Hej
Justynko!
Ostatnio natknęłam się w internecie na pięknego derenia Venus. Okazało się, że jestes jego posiadaczką, co bardzo mnie cieszy

Marzy mi się ogromnie, ale z racji dość specyficznych warunków w moim ogródku muszę dowiedzieć się jak najwięcej o jego uprawie. Nie mam zbyt wielu miejsc, gdzie mogę zapewnić roślinie wszystko co najlepsze - ogranicza mnie przede wszystkim warstwa gleby w miejscach o najlepszym nasłonecznieniu - mam tam ok 30 cm ziemi, potem drenaż... a potem już garaż podziemny bloku, w którym mieszkam.
Jest fragment ogródka, gdzie nie ma garażu, ale za to ziemi mniej, potem agrowłóknina a pod nią piach - tak "zmajstrował" to wykonawca budowy bloku.. Więc mogę wymienić ten piach na ziemię po usunięciu agrowłókniny. Ale tu z kolei mam mniej słonca, bo tam są posadzone całkiem już spore kolumnowe graby.
No i teraz doradź co ta ślicznotka Venus lubi.. i jaką ziemię.. bo biorę pod uwagę miejscówkę, którą pierwotnie przygotowywalam pod Magnolię ALba lennei, ale moze z Venus będzie godny następca, a raczej zastępca

? Tyle, że ziemia w tym miejscu już jest zakwaszona, więc moze niekoniecznie
Druga opcja, to rabata w słońcu i wtedy np. wykonanie rabaty podwyższonej, żeby gleby było pod dostatkiem.
Co podpowiesz?
Pozdrowienia ślę!