Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:57, 11 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Na tym zdjęciu widać, że za głazem wcale nie ma dużo miejsca. Ławeczka musiałaby stać prawie pod samym ogrodzeniem .

Myślałam o czymś takim:
Ławeczka to czarny prostokąt, prawie całkowicie schowany za nasadzeniami.

Iza - mała uwaga: na zdjęciach robionych w poziomie zwykle więcej widać
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:39, 11 sty 2018

Do góry
Zobacz ile tutaj jest miejsca.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 11 sty 2018

Do góry
Mille napisał(a)
... mam poważną zagwozdkę, bo jeśli zdecyduję się na świerki i zostawię im odpowiednio dużo miejsca (zwłaszcza, że z systematycznym cięciem moze być w dłuższej perspektywie problem), to chyba mogę zapomnieć o rabacie przed nimi. Z drugiej strony sam szpaler będzie chyba smutno wyglądał,a jest to ważna część ogrodu (widok z istotnych miejsc w domu). 6,5 m pomiędzy domem a ogrodzeniem to naprawdę niewiele W dodatku ulica jest od poludnia, więc świerki mogą w przyszłości zabierać światło i sprawiać wrażenie ponurego ogrodu.

A ja tak uwielbiam wszelkie świerki! Miałam nadzieję, że wymuszona rearanżacja ogrodu będzie świetną okazją, by się zaopatrzyć w "kilka" sztuk...

Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.

Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.

Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.

Mała działka - wielkie nadzieje 09:25, 11 sty 2018

Do góry
Aniu, ja w tym roku pozbywałam się trzech wiekowych tui. Najpierw mąż siekierą po prostu ściął pniaki nad ziemią, a pozbycie się karpy też nie było bardzo trudne. Wszystkie korzenie płasko przy samej powierzchni, tworząc gęsty dywan. Trzeba było przeciąć korzeń u nasady i po kawałku wyciągać go z ziemi. I tak po trochu. Tak to wyglądało w trakcie:

Ciężka robota, ale dałam radę usunąć karpę sama, w przeciwieństwie do karp np.: po lilaku.
Ogródek Iwony II 23:43, 10 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

I ja ogrzałam się w tych kolorach i słów mi brak przepięknie. Ta druga fotka cudo rozwillasz zagadkę co tam rosnie - czy tam są czerwone orliki?

Mirko, tak. Są tam orliki. Dwie sadzonki i jakby się przyjrzeć bliżej, każda inna.
Kiedyś dostałam je od dobrej duszyczki na O
Chciałabym, by się wysiały, ale jakoś nie zauważyłam siewek. Może zbyt mocno czyściłam rabatę...

Mała działka - wielkie nadzieje 23:39, 10 sty 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Rozmyślam nad zlikwidowaniem tych największych tuj. Z kilku powodów:
1. zajmują dużo miejsca na i tak małej działce (ta po prawej ma 1,2 m. szerokości, ta po lewej - 1,6)
2. swoim obwodem wchodzą na ścieżkę prowadzącą od furtki na działkę i musiałam je przyciąć od tej strony
3. zasłaniają widok na działkę od strony tarasu
4. w dość dużej odległości od nich są korzenie i nie można nic posadzić
Mam jednak pytanie, zanim podejmę decyzję:
czy ktoś zna jakiś sposób, aby pozbyć się też karpy jak je zetnę? Żaden sprzęt na działkę nie wjedzie, aby z ziemi wyciągnąć, a przypuszczam, że korzenie w ziemi mogą być duże, bo drzewa wieloletnie.
Podpowiedzcie coś, proszę
Oto one:

Witaj Ja bym te tuje górą związała do siebie i skróciła ciut , a w środku między nimi wycięła przejście zrobi się taka fajna brama widziałam w realu tak i nawet gdzieś mam zdjęcie
Znalazłam
Zobacz zrobione z dwóch tui rosnących tak jak u Ciebie

Stylowe Nordowisko 22:15, 10 sty 2018

Do góry
Choinka 2017.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:05, 10 sty 2018

Do góry
Zgłaszam sie tutaj i prosze doradzenie mi, bo nie chcę juz błądzić

Zadowolona jestem z mojej rabaty hortensjowej, która tutaj powstała. Teraz mam do zmiany naprzeciwległe miejsce również wzdłuz płotu. Jest tam ok 20x 4m , rosna z tyłu szmaragdy, a z przodu tej rabaty rosną tuje Danici.
Myslałam nad rabatą typowo trawiastą, piętrową.
Miałam ochotę na rabatę srebrzysta, typowo w tym kolorze całość i spójnosc.
Ale to jest przedogródek i nie wiem czy to by nie było odmienne za bardzo i jak juz robic to trzymac się koloru i tworzyć spójnośc, a wiec zrobić tak jak hortensjową , w kolorze bardziej złocistym, limonkowym.
Opisałam też u mnie w wątku co mi na mysl przychodziło.

Do zrobienia lewa strona , pasek wzdłuż płotu i drogi dojazdowej.
Na środku zrobiłam rabate bo trawa nie chciała rosnąć , a tam po prostu pod akacją jest susza!!! Myślę o perukowcu żółtym w tym miejscu.
Lewa strona do zrobienia

Prawa strona juz zrobiona
Słoneczny Ogród 21:39, 10 sty 2018

Do góry
Planowanie na sezon 2018

W planach mam do zagospodarowania i do zrobienia od podstaw rabatę naprzeciwległą do rabaty hortensjowej, długośc troche krótsza , szerokość tez podobna jak tamta. Myslę ,ze ok 20m x 4 m , ale to jest do zmierzenia jeszcze.
Z tym, że tu z przodu są juz kulki Danica, z tyłu standardowo jak u mnie wszędzie wzdłuz płotów szmaragdy. Niebieski iglak to miniaturowy świerk srebrny, a na rabacie rośnie choć nie widoczna jodła hiszpańska Glauca.

Co tu trzeba uwzględnić to jest to, ze w połowie tej części do zagospodarowania jest miejsce suche, gdzie sąsiedzka akacja podpija wszystko co pod koroną drzewa.
Nawet zrobiłam tam rabatę, bo trawa nie chciała rosnąć ( myślałam, że od liści wygniło). A z tej okazji, że w ostatnim roku dużo padało, a tam hortensja ogrodowa i bukietowa więdły a wraz z nimi floksy i pierwiosnki , wtedy dopiero zorientowałam sie , że tam jest tak sucho.
I tu zagwozdka co tam posadzić???????

Myślałam, tez żeby posadzić wrzosy od trzmieliny gold do niebieskiego świerka, dalej trawy piętrowo z hortensjami. A w miejscu suchym ( na miejscu istniejącej rabaty) posadzic perukowca żółtego.

Jeżeli to jest przedogródek i nie mam na szczęście tak dużo nasadzone, więc do likwidacji pare bylin -to może by ujednolicić, trzymac sie tych samych kolorów co na hortensjowej.

Poradźcie co byscie proponowali zrobic na całym tym boku przedogrodu.
Lewa strona

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:35, 10 sty 2018

Do góry
Dzisiejsze łupy
lampa pod daszek wychodka

i misa na poidełko

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:31, 10 sty 2018

Do góry
W lesie powiększają się rabaty leśne.

w sensie sypiemy wygrabione jesienią liście, niech się przerabiają w ściółkę leśną, a w sezonie dosadzimy rośliny na runo.....dużo pracy jeszcze nas na samej górze czeka....
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:26, 10 sty 2018

Do góry
Ewo, przedwiośnie może już być. Mam w sobie gotowość do kolejnego sezonu.

Gosiek33 napisał(a)
Wiosna panie sierżancie

Tylko, gdzie jest generał?
Krety polubiłam. Są kulturalne. Wewnątrz grasują tylko na rabatach. Trawnik i warzywnik z wysiewami zostawiają w spokoju.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Derenie mnie zachwyciły, muszę moje przyciąć wiosną niech się zagęszczą. U Ciebie wiosna mocniej zaawansowana niż u mnie.

Derenie zawsze tnę w styczniu/lutym, ale wycinam tylko najstarsze gałęzie. Pozostałe skracam kosmetycznie. Drastycznie ich nie tnę.
Czytałam u Gosiek o Twoim oczarze. Moje zakwitły frędzelkami dopiero po 3 latach. Wcześniej miały tylko niby kwiatki.

Teraz kwitły w październiku. Odmiana wirginijska tak ma.

Margerytka40 napisał(a)
Szkoda,że choć trochę śniegu nie ma ,derenie jeszcze bardziej by było widać

Jestem skłonna zrezygnować z widoku dereni na tle śniegu. Nie tęsknię za zimą, choć dla zdrowotności ogrodu lepsze byłyby solidne mrozy w śnieżnej otulinie.

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale pieknie świecą derenie na rabacie! a ogród jak nie w zimie oby do wiosny U mnie też krety ryja....jeden plus , że wyjedza robale Pozdrawiam

O, mamy podobne podejście do kretów.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:25, 10 sty 2018

Do góry
Domek dla owadów ma już wypełnione ścianki boczne

Ania z Zielonego Wzgórza 21:21, 10 sty 2018

Do góry
Sylwia, tych lilii świętego Józefa w sumie mam pięć, posadziłam je dwa lata temu jesienią i pięknie mi się odwdzięczają, tylko szkoda, że tak krótko je oglądam.
Różowe datury też pachną, ale mam też jeszcze żółtą, ta dopiero pachnie Czuć ją z odległości kilku metrów
Tutaj żółta datura, ma kwiat o wiele większy niż różowa, ale pojedynczy, coś za coś
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:21, 10 sty 2018

Do góry
Ostatni karmnik zamontowany
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:18, 10 sty 2018

Do góry
Pajęczyna już na miejscu

Przerwa na kawę... 21:17, 10 sty 2018

Do góry
Dziękuję!

Muszę się czymś wam pochwalić - nową biżuterią )) ogrodową.
Jutro będą przymiarki na ogrodzie. Nie mogę się już doczekać!!!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:01, 10 sty 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Kasieńko porównania jak zawsze fajne, jednak brakuje tego śniegu, lekkiego mroziku i słońca...w Alpach lawiny schodzą tak dosypało.
Z zwiastunów wiosny...nie mam jeszcze ranników....pokażesz dzisiejsze zdobycze?

Ja ranniki mam, kupiłam 2 lata temu i mimo przekopywania uratowały się
Zdobycze są w altanie, osłonięte, hartują się..

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:55, 10 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Gosia pod brzozą będzie huśtawka drewniana, taki kącik wypoczynkowy planujemy prawie wszystko z pod brzozy mam wykopane, a co nie zdążyłam wykopać to na wiosnę będzie usunięte, także tam będzie pusto na razie ale zdjęcie z wiosny wrzucę bo mam

Cudna ta Twoja brzoza, idealne miejsce na kącik wypoczynkowy.
Wśród brzóz i dębów 20:28, 10 sty 2018

Do góry
Izo, też mam więcej, ale część to takie sezonowe, np fiołki i hiacynty.
Mój kaktusik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies