Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z ogródka na wsi 07:00, 30 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Witam wszystkich cieplutko. Jakie szczęście, że istnieje Ogrodowisko. W zimowe wieczory kiedy za oknem ponura miło jest usiąść przed ekranem w kręgu ogrodowych świrusów i powspominać jak to było wiosną czy latem. Póki co pocieszam się myślą że do pierwszych cieplutkich dni nie zostało już długo oraz zdjęciami z ubiegłego roku Jejku jaką męką jest czekanie na wiosnę. Nie mogę się już doczekać tegorocznych tulipanów

Radziu a tak niewinnie się zaczynało. Wtedy tez nie mogłeś doczekać się wiosny. Dziś jesteśmy o rok starsi, bogatsi o kolejne doświadczenia, dużo lepiej znamy się z innymi, mamy swoje ulubione wątki i ulubionych ogrodowiczan. Cóż, samo życie. Najważniejsze ze mamy wspólną pasję. Jesteśmy jak duuuuża rodzina. Wszystkiego najlepszego z okazji roczku. Radziu jak Twój ogród przez ten rok zmienił się. Przeszedł ogromną metamorfozę. Miłego dnia Ci życzę.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:20, 30 sty 2018

Do góry
W niedzielę powstał kolejny wianuszek - pełny żółty

Szmaragdowy Zakątek 00:28, 30 sty 2018

Do góry
Nic mi nie przypominacie, że już czas uruchomić wiosenny licznik.
Przekartkowałam kalendarz i wyszło mi, że do wiosny ...

Ogród, mydło i powidło. 23:24, 29 sty 2018

Do góry
27 czerwiec z innego ujęcia

30 czerwca

Końcówka kwitnienia 6 lipiec
Ogród, mydło i powidło. 23:15, 29 sty 2018

Do góry
W czerwcu 2017 zakwitły (11 czerwca):

13 czerwca

23 czerwca

27 czerwca

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:13, 29 sty 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Chodziło mi o ten turkus który widać na zdjęciach

Wiem i mam nadzieje, że nie długo zniknie
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:00, 29 sty 2018

Do góry
A w domu u mnie powiew wiosny
Zakupione żonkile 'Tete-a-Tete' kwitną już trzeci tydzień

Ogród, mydło i powidło. 22:58, 29 sty 2018

Do góry
Tu jeszcze Rosarium sierpień 2016 - (wiosną była sadzona - z gołym korzeniem), zanim zaczęła chorować:

Wracamy do róż pnących wrzesień 2016 - pierwszy rok, sadzone wiosną - nie miałam pojęcia że tak szybko urosną - podwiązywałam je dosłownie co kilka dni.

Marzec 2017 - tu widać jak przypinałam pędy - poziomo.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:55, 29 sty 2018

Do góry
Już za chwilkę

Ogród, mydło i powidło. 22:40, 29 sty 2018

Do góry
Annak napisał(a)
A ja u Ciebie bardzo dziękuję, że pamiętałaś
uściski

Aniu dzięki że zaglądasz, Twoja energia udziela mi się i dzięki Tobie mam więcej energii do myślenia o nowych nasadzeniach
Obiecana Flammentanz:
Kwiecień 2016 sadzenie:

Po lewej jest Flammentanz po prawej Vilchenblau - miały dorastać do tej samej wielkości, tymczasem okazało się że F. oszalała a V. przy niej jest malutka (i cała koncepcja mi się wywaliła - ale jeszcze coś wymyślę )
Jeszcze natknęłam się na zdjęcie Rosarium Uetersen: niezwykły kolor - trudny do opisania, różowo-koralowy, może lekko morelowy - zdjęcie nie jest przekłamane ale kolejne kwiaty były już po prostu różowe - te pierwsze czerwcowe miały taki kolor.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:29, 29 sty 2018

Do góry
Miło mi że sie podoba , niestety nie pomogę , to jedna z moich dwóch zielonych żurawek zakupionych na ryneczku , ot tak wziełam bo liśtki fajne .
W ciagu kilku lat podzieliłam ją mnóstwo razy , radzi sobi fajnie na totalnej patelni jak i w cieniu , do tego ma spore te kwiatki

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:17, 29 sty 2018

Do góry
Jak już jesteśmy przy odgrzewanych fotkach, to pozwolę sobie przypomnieć parę czerwcowych widoczków, kiedy cały ogród promieniał świeżością, zielenią i aromatem nadchodzącego lata...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:13, 29 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

może już nie długo...

Chodziło mi o ten turkus który widać na zdjęciach

Sezon 2017 u Hanusi 22:00, 29 sty 2018

Do góry
Iwonko, chętnie przysiądę do marchewkowego ciasta! Sama już zarzuciłam pieczenie z uwagi na mąkę, Czasami jak ktoś się zapowie w odwiedziny , to coś na szybko wykombinuję. Zauważyłam, że bez mąki żyć można, a zdrowie lepsze, Jedyna mąka w moim użyciu to żytnia na chleb, z pełnego przemiału. A i to staram się go jeść tylko na śniadanie.

Oczywiście domowników nie katuję swą dietą nie dietą, bo poza tym, jem prawie wszystko.

