Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Blaski i cienie nowego życia 13:16, 21 lut 2019

Do góry
Ula, musisz pokazać zdjecie również po lewej. Tam są jakieś betonowe donice (muszą być?). Brakuje szerszej perspektywy.

Ja tak narysowałam kule (mogą byc duże i różnej średnicy). Żeby lepiej to rozplanować potrzebny rysunek wierny na papierze kratkowym 1 cm - 1 m.

Te 3 kule na górze - powstanie taki fajny przesmyk z tym co po drugiej stronie. Co jest pod samym murem pod oknem?

Przy takim ułożeniu kul zawijasek z rośin wypełniających sam ci się zrobi (tawuły niskie, trzmieliny i trawy sesleria jesienna, szałwia, trzmielina - tylko kulki musisz mieć, resztę rozmnożysz).

Pszczelarnia 12:13, 20 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Ewciu, wielkie dzięki za rabatę!
Ja mam obecnie fazę na analizowanie sezonowe ogrodów, więc jestem bardzo zainteresowana takimi zdjęciami
Tak jak napisała Ula: kulki robią dobrą robotę w okresie zimowym
Zresztą widzę to i po swojej mikro-rabatce: żal każdego centymetra zabranego kwiatkom, ale jednak jak nie ma kwiatków, to na kulki miło popatrzeć

A tak swoją drogą: bardzo gęsto masz tam kwiatki nasadzone? Pisałaś kiedyś, że co 5 lat trzeba ją w zasadzie sadzić od nowa - kiedy będzie pora na następne odmładzanie?

Wracam do ogródka Moni

Tak jest gęsto, bardzo gęsto. W sezonie wyrywam tylko większe chwasty. W kwietniu, maju pielę a potem to już sporadycznie wskakuję.

Nie mam czasu czasu na kompleksowe odmłodzenie tej rabaty (w sierpniu albo wiosną - lepiej dla tych gatunków wiosną, wtedy już w ogóle nie mam czasu).

Ale poszczególne pasy przeszły reorganizację ale tylko ze względu na wygląd (nie jakość roślin). Np. dołożyłam więcej penstemonów palczastych (bo miałam już po 2 latach z czego dzielić). Wyrzuciłam eksperymentalne bodziszki 'Espresso' (w ogóle wyrzuciłam bodziszki jako zbyteczne) ale powiększyłam plamę bukwicy. Dosadziłam 11 miskantów na plecy, bo cisy jeszcze są małe i brakowało mi tam czegoś i Marta poradziła miskanty. Bo po przeciwnej stronie też jest skupisko miskantów fajnie.

W planach nie było tam wcale krwiściągów, sadźców, persicarii ale "podróże kształcą", a ja je właśnie przywiozłam z podróży i posadziłam na tyłach - pasują.
Były i są irysy. Mikołajki i przegorzany. Lilie. Jeżówki.

Część jarzmianek przeniosłam troszkę na inne stanowisko (eksperymentuję), część zostawiłam - ładnie tam rosną, choć są za niskie i powinnam je pchnąć do przodu.

Chabry, choć są ulotne, to ładne i nie wadzą innym silnym roślinom - są tam też od początku zamysłu. Podobnież szałwia.

Latem posadziłam na brzegu, na skraju koło kuli kamiennej, śliczną różyczkę.
Dałam żurawki o bordowych liściach na brzegu a w nich nasiał się fenkuł brązowy.

Dosadziłąm od Vivy ożankę.
Dosadziłam języczki dla ich liści dalej przy zejściu do strumienia.

Z ulotnych eksperymentów: miała ta rabata marchwicę anthriscus sylvestris 'Ravenswing', miała (ma) daucus carota 'Dara', koper polski ogrodowy 'Lukullus' i kilka dalii.

Floksy są w kilku kolorach (biały, niebieski, różowy). Pysznogłówka w trzech kolorach.

Dosadziłam ciekawe zawilce japońskie ('Bressingam'), żeby wychodziły z seslerii.

Widać jednak, że zawsze co roku coś tam zmieniam i reorganizuję. Zawsze też daję tej rabacie kompost albo obornik (albo świeższy na jesieni albo skompostowany).

Więc nie wiem jak to jest ale na pewno nie jest książkowo. Na pewno dobrze by zrobiło ograniczenie gatunków, wyrównanie wysokości roślin. Ale co zrobić, jak mi się podoba tak wiele kwiatków i odmian i lubię sprawdzać.

Zrobię kiedyś książkowo, jak wszystko wykopię. Będę sadzić od nowa, kiedyś ... .

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:52, 19 lut 2019

Do góry
Dzień dobry oglądam forum Ogrodowisko od ponad roku, marzę o pięknym ogrodzie, ale samej ciężko mi się zdecydować, jakie linie zrobić i co zasadzić, żeby nie popsuć. Zaczęłam obsadzać pustą działkę 3 lata temu. Posadziłam z 3ech stron świata szmaragdy i trochę świerków serbskich. W mojej okolicy są prawie same pola i wiatr hula. Sąsiadów mam przede wszystkim od strony zachodniej i płd zachodniej, od południa nie będę mieć nigdy sąsiadów i chciałabym trochę osłonić się od południowego wiatru, ale jednocześnie mieć tę przestrzeń widoczną. Poza tym widzę u siebie ogród z prostymi liniami, z zakamarkami, a jednocześnie taki, żebym dała radę sama go ogarnąć. stałe rabaty jakie mam w tym momencie to od wschodniej strony domu, przy schodach wejściowych (ale bez stałych nasadzeń, sadzę raczej jednoroczne rosliny, nie umiem zdecydować, co mogłabym posadzic na stałe i czy kształt oraz wielkośc tej rabaty jest w porządku) i mam jeszcze 1m szerokości rabatkę wzdłuż podjazdu, obecnie były tam trawa sina i szałwia.
Moja działka ma wymiary:32 m szer. x 69 m dł. Od drogi do domu jest 25 m. Na załączonym przeze mnie rysunku 1 kratka odpowiada 1 m2.
Bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu linii w moim ogrodzie i ewentualnie zasugerowanie jakichś soliterów.
pozdrawiam serdecznie
Ela
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:11, 18 lut 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wiolu Twoja jodlana panienka przepiękna! Taka ślicznotka że aż się napatrzeć nie mogę Chyba muszę nożyce elektryczne kupić i zacząć porządnie ciachać moje iglaki.
Wykopków nie zazdroszczę, pamiętam tony gruzu wykopywane z rabaty latem... Za to rabatka hortkowo-cisowa elegancka wyszła

Cieszę się,że Ci się podoba jodełka,bo mi też

Ja też muszę elektryczne kupić,ale to za rok jak już tuje będę ciąć regularnie,bo już osiągnęły docelową wysokość a narazie ciacham wszystko zwykłymi nożycami

Gruzy masakra to prawda...

Rabata też już mi się podoba jeszcze trawki dojdą i szałwia,ale to później
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:32, 15 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Ja pryskam nieregularnie, tzn. chyba ze dwa-trzy razy od lipca. Do czerwca stosuję pokrzywę Cebula i czosnek, szałwia też, działają grzybo- i bakteriobójczo.

Dziekuje slicznie. Niech niebiosa wynagordza Ci zdrowymi roslinami

A hebatki pokrzywowe tez robisz, czy tylko gnojowka pryskasz?
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:30, 15 lut 2019

Do góry
Poppy napisał(a)
Ewus, ja przyszlam po dokladny przepis na herbatke skrzypowa. Wrzucilam w wyszukiwarke forumowa, nic nie wyplulo, po przegladaniu samej 'herbatki' sie poddalam.

Wrzucasz te 15g, zalewasz litrem wody i co? I teraz tak, opcji jest duzo, mozna zalac wrzatkiem i odstawic pod przykryciem/bez przykrycia, zalac goraca i pogotowac na malym ogniu, zalac zimna i podgrzac, opcji troche jest, bo to zalezy, czy chcesz napar czy wywar itd.

A pozniej zlewasz do butelki i co? Trzymasz w lodowce? Chociaz podejrzewam, ze calosc zejdzie jak sie chce popryskac calosc ogrodu.

Gnojowki opanowalam, ale herbatki to ciagle wiedza tajemna
I tak 2-3 razy od maja do sierpnia pryskasz? czesciej?

Przepis na herbatkę - suszony skrzyp zalewasz gotującą wodą, zaparzasz 15 min pod przykryciem, po czym studzisz, filtrujesz i używasz do pryskania lub podlewania

Przepis na Brühe czyli zupkę? - skrzyp moczy się 24 godziny w zimnej wodzie, po czym lekko gotuje ok. 15 min, potem studzi i filtruje, a następnie używa.

Przepis na wyciąg - skrzyp moczy sie w deszczówce lub wodzie odstanej 12 do 24 godzin, nie należy dopuściic do fermentacji, po tym czasie wyciąg jestgotowy do użycia.

Możesz trzymać w lodówce chyba przez trzy miesiące, nie wiem dokładnie, musiałabym doczytać.

Gnojówka to juz wiadomo

Te przepisy stosuje się też do innych ziół, np. żywokost, pokrzywa, szałwia, cebula i czosnek itp.

Ja pryskam nieregularnie, tzn. chyba ze dwa-trzy razy od lipca. Do czerwca stosuję pokrzywę Cebula i czosnek, szałwia też, działają grzybo- i bakteriobójczo.
Podmiejski ogródek 12:07, 14 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak jest. Trzeba posadzić to co Oudolf ma w spisach i opisach rabat. Jak szałwia to niedaleko żeleźniak i sesleria jesienna oraz rozchodnik. Jak actea to telima i języczka oraz trzęślice itd.

Bardzo radykalna propozycja.
Mam wrażenie, że wyczuwam wręcz nutkę sarkazmu
Podmiejski ogródek 10:07, 14 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Ano właśnie.

Dlatego te rabaty preriowe naturalistów taką rewolucję zrobiły - jeśli dobrze rozumiem słowo czytane, to one nie potrzebują takiego radykalnego odmładzania. Oczywiście, też nie jest tak, że można posadzić i zapomnieć - kontrola ogrodnika jest niezbędna - ale zasadniczo celem jest, aby utworzyły stabilne, samopodtrzymujące się środowisko. Tylko żeby to osiągnąć, to trzeba wiedzieć bardzo dokładnie, czy dana roślina jest tylko poszerza karpę, czy się sieje, czy ma odrosty, czy wytrzyma konkurencję innych roślin, jakie warunki dokładnie lubi. Tu już naprawdę głowa boli

Tak jest. Trzeba posadzić to co Oudolf ma w spisach i opisach rabat. Jak szałwia to niedaleko żeleźniak i sesleria jesienna oraz rozchodnik. Jak actea to telima i języczka oraz trzęślice itd.
ogród (nie)Mocy 11:57, 13 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Jasne, że zbiorę Czyli na części rabaty słonecznej zostaną cisy w rogu- trzy Wojtki lub inne kolumnowe, róże, do nich Calamagrostis varia? Tiarella, naparstnice też lubią słońce zdaje się i one dadzą pion tak? czyli jakby brakowało mi tego najniższego poziomu.

Na części półcienistej-tu byłaby też brzoza chyba- epimedium, szałwia, marzanka ( śliczna jest ) lub coś podobnego, jakaś okrywowa kwitnąca? Bodziszki? Nie wiem.

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum znalazłam jedną ofertę na All.. ale muszę sprawdzić lokalnie, bo w ofercie na stronie mają mniej zdecydowanie niż w rzeczywistości więc poszukam jeszcze.

Na czesci slonecznej tak jak piszesz. Calamagrostis varia moze rosnac rowniez pod brzoza. Ladnie wyglada zima. Naparstnice i tak Ci sie wysieja gdzie zechca, one rosna i w cieniu, i w sloncu. Sa dwuletnie. Czyli w tym i w nastepnym roku musialabys posadzic pare sztuk, a potem siewki beda zalatiwac sprawe same. Ty je tylko bedziesz redukowac, gdyby ich bylo za duzo. One nie sa inwazyjne, wiec dasz rade
Mam nadzieje, ze dostaniesz Plumosum Densum. Jest bardzo ladne
Tiarella woli polcien. Ona da bardziej plame, pionowa
Epimedium nie kazde lubi kwasne, zreszta pH 6 czy nawet pH 6,5 mu wystarczy Trzeba wybrac odpowiednia odmiane.
Bodziszki - trzeba sie dobrze zastanowic nad odmiana. Jest ich cale mnostwo. Zeby nie bylo zbyt inwazyjne. Bardzo popularna jest odmiana Rozanne, i na slonce, i na polcien. W polcieniu lubi sie troszke pokladac i nie lubi zbyt sucho. Mozna wyprobowac. Jak sie nie uda, to sa tez inne. Mozna cos wybrac.
Astrantia czyli jarzmianki to rosliny lesne. Nie dadzy rady na suchym stanowisku pod brzoza. Na sloncu musialabys dbac bardzo o ich podlewanie. Na poczatku mogloby sie to udac, bo wszystko co nowe i nieukorzenione trzeba mocno podlewac, ale za pare lat ich tu nie widze.
Carexy rowniez mozna wyprobowac, tylko, zeby nie zajely Ci calej rabaty Niektore rosna dywanowo. Trzeba wybrac odpowiednia odmiane.

Przy kazdej roslinie trzeba sobie zadac pierwsze podstawowe pytanie, czy ta roslina zniesie silna konkurensje korzeni brzozy

ogród (nie)Mocy 11:57, 13 lut 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Basiu, dawno nie byłam ale nadrobiłam szybciuko
Planowanie piękne, aż chciało się czytać.
Oczywiście, ja słabiutka jestem w planowaniu, bo lubię spontan ale podzielę się swoim doświadczeniem z moją frontową rabatą. Otóż: moim zdaniem bardzo ważny jest dobór zimozielonych na frontową. Z przyjemnością patrzyłam przez całą zimę na moją ze względu na wykrzyknikowe cisy, kulki bukszpanowe i trawy. No właśnie, dobrze przemyśl trawy na front, żeby wybrać takie które zdobią także zimą. Moje cudnie wyglądają do teraz. Tą luzulę ma w ogrodzie moja siostra, nie wygląda reprezentatywnie Najgorzej zimą na mojej rabacie wygląda szałwia
Latem wplotłam róże artemis, w tym sezonie były piękne, choć obawiam się, czy nie będą za duże, gdy się rozrosną. Baaardzo polecam z bylin naparstnice, zjawiskowo i długo kwitną, pięknie komponują się z różami.
Myślę, Basiu, że plan trzeba mieć, ale na koniec i tak wszystko sprawdzisz w praniu Mi bardzo pomaga zakupienie wszystkiego naraz i układanie na rabacie. Dokupowanie czegokolwiek później już wiązało się z przetasowaniami. Łatwiej mi było wszystko poukładać razem
A jeśli chodzi o drzewko...to choć kocham brzozy miłością ogromną, to u Ciebie na froncie posadziłabym jarząba, np. tego Dodong, którego polecała Anulka No brzoza tam mi nijak nie pasuje
P.S. Plan Andy cudowny.
Wybacz, że się tak rozpisałam Ściskam ciepło.

Cenna uwaga, wdzięcznam Ci Agatko, że chciałaś się rozpisaćZ tym zakupem i rozmieszczeniem roślin to dobry pomysł, wiem po sobie, że jeśli będę mieć kilka i potem dosadzać resztę to zapanuje bezkrólewie...bo będzie mi brakowało planu, proporcje zostaną zaburzone. A wtedy będę robić głupoty

Artemis jest od początku na liście moich 'chciejstw', ale tu muszę mieć rabatowe. Artemis pójdzie ze mną zdaje się na rabatę na tyle domu.

Już ktoś mi zwracał uwagę, że brzoza niekoniecznie tutaj Jarzęba poelcała mi Zana, kształtem mi odpowiada, ale nie lubię pokroju ich liści, taka wybredna jestem; )
No staram się unikać kulistych, i wypierdków, ale ..nie ma już z czego wybrać. Zostaje mi jeszcze miłorząb dwuklapowy Mariken, liście ma bardzo ciekawe, ale konus taki..
Tak marudzę i marudzę przy tej rabacie, ale to na nią najwięcej patrzę w zimę z okna kuchennego więc wiesz.. Dobrze by było mieć fajny widok.
ogród (nie)Mocy 11:22, 13 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Jasne, że zbiorę Czyli na części rabaty słonecznej zostaną cisy w rogu- trzy Wojtki lub inne kolumnowe, róże, do nich Calamagrostis varia? Tiarella, naparstnice też lubią słońce zdaje się i one dadzą pion tak? czyli jakby brakowało mi tego najniższego poziomu.

Na części półcienistej-tu byłaby też brzoza chyba- epimedium, szałwia, marzanka ( śliczna jest ) lub coś podobnego, jakaś okrywowa kwitnąca? Bodziszki? Nie wiem.

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum znalazłam jedną ofertę na All.. ale muszę sprawdzić lokalnie, bo w ofercie na stronie mają mniej zdecydowanie niż w rzeczywistości więc poszukam jeszcze.

Naparstnice i trzcinniki dadzą pion, bo są wysokie - można je dać i do słońca i do półcienia; bodziszki są niskie, poduchowate, też tolerancyjne co do słońca;
tiarelle są niziutkie, u mnie rosną w pełnym cieniu

Tylko tutaj uwaga: cień od drzewa to nie to samo co cień od budynku. Pod drzewami świetnie sobie radzą byliny leśne, kwitnące wiosną, zanim drzewa rozwiną liście. Właśnie tiarelle, zawilce wielkokwiatowe, serduszki, brunnery, konwalie. Latem, jak drzewa dają już pełny cień, duża część tych bylin wręcz zanika.
Ale budynek rzuca cień całoroczny, więc te byliny nie będą miały słońca wiosną, kiedy go potrzebują.
Czyli poradzą sobie pod brzozą, ale tam, gdzie pada dużo cienia od budynku trzeba zarezerwować miejsce na carexy i paprocie. Cudów nie ma.

Szałwi i epimedium bym nie dawała - szałwia lubi słońce a epimedium kwaśną ziemię.
ogród (nie)Mocy 11:15, 13 lut 2019

