Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:03, 20 wrz 2017

Do góry
Wycięłam dzisiaj jeżówki, pysznogłówki i przegorzany. Dawkuję sobie prace w mniejszych porcjach, żeby potem wiosną mi się nie spiętrzyły. Z gęstwiny wyłoniła się kalina angielska (po prawej). Nie przebarwia się, ale pięknie pachnie wiosną. Po lewej rośnie wiśnia jadalna.

Wsadziłam dzisiaj cebulki krokusów, szachownicy, miniaturowych irysków oraz na garażowej białych narcyzów. Na przedpłociu uziemiłam część tulipanów. Sporo ich jeszcze zostało. Pójdą na rondo i lewy półksiężyc.
Zaczyna się przebarwiać kosodrzewina Winter Gold. Jeszcze nie wszystkie astry kwitną. Czekam cierpliwie. Bardzo wydoroślał żywopłot.

róże

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:45, 20 wrz 2017

Do góry
Zamiast dziś pracować w ogrodzie naszło mnie przy tej pogodzie na foki

i wyszły różne wariacje na temat jesieni

zatem

katalpa mnie wnerwia co rok tak samo

mam ochotę zabrać huśtawkę i otworzyć długą prostą i maksymalnie wyrównać linię po prawej - uff

póki co na samej rabacie rewolta - wywaliłam dosłownie kalinę chyba koreańską - nigdy nie kwitła od kilku lat łapała jakiegoś grzyba aż w końcu się okazalo że była już zgnita w środku - więc słuszna decyzja

teraz muszę się uporać ze sporym terenem i ściąć jeszcze głóg

na miejsce kaliny pójdzie z innego miejsca kalina Watanabe - odkażam teren

okropnie mnie irytuje rozchodnik Matrona - coś go objada i już kolejny sezon jest brzydki - jeszcze dam szansę mam ekologicne preparaty to je wypróbuję a jak nie
to szansy nie będzie

Ogród Małej Mi 2017 00:39, 17 wrz 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Danusia.. wiesz jak jest.. nie wiesz jak u mnie, ale wies, ze los nie zawsze rozpieszcza.. ćwiczy naszą wytrzmałość.

Kalina u mnie rosnie w zacisznym miejscu, ale na początku zacisznie nie miała, nigdy nie okrywalam i rośnie.. zimy kiedyś solidniejsze były. Kupiłam sobie w tym roku drugą.. tym razem Everesta.. Fotki nie mam. nie mam głowy do zdjeć.. cośtam czasmi siezmuszę i pofotografuję.. wczoarj stwierdziłam że spuszcamy wodę z basenu , najpierw do oczka.. lała sie do dzisiaj wieczora, na szczęscie ryby zostały sie w oczku..
Te zawilce przetrwały.. a jak wyciepałam korenakę to nabrały rozrostu.. i mam ich już całkiem ładną kępę..

Dzięki za odpowiedz, to jak u Ciebie daje rade i przeżyła to i u mnie da radePiękne te zawilce.
Ogród Małej Mi 2017 23:17, 16 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Aniu ale ogrod taki naturalny, mi się podoba, też ciągle musi sobie u mnie dadz rade, trudno. Czy masz u siebie kaline japonską , pagodową? Wiem, że u Ciebie mrozy dały popalić tak jak i u mnie i szukam informacji czy daje rade?
Pozdrawiam i dobrych dni życze

Danusia.. wiesz jak jest.. nie wiesz jak u mnie, ale wies, ze los nie zawsze rozpieszcza.. ćwiczy naszą wytrzmałość.

Kalina u mnie rosnie w zacisznym miejscu, ale na początku zacisznie nie miała, nigdy nie okrywalam i rośnie.. zimy kiedyś solidniejsze były. Kupiłam sobie w tym roku drugą.. tym razem Everesta.. Fotki nie mam. nie mam głowy do zdjeć.. cośtam czasmi siezmuszę i pofotografuję.. wczoarj stwierdziłam że spuszcamy wodę z basenu , najpierw do oczka.. lała sie do dzisiaj wieczora, na szczęscie ryby zostały sie w oczku..
Te zawilce przetrwały.. a jak wyciepałam korenakę to nabrały rozrostu.. i mam ich już całkiem ładną kępę..

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:49, 15 wrz 2017

Do góry
Po rewolucjach za ławeczką odżył powojnik Kermesina. Hortensja Bobo i turzyca Silver Sceptre. Ciężko mi się przyzwyczaić do jej mikroskopijnych gabarytów (Bobo).

Kalina Nanum- dotąd nie przebarwiała się jesiennie. I tak chyba pozostanie. Listki klona ussuryjskiego na tle nieba prezentują swój oryginalny kształt.

Mary Rose pachnie niesamowicie. Zielonolistna hakone po zmianie miejscówki potroiła swoją szerokość. Żółtolistna na zdjęciu, mimo półcienistego stanowiska i odpowiedniej dawki wilgoci, rośnie tak sobie.

Łany zielonolistnej imperaty

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:28, 15 wrz 2017

Do góry
Parę dni temu pisałam, że w swoim ogrodzie mam nadreprezentację krzewów. Bardzo je sobie cenię za tworzenie plam. Dobierałam je ze względu na wiosenne kwitnienie
(forsycja, tawuła szwedzka i nippońska, kalina Roseum, jaśminowiec, krzewuszka Purpurea nana), kolor liści (odmiany pstrolistne derenia białego, pęcherznice, trzmieliny, berberysy), jesienne przebarwienia (kaliny, irga błyszcząca, berberysy, oczary, trzmielina oskrzydlona), kolorowe owoce (irgi, ognik, dereń jadalny, kalina koralowa), kolor pędów zimą (derenie) oraz ciekawy pokrój.

Latem są tylko tłem, ale wiosną, jesienią i zimą potrafią grać pierwsze skrzypce.

Dereń Sibirica

Irga pomarszczona

Irga błyszcząca

pomarszczona i błyszcząca raz jeszcze

derenie

Skarbonkowy ogródek 18:02, 15 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Z tym walczę. To jest kontynuacja rabaty cisowej.

I widoczek z góry

Wymyśliam sobie, aby oszczędzić sobie kilku lat na calkowitym widoku, że nie będę na razie karczować wiekszych roślin które rosną na tej rabacie.
Wszystko przekopię zgodnie ze sztuką, a żywopłot poprowadzę przed tymi roślinami. Wraz ze wzrostem żywopłotu, bede usuwać rośliny zbędne, albo podcinać tak żeby szły ponad.

Teraz rośnie tam kalina, forsycja, perukowiec i pigwowiec. Wiechcie jakich mało ale troche zasłaniają.

Czy takie rozwiązanie sprawdzi sie?

Nie podpowiem bo nie wiem ale ma to sens . Czemu moja stipa ciągle zielona,pojedyncze źdźbła tylko słomkowe.
Skarbonkowy ogródek 17:05, 15 wrz 2017

Do góry
Z tym walczę. To jest kontynuacja rabaty cisowej.

I widoczek z góry

Wymyśliam sobie, aby oszczędzić sobie kilku lat na calkowitym widoku, że nie będę na razie karczować wiekszych roślin które rosną na tej rabacie.
Wszystko przekopię zgodnie ze sztuką, a żywopłot poprowadzę przed tymi roślinami. Wraz ze wzrostem żywopłotu, bede usuwać rośliny zbędne, albo podcinać tak żeby szły ponad.

Teraz rośnie tam kalina, forsycja, perukowiec i pigwowiec. Wiechcie jakich mało ale troche zasłaniają.

Czy takie rozwiązanie sprawdzi sie?
Ogród na piasku i z wielkim murem 19:02, 14 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Hm... tymi piwniczkami to mnie zaciekawiłaś...moja cały czas czeka do ogarnięcia...

Te koraliki to do jakiej panny należą?

Aniu, to kalina, piękne i pachnące kwiaty zamieniają się jesienią w takie koraliki.
Teraz już ciemno więc nie zobaczę jaka odmiana, ale zdaje się, że to angielska, jutro sprawdzę czy pamięć nie zawodzi
...uDany ogród 21:06, 13 wrz 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja tez sie zastanawialam, ze kolejny urlop niemozliwy (peklabym z zazdrosci )
juz myslalam, ze koniec klopotow, wiecniech mama szybko zdrowieje a ty przy okazji latania z mama po lekarzach sama wyniki porob.

Mojej kupionej w Pl opadlo duzo lisci ale jeszcze ma kilka i widac paczusie na przyszly rok, chyba ma sie niezle, teraz niech sie akimatyzuje a za rok pokaze co potrafi

juz sie nie moge doczekac az zmiany pokazesz

Izuniu to nie urlop, ale urwanie głowy.
Dziękuję za życzenia , przekażę Mamie.
Jesień w natarciu, kalina się zaaklimatyzuje, a za rok zachwyci.
Ogród do odnowy 07:06, 12 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu patrzę na twoje ostatnie fotki i aż się cofnęłam do początku wątku. Jak duży masz ogród? I co to za sosenka czeka na wsadzenie?

Co to za tiarelka. bo znalazłam tylko wpisy, że twoja ulubiona. Piekna jest.

Gosiu a jak twoje doświadczenia z jarząbem mącznym? Zadowolona jesteś z niego (a właściwie z nich)? W porównaniu ze szwedzkim jak wypada?

A mogłabyś mi pokazać kalinę Kilimanjaro tak z szerszej perspektywy? Z czym ją połączyłaś?

tyle pytań....

całość ma ok 1800m minus dom i inne zabudowy, nie potrafię wyliczyć ile na ogród zostało. Sosenka, jak Kasia napisała to Malinki

tiarelka - zupełnie nie pamiętam, jeśli w ogóle wiedziałam

Jarząby mączne nie zachwycają mnie, za to szwedzki wygląda bardzo dobrze i na dodatek świeci owockami

kalina na razie tu

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:57, 09 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ok to wiem wszystko

Ładny brzeziniak kalina u mnie ma ciągle mszyce i brzydkie liście. A tak lubię te pomponiki.

Też wiosną złapała , ale pomógł decis, raz a dobrze i spokój. Dwa dni czekałam czy się biedronki nie pokażą, ale pokazały się tylko mrówki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:49, 09 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Oczywiście, że galtonie, pomyliłam się
Mysle, że pustynniki dojrzały skoro same nasienniki otwarły i zaczęły sypać dookoła
Zresztą galtonie też sypały te nasionka równo
Cebulkę pewnie dopiero wykształcą po pierwszym sezonie
W jednej kopercie bo przy zbieraniu brakło mi pojemników i do jednego zebrałam jedno i drugie bo blisko siebie rosną
Czarne nasiona to galtonia , a brązowe to pustynnik

Ok to wiem wszystko

Ładny brzeziniak kalina u mnie ma ciągle mszyce i brzydkie liście. A tak lubię te pomponiki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:30, 09 wrz 2017

Do góry

jesień i wiosna na raz na kalinie

i inna kalina
Moja bajka 17:08, 03 wrz 2017

Do góry
zupełnie nieplanowany zakup (jak większość moich ) - kalina hordwina Aureomarginata, ale szczepiona na pniu, więc wcisnęłam bez problemu

dlatego właśnie lubię wszystko szczepione na pniu - bo się zmieści

już nawet posadziłam - na rabacie pod sosnami
Ogród, mydło i powidło. 00:04, 03 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź.

Edit
pytanko: a sprawdzałaś ph?

w wolnej chwili muszę przegrzebać net i poszukać info na rodzimych (dla Kawaśnodrzewa) stronach

Nie sprawdzałam ale nie sadziłam go jak kwasoluba bo nie wiedziłam że trzeba, a ostatnio znalazłam info że preferuje właśnie kwaśne.
Sprawdze jak będę miała chwilę.

Gosiu, tak to rutewka, jast przepiękna

Kwitnie hibiskus bylinowy

Powtarzają nielicznymi kwiatami Flammentanz i kalina Onondaga.

Zmienny ogród 21:19, 31 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kalina, ale jaka? Nie wszystkie są dobre. Obsiadają mszyce na potęgę i kaliny nawet nie widać. Jaką kalinę miała Jola na mysli?

Danusiu, wiem, że mszyce lubia kaliny Ja kupiłam w Pęchcinie Kilimadżaro i Onondagę. Najwyżej będe pryskać, trudno Ale piekne są, przyznasz
Zmienny ogród 20:40, 31 sie 2017

Do góry
Kalina, ale jaka? Nie wszystkie są dobre. Obsiadają mszyce na potęgę i kaliny nawet nie widać. Jaką kalinę miała Jola na mysli?
Zmienny ogród 19:51, 31 sie 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Obejrzałam pilnie to, co robisz. Kształty rabat zrobiłaś idealnie. Ogród zyskał dzięki temu na wielkości Bardzo jestem ciekawa co wymyslisz dalej, myślę, ze na hortensje to się jednak skusisz One późnym latem i jesienią niesamowicie ozdabiają ogród. Zobacz sobie tujki Miriam, to takie wolno rosnące kulki. Troszkę żałuję, ze zamiast bukszpanow, o których ostatnio głośno, nie kupowalam właśnie ich. U mnie co prawda nic straconego, bo działka duża, ale....
A co myślisz o kalinach?

Dziękuję za wizytę szukam właśnie form kulek więc te tuje wezmę pod uwagę. Hortensja i kalina pewnie będą w ogrodzie. Podobają mi się ale trochę boję się tych owadów

Kiedyś będzie tu ogród 20:43, 30 sie 2017

Do góry
Aniu wiem że jak mało kto rozumiesz moje opuchlakowe rozterki. Ciekawe czego one nie żrą....
Tak wyglądają niektóre moje...

Kalina cudowna, ładniejsza jeszcze w realu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies