Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 11:21, 03 maj 2020

Agania napisał(a)

Odnosząc się do ogółu jest pięknie, nawet jesteś przygotowana do bielenia rabarbaru, albo to już po...opowiedz jak i kiedy to się robi i gdzie można zdobyć taki dzban do bielenia

Wczesną wiosna nakłada się garnek (wiadro, dużą donicę albo takie dzwony terakotowe) na rabarbar. Po zbiorze rabarbaru (jest biały, delikatny i wcześniej) zdejmuje. Robi się to co 3 lata, żeby nie osłabiać karpy. Ten na zdjęciu był bielony w zeszłym roku. Dzban jest sprowadzony z Anglii, kupiony w Holandii.

Pszczelarnia 11:23, 03 maj 2020

magnolia napisał(a)
jak się ogarniesz to i ja poproszę kilka kadrów jeszcze... lubię bardzo, bardzo je kontemplować.

Dziś dopadłam czubatkę ubiorkolistną w kolorze fuksji- do szarej donicy będzie mocno i ładnie. Znasz się z czubatką,ja ja dotychczas tylko widywałam z rzadka

Pszczelarnia 11:27, 03 maj 2020

Zainspirowana ogrodem sąsiadki, zakładam grządkę permakulturową na ogórki. Gałęzie i słomę już mam. Jeszce tylko tektura i kompost.

sierika 20:21, 03 maj 2020

Zrobiłam taką na dynie, mała bo między porzeczkami ale nie będą zagłuszać innych.
Ciekawe jak nam będą rosły.
darkowa 21:42, 03 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Zainspirowana ogrodem sąsiadki, zakładam grządkę permakulturową na ogórki. Gałęzie i słomę już mam. Jeszce tylko tektura i kompost.

a mogłabyś Ewo coś więcej na ten temat napisać?

A Twój ogród z chwastami czy bez jest piękny i już,chociaż nie zazdroszczę pracy.
A ściółkujesz glebę?
vita 22:05, 03 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Trzeba się zmierzyć z chwastami.

To sporo roboty Cię czeka Masz te najuciążliwsze? Ja teraz z uporem maniaka skubię takie, co to jak im dojrzeją nasiona to strzelają.
Dorota123 16:31, 06 maj 2020

Też jestem bardzo ciekawa o co chodzi w tej permakulturowej grządce na ogórki. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Takie chwasty też mam, bardzo uciążliwe dziadostwo.Tulipany w wyplatanej rabatce bardzo przypadły mi do gustu.
sylwia_slomc... 17:23, 06 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Najlepsi... hihi!

Trzeba się zmierzyć z chwastami.

Ukoiłaś me sumienie Co to za lilie tu rosną?
malgorzata_s... 18:15, 06 maj 2020

Ewuniu wiosna Twoja bujna, kwiecista i kolorowa.Pełna sielanka
Popadało więc teraz jeszcze szybciej natura rozwinie skrzydłaPozdrawiam serdecznie.
Pszczelarnia 19:55, 06 maj 2020

Dorota123 napisał(a)
(...)
Piękne zestawienie kolorystyczne.

To Orange Emperor i Purissima - kwitną w tym samym czasie akurat tutaj (wyższa szkoła jazdy dopasować kwitnienia w tym samym czasie), zestawienie pomarańczowego i białego.

A z przodu na zdjęciu, morelowo-czerwone (jak opisać ten kolor?) to zeszłoroczne Salmon van Eijk (wniosek, trzeba wykopywać cebule tulipanów, jak ma być perfekcyjnie).

Zazielenił się maj po deszczu lekkim.