Jak mi jakieś ciasto zostaje, to gościom na wyjściu daję w kieszeń.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:53, 29 sty 2018

Do góry
Szaro i buro mam dookoła
Z ogródka na wsi 21:37, 29 sty 2018

Do góry
MOI DRODZY
Dziś mija rok od kiedy pojawiłem się na Ogrodowisku
Cieszę się bardzo, że znalazłem tu tylu sympatycznych ludzi, którzy docenią, pochwalą, doradzą, pomogą. Cieszę się, że zapoznałem osoby, z którymi można zażartować, z którymi kontakt rozwesela najbardziej szare dni. Dziękuję wszystkim odwiedzającym mnie przez ostatni rok, dziękuję tym, którzy byli wsparciem i motywacją do dalszych działań.

A teraz uciekam, bo lekcje gonią
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:31, 29 sty 2018

Do góry
Elu, miło mi, że podoba Ci się moje różane królestwo
Niech Ci Karen dobrze rośnie i cieszy oko.

Queen of Sweden to jedna z pierwszych róż, którą sadziłam u siebie latem 2014 r (z donicy). Tak że niedługo skończy pełne 4 sezony u mnie, ale śliczna była już dwa lata temu. Pewnie to kwestia udanej (tfu tfu) sadzonki.

Ja też na wiosnę pod różane krzaczki daję obornik (korzystam z granulowanego), a potem po pierwszym kwitnieniu, gdzieś na początku lipca, daję nawóz mineralny dla róż. Zasadniczo nie powinno się ich nawozić później niż w lipcu, bo pobudzone do wzrostu pędy nie zdążą zdrewnieć i dlatego mogą przemarzać w zimie.
Od sierpnia do października daje się ewentualnie nawóz jesienny, który pomaga krzaczkom przygotować się przed zimą (ja akurat nie daję, ale to bardziej z braku czasu niż z jakiegoś konkretnego powodu )
Dwa ogrody 21:29, 29 sty 2018

Do góry
Dorotko, elementy ozdobne robię sama przy pomocy foremek właśnie.
Asiu, utknęłam w Twoim wątku. Dekoracje świąteczne klasa i elegancja Wiem już , dlaczego zwróciłaś uwagę na te właśnie bombki. Nie wiedziałam, że poszukiwałaś dzwonków owczych. Nie kupowałam teraz, to pamiątki. Jak jeszcze parę innych rzeczy, które wykorzystam w przyszłym roku.
Doczytałam też, że już wiesz, jak zrobić bombki ze szlagmetalem. To żadna trudność, filmów w sieci jest dużo, wystarczy chcieć. Uff, na zdjęciach trudno pokazać niuanse.
Sama też się tak uczyłam Wykorzystuję płatki 16x16, z rolki nie próbowałam.
W razie czego pytaj, na ile sama wiem pomogę, może być pw. Bombki, jajka, medaliony, sopelki to formy akrylowe.
Jakie bombki robiłaś, ciekawość mnie zżera

Powierzchnia różni się w zależności od tego, czy użyjesz pędzla czy gąbki do nakładania. Usiłowałam zrobić fotkę jak wróciłam z pracy ( a podobno mam ferie)lecz już za ciemno było, może jutro coś cyknę.

Ogrodowe przygody 21:18, 29 sty 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Dziękuję
Iwona, a mają gdzieś u Ciebie Sebastian Kneipp?

niestety
Mała działka - wielkie nadzieje 21:17, 29 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Aniu, nie ma glupich pytan Roze pnace (i nie tylko) najlepiej kwitna, najobficiej, jesli ich pedy prowadzone sa poziomo
https://www.blumen-ostmann.de/fileadmin/_processed_/csm_1235-kletterrose_3e67135f3c.png

Dokladnie tak jak piszesz, mlode pedy, ktore sa jeszcze elastyczne, odchylamy w poziomie i przywiazujemy do szczebelkow pergoli. Takie pedy rosna wlasnie czesto na 2-3 m, tak wiec potrzebujesz tej szerokosci pergoli do wiazania pedow

W pierwszym roku roza sie korzeni i nie zawsze wypuszcza takie dlugie pedy. Wtedy trzeba sie troche uzbroic w cierpliwosc

W zalezosci od tego, ktorego powojnika wybierzesz, posadzisz wtedy jeden albo dwa. To najlepiej juz omowisz z Kasia i Mirka

Ewuniu, dziękuję za Twoją stałą obecność i cierpliwość. Chyba zdecydowałam się na Rosarium Uetarsen i myślę, że posadziłabym ją na środku, wtedy w jedną i drugą stronę byłoby ok. 1,5 m i w odległości 1 m można byłoby po 1 powojniku posadzić. Ale, tak ja mówisz, podpytam Kasię i Mirkę.
Ale do Ciebie też mam pytanie: w dalszej części tej działki, gdzie rosną borówki jest krzak forsycji, a przy nim konwalie. Nie wygląda to dobrze, jak wszystko u mnie. Krzak trzeba trochę uformować, bo jest krzywy i niezgrabny i nie wiem, czy dla konwalii to jest dobre miejsce (czy nie za dużo słońca). Jeśli mogą tam zostać to co można przy nich dosadzić? A jesli to niedobre dla nich miejsce to co z nimi zrobić?
Zapomniałam dorzucić zdjęć (nie za bardzo widać, ale innych nie mam). Za tym ostatnim krzakiem borówki pierwszy krzak to forsycja, a na dole konwalie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies