Planowanie na sezon 2018
W planach mam do zagospodarowania i do zrobienia od podstaw rabatę naprzeciwległą do rabaty hortensjowej, długośc troche krótsza , szerokość tez podobna jak tamta. Myslę ,ze ok 20m x 4 m , ale to jest do zmierzenia jeszcze.
Z tym, że tu z przodu są juz kulki Danica, z tyłu standardowo jak u mnie wszędzie wzdłuz płotów szmaragdy. Niebieski iglak to miniaturowy świerk srebrny, a na rabacie rośnie choć nie widoczna jodła hiszpańska Glauca.
Co tu trzeba uwzględnić to jest to, ze w połowie tej części do zagospodarowania jest miejsce suche, gdzie sąsiedzka akacja podpija wszystko co pod koroną drzewa.
Nawet zrobiłam tam rabatę, bo trawa nie chciała rosnąć ( myślałam, że od liści wygniło). A z tej okazji, że w ostatnim roku dużo padało, a tam hortensja ogrodowa i bukietowa więdły a wraz z nimi floksy i pierwiosnki , wtedy dopiero zorientowałam sie , że tam jest tak sucho.
I tu zagwozdka co tam posadzić???????
Myślałam, tez żeby posadzić wrzosy od trzmieliny gold do niebieskiego świerka, dalej trawy piętrowo z hortensjami. A w miejscu suchym ( na miejscu istniejącej rabaty) posadzic perukowca żółtego.
Jeżeli to jest przedogródek i nie mam na szczęście tak dużo nasadzone, więc do likwidacji pare bylin -to może by ujednolicić, trzymac sie tych samych kolorów co na hortensjowej.
Poradźcie co byscie proponowali zrobic na całym tym boku przedogrodu.
Lewa strona