Do góry
Cześć Basiu, dawno nie byłam ale nadrobiłam szybciuko
Planowanie piękne, aż chciało się czytać.
Oczywiście, ja słabiutka jestem w planowaniu, bo lubię spontan ale podzielę się swoim doświadczeniem z moją frontową rabatą. Otóż: moim zdaniem bardzo ważny jest dobór zimozielonych na frontową. Z przyjemnością patrzyłam przez całą zimę na moją ze względu na wykrzyknikowe cisy, kulki bukszpanowe i trawy. No właśnie, dobrze przemyśl trawy na front, żeby wybrać takie które zdobią także zimą. Moje cudnie wyglądają do teraz. Tą luzulę ma w ogrodzie moja siostra, nie wygląda reprezentatywnie Najgorzej zimą na mojej rabacie wygląda szałwia
Latem wplotłam róże artemis, w tym sezonie były piękne, choć obawiam się, czy nie będą za duże, gdy się rozrosną. Baaardzo polecam z bylin naparstnice, zjawiskowo i długo kwitną, pięknie komponują się z różami.
Myślę, Basiu, że plan trzeba mieć, ale na koniec i tak wszystko sprawdzisz w praniu Mi bardzo pomaga zakupienie wszystkiego naraz i układanie na rabacie. Dokupowanie czegokolwiek później już wiązało się z przetasowaniami. Łatwiej mi było wszystko poukładać razem
A jeśli chodzi o drzewko...to choć kocham brzozy miłością ogromną, to u Ciebie na froncie posadziłabym jarząba, np. tego Dodong, którego polecała Anulka No brzoza tam mi nijak nie pasuje
P.S. Plan Andy cudowny.
Wybacz, że się tak rozpisałam Ściskam ciepło.
ogród (nie)Mocy 11:04, 13 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Basiu, czyli idziemy w rośliny lubiące suche i ubogie podłoża. Jedynie ten kawałek dla róż powinien być dobrze przygotowany, żyzny.

Musimy pamiętać, że część rabaty ma więcej cienia, a część najbardziej słoneczna jest zarezerwowana dla róż. Lawenda w cieniu będzie się pokładać. Rozchodnik można ewentualnie wypróbować.
Tawułek też tam nie widzę. Geranium i owszem, ale zależy od odmiany. Tiarella również super w półcieniu.
Hosty polubisz za parę lat Poczekamy do pierwszych przesadzanek
Epimedium i szałwia spokojnie dadzą radę. Może szałwia nie od razu pod brzozą, a troszkę dalej.
Naparstnice dadzą pion. Stipa się bardzo sieje. Ja bym poszła w Calamagrostis varia. Spokojnie daje radę pod brzozami.
Miodunki jak najbardziej na wiosnę. Liriope na ubogiej ziemi raczej nie chcą rosnąć.
Ułudka czasem jest trudna do utrzymania pod kontrolą. Ona się lubi panoszyć.
Marzanka jest świetna, ale też lubi bardziej żyzne gleby. Można ewentualnie wypróbować.
Jedyna paproć, która w tych warunkach przychodzi mi do głowy, to Polystichum setiferum 'Plumosum Densum'. Jest zimozielona. Jest do dostania?

Mamy listę? Zbierzesz to do kupy?

ogród (nie)Mocy 10:31, 13 lut 2019

Do góry
Basiu, czyli idziemy w rośliny lubiące suche i ubogie podłoża. Jedynie ten kawałek dla róż powinien być dobrze przygotowany, żyzny.

Musimy pamiętać, że część rabaty ma więcej cienia, a część najbardziej słoneczna jest zarezerwowana dla róż. Lawenda w cieniu będzie się pokładać. Rozchodnik można ewentualnie wypróbować.
Tawułek też tam nie widzę. Geranium i owszem, ale zależy od odmiany. Tiarella również super w półcieniu.
Hosty polubisz za parę lat Poczekamy do pierwszych przesadzanek
Epimedium i szałwia spokojnie dadzą radę. Może szałwia nie od razu pod brzozą, a troszkę dalej.
Naparstnice dadzą pion. Stipa się bardzo sieje. Ja bym poszła w Calamagrostis varia. Spokojnie daje radę pod brzozami.
Miodunki jak najbardziej na wiosnę. Liriope na ubogiej ziemi raczej nie chcą rosnąć.
Ułudka czasem jest trudna do utrzymania pod kontrolą. Ona się lubi panoszyć.
Marzanka jest świetna, ale też lubi bardziej żyzne gleby. Można ewentualnie wypróbować.
Jedyna paproć, która w tych warunkach przychodzi mi do głowy, to Polystichum setiferum 'Plumosum Densum'. Jest zimozielona. Jest do dostania?

Mamy listę? Zbierzesz to do kupy?

ogród (nie)Mocy 09:20, 13 lut 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Jeszcze rozchodnik,szałwia,lawenda
Woilu, rozchodniki baaardzo mi się podobają, ale tyle się naczytałam o problemach, chorobach u nich, że z żalem nie brałam pod uwagę.
ogród (nie)Mocy 09:19, 13 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
No proszę, jaka ładna lista
Kwasolubów nie będzie raczej na tej rabacie, więc po ich wyeliminowaniu zostają rośliny, z których trzeba wybrać i ułożyć całość. Na tej rabacie mają być jeszcze róże, więc należy z rozwagą wybrać 4-5 mrozoodpornych gatunków. Masz jakieś ulubieńce wśród tych roślin?

No tak szczerze powiedziawszy, to nie znam na żywo wielu z nich, tyle co ze zdjęcia Podobają mi się te:

berberysy
bodziszki
Dąbrówka rozłogowa
Epimedium
szałwia
tiarella sercolistna
naparstnice
pięciornik himalajski
tawułki Astilbe

Nadal nie umiem znaleźć nic, co mogłoby zastąpić funkie i brunery, których na razie polubić nie umiem. I z tego co widzę, idę w biało-fioletowe..
Nie wymieniłam traw! a na pewno na stronie amerykańskiej polecają stipę
ogród (nie)Mocy 08:58, 13 lut 2019

Do góry
Jeszcze rozchodnik,szałwia,lawenda, jeżówka,liatra,perowskia
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:43, 09 lut 2019

Do góry
MalGosia napisał(a)
Witaj Ewuniu
Ogród bardzo ciekawy, ale i jego właścicielka jest niesamowicie zdolna i ma niezbędną wiedzę (ach te róże ) - podziwiam!
Ja przychodzę po prośbie - nie wiem jakim to sposobem, ale mam piwonie w ogrodzie i zupełnie nie mam pomysłu jak je zestawić z innymi roślinami - widziałam u Szefowej, ma wspaniale połączone z bylinami - ale to Szefowa i wie wszystko, a ja laik nie! Podpowiesz coś w tym temacie?

Witaj Gosiu
Dziękuję za komplimenta

Piwonie można komponować na zasadzie kontrastu formy kwiatowej i liściowej lub koloru. Piwonia o dużych, pełnych kwiatach ładnie będzie wyglądać podkreślona kwiatami świecowatymi jak np. szałwia, Agastache, kocimiętka, lwie paszcze lub małymi kwiatuszkami, np. Scabiosa, knautia, orliki, Alchemilla, Geranium. Kolory dobierasz albo kontrastujące, albo w tym samym spektrum. Dobierasz też odpowiednie wysokości. Trzeba też pamiętać, w jakich ona rośnie warunkach, czy półcień, czy słońce i odpowiednio do nich dobrać bylinę. Piwonia ma ładne liście, przebarwiające się jesienią, więc nie trzeba ich zakrywać. Piwonia kwitnie dość wcześnie i dobierając rośliny również trzeba zwrócić na to uwagę To chyba wszystko
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:04, 08 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Mówisz i masz
Podsumowując: różowa szałwia Amethyst jest taka do 80cm i jak pisze Ewa sztywno się trzyma, a Compact Bright Rose niska u Asi

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:12, 06 lut 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ano smuteczek... mąż jeszcze smutniejszy niż ja...

Kochana, dziękuję Ci bardzo, dam tej swojej szansę w tym roku, zobaczę jak będzie rosła, więc ewentualnie piszę się na siewki za rok, ok? Poza tym ja raczej potrzebuję niską a ta Twoja wysoka.

Mówisz i masz
Podsumowując: różowa szałwia Amethyst jest taka do 80cm i jak pisze Ewa sztywno się trzyma, a Compact Bright Rose niska u Asi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies