Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Goosieq27 15:03, 05 wrz 2014

Czy ktoś odpowie na mojego posta
Malgosik 15:13, 05 wrz 2014

Goosieq27 napisał(a)
Czy ktoś odpowie na mojego posta

ja nie mam weny, ale jest szansa że ktoś się odezwie
ludzie w pracy...
Goosieq27 15:15, 05 wrz 2014

Licze ze ktos jest na urlopie
Goosieq27 19:43, 05 wrz 2014

Chcialam pokazac jeszcze dwie rabaty , ktore chyba wymagaja zmian. W jednej posadzone sa dwa berberysy ktore meczy prawdopodobnie plamistosc lisci ,Wierzba miniaturowa także usycha , jest cala w plamach i rdze widze. Jestem załamana troche , nie wiem czy jest sens kupowac opryski zwalczające choroby.

Czy wymienic rosliny całkowicie. Druga zrobiona w podobnym stylu i w niej takze usychająca wierzba srebrzysta.

Malgosik 19:46, 05 wrz 2014

może te wierzby mają tam za wąsko i za sucho
po bokach opory betonowe dla kostki, podsypka kamienna
uderzałabym raczej w rośliny sucholubne, lawenda, miniaturowa kosodrzewina
Goosieq27 19:52, 05 wrz 2014

Chyba najlepiej bedzie jesli usune te wierzby ,a co zrobic z tymi berberysami, zółte sa w zlym stanie, co moglabym posadzic w takiej malej rabacie jesli usune berberysy i wierzbe zostana dwie tuje kuliste , ktore jeszcze sie trzymaja . W drugiej jest inna odmiana berberysow ale zdrowa poki co, tylko wierzba do usuniecia
gardney 11:43, 06 wrz 2014

Dobrym pomysłem są sucholubne wydaje mi się że tamte roślinki z suszy zginęły albo giną bo za wąsko tam. A może stoi tam woda bo nie ma odpływu? dookoła kostka może beton tam jest pod spodem i rozlał się i stoi tam woda? A może ziemia nie jest tam w porządku? sama nie wiem.

Postawiłabym na jednorodną plamę kwiatów. Ja osobiście lubię begonie ale trzeba je podlewać regularnie. O lawendę żeby ładnie wyglądała trzeba troszkę zadbać bo to jest chyba od frontu rabatka? Będziesz musiała ją przycinać żeby nie zrobiła się brzydka. Ja zapominałam o cięciu lawendy i zrobiła się okropna. A może niecierpki?
Raczej poszłabym w ładne kwiaty jednoroczne i potraktowałabym tak wąską rabatkę jako dużą doniczkę Pomyśl czy jest tam dobra ziemia czy nie trzeba tam dosypać żyznej bo berberysy to raczej są wytrzymałe na ekstremalne warunki albo te żółte to odmiana która nie lubi słońca i jest przypalana przez słońce - musisz wiedzieć jaka to odmiana.
Goosieq27 12:08, 06 wrz 2014

Hmm podlewałam je regularnie mysle ze przesuszenie odpada. Faktycznie rabata jest bardzo wąska , to może jest zastoj jakis. Nie wiem czy to moze miec jakies znaczenie ale jak kupowalam berberysy żołte to juz mialy plamki , tak jak wierzba ktora usycha , jak zapytałam czy te plamki to jakas choroba to Pani sprzedawczyni twierdziła ze taka ich uroda.
To może zostawiłabym tuje bo mam jeszce posadzone dwie na samym brzegu po obu stronach w tych dwoch rabatch a berbreysy żółte i wierzbe usune. Tylko co zrobic z druga rabata w ktorej sa berberysy innej odmiany one rosna zdrowo poki co, ale wierzba jest tez do usuniecia. te dwie rabaty sa od frontu i chcialam zeby byly w podobnej tonacji posadzone. Myslalam tez nad begoniami , lawendy mam posadzone w innym miejscu dlatego z nich zrezygnowalam . Mam taki metlik ze juz nie wiem I mysle ze to dobry pomysl z tymi jednorocznymi Dziuekuje Ci za podpowiedz

Marcin89 17:16, 06 wrz 2014

A może posadzić jednoroczne z niskimi trawkami na przemian? Ale wtedy wiadomo, że nie będzie nic wyższego dla przełamania monotonni. I oczywiście w miejscu jednorocznych mogą być najpierw tulipany.

Wiosna - tulipany i zwiewne trawki.
Lato - ulubione kwiaty rabatowe i trawki, co roku mogą być inne kolory i zestawienia.
Goosieq27 17:28, 06 wrz 2014

zastanawiałam sie nad begoniami, ale chcialam jednak miec w tych rabatach cos na dłuzej niz jeden rok , tulipany chcialam posadzic w tej rabacie ktora jest prawie pusta i mysle nad nia juz chyba 2 tygodnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies