Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moja glebo terapia 18:45, 01 maj 2019

Do góry
Rajska jabłonka, rośnie w bardzo nieciekawym miejscu, trzy lata temu została prawie podgryziona przez chyba karczownika ale daje rady i kwitnie.

Dzika szałwia chyba

Ogrodowo zakręcona. 22:28, 30 kwi 2019

Do góry
Carexy, to spokojnie podzielę. Bardziej zastanawiałam się nad szałwia, ale chyba tez spróbuję
Zielony zakątek z Antonówką 21:13, 28 kwi 2019

Do góry
Byłam na kiermaszu ogrodniczym, mały wybór, nie było tego co chciałam ale i tak z pustymi rękami nie wyszłam
Krótka relacja w wątku - Lubdom 2019.Spotkanie 24 marca 2019 Lublin.

1.Trawa Elymus mgellanicus 4 szt.
2.Trawa Penisetum alopecuroides 'Black Beauty' /Rozplenica japońska/ 3 szt.
3.Szałwia omszona 3 szt.
4.Hosta jasnozielona 3 szt.
5.Kuklik 5 szt.
6.Bodziszek Geranium pratense 'Black Beauty' 2 szt. (bo tyle było)
7.Dąb kolumnowy szczepiony na pniu, jasna zieleń 1 szt.
Miejski ogród w wersji mini 10:32, 26 kwi 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

szałwia

Dziękuję. Wygooglam. Nie mam więc nie wiem .
Lawendę miałam w projekcie. Ale to przed różami chyba.
Nawet na pewno. Sprawdziłam .
Miejski ogród w wersji mini 10:29, 26 kwi 2019

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Wolałabym żeby nie chorowały . Rabata ma 4 m. Coś tam pomiędzy się zmieści . Tylko co?

szałwia
Pod bosymi stopami 22:54, 25 kwi 2019

Do góry
Żeby mi nie uciekło zapisuję co biorę pod uwagę na rabatę z wiśniami (których mam już 5). Kolorystyka stonowana, najlepiej biało zielona:
- hortensja little lime
- trawa - nie mam pojęcia jaka
- szałwia omszona biała
- róża okrywowa biała (nie znam się zupełnie, nie wiem jaka)
- dereń kousa/ kalina

Plecy przy płocie oczywiście cisowe. Wszystkiego z wyżej wymienionych wciskać nie będę, czas pomierzyć, porysować i rozplanować.

MOże uda mi się jutro zajrzeć wieczorem, jeśli nie to wracam za pięć dni, może z jakąś koncepcją
Ogród pod Górą 22:49, 25 kwi 2019

Do góry
A to mój dzisiejszy prezent szałwia jednoroczne
Ogrodowo zakręcona. 18:12, 25 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Masz rację, szałwia to szałwia, każdą się sadzi w takiej odległości
Lubię tą nazwę i ten kolor. Jest najciemniejszą szałwią z wszystkich dotychczasowych odmian Salvia nemorosa.

Ale nie każda będzie tak samo wyglądała

Caradonna ma najładniejszy pokrój, jest najbardziej zwarta. Mam jeszcze inną fioletową, to strasznie się rozkłada na boki.
Mam też niską, różową, ma połowę wysokości Caradonny, bardzo gęsta i zwarta.
Ale jak bym miała sadzić np.: rozchodniki, to Caradonnę bym posadziła za nimi, a tą Compact Deep Rose przed nimi
Ogrodowo zakręcona. 14:56, 25 kwi 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)

A myślałam, że szałwia to szałwia. Właśnie sprawdziłam co to Caradonna. Mnie się nazywy głowy nie trzymają. Pozdrawiam

Masz rację, szałwia to szałwia, każdą się sadzi w takiej odległości
Lubię tą nazwę i ten kolor. Jest najciemniejszą szałwią z wszystkich dotychczasowych odmian Salvia nemorosa.
Ogrodowo zakręcona. 14:53, 25 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Hej

Caradonny najlepiej sadzić co 35 cm, te niższe trawy też. Hakone trochę szerzej, co 40 cm.

A myślałam, że szałwia to szałwia. Właśnie sprawdziłam co to Caradonna. Mnie się nazywy głowy nie trzymają. Pozdrawiam
Bawarka 22:37, 22 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Kasiu piękne te różowości , zresztą wszystkie kwiatki. Piękną macie pogodę, u nas w tym tygodniu będzie cieplej i święta też będą słoneczne.
Ja wybieram się 28.04.W planach Landshut i Monachium, jestem tylko 4 dni.Ta bordo piwonia mnie zaciekawiła.
Dzisiaj mam wolne i roboty na ogrodzie. Kupiłam 2 piwonie, inne od tych tradycyjnych i mam 5 nowych clematisów, w tym jeden montana Elizabeth.
Te kolorowe liście to szałwia? Pozdrawiam i buziaki.

Goniu upaly...Do 29 stopni. Ciekawa jestem Twoich zakupkow Z powojnikow gorskich bedziesz zadowolona Kolorowe liscie to szalwia
..marzy mi się ogród ... 14:20, 22 kwi 2019

Do góry
Gosia_S napisał(a)
Pierwotnie myślałam o czymś takim, ale nie bardzo wiem co jeszcze mogę posadzić. Lawenda odpada, ze względu na ilość owadów. Część tarasu z kostką przeznaczona na stół i krzesła - taka część jadalniana . Z kolei część z deskami przeznaczona na część wypoczynkową- na razie szukam mebli z technoratanu
Donica ze zdjęcia znajduje się w miejscu bardzo słonecznym, więc nie wszystkie roślinki sobie poradzą

Witaj Gosieńko. Piękne donice powstały choć na zdjęciu widzę jedną - brakuje mi widoku takiego z daleka. Ciekawa też jestem wymiarów tych donic. Myślę że w dobrym kierunku idziesz posadzenie iglaków to dobry pomysł - zimą donice nie będą smutne. Czy wybierzesz formę szczepioną na pniu, czy spiralną to dobry pomysł. Ja takie donice zrobiłabym wielosezonowe. Mnie osobiście podoba się bardzo cyprysik lawsona szczepiony na pniu - ma takie ładne żółte przyrosty, odmian szczepionych jest sporo - zależy co Ci się podoba. Wpisz sobie w wyszukiwarkę na ogrodowisku - iglaki na pniu - jest wątek - możesz poczytać, a może akurat coś Ci się spodoba. Może posadzisz pod nóżki iglakom szczepionym - trawy, żurawki, trzmielinę, wrzosy - sporo jest rozwiązań. Ja przy wejściu do domu będę chciała w tym roku obsadzić jedną donicę - myślałam żeby posadzić jedną trawę koloru bordowego- taką wyższą nie koniecznie wieloletnia, iglaka kulkę i rośliny sezonowe- wiosną tulipany papuzie białe z zielonym - stokrotki- później by kwitła szałwia omszona,rozwar, jesienią wrzosy, a wiosną wrzośce. Iglaka na pniu nie będę sadziła bo ścieliśmy tuję szmaragdową na wysokości około 2 m. podgoliłam ją od dołu - zrobiłam coś ala kulkę - i czekam co z tego będzie czy się ładnie zagęści i zostanie czy ją wytniemy na dobre. Na razie straszy swoim wyglądem
Ogród na glinie 08:11, 19 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)
No i jest różowo,a będzie fioletowo

Mam juz w ogrodzie fioletowe irysy duże i małe, fioletowe orliki, różanecznik. Latem kwitnie fioletowa werbena, szałwia i granatowe ostróżki. Tak więc powiększam kolekcję.
Bawarka 09:29, 16 kwi 2019

Do góry
Kasiu piękne te różowości , zresztą wszystkie kwiatki. Piękną macie pogodę, u nas w tym tygodniu będzie cieplej i święta też będą słoneczne.
Ja wybieram się 28.04.W planach Landshut i Monachium, jestem tylko 4 dni.Ta bordo piwonia mnie zaciekawiła.
Dzisiaj mam wolne i roboty na ogrodzie. Kupiłam 2 piwonie, inne od tych tradycyjnych i mam 5 nowych clematisów, w tym jeden montana Elizabeth.
Te kolorowe liście to szałwia? Pozdrawiam i buziaki.
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 12:27, 15 kwi 2019

Do góry
no dobra, posadziłam żywopłocik z bukszpanu - ma wyrównać optycznie spadek terenu na tej rabacie
po środku tej rabaty jest wierzba Hakuro
oprócz tego szałwia New Dimension Rose, rozplenice Little bunny i sosny Varella

za wierzbą zrobiło się się miejsce (ta jedna sosenka pójdzie do przodu)
co posadzić w ten róg za wierzbą? jest tam niżej niż z przodu
myślałam o bergeniach, ale nie wiem czy nie za niskie?
na przód, wzdłuż obu krawędzi dosadzę najprawdopodobniej Carex Morrowii Variegata
rabata słoneczna

było:

jest:

zielone kółka to sosny, fioletowe to szalwie, obwodki to rozplenice
Miejski ogród w wersji mini 13:33, 14 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajnie dziewczyny Ci doradzają
Tak jak mowią,sadz te róże, jeśli masz na nie chęć...do tego trawy... sesleria jesienna na słońce super jak radzi Ewa i szałwia jak Kasia radzi też super do róż...
Jesienią dosadz cebulowe...
Ewentualnie jakieś drzewka na pniu 3 szt. np.trzmieliny ? Nie wiem...

Trzmieliny są na rabacie obok. I one coś u mnie nie bardzo. Jedną już wymieniałam.
Miejski ogród w wersji mini 10:20, 14 kwi 2019

Do góry
Fajnie dziewczyny Ci doradzają
Tak jak mowią,sadz te róże, jeśli masz na nie chęć...do tego trawy... sesleria jesienna na słońce super jak radzi Ewa i szałwia jak Kasia radzi też super do róż...
Jesienią dosadz cebulowe...
Ewentualnie jakieś drzewka na pniu 3 szt. np.trzmieliny ? Nie wiem...
Moja glebo terapia 20:12, 12 kwi 2019

Do góry
Tu też zaszły małe zmiany, znowu ukradłam kawałek trawnika, trochę poprzesadzałam, trochę podosadzałam wszystko jak widać jest w trakcie prac.

W każdym razie plan jest, realizacja trochę się ślimaczy ale na pogodę nie ma mocnych.

Pod płotem pomiędzy tawułą a wierzbą dosadziłam azalię wielokwiatową Mandarin Lights a po drugiej stronie wierzby białą krzewuszkę

Po prawej stronie od magnolii trochę pozmieniałam i dosadziłam trzy hortensje Phantoma, Vanille Fraise i Pink Diamond.
Pomiędzy nimi rosną floksy, marcinki, orliki i takie tam inne co już wcześniej rosły. Są tam dwie piwonie, które będę przesadzać ale to dopiero jak przekwitną, bo liczę że może jednak zakwitną. Na zdobycznym kawałku rosną różowe i białe jeżówki, szałwia i rozplenice

Bezpośrednio pod magnolią w dużej mierze rosną sadzone w tamtym roku liliowce i tam nic nie będę zmieniać tylko w pierwszym rzędzie przed liliowcami mam zamiar żurawki dość ciasno posadzić one tam już rosły ale tak dość rzadko po prostu je posadzę gęściej aby było je widać.

Dalej są hosty i one też nie będą ruszane ewentualnie zastanawiam się nad jeszcze jedną hortensją ale to się jeszcze zobaczy.

Z niecierpliwością będę czekać jak to będzie w lecie wyglądać bo już zaczynam po woli mieć dość tej rabaty, co roku coś na niej grzebie i dalej nie jest to to co bym chciała.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:32, 12 kwi 2019

Do góry
Agatko tez chciałabym wiedzieć bo tam prawie wcale nie ma rośliny jestem zła jak diabli no nie moxna tak szczególnie jak ktoś czyli ja pisze na maila do szkółki i oni odpowiadają ,przecież trzeba pokazać takie coś a niee wklejać zdjęcia z lata rośliny .Bo nie pierwszy raz kupuje przez net eh wiedziałam że znów będzie przepał inne np trawy szałwia ok
Majówka na Majówce 10:29, 12 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz byliny. Niezła lista

Pierwsze co bym zrobiła, to pogrupowała je w zależności od zapotrzebowania na wodę.
Jeśli ta rabata będzie dobrze podlewana, to mogłyby iść na nią:
floksy, świecznica, rozlenice, miskanty, rdest, jeżówki, czyściec, pysznogłówka.
Jeśli miałaby być sucha, to wtedy: molinie, lawenda, rozchodniki, trzcinniki, seslerie, przetaczniki.

Szałwia w obu przypadkach, bo coś na wiosnę jest potrzebne. Może jeszcze jakieś orliki, bodziszki lub kukliki?

Nie wiem czy pamiętasz, zimą pokazywałam na swoim wątku projekty rabat Roya Dibika - takie naturalistyczne, całkiem wymieszane. Poszłabyś w coś takiego?

Rabata ma nawodnienie kropelkowe więc wodę dostanie, tam jest cały czas słońce, bo nic jej nie osłania, dlatego chciałabym jakieś drzewa, które chociaż trochę dadzą cienia, te co są jeszcze takiego nie dają. Liczę, ze te świdosliwy szybko rosną i zasłonią co nieco
Nie pamiętam tych projektów ale zaraz się wrócę pogrzebać u Ciebie. Tak czy siak zdecydowanie bardziej podoba mi się styl naturalistyczny, mieszany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies