Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Hortensjowo 20:08, 15 kwi 2020

Do góry
Narysowałam plan w paincie, tylko nie bijcie za braki wypełnień, już nie miałam cierpliwości
- duże zielone koła to wieloletnie cisy
- zielone linie to posadzony żywopłot z cisów
- żółta kulka to magnolia, raczej honey tulip (jeszcze się nie potwierdziło, ale wielce prawdopodobne, że pomylona)
- małe brązowe kółko to posadzony w ubiegłym roku judaszowiec
- dwa czarne koła to brzoskwinia (ta dalsza) i czereśnia, która ma obiecane, że jeżeli będzie miała w tym roku tylko kilka owoców, to wylatuje

1) Przyznaję rację Iwonce, że przy magnolii trzeba coś (drzewo) posadzić dla zrównoważenia proporcji. I to nasadzenie najlepiej zasłoni nas przed sąsiadami.
2) Nie będę się upierać przy drzewku lub krzewie (dużej bylinie) przed dużymi cisami, bo miejsca tam faktycznie za mało i judaszek też mam nadzieję się rozbuja.

Co radzicie?
Na rabacie rosną hortensje, miskanty ML, jeżówki blackberry truffle, sesleria jesienna i inne wypełniacze (trochę misz-masz).
Pod bosymi stopami 15:47, 15 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)
Ta krzywa czerwona linia to obszar do obsadzenia trawą. Myślę o prosie rózgowatym heavy metal, podoba mi się też baaardzo proso rózgowe Northwind ale za drogie jest jak na ilośc jakiej potrzebuję . I może werbena między tym prosem?
Małe czerwone kółka to miskanty ML. Póki co mam je w ilości szt 3, przydałyby się chyba 4.
Na niebiesko derenie elegantissima, ten w rogu już wsadzony.
Fiolet : hortensja?
Kólko kolorowe klon ussyryjski? Magnolia ? BYłam w ogrodzie do odnowy, klon rzeczywiście piękny. I pasowałby chyba bardziej niż magnolia. nie ukrywam jednak że wiosenne kwiaty też są kuszące Gdzieś bym tą magnolię wcisnęła. Jakby co mam jeszcze calutką rabatę z drugiej strony pod płotem nie ruszoną

Będzie cudnie proszę Pani
Ogród na glinie 13:36, 15 kwi 2020

Do góry
hej Gosia
tawuły cudne
chyba na nie zachorowałm
magnolia nieźle się zapowiada
ja nie mam to pooglądam
ambrowiec u mnie ma śliczne pąki liściowe
Do raju daleko - u Ewy 10:13, 15 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przyszedłem pochwalić Twoją wiosnę Donice bardzo mi się podobaj, żółty daje wiele radości. Przesadź później narcyzy do gruntu, pięknie powtórzą kwitnienie.

Tulipany w gruncie cieszą mocno ale najładniejsze zawsze/tylko w pierwszym sezonie po posadzeniu, taki ich urok.

Magnolia Leonard

Mój ambrowiec jeszcze śpi, czeka na cieplejsze dni.

Dzięki, Przemku, za tyle dobrych słów
Narcyzy i prymulki zawsze przesadzam po sezonie do gruntu. Stąd mam ich tak dużo na rabatach. Prymulki nie wszystkie pozostają, ale narcyzy tak. Im nic nie przeszkadza

Ambrowce u mnie wypuszczają listki dopiero w maju i to tak około 7 maja. Trzeba cierpliwie na nie poczekać
Dębowe zakątki 08:02, 15 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Piękna wiosna i klimat świąteczny

Wiosna coraz ładniejsza.
Ale znowu zimnica się zrobiła.
Ale wczoraj po świętach musiałam trochę w warzywniku podziałać.
Posiałam trochę warzyw.

Kwitnące drzewa zawsze wyglądają tak ładnie.. tylko to zimno znowu

Moja przesadzana magnolia rozwija pąki

Mój ogrodowy pamiętnik 23:53, 14 kwi 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Pięknie kwitnie Ci ta biała magnolia - to jest chyba gwiaździsta ? Chyba i ja musze ją do ogrodu sprowadzić, bo są niezawodne i kwitną U Ciebie ta Genie marna a u mnie znowu George Henry Kern, która miała być niezawodna a i tak przymrozek ją załatwił .... dzisiaj też u mnie ma być !!!
Ławeczka bardzo nastrojowa i te latarenki

To nie jest gwiaździsta ale też niezawodna od 4 lat. Kwitnie co roku bez kapryszenia. Zanim sie wybierze jakąś odmianę to dobrze o niej poczytać. Ja się napaliłam na Genie za kolor kwiatów i rzekome dwa kwitnienia. Owszem kwitła raz w sierpniu ale wtedy nie kwitła wiosną . A kwiaty zazwyczaj widzę w kolorze brąz .
Także moja biała Pirouette jest super bo mimo że pękały jej pączki jak przyszedł mróz to kwiaty są śnieżnobiałe .
Mój ogrodowy pamiętnik 23:08, 14 kwi 2020

Do góry
Pięknie kwitnie Ci ta biała magnolia - to jest chyba gwiaździsta ? Chyba i ja musze ją do ogrodu sprowadzić, bo są niezawodne i kwitną U Ciebie ta Genie marna a u mnie znowu George Henry Kern, która miała być niezawodna a i tak przymrozek ją załatwił .... dzisiaj też u mnie ma być !!!
Ławeczka bardzo nastrojowa i te latarenki
Do raju daleko - u Ewy 22:13, 14 kwi 2020

Do góry

Przyszedłem pochwalić Twoją wiosnę Donice bardzo mi się podobaj, żółty daje wiele radości. Przesadź później narcyzy do gruntu, pięknie powtórzą kwitnienie.

Tulipany w gruncie cieszą mocno ale najładniejsze zawsze/tylko w pierwszym sezonie po posadzeniu, taki ich urok.

Magnolia Leonard

Mój ambrowiec jeszcze śpi, czeka na cieplejsze dni.
Hortensjowo 21:54, 14 kwi 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Hortensję, tę co nie kwitnie, bym oddała w inne ręce/warunki chyba, że masz gdzie przesadzić. Jak nie kwitnie bo przemarza to szkoda miejsca. Są odmiany ogrodowe kwitnące na jednorocznych pędach. Cięcie trzmieliny obawiam się, że niewiele da. Trzmielina zbyt mocno wciska się w cisy, które są piękne ale w stosunku do całej reszty są nieproporcjonalne a z tej perspektywy wyglądają na takie 2-3 metrowe kolosy. One zjadają rabatę. Podejrzewam, że są bo zasłaniają sąsiadów. Chyba bym nie odważyła się przenieść takiego dużego cisa ale 1 sztuka bardziej by mi pasowała w rogu rabaty a drugiego chyba bym inaczej podcięła/zmniejszyła. Stożek, walec byle mniejsze

Po przeniesieniu jednego cisa wtedy można by było dać w to miejsce jakieś drzewko a sąsiedzi z rogu działki byliby zasłonięci ale to ryzykowne i trudne przeniesienie takiego cisa więc ew. ba bym mocno oba przycięła na początek.

Hortensja - zgadzam się, jest do usunięcia.
Przycięcie 2 cisów - zgadzam się. Ale eM nie przeżyje stożka - niestety. Nie lubi takiego formalnego stylu. Mogę się jedynie silić na 2 duże lizaki.
Po lewej, tam gdzie proponujesz przeniesienie cisa, rośnie magnolia (prawdopodobnie Elisabeth). Liczę na szybki wzrost i szybkie zasłonięcie sąsiadów. Ale to jednak potrwa.
Blaski i cienie nowego życia 21:54, 14 kwi 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Ta żółta magnolia to moje chciejstwo, niestety miejsca brak więc podziwiam.
Ogrodowki też mi zmarzły.. trudno.

No tak. U Ciebie trudno miejsce znaleźć a co dopiero na rozłożyste drzewo.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:34, 14 kwi 2020

Do góry
Ciekawe te szafirki
Magnolia się rozszalała
Hortensjowo 20:52, 14 kwi 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Z tego co rozumiem, to chciałabyś przysłonić ten budynek za magnolią?

Ten budynek ma mi kiedyś przesłonić magnolia podobno Elisabeth.

Tutaj chodzi o ażurową zasłonkę przed osobami, które siedzą u sąsiadów prawie vis a vis naszego siedziska na tarasie.
Gdybym stanęła o metr w lewo, to widzę co sąsiad robi a on widzi co ja robię na tarasie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:48, 14 kwi 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Zapisałam sobie tego derenia, cudny jest, magnolki dają popis kociaki łobuziaki, ale radości nam dają co nie miara
buziaczki

Kociasy rozdabiają
Derenie zawsze u mnie po magnolia H top nr 1
Pod bosymi stopami 20:29, 14 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)

Pestka!!! Moje serce skacze z radości
Kominek jest, schody też. Pomalutku własnymi siłami robimy górę, jeszcze trochę i dojdziemy do podłóg więc w sumie najgorsza robota za nami.
Zaraz biegnę do Ogrodu do odnowy popatrzeć, dzięki

No dobra,skoro czekacie to wstawiam zdjęcia ze stanu obecnego. Graby wsadzone, brzozy muszę poczekać jeszcze chwilę bo na rabacie brakuje ziemi...Tak więc trzeba dowieźć, przekopać jeszcze raz (aaaaaaaa) i dopiero sadzić. Nie wiem czy widać linię węża na zdjęciu ale wstępnie sobie kombinowałam obszar do obsadzenia prosem rózgowatym. To znaczy ta część między drzewami do cisów, reszta węża rzucona przypadkiem przez rabatę. Między grabami, lekko z tyły miskanty ML. Ile ich tam trzeba wsadzić?

Widok z tarasu :

Przed cisami chciałabym coś wsadzić jak najszybciej. Klon, magnolia gwiaździsta, dereń ?

Aniu, jak patrzę na tą rabatę (piękne egzemplarze Doorenbosów) jakoś od razu rzuca mi się w oczy rabata Doorenbosowa jednego z ogrodów Danusi, o ten:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos?page=10
Zamiast wrzosów, które moim zdaniem są trudne do utrzymania można by jakieś niższe byliny/trawki wsadzić.
Świetne to zwężenie trawnika i wąskie przejście. Chciałabym coś takiego u siebie i właśnie rozmawiamy z eMkiem, żeby kiedyś pokroić trawnik i wyczarować magiczne przejście w ogrodzie

Cisy masz bajeczne, gęściutkie, ładnie przycięte, tfu, tfu. Niech zdrowo rosną
Hortensjowo 20:26, 14 kwi 2020

Do góry
Te brałam pod uwagę do części cienistych - chociaż znałam polskie nazwy: Cimicifuga (świecznica) albo Thalictrum (rutewka). Tylko jak one wyglądają zimą i wczesną wiosną?
A większa bylina to co? A może klon palmowy jakiś jasnozielony lub może magnolia mała, kwitnąca na biało. Wiem, to bardziej drzewko.
Lub może dereń jakiś, np. cherokee chief lub inny biały. Lub jaśminowiec?
Ogród KasiWB - część II 19:52, 14 kwi 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Kasiu przesadzanie to normalna rzecz
Piękna wiosna u Ciebie, a jak różowa magnolia - Suzanka chyba - dużo ma pąków w tym roku ?
Mój ogród też nie jest duży, a roboty nie idzie przerobić ... do tego ta ćma, pryskam czym popadnie od gąsienic i jakoś dają radę oczywiście buksiki, nie gąsienice
Będzie się działo u Ciebie, zdawaj relacje Co byś nie robiła i tak jest super. Ja też lubię zmiany, tylko sił brakuje ...

Cześć Aniu tak,tak, ogrodnicy lubią przesadzać ) już nie wiem, który to już raz będę przesadzać. Muszę gdzieś kupić kilka worków ziemi ogrodowej ale nie wiem gdzie. Musi być dobra, nie torfowa. Chyba podzwonię, może mi dowiozą.
Nie wiem jaką mam magnolię, kiedyś ją dostałam od pewnej pani, która też nie wiedziała jaka to odmiana, może Suzanka słabo rośnie u mnie, w tym roku też kilka pączków ma, ale szału nie ma.
Kiedyś płakałam, że działka taka mała, a teraz odwrotnie, tak jak piszesz, nie idzie przerobić. Już nadzoruję czy gdzieś nie ma gąsienic... brrr... póki co nie zauważyłam, ale wiemy że to tylko kwestia czasu. Wygrabiłam mnóstwo suchych listków spod bukszpanów... Będziemy wkrótce pryskać.
Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i miłe słowa Na razie stan ogródka mnie nie zadowala Ale będę działać.
Serdecznie pozdrawiam
Ogród na glinie 19:35, 14 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Uwielbiam Susan. Ten kolor i kwiat, po prostu mnie zachwyca

To moja jedyna magnolia. Pierwszy raz w pełni u mnie kwitnie. Nieduża ale jak na nową to dość duża.
Hortensjowo 19:26, 14 kwi 2020

Do góry
A tu chciałam pokazać co widać w głębi jak się stoi na tarasie. W narożniku przed żywopłotem cisowym rośnie magnolia (być może Elisabeth lub pomylona Honey Tulip). Hortensje i miskanty dopiero odbijają i tam też są potrzebne tetrisy. Ale to później.
Blaski i cienie nowego życia 18:56, 14 kwi 2020

Do góry
Ta żółta magnolia to moje chciejstwo, niestety miejsca brak więc podziwiam.
Ogrodowki też mi zmarzły.. trudno.
Do raju daleko - u Ewy 18:51, 14 kwi 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ewuś pięknie tulipanowo, magnolia bosko kwitnie a w donicach energetyczne kolorki, cudnie pozdrawiam

Takich energetycznych kolorków potrzeba po zimie Brakuje mi ciągle farby do donic. Nie mogę się za to zabrać. Może w tym roku mi się uda. Magnolie uwielbiam. Mam tylko dwie, ale to i tak dużo na mój ogródek
Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies