerzej to wykorzystasz na przejście.
Makusia 12:30, 19 lip 2016

Kołem ma być trawnik....no to bazując na tym, co już zrobiłam pod brzozami, to koło mi wyjdzie na środku trawnika...tej trawy poza kołem nie zagospodaruję na rabaty.
No nic, dzisiaj kombinacji ciąg dalszy
makadamia 13:01, 19 lip 2016

Chyba przestaję kumać
Marta, a możesz zrobić zdjęcie z góry? Może łatwiej załapię
Makusia 13:14, 19 lip 2016

Asiu zrobię zdjęcie z góry- zobaczymy- może mi też się rozjaśni, bo póki co wymyka mi się to jakoś (mojej percepcji w połączeniu z realem) :/
Makusia 13:57, 19 lip 2016

Przyjechała do mnie mączka bazaltowa- pan kurier z jęzorem wywieszonym na brodzie wtachał 30 kg (ten się śmieje- ja będę musiała wtachać do samochodu...)

Pytanko- jak głęboko mam przekopać pod brzozami tę mąkę z korą i kompostem? Dla wszystkich z fantazją (vide: Toszka) przypominam, że kopanie kilofem nie jest tak odprężające jak szpadlem...