Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:57, 01 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

do czego ma tutaj służyć ta trawa?
jest potrzebny taki kawałek?
Może po całości zrobić rabatę.

Popieram! Tudno Ci bedzie kosic taki kawaleczek trawnika otoczony kostka, no i na granicy z kostka ona zwykle nie jest zbyt ladna. Ta zielona fala - zawijas to z czego mialby byc?
U Oci ... 08:29, 01 sie 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
super, że się odezwałaś i do tego jeszcze foteczki. Fajny tek kamień u Ciebie - to jakiś konkretny jest??

O jaki dokładnie chodzi?

Kostka granitowa a kamyczki to zwykłe płukane.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 08:52, 30 lip 2014

Do góry
Jak zwykle pod ciągłym wrażeniem jestem. O kolorach i zapachać mogę tylko ochać i achać, ale będąc na etapie planów i nieśmiałych poaczątków, podglądam też Twoje obrzeża i urzekają mnie nie mniej niż roślinki. Tu troszkę kory, kilka kamieni, kostka, plaster drewna, a jak wszystko się pięknie zgrywa, choć bez linijki. Brak słów po prostu.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:05, 29 lip 2014

Do góry
za Waszą sprawą kryzysu nie ma Dzięki Wam! Dobra, dodamy tam zielonych ice dance -rosną jak szalone. Sadzicie je w ogranicznikach żeby się nie rozpełzły za bardzo? pytanie czy sadzić te carexy na całej długości, czy np od połowy, a w połowie zostawić żurawki?

na prawo- czyli w stronę domu - będzie taras a pod nim albo wysypane żwirem, albo kostką granitową [taki mi się pomysł właśnie zrodził, żeby pod tarasem wyłożyć kostkę granitową, z której zrobię obwody rabat, jak tylko kurna kostkę tutaj dostanę!!

tuż przed linią tarasu [bo on na wysokości 1go piętra będzie] dodałabym prostokąt z 2 kulkami z buksika. Kostka/żwir rozjaśni zakątek, a trawa i tak tutaj nie urośnie.
Magda babra się w ziemi...czyli prawie przyszły ogród 11:51, 25 lip 2014

Do góry
Otóż i fotki :

To rabatka przy wejściu, czyli od północy

tu druga strona frontu, widać bramę i 'naturalistyczny trawnik'. Wspomnę, że kostka jest wyniesiona ponad trawnik o około metr i na tej skarpie właśnie rośnie ten khę dziki trawnik i tu mam problem bo nie wiem co tu, na tą skarpę, posadzić. Gdzieś czytałam, że modne jest obsadzanie poziomkami, że się rozrajstają i jest taki trawnik-nietrawnik. Spróbowałam, kilka rośnie, 2. kwitną, a reszta całkiem zupełnie odmówiła posługi . Aha, tak to nie ziemia, to zwykły czarny piach, także jak nie pada kilka dni to łopaty nie wbijesz, taka skorupa się tworzy.

to druga strona i znowu nagietki i aksamitki babci Ani

pomiędzy nimi wsadziłam hortensję, która wg Pani sprzedającej powinna być wielka bardzo. Mimo, że wsadziłam ją w torf i nawadniam ed. A nawet takim tym biohumusem podlewam dziewczynka( hortensja w sensie) khę utraciła kolor i ma się chyba średnio, więc wnioskuję, że doniczkową a nie rabatową ona jest, dobrze myślę?

Początkujący ogród Magdy 12:39, 24 lip 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Witaj widzę że mamy podobną kolorystykę domu a kostkę którą masz przed wejściem zamierzamy też położyć u siebie masz może jakieś fotki z szerszej perspektywy bo ciągle nie jestem do niej do końca przekonana.
A co do ogrodu to wcale nie jesttaki początkujący myślę fajnie kombinujesz, bardzo ładnie jest. Zaznaczam wątek będę kibicować

Postaram się dzisiaj, jak tylko przestanie padać zrobić kilka zdjęć A kostka bardzo fajna ( nasza firmy Kaczmarek). Jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, więc mogę polecić śmiało.
A z ogrodem, no cóż... Ciągle jakoś niem jestem zadowolona i nie wiem sama, co robić, czy jednak projekt, czy dalej własna twórczość Zobaczymy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:29, 17 lip 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Macham do Was ślicznie - i zostawiam zdjęcia, bo dawno pisma obrazkowego u mnie nie było

Trawkowo

[/quote

Kwitnące i szalone kompozycje są piękne ale mnie zachwyca szczególnie piękno tego co pokazałeś
Piękne!
Balustrada, kostka, lekkości traw i równe formy z bukszpanu …soczysta trawa, l… to co mnie zachwyca.

Ogrodowe skarby 23:01, 15 lip 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Beatko ja swoją lawendę mocno przycinam zawsze po przekwitnięciu w takie płaskie kulki potem wiosną juz w zasadzie nie potrzeba wtedy się tak bardzo nie wykłada.
Ja na swoje Limki czekam ale jeszcze nie startują młode są.

W przyszłości jak będzie już kostka przy wejściu to raczej ją z tamtego miejsca usunę nie wygląda to ładnie . Ta odmiana pasuje mi np przy oblamówce z bukszpanu to ny ją trzymał w ryzach i w tedy by było do góry
Linkę też mam ( chyba ) jedną w tamtym roku synek mi ją rozdeptał a w tym pieski połamały została jena gałązka więc najprawdopodobniej ujrzę jej kwiat w tym roku ....chyba że coś ją znowu uszkodzi !!

O ostróżce napisałam u Ciebie

Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 22:20, 12 lip 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Ewuś ,jak nie znajdziesz ,żółtych róż u siebie to możesz zamówić tutaj www.Hajdrowscy.pl
Patrząc na tą Twoją fontannę to zerwałabym 5 kostek w koło posadziłabym róże ,a na obwódkę bukszpan lub lawenda,teraz to miejsce jest strasznie ciężkie.

Reniu zagladalam do tej szkółki bo często ta nazwa krąży po wątkach ale chyba przeoczylam ,że prowadzą sprzedaż wysyłkową zaraz tam wpadne i zobacze jedną juz mam Beata mi przysłała .Odnośnie fontanny to tak jak piszesz ładnie by to wyglądało bo 2 tygodnie temu była Maja w ogrodzie z fontanna i ona była z bukszpanem wkoło no i podobało mi się to ale niestety u mnie wyjęcie kostki odpada bo kostka jest przygotowana z myślą o ciężarówce która może spokojnie wjechać na podwórko bez obawy że kostka się zapadnie no ale nie będę się rozpisywac w temacie kostki pod tiry jakie jest przygotowanie bo to nie na temat także musi być tak jak jest ale dom się zmieni no nie będzie to dworek ale się zmieni .
Kosolkowa Pasja 20:50, 11 lip 2014

Do góry
Czekają na posadzenie

Od słupa wzdłuż sadu, w kierunku rabaty hortensjowo- krzewuszkowej mam w planach rabatę zimozieloną. Połączyć je ma duża pergola z winogronem. Jako brama do sadu. Za mną po prawej stronie jest dom. (z przodu na piachu nie ma być trawy - w przyszłości będzie kostka/polbruk - miejsce dla auta.)
Ścieżka do altanki 16:38, 09 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie wszystkich mam takie pytanie a raczej prośbę o wasze rady a mianowicie planuje zrobić ścieżkę do altanki z kostki granitowej ale nie to jest problemem a to ze otwierając furtkę od podwórka po jego prawej stronie stoją 2 stare brzozy a jak wiadomo ich korzenie nie są głębokie a nie chciałabym tez uszkodzić tych pięknych drzew. Może jest ktoś kto mógłby mi poradzić co położyć na korzeniach żeby ładnie się komponowalo z kostka granitowa a jednocześnie dało by się to położyć na tak nie równym podłożu . z gory dziękuje
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:23, 09 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

a czemu chcesz oddać? Masz słonecznie przed domem?

Masz plan, mnie również chodzi po głowie wymiana kostki
(wodociągi będą ryć to okazja będzie), zrobię przedogródek,
bonsai z cisa w żwirowisku, które podświetlę no.

Oddać bo kolorystycznie nie będzie pasowało. Ale to jak kiedyś jesienią będę do mamy jechać to wpakuję w donice. A jak nie to wpakuję w donice wcześniej
Wiesz, to były impulsywne zakupy z ubiegłego roku. W sumie obie horti są ładne, no ale kolor nie ten.

a kostka mnie strasznie mierzwi. to takie typowe płyty chodnikowe, które w trakcie remontu jeszcze zostały powichrowane przez kontenery, ciężarówki i kto jego wie co tam jeszcze.

Myślałam nad kostką granitową, bo wtedy by mi się z tyłem domu zgrało. Ale też są ładne, duże grafitowe płyty. też fajnie by to wyglądało.
po bokach trochę przestrzeni na kfiotki

Siem muszę zastanowić czy na środku, tak pomiędzy kołami auta też wykładać płytkami, czy może jakieś coś zielone posadzić. Z jednej strony mi się to nie podoba, z drugiej, fajnie żeby nie wybetonować wszystkiego po drodze.
Ogrodowa symfonia 10:25, 06 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Zagra z pewnością,dobry dyrygent to podstawa
Sabino, z pewnościa nie jest to proste, ale jakże będziecie mieli ładnie jak już się wprowadzicie.

Aniu, patyków bambusowych u nas dostatek, tak więc dyrygowac mam czym, tylko że macham sama sobie Rodzice także sporo pomagają. Wprowadzka tuż tuż, a więc ogród musi pójśc teraz delikatnie w odstawkę poprzez "tylko" i aż walkę z chwastami, ale kombinować co tam gdzie i jak posadzić przesuwając np. kanapę mogę Myslę, że dopiero w przyszłym roku może zrobić się ładnie, kiedy przyjdzie trawa i kostka.

Gocha napisał(a)
Witaj Sabina. Ale wszystko bardzo ładnie rośnie. Anabelka już taka dorodna. Widać jej służy. Zurawki też duże. Pozdrawiam i będę zaglądała.

Witaj również Małgosiu. To zdjęcie Anabelki jest z ubiegłego roku, rok po posadzeniu. W tym roku jest jeszcze wieksza. Mam z nią jednak problem, bo brakuje mi cienia przy niej i przypieka sie niestety
Wskoczyłam do Ciebie i od razu pokapowałam się że już byłam wcześniej Stwierdziłam wtedy, że moje 1300 m to jest pikuś i że nie jestem osamotniona jesli idzie o "rondo"

Pozdrawiam Was dziewczyny

Moje "rondo" podczas zdejmowania siatki i włókniny.

Nie mam wogóle pomysłu jaką obwódkę zrobić....Pomocy
Ogrodowa symfonia 22:51, 05 lip 2014

Do góry
Witajcie Kochani! Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam

hanka_andrus napisał(a)
Zagrywasz z nami po kolei.

Nie nie, po prostu popędziłam na działkę

Katkak napisał(a)
Witaj . Pokazuj, pokazuj, chętnie zobaczę jak się historia rozkręca

Sadziłam maleństwa, które nadal są małe, więc pewnie będę musiała długo czekać na efekty.

Krys napisał(a)
Zaczełąś tak jak ja,mam na myśli budowę i ogród a to poważny błąd i to wiem dopiero teraz,czekam na ciąg dalszy

No niestety to prawda. Nie mogłam jednak wytrzymać. Nie wiedziałam jak długo potrwa budowa, a widziałam tylko ten perz. Bałam się też, że nie będę miała już siły i beton czyli kostka będzie rządzić.
Mój maleńki ogród 15:46, 03 lip 2014

Do góry
aguleczka napisał(a)
chodzi o koło? to kostka brukowa piccola( tak chyba sie nazywa) z posypka

widzę u ciebie piękny trawnik jaką trawę posialiście ?? mam z doborem trawy mega problem nawiozę czarnej ziemi ale jak widac u nas teren gliniasty ogródek bardzo w tej części nasłoneczniony zastanawiam się co posiać by był zielony gęsty i piękny nie tylko patrząc idąc ulica a z góry również bo ostatni trawnik był piekny z dołu ale z góry to wyglądał paskudnie placki siano itd...

my dalismy z rolki a teraz moj M 2 razy w tygodniu kosi, gladzi i zagaduje to trawnik nie ma szans i rosnie
Mój maleńki ogród 15:05, 03 lip 2014

Do góry
chodzi o koło? to kostka brukowa piccola( tak chyba sie nazywa) z posypka

widzę u ciebie piękny trawnik jaką trawę posialiście ?? mam z doborem trawy mega problem nawiozę czarnej ziemi ale jak widac u nas teren gliniasty ogródek bardzo w tej części nasłoneczniony zastanawiam się co posiać by był zielony gęsty i piękny nie tylko patrząc idąc ulica a z góry również bo ostatni trawnik był piekny z dołu ale z góry to wyglądał paskudnie placki siano itd...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:58, 03 lip 2014

Do góry
Tak to wygląda z drugiej strony:

Na tym zdjęciu widać gdzie kończy się kostka i zacznie się odnoga tarasowa. Będzie ona szerokości tejże kostki. Lawenda zostanie przesadzona wokół tarasu którego niestety jeszcze nie ma
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:08, 03 lip 2014

Do góry
Małgosiu
Tusiawko
Nikito

Dzieki za odwiedziny,mnie żadna pogoda nie zniechęca - pamietacie co w luty wyprawiałam w ogrodzie jak lało i wiało? A teraz nie jest tak źle, poza tym mnie praca fizyczna bardzo odstresowuje, bo zawodowo mam ciągle mózg zajęty

Po prawej stronie pozostała betonowa scieżka, teraz modeluje jej kształt by jak przyjdzie kostka, wiedzieć jak ją ułożyć (kwestia serpentynek)

Od tej strony mnie się nie bardzo kształt podoba, zbyt faluje...

Nowe płyty układałam od domku dzieci do szałasu

Z drugiej strony wygląda ta ścieżka lepiej...

I kanciki po przekątnej

..marzy mi się ogród ... 18:48, 01 lip 2014

Do góry
Trzeba koniecznie pozbyć się tej trawy z tyłu, wysypać korą lub żwirem i w końcu przekonać mojego M, żeby pomógł mi z obrzeżem, chyba kostka, ale jeszcze nie wiem co on na to Takie tam plany, ach no jeszcze muszę zdecydować się jakie rośliny chcę mieć na tej swojej rabacie, bo na razie jak sobie patrzę to mam taki mętlik w głowie..
Wichrowe wzgórze 12:19, 30 cze 2014

Do góry
Dasia napisał(a)

Sama brukowałaś ten placyk? Podziwiam. Zegar słoneczny ładnie by tu pasował.
Ogród powoli dojrzewa, kosekwencja w kolorach niesamowita.

Jako ekspert od róż podpowiedz, co może być powodem żółknięcia liści róży? Mam nowo posadzone (jesienią) sadzonki rózy kanadyjskiej John Cabot. Najpierw coś mi podgryzło listki, teraz już całe są i krzaczki zaczynają kwitnąć. Ale liście są jasne, zółtawe jakby. Rosną w pełnym słońcu, ale to chyba nie może im szkodzić?
Myślałam, że taka ich uroda, ale jedną sadzonkę sprezentowałam mamie, u niej rośnie w półcieniu i liście są ładniejsze, całkiem zielone i też już kwitnie.

Tak, kostka była brukowana systemem gospodarczym ) Zegar słoneczny też brałam pod uwagę, ale ostatecznie zdecydowałam się na poidło i jestem z tego zadowolona.
Pożółknięcia na liściach mogą być początkiem osłabienia rózy i związanej z tym plamistosci róż, ale tez moze to być oznaką chlorozy, niedoboru żelaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies