Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:31, 28 lut 2021

Do góry
Nie odkrywać. To za wcześnie. O zawiłościach przemrażania i nie kwitnięcia hortensji ogrodowych poczytaj tutaj z uwagą. Poznasz dlaczego one są tak trudne w zmuszeniu do kwitnienia.

Aby hortensje ogrodowe zakwitły (kwitną na pędach zeszłorocznych) - musi być sprzyjająca aura. Jeśli wypadnie mróz nawet w maju - nici z kwitnienia. Więc żadne okrywanie czy odkrywanie nie nie jest gwarancją ich kwitnienia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:15, 27 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.

kami napisał(a)

Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.

To może być buk Zlatia, to może być cyprysik Ivonne oraz to może być Thuja Aurescens.

To może być także cis 'Fastigiata Aurea'. Na tuji Aurea Nana świat się przecież nie kończy Pytałaś jak pomieszać żeby to nie było tak nudno, to podałam przykład, niekoniecznie tu dobierałam gatunki, po prostu masz przykład jak nie robić tego pod sznureczek i bez wysiłku.
Zielony nalot na korze kamiennej 08:27, 27 lut 2021

Do góry
Pewnie, że to rzecz gustu, ale liczy się też dobro roślin, a co ona dobrego daje roślinom? Nic, nie poprawia żyzności gleby, nie dostarcza próchnicy, ma zaspokoić twoje odczucia estetyczne? I pewnie pod nią jeszcze leży szmata..?

Mam wrażenie, że reklamujesz te środki, pytasz co stosować, a w sumie sam masz już właściwą odpowiedź I w dodatku wynalazki o których nikt nie słyszał do tej pory. Więc trudno o polecanie, u nas korę kamienną nawet nie wiem czy ktoś ma. Raczej nikomu się tutaj nie podoba.

Stosuj, wypróbuj i napisz czy działają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:08, 27 lut 2021

Do góry
A_gawa napisał(a)
Może to i głupie pytanie, ale jak dobrać kolor i kształt donicy ogrodowej do domu, elewacji, aby za chwilę nie żałować decyzji i nie chcieć kupić innej?

A o jaką ścianę chodzi? Pokaż to miejsce. Donica nie powinna się zlewać z kolorem ściany, najlepiej aby była ciemniejsza w tej tonacji, albo iść w zupełnie inny kolor, ale wtedy już wszystkie doniczki grupować w tym kolorze.

A jak dobrać kształt, dobre pytanie. Jak dobrać buty, wizytowe, czy sportowe? nie widząc co masz ubrane? Albo apaszkę...pokaż miejsce.

Nie masz wątku, zdjęć, pytanie w kosmos
Żywopłot strzyżony z cisa 08:06, 27 lut 2021

Do góry
Ja też ukrywam siatkę. Czyli sadź bliżej siatki.
Zielony nalot na korze kamiennej 08:04, 27 lut 2021

Do góry
Nie ma czegoś takiego, ogród to nie mebel, nie da się go zaimpregnować
A tak w ogóle, to nie polecam kory kamiennej, jest pstrokata i brzydka.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 16:17, 26 lut 2021

Do góry
Nie, rośnie popyt dzięki portalom ogr. i także z pewnością wzrasta koszt produkcji.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:48, 26 lut 2021

Do góry
Anstas napisał(a)
Igły po dotarciu pachną delikatnie "choinkowo". Są też nieco "lepkie"

Jodła kaukaska.
Zielony nalot na korze kamiennej 15:47, 26 lut 2021

Do góry
Weź karchera i myj. Pionowo.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:46, 26 lut 2021

Do góry
Szukaj- to nie moja wina, że nie masz kompostu. Zdobądź go i będzie dobrze. Napisałeś ...Skoro sprzedają...to nie znaczy, że dobre sprzedają..idą na łatwiznę i nie mają tego co dobre, bo im się nie chce szukać. Torf nie jest dobry.

Wydaje mi się że dosyć dobrze pomagam wszystkim, są szczegółowe artykuły, odpowiedziałam ci na pytanie, a że tego nie ma to ja tutaj nie zawiniłam. Załóż kompost w swoim ogrodzie, kup komposter Radivit, przesypuj, napowietrzaj i w pół roku będziesz miał własny kompost.

Weszłam na olx i znalazłam kompost w okolicy Opola. Wystarczyło wpisać w google i jest. Link masz na prywatną wiadomość.

A także w Opolu na ulicy Podmiejskiej 69 jest kompostownia, zadzwoń i dowiedz się.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:33, 26 lut 2021

Do góry
Na razie czubeczki widać tam, gdzie najwcześniej śnieg zginął, czekam na następne. Wyprostowanych i otwartych jeszcze nie mam, tylko skulone przy ziemi.
Smutne wejscie do ogródka. 15:32, 26 lut 2021

Do góry
Takie zdjęcia to za mało, trzeba rozrysować to wejście na planie. Ja tutaj to nic nie mogę podpowiedzieć
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 20:16, 25 lut 2021

Do góry
Generalnie nie podcina się, chyba że leży na ziemi, ona ma malowniczy pokrój, po co to psuć?
System automatycznego nawadniania 20:14, 25 lut 2021

Do góry
Jeszcze powiedział tak:

ten system jeśli lato będzie deszczowe, to nie będzie widać tak tych błędów bo z deszczu będzie dolewało, ale jeśli przyjdzie suche lato - to będziesz miał trawnik w plamy. Więc nawadnianie nie powinno polegać na tym, że masz byle co i musisz dolewać z węża. Powinno pokrywać wodą trawnik równomiernie.

Wg sztuki zraszacze montuje się na 50% zasięgu, muszą do siebie dolewać. Aby zaprojektować ten system musisz podać wymiary wszystkich boków. Bo jesli ma być dobrze, to musimy znać wymiary.

Jeszcze jest mały wyjątek, trawnik w cieniu, masz tam cień?
System automatycznego nawadniania 20:06, 25 lut 2021

Do góry
Gdzie jest północ i jak to jest z wymiarami, jedna kratka to metr czy jak to jest. Gdzie jest cień.

Witek powiedział że to jest zraszanie a nie podlewanie. Robi ci ten projekt, tylko, że my robimy TORO. Nie lubimy innych marek.
System automatycznego nawadniania 19:54, 25 lut 2021

Do góry
Dlatego że zraszacze powinny do siebie dolewać, a nie lać tylko z jednej strony, po rogach powinny być zraszacze a nie ma. Ten projekt to przykład jak nie należy projektować systemu.

Nie można dobrać czasów, bo zraszacz nie wylewa równomiernie po całym obszarze i gdzieś będzie stała woda, a gdzie indziej będzie za sucho, samo zwiększanie czasów to po prostu błąd karygodny.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:51, 25 lut 2021

Do góry
Nie wiem, nie znam takich kompostów, Kronen to mnie odrzuca, nienawidzę worków z ziemią tej marki. Wokas nie znam, bo nie kupuję takich.
Wiesz co, znajdź kompostownię blisko siebie (jesteś anonimowy, ja nie wiem gdzie mieszkasz i daj spokój z tymi szczegółami. Kup cokolwiek, posyp i będzie po sprawie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:43, 25 lut 2021

Do góry
ania0510 napisał(a)

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:41, 25 lut 2021

Do góry
U nas pierwsze krokusy, wyłażą masowo przebiśniegi i kwitną ciemierniki, ale nic nie można robić bo braja taka lgnąca i nie można wejść do czyszczenia. Droga też lgnie. Na razie zajęłam się sprzątaniem szklarni. Ustawiam też bukszpany. Natleniam rybki, przeżyły na szczęście. Woda na jeziorku wysoka, wolno odpływa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies