Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:41, 02 lip 2016

kamila66 napisał(a)

Przez tą różnorodność ogród wydaje się dużo większy

To dobrze Przy dużej połaci trawnika nie dałoby się osiągnąć tego efektu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:44, 02 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
A kichawiec, wyjątkowo w tym roku u mnie sztywno stoi, pewno do czasu

widzę, że Twój elegantissimus jeszcze mały, za to ma bardzo dorodne liście

On jest dorosły. To jego druga miejscówka. Wysadziłam go spod brzózek, bo jego sąsiedzi nazbyt się rozrośli. Wiosną radykalnie go przycięłam, bo w zeszłym roku wyglądał mizernie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:49, 03 lip 2016

Wczoraj popadało, dzisiaj niebo mieliśmy takie

ale nie padało, niestety. Rośliny odpoczywają od upału. Rano czekała na mnie niespodzianka. Zakwitła wreszcie Madame Isaac Pereire. Róża historyczna, nazwana tak na cześć żony bankiera. Żona musiała mieć coś w sobie... Róża pachnie niesamowicie.

W kolejce, jako ostatni, czeka jeszcze souvenir du dr jamain. Liście ma trochę podziurawione. Mam nadzieję, że to jakoś przeżyje (on).

Werbena chyba otworzy się lada dzień. Na tych zdjęciach kojarzy mi się z avatarem Alinki z ogrodu u stóp klasztoru

Frontowa i wejście do warzywnika

Gruszka_na_w... 16:04, 03 lip 2016

Ten post poświęcony będzie niepozornej róży The Fairy i jej odmianach. (u mnie Lovely Fairy). Pisałam już wcześniej, że to świetna róża dla początkujących ogrodników. Nie wymaga okrywania, kopczykowania, opryskiwania, ścinania przekwitłych kwiatostanów. Jedyne o czym należy pamiętać, to dość mocne przycięcie jej wiosną. Występuje w kolorach czerwieni (red fairy, jasnego różu- the fairy, bieli- white fairy i landrynkowego różu -lovely fairy). Kwitnie aż do mrozów. Dorasta do 50-60 cm. Dobrze ją sadzić albo jako obwódkę lub barwna plamę (kilka sztuk).

Gruszka_na_w... 16:17, 03 lip 2016

I takie tam

Gruszka_na_w... 16:34, 03 lip 2016

Rudbekie

Przycięte tawuły

Krwawnica i rozchodnik oraz przegorzan (chyba zaczyna się "niebieszczyć")
Gosiek33 16:53, 03 lip 2016

Uwielbiam Twoje takie tam

Czy mam rozumieć, że masz wszystkie kolory The Fairy?

Werbena u mnie nawet pąków jeszcze nie ma
Anda 17:07, 03 lip 2016

Twoj ogrod wcale nie jest taki maly. Moj ma 1/3 twojego. Lubie bardzo ogladac Twoje rabaty. Slicznie masz. Przepis na roze dla poczatkujacych jest swietny A Madame mi sie bardzo podoba. Jakie ma pedy? Gietkie? Bo zastanawiam sie nad wymiana Mayora na inna roze. Juz mnie wkurzaja te jego sztywne pedy, ktorych nie da sie zbyt dobrze prowadzic po obelisku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ryska 17:22, 03 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten post poświęcony będzie niepozornej róży The Fairy i jej odmianach. (u mnie Lovely Fairy). Pisałam już wcześniej, że to świetna róża dla początkujących ogrodników. Nie wymaga okrywania, kopczykowania, opryskiwania, ścinania przekwitłych kwiatostanów. Jedyne o czym należy pamiętać, to dość mocne przycięcie jej wiosną. Występuje w kolorach czerwieni (red fairy, jasnego różu- the fairy, bieli- white fairy i landrynkowego różu -lovely fairy). Kwitnie aż do mrozów. Dorasta do 50-60 cm. Dobrze ją sadzić albo jako obwódkę lub barwna plamę (kilka sztuk).

Mam ci ją (Lovely Fairy) i też uważam, że jest piękna i niezniszczalna
Reszta kwiecia też cudna u Ciebie. Fajny kącik na ziemi sobie stworzyłaś.
Gruszka_na_w... 18:04, 03 lip 2016

Gosiek mam dwie: The Fairy i Lovely Fairy i z czystym sumieniem polecam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies