Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:37, 24 lut 2021

Do góry
Może tak być zrobione. Polecam do wzbogacania kompost.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:34, 24 lut 2021

Do góry
ania0510 napisał(a)
Witajcie,
na wiosnę mam plan obsadzić rabatę z przodu domu, wzdłuż ogrodzenia. Strona południowa, cały dzień lampa.

Zrobiłam wstępny plan ale nie do końca jestem przekonana... 1000 myśli na minutę a nie chciałabym żeby wyszedł z tego miszmasz. Podobają mi się przejrzyste, uporządkowane rabaty.

Czy mogłybyście mi pomóc lub cokolwiek doradzić?

Lubisz uporządkowane rabaty, w porządku, ale spróbuj zmienić układ, tak jest nudno bardzo nudno i jakby idziesz na łatwiznę? Lampa, więc różaneczniki tylko z grupy Yakushimanum. Moim zdaniem ten dom trzeba aby zniknął, a tak jest wyeksponowany bardzo..
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:30, 24 lut 2021

Do góry
Tak, już dostałam - Toilets i Men Works, kur się doliczyłam, brakowało te dwie, a babę odeślę.
W porządku firma
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 19:46, 24 lut 2021

Do góry
Opryskaj najpierw Mospilanem w marcu, a potem Amistarem na grzyba.

Moje sugestie to skorupik zdjęcia

Powiem, że zdjęcia są taki niewyraźne że trudno się domyślać co to jest, czy to ma jak czerwce taki pancerzyk i pod nim "proszek" ?

Czerwce link
Żywopłot strzyżony z cisa 08:20, 24 lut 2021

Do góry
Wszystko zależy z czego masz ogrodzenie, czy zamierzasz je potem malować czy ma cis wrosnąć w ogrodzenie. Ja mam siatkę i mnie zależy na wrośnięciu i ukryciu siatki.

T. baccata to silne drzewo, jeśli będzie zbyt blisko ogrodzenia jego pieniek po 30 latach może wysadzić ogrodzenie.

Nie ma jednej konkretnej racji, to nie strzelba, z tego się nie strzela jak mawiała moja przyjaciółka kiedyś. Nie podam Ci jednej konkretnej liczby niestety

Także zależy wszystko od tego jak będziesz cięła, ile razy w roku, jak prowadziła ten żywopłot. Zależy także od miejsca jakie posiadasz aby nie zajęło to całej rabaty potem, albo nie wlazło w dom, co gorsza. Tego przecież ja nie wiem

T. baccata to nie odmiana - to gatunek dziko rosnący w Polsce natomiast 'Hicksii' to odmiana Taxus media czyli cisa pośredniego.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 08:14, 24 lut 2021

Do góry
Trzeba otrzepać krzewy z suchych liści, wybrać (odkurzyć- dostaną więcej światła) i dać nawozu, będą odbijać.
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 22:39, 23 lut 2021

Do góry
Wigi napisał(a)
Witam, prosiłbym o identyfikację szkodnika na trzmielinie.
Pozdrawiam

Na razie bym się tym nie przejmowała, otrzep te liscie, bo wszystko zmarzło i wybije ze zdrewniałych pędów. Potem zobaczysz które są zdrowe pędy i obetniesz te przemarznięte. Trzmielina odbije. Te kropki to może być grzyb, który teraz nie ma znaczenia, gniją listki, które i tak opadną.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:33, 23 lut 2021

Do góry
Niestety nie dam takiego linku, bo namacalnie nie wiem co ci przyślą.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:08, 23 lut 2021

Do góry
Bo masz takie kiepsko zaopatrzone sklepy ogrodnicze, pchają ludziom torf. U nas jest wszystko, ukorzeniacz, próchnice, krowiaki i ziemia ogrodowa do trawników.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 18:08, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej mieszaj i dopiero syp ściółkę. Kup rębarko-rozdrabniarkę, przepuszczaj. Takie zmiażdżone szybko się rozkładają.

Dziękuję. Jest Pani niezastąpiona
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:23, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam już ozdoby do kurnika

To by się babcie nasze za głowę złapały, ozdoby do kurnika !!
Sama jestem ciekawa
Gdybym miała dom z ogrodem hodowałabym kury ozdobne ,jajka znoszą chyba tak samo
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 12:28, 23 lut 2021

Do góry
Najlepiej mieszaj i dopiero syp ściółkę. Kup rębarko-rozdrabniarkę, przepuszczaj. Takie zmiażdżone szybko się rozkładają.
Staw z częścią kąpielową 12:27, 23 lut 2021

Do góry
Dyniom załóżcie kompost, one są żarłoczne więc będę rosły. Kompost ze skoszonej trawy, suchych badyli, chwastów, pokrzyw, odpadków z warzyw. Warzywa uprawiajcie w skrzyniach.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:13, 23 lut 2021

Do góry
Jak się zabiera do sisusiania, to przenoś na matę. Potem jak starszy to od razu na dwór i się nauczy. Ja już 5 takich adoptowanych odchowałam. Pies głupi nie jest, jak mu pokażesz gdzie ma robić to będzie trzymał aż wyjdzie. Małym na razie trzeba wybaczyć.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 11:25, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Patyczki nie muszą wyschnąć, raczej powinny namoknąć, to materiał "brązowy" nie "zielony".

Ale czy nadają się drobne gałązki prosto z cięcia wiosennego? Czy za długo będą leżały zanim się przekompostują?

Cofnąłem się kilka stron i była odpowiedź, by gałązek z brzozy nie dawać. Zmyliło mnie to
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:32, 23 lut 2021

Do góry
Nom, mają tych tabliczek mnóstwo, na każdą okazję Ja sobie wybrałam tematycznie pasujące Odpowiedź ze sklepu na reklamację była pozytywna, już paczka za chwilę będzie u kuriera i dojdzie do nas z brakującymi tabliczkami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:38, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam, bo to niespodzianka, leżą we folii na stole w domku. Ich uroda dopiero będzie widoczna na kurniku.
A poza tym firma się pomyliła okrutnie, bo mi zamienili i zamiast czegoś fajnego wysłali gołą babę a nie kurę.
Reklamuję obecnie.

Hihi...goła baba zamiast kury
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:24, 23 lut 2021

Do góry
Ale to było dość wyzywające Chłopaki by się ucieszyli jakby zobaczyli i powiedzieliby pewnie, że chętnie przygarną do garażu. Ale ja potrzebuje co innego.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:12, 22 lut 2021

Do góry
"Ziemia do trawników" się to nazywa albo "podłoże do trawników". Dobrze aby miało w składzie ziemię a nie sam torf.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies