Moje tawuły czekają w kolejce do strzyżenia a przed nimi z 50 pozycji
Czekam jak rozpocznie się mój urlop który dziele na dwie części Pierwsza to mały remont w domu i oczywiście ogród a druga błogie lenistwo daleko stąd
Urocza zielona róża bardzo ciekawa i mało popularna
Karol, dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze jak sadzisz tawuły na obwódkę to co ile cm? Ja mam jako kuli sadzone, nie stykają się ale jakbym pomiędzy wsadziła to też by się taki ładny wałek zrobił jak u ciebie.
Myślę, że jakiś % powinien się ukorzenić, zawsze coś tam się udaje. Ja na zimę nic z nimi nie robię, trzymam w dość zacisznym miejscu. Jak przyszły na chwilę te większe mrozy to schowałem je pod tujowy żywopłot. Wszystkie bez problemu przezimowały.
Karol, obwódka genialna! Świetnie wygląda. Też ciachnęłam moje tawuły i dałam do doniczek. Fajnie jakby się ukorzeniły bo potrzebuję przedłużyć rabatę z tawułami właśnie. Powiedz mi, a na zimę co się robi! Do gruntu wsadzić czy schować do garażu?
Dzięki wielkie, miło mi, że Ci się podoba.
Tez jestem fanem rozmnażania i każdy patyk bym ukorzeniał Czasami już mnie to denerwuje, ale jak się uda to radość jest niezmierna. )
Wydmuchrzyce też bardzo podziwiam i cenię za to jest wytrzymała na wszystko. Wiem, że się rozrasta, czasami nawet bardzo, ale mi jakos szczególnie to nie przeszkadza. Co jakiś czas przejdę i powyrywam odrosty. Zawsze jak tworzę nową rabatkę i jest puste miejsce, to ją dosadzam. Ona pasuje wszędzie.
Mam zostawione takie poletko, gdzie sie do woli rozrasta i stamtąd biorę sadzonki.
A tawuły no cóż, wolę je dużo bardziej od popularnego bukszpanu.
Ale pyszności zajadasz
Robiłam z przerwami w sobotę i niedzielę
Ale jakoś efektu nie widać
róże wielkie nadal do cięcia, buksy do cięcia, trzmieliny, tawuły i cisy, jaśminowce i żylistki, jałowcowe kulki
normalnie nie wyrabiam się w tym roku
od ulicy ligustry i berberysy do cięcia, o plewieniu nawet nie myślę...
ale utrwaliłam początek lipca
polało i ciut odżyło
róża Super Dorothy i fajne... chyba goździki nasiały się z ub,r,
moja ,instrukcja' ukorzeniana bezdoniczkowego w 5 krokach
pręt
długi pęd zdrewniały
przycięty i przygotowany do rozmnażania
wbijam pręt w ziemię tak gdzieś na 2/3 długości
potem wsadzam w jego miejsce pęd tawuły, lekko przydeptuję
i teraz czekam do wiosny co jakiś czas zaglądam i sprawdzam czy na pewno wody nie potrzebują.
Czasem listki usychają ale i tak w większości wiosną nowe oczka się pokazują
To prawda, ale żeby się tak uprzeć na tę moją pracę? Będzie tak długo zlewać, aż wypłuka wszystko. Potem te resztki pewnie pochłonie susza.
Kwiatki same w sobie są OK, ale one często kwitną na wybujałych gałązkach, wtedy cała tawula jakaś taka nie OK
Te "żółciutkie" tawuły to mi jakoś tak słabiej rosną cholery, bo wiedzą, że je lubię bardziej od Goldflame. Tę drugą lubię za młode przyrosty, więc już nie będę ociągać się z przycinaniem. Fajne Toszko, że czasem do mnie zerkniesz. Jak widzisz, kombinuję sama i pewnie Ci się nóż w kieszeni otwiera przy moich decyzjach i doborach
Dziękuję. Chyba zobojętniałam na te ulewy. Poza tym nasionka trawy z poprzedniej środy już wzeszły i trochę przytrzymują lawiny z nasionami i błotem, gdy leje. Dzisiaj też mocno poznęcało sie nad moim "polem" Jutro ocenię czy drapać grabiami czy machnąć ręką. A padać ma dalej...
One nie tylko są małe, ale też chorują. Robiłam opryski, niby zatrzymałam brązowienie i obumieranie gałązek, ale drapaki takie pozostawały (zwłaszcza te Jantary). Mam inne zmartwienia, więc udaję, że problemu nie ma.
Dzisiaj udało się przyciąć tawuły japońskie i ściąć szałwie omszone. Sesja zdjęciowa była wcześniej, więc zdjęcia już nieaktualne.
Podokienna frontowa z lewej strony wciąż wygląda z lekka jesiennie. To pewnie przez dominujący kolor żurawek. nawet wielkokwiatowa róża od pacholęcia wpasowała się kolorem.
Powoli po ścięciu regeneruje się czyściec.
Rabata zachodnia bez impresjonistycznych efektów
Zakwitły róże okrywowe na przystudziennej oraz roślinka, która samodzielnie wysiewałam. Kwitnie na biało. Zapomniałam, co to było.
Dobry wybór Bonicę możesz posadzić w trójkącie. Wtedy plama jest rzeczywiście okazała. A wiesz, że nie mam tawuł w pobliżu róż. W nogach sadzę tradycyjnie rozchodniki okazałe, lawendę, z boku zwiewne miskanty Morning Light, Gracilismus, przywrotnik.