Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 08:30, 02 lip 2016

Ciągle mam ciągoty do róż, takich niedużych szczególnie do pachnących (brak mi zapachów w ogrodzie)ale teraz znowu dziewczyny na forum narzekają na ich śmiecącą przypadłość. I po deszczach w okolicy znowu wszystkie kwiaty stłukło - gdy słońce praży pięknie kwitną.
07_Rene 12:41, 02 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Udałam się do centrum ogrodniczego, gdzie nabyłam morwę białą oraz 2 stojące gdzieś na uboczu ładne okazy klonów strzępiastokorych (cynamonowych).

To u Ciebie takie rarytasu w Centrum ogrodniczym? No proszę...
Strzępiastokore ładne są...

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teoretycznie to ona jest parkowa, ale można ją prowadzić jako niższą pnącą do 1,8 m i przypinać do podpór. Jeśli trafisz na sprzedaż doniczkową, to można nawet szybciej.

To znaczy, że może rosnąć bez podpór? Nie ma zbyt wiotkich pędów?
Gruszka_na_w... 17:10, 02 lip 2016

Pani Przyrodo na pledzik LA się możemy załapać i nim okryte podziwiać gwiazdy. To ostatnie wciąż jeszcze jest za darmo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:38, 02 lip 2016

Renato buszująca w zbożu i kukurydzy mam edenkę od marca, więc moje doświadczenie z nią jest zerowe. Jedną będę podwiązywać do tarasu, a drugą puszczę wolno. Zawsze do dyspozycji zostaje sekator.

Klony uwielbiam za ich jesienne przebarwianie i wielość odmian. Nie porywam się tylko na te egzotyczne- palmowe. W tej szkółce on się chyba znalazł przez przypadek. Mieli jakiś żelazny zestaw drzewek typu wiąz Wredei, wierzba hakuro, migdałek , klony na pniu i katalpy. Szukałam kompaktowego drzewa do 10 m.
Już miałam wziąć pendulowatą karaganę w akcie desperacji, gdy dojrzałam jakiś zakątek z czerwonolistnymi brzozami i wciśniętymi między nimi klonami cynamonowymi za 28 zeta. Grzechem byłoby nie skorzystać z okazji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:55, 02 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Ciągle mam ciągoty do róż, takich niedużych szczególnie do pachnących (brak mi zapachów w ogrodzie)ale teraz znowu dziewczyny na forum narzekają na ich śmiecącą przypadłość. I po deszczach w okolicy znowu wszystkie kwiaty stłukło - gdy słońce praży pięknie kwitną.

Gosiek, z różami zaprzyjaźniałam się powoli. Po kilku latach powiem, że to była słuszna decyzja. Nie rzucałam się na wydelikacone panny księżniczki, tylko zaczęłam od tych żelaznych egzemplarzy. Z czystym sumieniem mogę polecić wszystkie rosnące u mnie róże okrywowe. Nie ma na nich mszyc, dziur w liściach, obsypywania kwiecia, czarnej plamistości. Dają bardzo ładne plamy i cieszą oko do mrozów (The Fairy, Lovely Fairy, Swanny, White Cover). Po nich moją sympatie zdobyła Mary Rose i Bonica. Ta pierwsza mocno pachnie, jej płatkami (plus listki mięty) aromatyzuję wodę i schładzam. Pyszna podczas upałów. Pozostałe coś tam mają, a to mszyce, a to plamy, a to dziury w liściach. Przyjmuję to z pokorą. wszak nie jesteśmy na planecie sami.

Bonica- zero śmieci

White Cover- zero śmieci

Najwięcej płatków opada z New Down i z tej, co ja nabyłam jako Snow Princess. Ale jakoś mi te płatki na ścieżce nie przeszkadzają. Nawet romantycznie to wygląda.

Gruszka_na_w... 18:02, 02 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Chyba jesteś jakimś psem myśliwskim z niesamowitym węchem - skąd wynalazłaś tego klona i jeszcze w kącie go wypatrzyłaś? Znasz wszystkie klony rosnące w Polsce? Dużo za niego dałaś?

W temacie grujecznika - zajrzyj do mnie

Szukając klonów korzystałam z informacji na tej stronie
http://www.klony.info/klony/
oraz informacji zawartych na stronie internetowej szkółki Konieczko- tam wypatrzyłam klon Henry'ego, Grossera, ściętolistny i ussuryjski. Padł mi Klon Grossera- miał mieć taka zieloną korę w białe paski. Chyba za dużo było gliny w glinie wiosenną porą i podusiło mu korzenie. Zimę przetrwał bez szwanku. Wsadzę zamiast niego graba Fastigiatę.
Gosiek33 18:30, 02 lip 2016

Chyba pójdę Twym tropem - nr 1. Bonica i nr 2. Mary Rose, a co potem czas pokaże.

To ten czas gdy niewiele u mnie kwitnie, tawuły szybko przekwitły w tym upale, za to róże uwielbiają upał. Jedne powinny uzupełniać drugie?
Gosiek33 18:30, 02 lip 2016

Znam stronę i korzystam z niej, ale nie jak jestem w szkółce
Gruszka_na_w... 19:17, 02 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Chyba pójdę Twym tropem - nr 1. Bonica i nr 2. Mary Rose, a co potem czas pokaże.

To ten czas gdy niewiele u mnie kwitnie, tawuły szybko przekwitły w tym upale, za to róże uwielbiają upał. Jedne powinny uzupełniać drugie?

Dobry wybór Bonicę możesz posadzić w trójkącie. Wtedy plama jest rzeczywiście okazała. A wiesz, że nie mam tawuł w pobliżu róż. W nogach sadzę tradycyjnie rozchodniki okazałe, lawendę, z boku zwiewne miskanty Morning Light, Gracilismus, przywrotnik.
Gruszka_na_w... 19:20, 02 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Znam stronę i korzystam z niej, ale nie jak jestem w szkółce

Mnie jakoś nie łapie w szkółkach małpi rozum może dlatego, że działka raczej niewielka. I jak ognia unikam rarytasów. Proza życia, normalnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies