Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród z rzeźbą 00:08, 11 cze 2016

Do góry
eee, ja tez kcem do Pęchcina I bym pojechała, gdyby nie rodzinna impreza... mamie się nie odmawia... Może nastepnym razem mi się uda. Ale już na pewno bedę chociaz na targach expo!

Ja wiem, ze muszę sie ograniczyc.. moze jak wreszcie zabiore sie za projekt ogrodka to dojde do jakiegos ładu z tym moim ogrodkiem...

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 21:40, 10 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Kasiu ten twój projekt nie był zły.
Teraz proponuję tylko drzewa. Srednie i niższe piętro potem "się" dogra Jedna tylko rzecz odnośnie "płaczków" - one sa bardzo trudne do aranżacji w stopach. Modrzewia (my w domu nazywamy go "vel mop" musisz kontrolować, bo jeśli gałązki dotkną ziemi to potrafią bardzo szybko się ukorzenić.
Druga rzecz to taka, że mop dość szybko robi się szeroki.

Przejrzałam wybrane przez ciebie drzewa i poddaję przemyśleniu czy może nie lepiej na froncie klona "Crimson Sentry" posadzić, ew. jednego z wymienionych przez ciebie buków. Wszystkie są kolumnowe, z tym, że buki szybciej i wyżej rosną. A może sliwa?
Drzewa liściaste są o wiele bardziej towarzyskie dla roślin w stopach i dzięki temu można zgrabnie, elegancko front zaplanować z dodatkiem żółtych np. cyprysików, jakiś zółtych tawuł (doskonale kolorem zastępują żurawki i opuchlaków tak nie przyciągają - można je strzyc w kulki, zdrowe!), w to "wrzucić" zimozielone kulki (szczytem komfortu były by cisowe) i utopić to w carexach. Do tego buksowa obwódka, żeby nikt nie właził

Na rabacie ze szmaragdami zaczniemy od rogu. Kompozycyjnie w rogach sadzi się większe drzewa, takie klamry - tu albo buka, albo klona, w każdym bądź razie odmiennie niż na froncie. Ja bym proponowała Dawyck Gold dla rozjaśnienia widoku z tarasu i altany.
Wzdłuż 14 metrów w równych odstępach wiśnie, śliwy - co tam chcesz, ale niemniej niż 2.20m, tak by korony były nad szmaragdowym żywopłotem.

Koło domu, przy samym tarasie daj mopa - też jak najwyższy - 2,20-2,50. Niższy nie ma tego efektu. Pod mopa możesz posadzić jakieś kulkowe szczepione sosny - ekluziv to pinus mugo 'Varella', ekstrawagancja to np. pinus mugo 'Winter Gold', 'Golden Glow", 'Zundert', 'Carsten Wintergold'. Odradzam świerki 'Karel' i jałowce 'Limeglow', bo ładne są jak są młode, a potem tj. w przypadku jałowca od spodu kupa brązowego czegoś - ani to suche, ani żywe, ani dekoracyjne i szybko traci pokrój
Na wprost tarasu, tam gdzie jest piaskownica, a będzie ławeczka można juz teraz posadzić dwa drzewka - takie same, aby robiły za "wrota" Niech sobie rosną. Pod drzewka od razu podsadzić np.hortki. Czy posadzisz tam jakieś kwitnące, np. wiśnie 'Amanogawa', czy ambrowce to już twój wybór.

Toszko,

myślę nad tymi drzewami i myślę. I wymyśliłam ( w sumie to Ty wymyśliłaś ) tak:

W rogu rabaty ze szmaragdami - Buk Dawyck Gold, potem w stronę domu, podjazdu 3 szczepione pissardi.

Na rogu koło domu przy tarasie modrzew - mop

Po bokach huśtawki skłaniam się ku ambrowcom wąsko kolumnowym albo o kulistej koronie, a wiśnia Amanogawa może wpasowałaby się przy altance od strony ogniska??

I chciałabym jednak mieć gdzieś purpurowego buka pendulę, może przy altance od strony huśtawki by się zmieścił? Albo z drugiej strony tarasu? Kurczę, podoba mi się, chcę go mieć
Ma to sens?

Nadal się zastanawiam nad drzewkiem do przedogródka. Klon Crimson Sentry podoba mi się nawet, ale się zastanawiam czy nie będzie za ciemno, za bordowo. Obok zaraz pissardi?

Wiąz GEISHA jeszcze wpadł mi w oko
Ogród Loczka 16:48, 10 cze 2016

Do góry
A tu moje nowe wyzwanie. Mój projekt rozbudowy obiektu firmowego zaowocował powstaniem tarasu na piętrze ok 80m2. Taras ma wymiary ok. 6x13 metrów. Proszę o pomoc w kwestii zagospodarowania. Widzę go troche w japońskim stylu biały kamyk i ścieżki i podesty z deski kompozytowej antracytowej. Może troche trawnika? I traw ozdobnych.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:18, 10 cze 2016

Do góry
Aaa, faktycznie zapomniałam o zbiorniku! Dobra, pierścionek wylatuje albo będzie przeniesiony.

Co do beztalencia. Martuś, szczerość za szczerość: pewnie powinnam Cię pocieszać, że "napewno dasz radę", ale jestem po swoich doświadczeniach z wytyczaniem rabat i to zdecydowanie nie jest takie proste jak na papierze. Do tego, jeśli masz problem z odwzorowaniem planu, to z rabatami na pewno nie będzie łatwiej.
Nie masz kogoś, kto mógłby Ci pomóc?
Jeśli nie, to zacznę rozważać jakiś projekt z liniami prostymi - one są łatwiejsze do ogarnięcia. Chociaż trochę mi szkoda tego pomysłu z wycinkami koła - mnie też się on podoba. i ta ukośna suszarka ciągle mi bruździ.

Druga rzecz, której chciałabym się dowiedzieć: na pierwszym rysunku jest najlepsza proporcja trawnika do rabat. Na trzecim - najgorsza. Ale czy czujesz się na siłach założyć i pielęgnować tyle nasadzeń? Wiadomo, że nie zrobisz wszystkiego ani w tym, ani nawet w przyszłym roku. Ale nawet w dłuższej perspektywie - dasz radę? (sądząc po Twoim tekście wyżej, jestem przekonana że tak, ale wolę się upewnić)

Ps. A po tym co napisałaś o trudnościach ze skalowaniem, kiełkuje we mnie kolejne podejrzenie: czy Ty, robiąc plan, zmierzyłaś odległości i wymiary? Czy narysowałaś go tak "na oko"?

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:17, 10 cze 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Buhahahah!Idąc tym tropem-to ja wczoraj też pracowała-zeżarłam talerz czereśni i podkradłam tacie poziomeczki

Dlaczego jesteś taka surowa dla swojego ogrodu?
Surowa to nieee, tyle, że czasem mnie takie myśli nachodzą, że człowiek się narobi a efekt i tak nie taki jakby się chciało
Coraz częściej myślę, że fajnie mieć projekt ogrodu i go realizować krok po kroku
Mój ogród pod górkę... 00:09, 10 cze 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Ja też nie mam talentu do tworzenia, miałam projekt, więc było mi łatwiej. Dasz radę, przecież jest tu tyle życzliwych osób, które Ci pomogą jeśli będzie trzeba.

Wiem, ze tu sa zyczliwe osoby dlatego tu jestem
Mój ogród pod górkę... 00:06, 10 cze 2016

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
pewnie kiedys tak ale kiedy ktos dzielil talentem tworzenia to Ja niestety stalam w innej kolejce wiec u mnie zanim powstanie ogród duzo wody uplynie

Ja też nie mam talentu do tworzenia, miałam projekt, więc było mi łatwiej. Dasz radę, przecież jest tu tyle życzliwych osób, które Ci pomogą jeśli będzie trzeba.
To tu... 10:24, 09 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Lubię te twoje realizacje. Bardzo wiernie tworzysz Danusiowy projekt i to jest to. Pięknie wszystko się rozrasta.
Kto by uwierzył, se rok temu bypo inaczej, gdyby nie fotki

Też mi trudno uwierzyć w to jak wszystko się rozrasta i zagęszcza. Już widzę, że kilka zmian będzie potrzebnych bo się za duży gąszcz gdzieniegdzie zrobił...
To tu... 10:17, 09 cze 2016

Do góry
mp_krk napisał(a)
Magdo,

jakiś czas temu przejrzałem, pora zostawić swój ślad Piękny ogród tworzysz!

Fajny projekt i perfekcyjna realizacja

Dziękuję.

Moło mi, że odwidziłaś mój ogród i zostawiłaś slad "stopy". Zapraszam częściej.
To tu... 07:32, 09 cze 2016

Do góry
Lubię te twoje realizacje. Bardzo wiernie tworzysz Danusiowy projekt i to jest to. Pięknie wszystko się rozrasta.
Kto by uwierzył, se rok temu bypo inaczej, gdyby nie fotki
Mały ogród pod Krakowem :) 15:58, 08 cze 2016

Do góry
To fajnie, że będziesz miał projekt Łatwiej realizować udany projekt niż sadzić na żywioł chciejstwa i później poprawiać. To czekam z innymi na pierwsze prace
Typografia ogrodu 14:44, 08 cze 2016

Do góry
blyxa napisał(a)

W sumie to nawet nie specjalnie szukałam kogoś do koszenia (trzeba się umawiać na terminy, pilnować a jak się samemu zrobi to jest zrobione bez gadania), dumałam nad zrównaniem - ale stanęło na tym, że najpierw jednak zrobimy projekt. Bo musimy wymienić ziemię i bez sensu ją teraz równać jak za np. pół roku wszystko wywieziemy.
Dziś siedziałam sobie nawet chwilę na tarasie (od niepamiętnych czasów ) i kontemplowałam, jak jest fajnie
widzisz u nas takie sasiedztwo ze sie umawiasz i zaraz sa.wiecej tu traktoeow niz samochodow.czasem warto nawet zaplacic niz sie meczyc och sama zazwyczaj wybieram meczenie
Typografia ogrodu 13:28, 08 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ubarwia życie -,dobrze powiedziane
A jakis rolnik nie mogl Wam tego wykosic by Ciebie oszczedzic? Ale fajnie ze widok fajny

W sumie to nawet nie specjalnie szukałam kogoś do koszenia (trzeba się umawiać na terminy, pilnować a jak się samemu zrobi to jest zrobione bez gadania), dumałam nad zrównaniem - ale stanęło na tym, że najpierw jednak zrobimy projekt. Bo musimy wymienić ziemię i bez sensu ją teraz równać jak za np. pół roku wszystko wywieziemy.
Dziś siedziałam sobie nawet chwilę na tarasie (od niepamiętnych czasów ) i kontemplowałam, jak jest fajnie
Ogród na jutro... 10:30, 08 cze 2016

Do góry
Kulki Teddy sobie odpuść, potem robią się okropne. Lepiej posadzić np. Golden Globe albo Tuffet. Trawy pampasowe na pewno przy mroźniejszej zimie zmarzna i konieczne jest ich zabezpieczanie. Trawka zaznaczona to miskant chiński "Variegatus". Berberysy są fajne i bezproblemowe. Polecę jeszcze derenie, pecherznice. Tawuły japońskie są tez jak najbardziej okej. Iglaki wcale nie są tak mało problematyczne jak wszyscy myślą. Na przykład przy tujach konieczne jest podlewanie, nawet jeżeli są juz stare to przy suchym lecie potrafią bardzo odchorowac.
Świerka Conica uwielbia przedziorek i stale będziesz musiała go pryskac. Zamieniłbym go na inna roślinę.

Z drzew liściastych mało wymagających są klony zwyczajne w bardzo ciekawych odmianach (Globosum, Princeton Gold), graby, brzozy, śliwy wiśniowe, miłorząby.

Moim zdaniem musisz na spokojnie poczytać o wymaganiach każdej z roślin. Nie możesz na juz założyć ogrodu, bo po jakimś czasie wszystkie błędy i tak wyjdą. Z doświadczenia powiem, że projekt ogrodu powinien być przemyslany. Określ jaki styl ogrodu lubisz, wiejski czy może angielski? Taki miszmasz nie jest wcale dobry i nie osiągniesz efektu jak posadzić pojedyncze drzewka. Rośliny sądzi się plamami, ale też kontrastując ze sobą. Poczytaj sobie dekalog Danusii.

Pozdrawiam
Anulajda w raju 06:47, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Na tarasie masz meble? Konstrukcja stalowa? Pokazałabyś troszeczkę?
eM musi wyspawać konstrukcję pod ławeczkę tylko czeka na projekt ode mnie

Tak konstrukcja stalowa
Typografia ogrodu 19:38, 07 cze 2016

Do góry
Poza tym szyje poduszki na druciane fotele ogrodowe i konsultuje czy moj projekt altany sie nie zawali
Mały ogród pod Krakowem :) 15:42, 07 cze 2016

Do góry
ooo projekt będzie? a jakie sa zatem założenia do projektu
Zamieszkać w ogrodzie 14:19, 07 cze 2016

Do góry
witam...musze coś napisać bo nie wytrzymam...pierwszy raz widzę taki dom...i juz wiem, że gdybym budowała się drugi raz to z całą pewnością wybrałabym taki właśnie projekt...ta bryła jest niesamowita...a te okna wychodzące na taras to bajka
widzę tez że realizujesz proejkt.....front wygląda obiecująco...trzymam kciuki za resztę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 07 cze 2016

Do góry
Łukaszu bylinowa zwaliła mnie z nóg a te piwonie z kosaćcami i czochami ach
Chylę czoła bo jest idealna, świetny projekt, świetny efekt
Jak się zwie ta burgundowa piwonia - zakochałam sie
Macham Mistrzu Bylinowy
Anulajda w raju 10:29, 07 cze 2016

Do góry
Na tarasie masz meble? Konstrukcja stalowa? Pokazałabyś troszeczkę?
eM musi wyspawać konstrukcję pod ławeczkę tylko czeka na projekt ode mnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies