Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 09:53, 13 lis 2017

Do góry

Skąpana w słońcu 09:50, 13 lis 2017

Do góry

Tu ma być ogród :) 09:48, 13 lis 2017

Do góry
W sobotę byłam u Kapiasa, nawet w listopadzie jest tam się czym pozachwycać.

Berberysy, klony i przebarwione trawy przyciągają wzrok

Skąpana w słońcu 09:44, 13 lis 2017

Do góry

Zakręcony ogród 09:37, 13 lis 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dorka, no super!!! Brawo, napracowałaś się . Zrób tak jak radzi Kasia - daj agro pod żwir. Lubię tu do Ciebie zaglądać. Ale się będzie działo !!!!

Dzięki bardzo Bardzo mnie cieszy,że zaglądacie i kibicujecie. Jak wcześniej już pisałam jestem wyalienowana z moim ogrodomaniactwem i do tej poty musiałam się cieszyć sama z moich małych osiągnięć
Wracając do roboty, to ręce trochę mi zmarzły bo wykończyłam wszystkie rękawiczki jakie miałam a ,że to 11 listopada był nie mogłam nabyć nowych Ale bardzo mnie cieszą efekty.
Agro dam białą, żeby po oczach nie dawała.Nie wysypywałam jeszcze żwirku bo chciałam z Wami ostatecznie skonsultować , czy tak będzie ok ? Oczywiście mniej więcej ale chodzi mi o granicę pomiędzy żwrkiem z rabatą.

Skąpana w słońcu 09:28, 13 lis 2017

Do góry

Skąpana w słońcu 09:21, 13 lis 2017

Do góry
Ciąg dalszy liliowców

Skąpana w słońcu 09:15, 13 lis 2017

Do góry
Gardener27, witaj Przemku.
Ja lubię kwitnące rośliny i tych u mnie jest najwięcej. Marcinki nie dość, że pięknie kwitną to są obfitą stołówka dla owadów.

Urszulla
zdjęcia liliowców są z lipca i sierpnia bo wtedy kwitną. Pokazuje je jako wspomnienie. To taka retrospekcja roślin, które szczególnie lubię. Liliowce jako pierwsze zawładnęły moim sercem.
Mam jeszcze jedną wizualizację tego miejsca gdzie będzie mini oczko wodne
Ma tam być ławeczka z pergolą ( wstępnie mam już wybraną), po które ma się piąć róża Veilchenblau ( czeka juz w doniczce. Tył ma być obsadzony wysokimi zimozielonymi, które maja chronić od ostrego słońca. Tył skierowany jest na południowy-zachód.

barbara_kraj...

Wszystkie, ale z niektórymi pomalutku się rozstaję bo mi kolor nie pasuje. Teraz preferuję biel, róż, bordo i fiolet. Oczywiście ich odcienie, razcej pastelowe kolory. Pozbywam się czerwieni, pomarańczu i ostrej żółci.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:51, 13 lis 2017

Do góry
Aniu /Annak/ to ten walec ,chcę żeby nie był wyższy ale szerszy.Pozdrawiam

Siedzi oczywiście prosto to zdjęcie tak zrobiłam.
Zakręcony ogród 08:41, 13 lis 2017

Do góry
i jeszcze jedna perspektywa :

Po rozmowach z eMusiem, kiedy to poznałam jego wizję zagospodarowania miejsca za płotkiem muszę pomyśleć jednak o jakimś wejściu do ogrodu.
Dla przypomnienia płotek zniknie po zamontowaniu bramy. Zaraz za płotkiem po prawej stronie na ścianie domu jest warsztat eMusia. Lubi dłubać w drewnie- mój Gepetto Po lewej stronie chcę kiedyś tam w dalekiej przyszłości na całej długości płotu aż do śmietnika wiatę postawić. I tak pomyślałam ,żeby zrobić po obu stronach w miejscu istniejącego płotu jakąś ażurową konstrukcję ( wyższą niż płotek ). Na niej jakieś pnącza puścić... Tak,żeby odgrodzić część roboczą.
Kiedyś będzie tu ogród 08:37, 13 lis 2017

Do góry
Miłorząb... tylko coś na tej fotce krzywy wyszedł... ale nie miałam czasu na zabawy z ustawianiem do fotki, bo leje. Będzie super sadzenie...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:34, 13 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I właśnie te miodowe zrobiły nam wczoraj surprise i postanowiły się rozmnożyć

widzicie te maleństwa przy grzałce?
WOW jakie piękne akwarium masz, nawet nie wiedziałam.
Zakręcony ogród 08:34, 13 lis 2017

Do góry
Tam gdzie są płyty stoi w sezonie grill.Nie wiem jak to bedzie wyglądać jak się przeniesiemy do altany ale póki co te płyty , które mam chcę wykorzystać . Rozsunę je na środku ładnie i wysypię grysem. Płyty na ścieżkę chcę kupić prostokątne ale też w takim kolorze więc cyba nie będą się gryzły.

Myślę cały czas nad tymi schodami i jednak chyba zabuduje je na bokach. Nie wiem co projektant miał na myśli wymyślając takie rozwiązanie..
Tu ma być ogród :) 08:33, 13 lis 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

"Przed" to co 2 metry były inne nasadzenia, a teraz na całej długości tych rabat jest jednolicie.

Mam takie schemaciki.

Rabata z grabami

Rabata z Umbrami

Rety-ale zaszalałaś! Pełna profeska. Ja siedziałam nad swoim rysunkiem, żeby wkleić do pojedynczych pytań dt projektowania rabat i efekt mnie przeraził.

Zaskakujące jest, że na tak sporej powierzchni tak mało gatunków roślin. Ciekawe czy tak kiedyś będę umiała.

Tu ma być ogród :) 08:30, 13 lis 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

"Przed" to co 2 metry były inne nasadzenia, a teraz na całej długości tych rabat jest jednolicie.

Mam takie schemaciki.

Rabata z grabami

Rabata z Umbrami

Bardzo fajne rabaty i takie gotowe do skopiowania hehe Miłego tygodnia. U mnie leje od rana a wczoraj taki piękny dzień był. Ech
Zakręcony ogród 08:26, 13 lis 2017

Do góry
Dziewczyny możecie być ze mnie dumne Odważyłam się na wycięcie większej ilości darni niż się spodziewałam. Mało tego, jeżeli będzie taka potrzeba jestem gotowa na więcej
Tak teraz wygląda wejście od podjazdu :

od strony tarasu ( ta ziemia wyrównana to miejsce, gdzie będzie żwirek, reszta rabat )

tu lepiej widać przyszłą ścieżkę :

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 06:42, 13 lis 2017

Do góry
nicol21 napisał(a)

Kloniszcza kupowane lokalnie tudzież w Holandii. Wydaje mi się że centra w PL w których ja byłam miały jednak mniejszy wybór, ale pewnie gdzieś są takie gdzie wybór jest duży. a co konkretnego by pani chciala ? moze sie da

Widzę, że u siebie pisałaś że to nie dla Ciebie ze względu na podlewanie. Powiem Ci że ja aż tak często znów ich nie podlewam. Fakt, w BE częściej pada, ale też stały dość blisko ściany więc i deszczu mniej tam było. Podlewałam sporadycznie i oprócz mojej 7 tyg nieobecności gdzie luby podsuszył jednego klona [a drugi w tej samej donicy ma się bdb] to strat nie miałam.

Budowa donicy - to tak z grubej rury od razu chcesz zaczać . No chyba że jest to pretekst tylko . Kup sobie większą donice i spróbuj tam wsadzić coś fajnego ale i nie drogiego.A może połączysz 2 klony w jednej donicy? Ja mam Peve Dave oraz Dissectum w jednej donicy. Bordo ładnie podbity przez świeżą i soczystą zielen oraz delikatność liści dissectum. Tyle że one nie rosną na wysokość zbyt dużo. Pozatym peve dave jest przesuszony przez lubego.
Dasz sobie czas i zobaczysz czy dajesz radę z podlewaniem. I czy to badziewo z gleby się jakoś nie przenosi do donicy....choć jeśli to trwa kilka sezonów to może być ciężko zauważyć.

Tutaj troche donicy widac - kot nie jest gigantem.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/81/818333/original.jpg

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/83/833516/original.jpg
tutaj mix klonów w porze jesiennej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3898-maly-ogrodek-za-i-przed-zabudowa-szeregowa-nicol21?page=389

Na donicę będe musiała poczekać aż Marcin przyjedzie - to na razie taka luźna myśl

ale Ewelinko może spróbowac w tych donicach co mam na tarasie?
co roku wsadzam tam zawsze coś jednorocznego

więc może tak jak piszesz spróbuję z małymi klonami?

ten miks w donicy mi się strasznie podoba!!!!!!

to te? Peve Dave oraz Dissectum

zdjęcia z kotem rewela

uspokoiłaś mnie z podlewaniem - ale jak będe miała klony to się jakoś zmobilizuję do systematyczności

do donicy przy wejściu też bym jakiegoś wsadziła

Przemek chyba pisał że wynosi klony do budynku gospodarczego na zimę - może i ja bym dla bezpieczeńswa wynosiła?

teraz tak trochę poszperałam na allegro - są nawet promocje i przeszło mi przez myśl że może by coś teraz kupił???

ja w gorącej wodzie kąpana
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:35, 13 lis 2017

Do góry

Udanego rozpoczęcia tygodnia życzę
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:34, 13 lis 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:34, 13 lis 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies