No powiem Ci Kasia,że czad pięknie te juki z szałwią i lawendą wyglądają .Nawet nie podejrzewałam ich ,że mogą tak ciekawie wyglądać.Dla mnie zawsze jakoś takie mało przyjazne były
Gnojówki stosuje się jako nawóz i wzmacniacz roślin.
Żywokost lubią bardzo np. pomidory, a jest on bogaty w potas i wapń.
Skrzyp wzmacnia komórki przed chorobami grzybowymi dzięki zawartym w nim kwasom krzemowym.
Wrotycz stosowany jest do obrony przed szkodnikami, piołun zresztą też
Szałwia i czosnek działają antybakteryjnie
trochę słońca wczoraj wyszło, nowe kwiatki pstryknęłam
żółta rabatka
żurawka krwista i szałwia caradonna to jedno z moich ulubionych zestawień
powojnik zakwitł, chociaż widzę, że leniwy jest, wspinać się nie chce, tylko na roślinach leży
kocimiętki w całej okazałości
zdecydowanie kocimiętek będzie mniej a łubinu więcej
Szałwia w tej właśnie odmianie jest super, mocny kolor i tworzy takie bardzo zwarte kępy, szybko się rozrasta. Polecam.
Klon teraz bardziej widoczny bo się więcej zagęścił w tym roku.
Nigdy nie kupowałam dereni,ale myślę, że on tak wygląda bo jak stoją w szkółkach ciasno to się nie zabudowały całe.
Już posadzone dostały kupkę niech się przyjmą, a na wiosnę je przytnę.
U mnie też ślimaki, mszyce i mrówki. Wczoraj już zaczęłam mieć dość tej pogody choć nie wiem co gorsze ten deszcz czy ubiegłoroczna susza.
Kocimiętka faktycznie rzuca się w oczy
Daria pięknieje Ci ogród z dnia na dzień cudowne irysy ,okolica oczka cała piekna ….klony też już posadzone -dorodne sztuki
i szałwia z seslerią piękna ,rodek razem z dzieckiem rodkowym cudny
jeszcze w tym cienistym te fiolety mnie urzekły -kolor niesamowity
Kasia no powim ci że frontowa z grabami jest cudna
ta szałwia wysoka też - chyba mus nabyć!!
no i reszta taka bujna pięknie
i tak poukładane!
Dzięki Kamiś . Poukładane? U mnie?
U Ciebie to nawet jukki mi się podobają
Boszszsz, aleś mi komplement powiedziała . Chcesz jukę?
O ho ho, cudnie Pani wyszła frontowa z grabami, nabrała zdecydowanie lekkości i elegancji, nie mogłabyś tak do mnie podjechać i coś zmontować, żeby też tak ładnie było
Monia, bardzo miło mi że Ci się podoba. Mnie też, choć droga do stanu obecnego była trudna i wyboista - rabata przeszła kilka mniejszych i większych zmian. Nie jest łatwo...
Wczoraj cyknęłam jeszcze kilka innych fotek to wstawię, a co tam . Na przekór dzisiejszej mokrej aurze.
Fragmencik rabaty za domem, cześć z Pissardi
Pod karaganą mam busz
Powojnik i szałwia na frontowej
Lawenda i juki dają fajny kontrast a szałwia na pojałowcowej daje kolor
Proszę o pomoc w ustaleniu winowajcy na szałwi i przywrotniku. Szałwia ma poskręcane, plamiaste i mniejsze liście, na lodyżkach i pod liśćmi taka piana, a w niej kremowy robak z czarnymi oczami i ma nogi, szybko się przemieszcza.
Jestem już prawie zadowolona z mojej przerabianej z irgowo-szczawnikowej, słonecznej rabatki przy kamiennym kręgu.
Anitko, jestem zachwycona Twoimi kompozycjami.
Powiedz mi, proszę, co to za srebrne listeczki tu rosną? Czy to szałwia 'argentea', czy funkia 'mysie uszy', czy też jeszcze coś innego?
Agnieszko te duże srebrne liście to starzec "Angel wings" - Anitka w Jasionce na targach wypatrzyła Podobno będzie problem z przezimowaniem...