Przez to że masz wszystko w słońcu, masz bardziej zaawansowane niż np mój grujecznik w cieniu.
Magnolia cudo.
Mnie mąż nie puścił dziś do ogrodu, choć jęczałam. Za robienie zdjęć dostałam bęcki
Dziś część dnia spędziłam w ogrodzie reorganizując rabatę za domem, która po przesadzeniu lilaka i Pissardi wymagała zmian. Na razie ogarnęłam połowę. Przy okazji porządkuję nasadzenia bo nasadziłam na niej w zeszłym sezonie jak nawiedzona. Teraz poprawiam, przesadzam, rozsadzam. Mam nadzieję, że na dłużej niż 1 sezon . Fot nie ma, bo na razie wszystko rozgrzewane a i tak niezbyt dużo widać bo rośliny dopiero startują. W każdym razie lilak w rogu dostał do towarzystwa perowskie i seslerię jesienną. Dadzą radę pod tujami i mimo podlewania raczej nie powinny mieć za mokro .
Magnolia w pełnym rozkwicie
Grujecznika ku mojemu zdziwieniu ma na razie bordowe listki, kalina Onondaga też
Świdośliwa Balerina - czekam na kwiaty i na liście derenia Midwinter Fire
I jeszcze na koniec magnolia Genie - obraz nędzy i rozpaczy. Wszystkie pąki zbrązowiałe. Nie chce u mnie kwitnąć i już. Nie mam już do niej cierpliwości.
Kasiu w zeszłym roku magnolia była po prostu obsypana kwieciem a w tym zaledwie kilka sztuk bo reszta padła. Nawet nie robię zdjęcia całości bo żal patrzeć.
Ta krzywa czerwona linia to obszar do obsadzenia trawą. Myślę o prosie rózgowatym heavy metal, podoba mi się też baaardzo proso rózgowe Northwind ale za drogie jest jak na ilośc jakiej potrzebuję . I może werbena między tym prosem?
Małe czerwone kółka to miskanty ML. Póki co mam je w ilości szt 3, przydałyby się chyba 4.
Na niebiesko derenie elegantissima, ten w rogu już wsadzony.
Fiolet : hortensja?
Kólko kolorowe klon ussyryjski? Magnolia ? BYłam w ogrodzie do odnowy, klon rzeczywiście piękny. I pasowałby chyba bardziej niż magnolia. nie ukrywam jednak że wiosenne kwiaty też są kuszące Gdzieś bym tą magnolię wcisnęła. Jakby co mam jeszcze calutką rabatę z drugiej strony pod płotem nie ruszoną
Pestka!!! Moje serce skacze z radości
Kominek jest, schody też. Pomalutku własnymi siłami robimy górę, jeszcze trochę i dojdziemy do podłóg więc w sumie najgorsza robota za nami.
Zaraz biegnę do Ogrodu do odnowy popatrzeć, dzięki
No dobra,skoro czekacie to wstawiam zdjęcia ze stanu obecnego. Graby wsadzone, brzozy muszę poczekać jeszcze chwilę bo na rabacie brakuje ziemi...Tak więc trzeba dowieźć, przekopać jeszcze raz (aaaaaaaa) i dopiero sadzić. Nie wiem czy widać linię węża na zdjęciu ale wstępnie sobie kombinowałam obszar do obsadzenia prosem rózgowatym. To znaczy ta część między drzewami do cisów, reszta węża rzucona przypadkiem przez rabatę. Między grabami, lekko z tyły miskanty ML. Ile ich tam trzeba wsadzić?
Widok z tarasu :
Przed cisami chciałabym coś wsadzić jak najszybciej. Klon, magnolia gwiaździsta, dereń ?
dzięki Helen rabatka powoli rośnie w siłę zakwitła magnolia ,troszkę biedniej niż zwykle ale przesadziłam ją w marcu ,i tak się cieszę że to przeżyła Dosadziłam krokusy i moje bidne Umbry kwitną