Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Kondzio 09:53, 03 lis 2017

E tam nie tylko ty masz tyle roboty hi hi hi Naszczescie ja mam wiecej zrobione hi hi hi ale powoli uciekam z koksem
Mirka 10:08, 03 lis 2017

mira napisał(a)
Tak mokrej jesieni dawno nie było - po 2 latach suszy ogród pije i pije i wcale nie jest tak mokro - aż się dziwię -

nostalgicznie się robi

dalie jeszcze pojedyncze ale już będę wykopywać i myślę o tym jak je powsadzam w kolejnym roku

czekam na kilka fajnych dni - suchych i ciepłych bo mam jeszcze do roboty masę

najważniejsze jest rozprawić się z kompostem bo potrzebuję miejsca na nowy wsad
kompost wędruje - znaczy ja wędruję z taczkami do skrzyń warzywnych w pierwszej kolejności

skończyć muszę sadzenie cebul - zostały mi tulipany - to nie problem , za to mam sporo starych wykopanych i muszę je przejrzeć - to drobnica, chyba posadzę w donicach

chcę też posadzić czosnek - ale tradycyjnie nie mam gotowej grządki i nie mogę się zdecydować gdzie

pozostaje jeszcze sporo doniczek ze skarbami - czas to wsadzić - jak oczyszczę teren to pójdzie szybko

o liściach nie wspominam bo mam ich jakoś mało -trzeba skosić i skoszona trawa wraz z liśćmi pójdzie jako ściółka - dam do skrzyń warzywnych na wierzch i przykryję piwonie na nowej rabacie piwoniowej

sporo - nie widzę jeszcze końca, ale co z tego wszak ogrodowy spektakl trwa

pozdrawiam

Nostalgicznie ale pięknie. Ogród po przekwitnięciu bylin też ma swój urok.
Wendy79 12:18, 03 lis 2017

Nostalgiczne zdjęcia najcudowniejsze. W tym roku, to ja jestem do tyłu z robotą i godzę się z tym z godnością, bo nic więcej mi nie pozostało...Ale za to na wiosnę, będę jak wyścigówa
Bogdzia 18:56, 03 lis 2017

Wendy79 napisał(a)
Nostalgiczne zdjęcia najcudowniejsze. W tym roku, to ja jestem do tyłu z robotą i godzę się z tym z godnością, bo nic więcej mi nie pozostało...Ale za to na wiosnę, będę jak wyścigówa

Dobretez mam nadzieje byc na wiosne wyscigówą ale wiem dobrze ze to sie nie uda.Pozdrówka Mirus.
Gruszka_na_w... 21:04, 03 lis 2017

Czy ten Twój buk to jakiś odmianowy, czy czysty gatunek? Przepięknie wygląda.
Swojej rodgersji muszę chyba znaleźć nową miejscówkę, bo w obecnej nie może się wyeksponować należycie.
U mnie już się gleba nasyciła. Rozmiękła glina połączona z orkanem spowodowała przechylenie oliwników o 45 stopni. Musieliśmy zrobić naciągi, ale za mało mieliśmy sił, żeby je całkiem doprowadzić do pionu.
Wyobraziłam sobie Ciebie szukającą siewek naparstnic w trawniku. Trzeba mieć do tego oko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 20:47, 08 lis 2017

Nic nie robię. A powinnam. Liście wygrabić, róże przesadzić, wysadzić. Coś tam chciałam przeszlifować (starą ramę okienną), narzędzia zakonserwować. Ale oglądam sobie Monty Dona w GW. Kilka donic zadołowałam. Donice puste umyłam.
21:06, 08 lis 2017
Pszczelarnia napisał(a)
Nic nie robię. A powinnam. Liście wygrabić, róże przesadzić, wysadzić. Coś tam chciałam przeszlifować (starą ramę okienną), narzędzia zakonserwować. Ale oglądam sobie Monty Dona w GW. Kilka donic zadołowałam. Donice puste umyłam.

łacze się w nic nie robieniu ..ale liscie tez musze wygrabić ..tylko czekam zeby juz wszystkie spadły ..bo mi sie nie chce kilka razy grabic bo jakos nie lubie grabic tych lisci "wymoczków" )

mira 19:47, 09 lis 2017

Sylwia - w tym świetlistym tunelu dzisiaj się otyrałam ku mojej radości, a rudbekie bardzo chcę mieć gdzie popadnie - będę przesadzać te darmowe sadzonki - kwitną do teraz - pokochałam je aż dziw że dopiero teraz

Gosia - zjawiskowo dziękuję - 4 dni zasuwałam w ogrodzie i mój luz się zwiększył
sporo zrobiłam ale widzę ile przy takim ogrodzie jak mój będzie wiosną do ogarniania
nie narzekam , to grabienie to robota głupiego ale jak bardzo relaksuje
pracusie to pozytywne określenie - pracusiu :

Łucja - coś czuję że czekasz na sianie hehe , orlaję widziałam piękna
ale o co chodzi z tym nie wysiewaniem zwariowałaś ?
zainspirowałaś mnie muszę opisać moje wyniki siania tegoroczne - zaskakujące mam wnioski
rudbekia i tak nr 1
one kwitną nadal

Kasia - wstawaj z kolan - jak zobaczyłam co się dzieje w tych moich wrotach to poleciałam focić - ktoś rozpalił ognisko i był siwy dym wszędzie - takie efekty specjalne hehe

kalina angielska ze spokojem się wybarwia

Agnieszka - a tak to jest jak się nagapi na fotki albo filmiki jakieś i potem widzi taki pusty zapaciany ogród to takie doły się tworzą
dzięki za pocieszkę - nie wiedziałam że mój ogród może inspirować
a może rośliny do kupowania co ? bo ja nakupiłam w tym roku i teraz mam wysadzam

jaśli Ci kwitną piwonie to nie okrywaj, ja mam nową rabatę piwoniową i nie mam pewności czy posadziłam na odpowiedniej wysokości więc przykryłam

ostatnio naoglądałam się filmików o piwoniach - kurcze brrr szkoda że przed przesadzaniem piwonii na nową rabatę nie nagapiłam się na filmiki
teraz wiem że 5 cm i ani mniej i ani więcej ma nie być posadzona głębiej
najlepiej to określono że z linijką o ! i z tym się zgadzam i nie ma co marudzić że nie kwitną - zrobiłam to na oko więc będzie loteria albo zakwitną albo nie.

taki zestaw mi kwitnie

tulucy 19:58, 09 lis 2017

Miro niewysiewanie będzie oznaczać nie szukanie nowości Będzie jak zwykle pewnie i tak
mira 20:41, 09 lis 2017

Konrad - doganiam Cię - ostatnie 4 dni się orobiłam, sadziłam i sadziłam te zdobycze z donic i sprzątałam i przepiękny mam teraz nowy oddział szpitalny hehe i ani jednego pacjenta hihi

kwitną kosmosy już smętnie ale nich są - te się już nie rozkwitną, dziś stałam nad trilobą i się gapiłam i prosiłam żeby była

Mirka - mi chodzi o to żeby ogród nie był formalny a był stale w miarę atrakcyjny jak dla mnie oczywiście bo jak ktoś lubi formalność to moje chaszcze nie będą do przyjęcia

Wendy, Bogdzia - każdy jak wpada wiosną do ogrodu to jest jak wyścigówa - tyle że w swoje kategorii wiekowej
ja wreszcie się dorwałam do ogrodu i po 4 dniach jestem padnięta - trochę pracy zrobione, trochę albo bardzo dużo - nie robiłam dziś fot a tak pięknie się zrobiło po koszeniu - to na chwilkę bo liści jeszcze sporo i dobrze
będzie jeszcze gimnastyka oczywiście w mojej kategorii

Hania-Gruszka - mój buk to właśnie nie wiem jaki jest - kupiłam jako buk i teraz rośnie i rośnie a aż tak nie może więc nie wiem co będzie
rodgesji jak nie musisz nie przesadzaj - podobno tego nie akceptują lepiej coś innego przesadź

Siewki naparstnic Gabrysia wskazała - co Ty takiego oka nie mam, a najlepsze że dwie rzeczy kopałam i nie wiem co to drugie

Ewa to jednak coś zrobiłaś - umyte donice nie każdy ma, ja miałam to w planie na dziś ale brakło mi paliwa :
miałam teraz kilka dni i zbiegło się że miałam czas, miałam moc i pogoda była dla mnie /chłodno i bez wiatru/ więc wykorzystałam jak mogłam - posadziłam jezówkę paradoxę kupioną na wycieczce i inne wcześniejsze nabytki też

były zaległości

Justynko liście będą ....do marca - nie mam ich za wiele ale jakoś stale się gdzieś pochowają i dopiero wiosna je zakrywa