Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:48, 26 lut 2021

Do góry
Anstas napisał(a)
Igły po dotarciu pachną delikatnie "choinkowo". Są też nieco "lepkie"

Jodła kaukaska.
Zielony nalot na korze kamiennej 15:47, 26 lut 2021

Do góry
Weź karchera i myj. Pionowo.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:46, 26 lut 2021

Do góry
Szukaj- to nie moja wina, że nie masz kompostu. Zdobądź go i będzie dobrze. Napisałeś ...Skoro sprzedają...to nie znaczy, że dobre sprzedają..idą na łatwiznę i nie mają tego co dobre, bo im się nie chce szukać. Torf nie jest dobry.

Wydaje mi się że dosyć dobrze pomagam wszystkim, są szczegółowe artykuły, odpowiedziałam ci na pytanie, a że tego nie ma to ja tutaj nie zawiniłam. Załóż kompost w swoim ogrodzie, kup komposter Radivit, przesypuj, napowietrzaj i w pół roku będziesz miał własny kompost.

Weszłam na olx i znalazłam kompost w okolicy Opola. Wystarczyło wpisać w google i jest. Link masz na prywatną wiadomość.

A także w Opolu na ulicy Podmiejskiej 69 jest kompostownia, zadzwoń i dowiedz się.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:33, 26 lut 2021

Do góry
Na razie czubeczki widać tam, gdzie najwcześniej śnieg zginął, czekam na następne. Wyprostowanych i otwartych jeszcze nie mam, tylko skulone przy ziemi.
Smutne wejscie do ogródka. 15:32, 26 lut 2021

Do góry
Takie zdjęcia to za mało, trzeba rozrysować to wejście na planie. Ja tutaj to nic nie mogę podpowiedzieć
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 20:16, 25 lut 2021

Do góry
Generalnie nie podcina się, chyba że leży na ziemi, ona ma malowniczy pokrój, po co to psuć?
System automatycznego nawadniania 20:14, 25 lut 2021

Do góry
Jeszcze powiedział tak:

ten system jeśli lato będzie deszczowe, to nie będzie widać tak tych błędów bo z deszczu będzie dolewało, ale jeśli przyjdzie suche lato - to będziesz miał trawnik w plamy. Więc nawadnianie nie powinno polegać na tym, że masz byle co i musisz dolewać z węża. Powinno pokrywać wodą trawnik równomiernie.

Wg sztuki zraszacze montuje się na 50% zasięgu, muszą do siebie dolewać. Aby zaprojektować ten system musisz podać wymiary wszystkich boków. Bo jesli ma być dobrze, to musimy znać wymiary.

Jeszcze jest mały wyjątek, trawnik w cieniu, masz tam cień?
System automatycznego nawadniania 20:06, 25 lut 2021

Do góry
Gdzie jest północ i jak to jest z wymiarami, jedna kratka to metr czy jak to jest. Gdzie jest cień.

Witek powiedział że to jest zraszanie a nie podlewanie. Robi ci ten projekt, tylko, że my robimy TORO. Nie lubimy innych marek.
System automatycznego nawadniania 19:54, 25 lut 2021

Do góry
Dlatego że zraszacze powinny do siebie dolewać, a nie lać tylko z jednej strony, po rogach powinny być zraszacze a nie ma. Ten projekt to przykład jak nie należy projektować systemu.

Nie można dobrać czasów, bo zraszacz nie wylewa równomiernie po całym obszarze i gdzieś będzie stała woda, a gdzie indziej będzie za sucho, samo zwiększanie czasów to po prostu błąd karygodny.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:51, 25 lut 2021

Do góry
Nie wiem, nie znam takich kompostów, Kronen to mnie odrzuca, nienawidzę worków z ziemią tej marki. Wokas nie znam, bo nie kupuję takich.
Wiesz co, znajdź kompostownię blisko siebie (jesteś anonimowy, ja nie wiem gdzie mieszkasz i daj spokój z tymi szczegółami. Kup cokolwiek, posyp i będzie po sprawie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:43, 25 lut 2021

Do góry
ania0510 napisał(a)

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:41, 25 lut 2021

Do góry
U nas pierwsze krokusy, wyłażą masowo przebiśniegi i kwitną ciemierniki, ale nic nie można robić bo braja taka lgnąca i nie można wejść do czyszczenia. Droga też lgnie. Na razie zajęłam się sprzątaniem szklarni. Ustawiam też bukszpany. Natleniam rybki, przeżyły na szczęście. Woda na jeziorku wysoka, wolno odpływa.
Rabata z traw ozdobnych 19:38, 25 lut 2021

Do góry
Jest jeszcze taki wątek, przejrzyj zdjęcia, a nóż widelec będzie gotowy projekt.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej
Rabata z traw ozdobnych 19:37, 25 lut 2021

Do góry
Linkuję do grafik pod hasłem rabata z trawami ogrodowisko

Popatrz na zdjęcia, są tam zjawiskowe rabaty. Gotowy projekt to może zbyt duże pójście na łatwiznę? Popracuj patrząc na inspiracje.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:34, 25 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lubisz uporządkowane rabaty, w porządku, ale spróbuj zmienić układ, tak jest nudno bardzo nudno i jakby idziesz na łatwiznę? Lampa, więc różaneczniki tylko z grupy Yakushimanum. Moim zdaniem ten dom trzeba aby zniknął, a tak jest wyeksponowany bardzo..

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.
Ogród długi 11:28, 25 lut 2021

Do góry
Najlepiej by było abyś zrobiła rzut działki z góry a nie robiła to na zdjęciach.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 10:41, 25 lut 2021

Do góry
Otrzep liście.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:09, 24 lut 2021

Do góry
Leżą na stole jedna na drugiej, nie ma jak pokazywać. Dzisiaj ledwo po błocie przeszłam, żeby cokolwiek zobaczyć i zobaczyłam

Wyłażą przebiśniegi, śnieżyce, krokusy, śnieg leży w wielu miejscach.
W szklarni pootwierałam wszystko bo było 37 stopni. Ugrzałam się siedząc.

Ciemierniki niektóre ok, ale te z jesieni co były takie piękne, przygasły od wielkiego mrozu, od strony wiatru. Mus przycinać.

Generalnie nie jest źle.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:02, 24 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, już dostałam - Toilets i Men Works, kur się doliczyłam, brakowało te dwie, a babę odeślę.
W porządku firma

Pokażesz? Czy dopiero jak powiesisz?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:48, 24 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam, bo to niespodzianka, leżą we folii na stole w domku. Ich uroda dopiero będzie widoczna na kurniku.
A poza tym firma się pomyliła okrutnie, bo mi zamienili i zamiast czegoś fajnego wysłali gołą babę a nie kurę.
Reklamuję obecnie.

Ha ha .
Widać, że sklep dobrze zaopatrzony . I kury i gołe baby .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies