Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

I się zaczeło 10:01, 15 maj 2014

Do góry
Dzięki za przywitanie,
fajnie że ktoś zajrzał

Dajano- nie domu nie budowaliśmy z portalem ED
Kamilo - południe Wrocławia
Grażynko - pomiędzy trawą a kamyczkami jest kostka granitowa
Pszczelarnia 11:48, 14 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ewa..... psiach kostka.... całe 3 foty z takiego ogrodu pokazać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No nie i..była jeszcze łąka.....to 4 ...sztuk słownie cztery. Ja sobie zostawiam ucztę dla oczu na rano do kawy... i cofam.. i widzę 4 foty z ogrodu...... no sie "napaczyłam" że hej....

To samo pomyślałam
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:12, 13 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Nieszka, Juzia namieszala, ale popieram po calosci Nie gniewaj sie, ta kostka jest troche za pstrokata moim zdaniem i przez to trudno sie skupic na ogrodzie To Twoje otoczenie i zrobisz jak bedziesz chciala, ale rozwaz czy nie lepiej zlagodzic zaczynajac wlasnie od kostki... Szara bedzie wygladac znacznie lepiej. Ale to Ty masz sie z tym czuc dobrze i komfortowo i to Tobie ma sie podobac...

Super, ze zostawiasz laweczke w tym miejscu

Osobiscie nie sadzilabym drzew w wyjetych kwadratach. Niunia musi miec miejsce do jezdzenia na rowerku a to juz nie za dlugo.

Takze opcja Juzi mi sie bardzo podoba Jedno drzewo wkomponowane w rabate i zlagodzenie kostki

Mam nadzieje, ze Cie nie urazilam

Aaaaaa widzisz to się świetnie składa że nie doczytałaś i mimo tego doszłaś do tego samego wniosku co ja

Ta pstrokacizna zniknie na bank, już ten grafit co jest został też wymieniony, wczesniej była pstrokacizna po całości. Myślałam że przed domem może zostać ale nadal jest za kolorowo...

A gniewać się nie zamierzam absolutnie. Wprost przeciwnie, zależy mi właśnie na szczerych opiniach
Pszczelarnia 09:18, 13 maj 2014

Do góry
Ewa..... psiach kostka.... całe 3 foty z takiego ogrodu pokazać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No nie i..była jeszcze łąka.....to 4 ...sztuk słownie cztery. Ja sobie zostawiam ucztę dla oczu na rano do kawy... i cofam.. i widzę 4 foty z ogrodu...... no sie "napaczyłam" że hej....

I Bociuś napisała:

Ewuniu, zaintrygowalas mnie jarmuzem. Wiem, ze powraca do lask, ale dasz wiare, ze nigdy nie jadlam???

A ja dopiszę: ja też nie jadłam I od razu mi lepiej, że nie jestem jedyna
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 13:53, 11 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Nieszka, Juzia namieszala, ale popieram po calosci Nie gniewaj sie, ta kostka jest troche za pstrokata moim zdaniem i przez to trudno sie skupic na ogrodzie To Twoje otoczenie i zrobisz jak bedziesz chciala, ale rozwaz czy nie lepiej zlagodzic zaczynajac wlasnie od kostki... Szara bedzie wygladac znacznie lepiej. Ale to Ty masz sie z tym czuc dobrze i komfortowo i to Tobie ma sie podobac...

Osobiscie nie sadzilabym drzew w wyjetych kwadratach. Niunia musi miec miejsce do jezdzenia na rowerku a to juz nie za dlugo.

Takze opcja Juzi mi sie bardzo podoba Jedno drzewo wkomponowane w rabate i zlagodzenie kostki

Bociu ale kostka będzie wymieniana na szarą. Nieszka już pisała. Tylko z kształtem się nie może zdecydować i z donicami i drzewkami
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 13:45, 11 maj 2014

Do góry

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:05, 10 maj 2014

Do góry
nieszka napisał(a)
A w tetmatach ogrodowych. Cięgle walczę z kostką przed domem i donicami w których miały rosnąć umbry... Nie mam jakoś ostatecznie przekonania do tego pomysłu.

Kamykami zaznaczyłam jak donice miały by wyglądać. NIe mogą być większe bo samochód nie wjedzie...
A sama kostka pod domem i tak najprawdopodobniej będzie zdjęta i ułożona na nowo - będzie sama grafitowa z żółtym obrzeżem, tak jak widać na kawałku.

No właśnie miałam pytać czy są jakieś postępy - zmiany przed domem...
Mój cichy zakątek 23:35, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kostka z bukszpanu moja ulubiona i jaka wypasiona

Pani Danusiu wczoraj przeszła cięcia i wygląda znacznie lepiej
Mój cichy zakątek 23:25, 09 maj 2014

Do góry
Kostka z bukszpanu moja ulubiona i jaka wypasiona
Igiełkowy ogródeczek 13:50, 09 maj 2014

Do góry
ciąg dalszy:
I tu też nowy klon carnival

A tu już częściowe przeróbki- nie było kamieni w trawniku, przesunięta kostka, tam gdzie ziemia jest zasiany trawnik:

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:18, 08 maj 2014

Do góry
nieszka napisał(a)
Napewno pod domem, tak gdzie stoi ławka będzie wyjęta kostka i tam będzie rabata z paprociami, bukszpanami i przywrotnikiem. Za wózkiem koło schodów będzie jeszcze stożek bukszpanowy.
Tylko tych trzech donic nie będę chyba robić a jedną, na samym końcu...

A mnie się trzy podobają...
Doświadczenia brak:( 08:47, 08 maj 2014

Do góry
justajusta napisał(a)
Tak sobie pomyślałam, że wkleję jeszcze zdjęcia rabaty, którą zamierzam się zająć w niedługim czasie. Rośliny opisałam wyżej (od 8 do 23)
Kostka położona niedawno, więc jest jeszcze na niej piach, żeby sie utwardziło.
Jak widać powstała mała skarpka, którą wzmocnię kamieniami, a pomiędzy wsadzę jakie rośliny skalniakowe, ale kwitnące na fioletowo lub biało. Jeszcze ten mur oporowy, najchętniej obsypałam go ziemią, żeby nie było go widać.

Nie sadź skalniakowych - nie dasz rady z pieleniem, a i wygląda mało reprezentacyjnie
To wjazd i moim zdaniem powinien wyglądać spektakularnie, a jednocześnie być mało pracochłonny. Skarpkę wyrównać, "wypłaszczyć" do kostki - po nasadzeniu roślin nie będzie widać spadku.
Zastanów się czy nie lepiej zapożyczyć widok zza płotu.... może wzdłuż twojego ogrodzenia posadzić szpaler berberysów kolumnowych np. jeśli zielonych to Elektra lub Maria (bardziej żółta), albo np pomarańczowo-czerwonych Orange Rocket, na jesieni wszystkie dają spektakularny ogniście czerwony efekt. Zimą bonusem są czerwone jagódki kontrastujące ze śniegiem (są przysmakiem ptaków)
Bliżej kostki można posadzić rząd kulek, np. tuje (te zimą będą cały czas zielone) lub tawuły, które chyba masz. Musisz pamiętać, że zimą będziecie odśnieżać podjazd i gdzieś ten śnieg trzeba będzie zrzucać.

Masz niezłą kolekcję roślin i trudno będzie coś eleganckiego wykrzesać z tego misz-maszu (na pocieszenie dodam, że ja ten sam błąd zrobiłam i teraz systematycznie obdarowuję znajomych moim "nadplanem dobrobytu").
Doświadczenia brak:( 21:55, 07 maj 2014

Do góry
Tak sobie pomyślałam, że wkleję jeszcze zdjęcia rabaty, którą zamierzam się zająć w niedługim czasie. Rośliny opisałam wyżej (od 8 do 23)
Kostka położona niedawno, więc jest jeszcze na niej piach, żeby sie utwardziło.
Jak widać powstała mała skarpka, którą wzmocnię kamieniami, a pomiędzy wsadzę jakie rośliny skalniakowe, ale kwitnące na fioletowo lub biało. Jeszcze ten mur oporowy, najchętniej obsypałam go ziemią, żeby nie było go widać.

Kompostownik zostanie zlikwidowany.

Perukowiec jest niewidoczny na tle płotu i taki nieforemny

Trochę zarosło, ale czekałam z porządkami, aż skończą kostkę.

Słońce jest z tej strony o tej porze roku do 17.00.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:50, 07 maj 2014

Do góry
Napewno pod domem, tak gdzie stoi ławka będzie wyjęta kostka i tam będzie rabata z paprociami, bukszpanami i przywrotnikiem. Za wózkiem koło schodów będzie jeszcze stożek bukszpanowy.
Tylko tych trzech donic nie będę chyba robić a jedną, na samym końcu...
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:38, 07 maj 2014

Do góry
A w tetmatach ogrodowych. Cięgle walczę z kostką przed domem i donicami w których miały rosnąć umbry... Nie mam jakoś ostatecznie przekonania do tego pomysłu.

Kamykami zaznaczyłam jak donice miały by wyglądać. NIe mogą być większe bo samochód nie wjedzie...
A sama kostka pod domem i tak najprawdopodobniej będzie zdjęta i ułożona na nowo - będzie sama grafitowa z żółtym obrzeżem, tak jak widać na kawałku.
Ogród przed domem POMOCY! 21:08, 07 maj 2014

Do góry
Aneta, dziękuję. Kostka wygląda ładnie (choć musimy wypełnić fugi w tym roku jasnym piaskiem), ale już byśmy teraz wybrali inną. Odśnieżanie przyprawia nas o białą gorączkę
Leśne Wzgórze 22:27, 06 maj 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

Juzia mówisz że to takie drogie będzie? Ja w ogóle się nie orientuje w cenach, trzeba będzie zacząć szukać jakiś okazji a nóż widelec uda się taniej wyrwać - ale taniej czy drożej niż pozbruk?

Poszperałam...na alle można znaleźć wszystko w podobnej cenie... kostka betonowa, granitowa, kamień polny łupany, piaskowiec... od 25 zł za m2

To wcale nie tak drogo jak myślałam....ale trzeba poszukać

Ogród przydomowy 20:33, 06 maj 2014

Do góry
A jakie kolory lubisz?I czy ta kostka ma byc polozona w takich falistych liniach czy lubisz moze proste linie?
Ogród Eli 19:33, 02 maj 2014

Do góry
Rench dzięki

majówka troszkę pracowicie się zaczęło a ktoś musi...a kto jak nie ja , jak zwykle
wczoraj akcja trawnik, godz. podkoszarką przeleciałam a potem 3 godz kosiarką...matko jak ta trawa przez tydzień urosła
dziś akcja obcinanie wszystkiego prawie co iglaste, w ruch poszły elektryczne do żywopłotu...rąk nie czuję a podobno to męskie zajęcie nawet szmaragdy minimalnie poleciałam a nad czubkami się zastanawiam?
kostka każda z innej parafii i do poprawki

już nie długo, w końcu zakwitnie po...7 latach bo zawsze ukoszona przez M, przesadzona 3 lata temu na skalniak i żyje

żurawka gigant co do wysokości

uwielbiam te tawuły wiosną

Postawić trawkę nad i... 17:55, 02 maj 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Przyszłam się przywitać, choć w Twoim wątku już na pewno byłam. Poznaję to po pięknych ozdobach okiennych. Ogród urzeka- jest taki dopieszczony i przemyślany. Kostka nadaje mu charakteru.

Zawsze marzyły mi się parapety okienne z których wylewają się kwiaty, ale bez zabezpieczeń skrzynki się wywracają. Muszę poszukać takich kutych- są super.

Pozdrawiam

...dokładnie dlatego zrobilismy te kwietniki, tym bardziej że często i mocno u mnie wieje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies