Uzupełniłam w końcu rabatkę. Dosadziłam berberys orange rocket, hortensje,miskant variegatus , szałwia. Patrząc z przodu widać pietra. Dopiero na zdjęciach to zobaczyłam. Tam gdzie trawa będzie kiedyś ścieżka, oczywiście nie taka szeroka jak jest teraz. Nie chcę tam w ogóle trawy.
Agi bardzo mi się Twój projekt podoba!
Uskoki fajny pomysł.
Gracki lubię, ale Poli ma raqcję. Są troxchę za wysokie do graba.
Pewniak to rozplenice. Zajrzyj do Magdy70, to zobaczysz najpiękniejszą grabową na ogro... (wg mnie).
Ja na brzozowej białe jeżówki mam z Hakonechloa Macra, też fajnie to wygląda.
Z kolorów na środek proponuję szałwię - jest niezniszczalna, kwitnie 3-4- razy w sezonie.
A na studnię daj Perovskię - ona jest wyższa i świetnie uzupełnia fiolety.
Ja mam na szczycie skarpy pod grabem. Możesz wszytko u mnie w Wizytówce obczaić.
Nie mam kompletnie czasu by śledzić wątki, czasem w nocy udaje mi się trochę u Was ponadrabiać, niech już będą wakacje.
Dla dokumentacji moja frontowa szałwia. Hortek dosadzanych zza niej nie widać
Ostróżki białe i fioletowe. Jak się przytnie też zakwitają ponownie. A jednoroczna szałwia omączona kwitnie na fioletowo aż do późnej jesieni bez przycinania.
W fiolecie to dobrze jest posadzić naprzemiennie kwitnące.
oczywiście numerem jeden jest szałwia, którą natychmiast po kwitnieniu trzeba przyciąć, a ona ogarnie się i znów kwitnie.
Po pierwszym kwitnieniu szałwii wpasowują się przetaczniki i lawenda.
Z białych to najbardziej niezawodne będą jezówki.
Tak rozkwitły bodziszki, w tym roku są wyjątkowo wysokie.
Szałwia samosiejka, jest okazalsza niż mamusia.
Cały czas pisałam,że to przetacznikowiec wirginijski, a tu zonk. Po kwiatostanach widać, że to przetacznikowiec syberyjski. Pojawił się już delikatny niebieski kolorek i charakterystycznie przegięte kwiatostany.
Biała szałwia wystartowała pierwsza.
Goździki kamienne.
Szałwia jednoroczna.
Między liśćmi obrazków włoskich są pochewki z kwiatami, może w tym roku się rozwiną.
Szałwia jest ekstra, nie? Bezproblemowa roślina i piękna.
Amazon polecam, przetestowałam, zimuje i najdłużej ze wszystkich moich traw ładnie wygląda.
Na irysy to tam już miejsca nie ma One z kolei rozłożyste. Jeszcze poczekam, tak ja Ty, na kwiaty
Przycięłam dziś wielkie kępy rozchodników na pojałowcowej. Zagłuszały mi rosnące za nimi hortki. I odetchnęłam z ulgą, bo rabata wreszcie zaczęła jakoś wyglądać. Do wymiany jest tam jeszcze niebieska szałwia nn, bo rośnie na brzegu rabaty a sięga mi do kolan... poczekam aż przekwitnie i wymienię ją na Compactę Deep Blue. Tak to jest jak rośliny rosną jak chcą a nie jak powinny .
Też mi się podoba to połączenie, potem po piwoniach będą dalie, perovskia i monarda.
Po moich szałwiach przesadzanie widać na dolnych listkach. Ty o swoje musisz jeszcze bardziej dbać, bo rosną w donicach. Działasz Asia jak torpeda
Śliczne roślinne kompozycje, ta biała szałwia pięknie z piwonią wygląda. Też ją mam, aktualnie koczuje w donicach bo różanka się tworzy i wykopuję co mogę
Kasiu Mrokasiu żurawki u mnie zdechły zresztą tam jest totalna patelnia więc nie dadza rady
coś koniecznie musze tam wsadzić
coś co daje kolor w maju bo póxniej to i szałwia i pysznogłówki i reszta
Gosiu - palibina mam na pniu na innej rabatce a czarny bez to chyba wielki rośnie a ja potrzebuję jakąś bylinę bo tam i klon i heptacodium
Ewunia - jak będziesz miała na zbyciu to ja bardzo chętnie z 10 naparstnic mam 1 a nasion wysiałam że ho ho