Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Wszystkiego po trochu 11:20, 29 mar 2019

Do góry
Wczoraj posadziłam cebule lilii, były jakieś miękkie, nie wiadomo czy nie zasuszone za bardzo.
Dziś zasiliłam krokusy obornikiem owczym granulowanym . Wyczytałam że krokusy to lubią Mam całe kępy samych liści, bez kwiatów, cebulki się mnożą ale nie kwitną.
Muszę je po przekwitnięciu wysadzić, bo rosną pod azaliami, a podobno wolą glebę zasadową,
Wysiałam też dziś sałatę kruchą, rukolę, a w domu cynie seledynowe
Zauważyłam że niektóre lilie już wychodzą z ziemi, szczególnie mnie cieszą moje martagony,
Rododendronowy ogród II. 19:50, 28 mar 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
U mnie było minus 3,5 i szron że śniegiem rano na trawnikach.
Auto miałam w garażu więc było ok ale sąsiedzi skrobaki szyby i to dość intensywnie. Co mi w ogrodzie mróz napsocił -tego nie wiem - okaże się za jakiś czas. Stokrotki i bratki w donicach przeżyły
Buziaki!

Ja w nocy wstałam zobaczyc i tez był szron ale nie patrzyłam na temperaturę a potem zasnęlam i obudziłam się o ósmej rano, szronu juz nie było i świeciło słońce. Posadziłam dzis lilie, dużo ich nie było bo tylko 14, a M wertykulował trawnik ale tylko kawałek, jutro dalszy ciąg jesli pogoda pozwoli .To dzisiejsze zdjęcia.

To iryski sadzone jesienią, te które mam od lat juz przekwitły a jesienią sadzone własnie kwitna.

...uDany ogród 17:28, 27 mar 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dana, ja w sprawie żółtego koloru: nie lubię mocnego, bardzo nie lubię, ale ostatnio przekonałam się do pastelowej, takiej rozmytej z białym żółci i delikatnie limonkowej, cytrynowej żółci, jest taka subtelna i nienachalna...
Ogród jak zwykle cudowny.
Słyszałaś o nadchodzących przymrozkach w przyszłym tygodniu? Moja róża 'Eden Rose' dalej pod kołderką...i nie wiem, czy ją już odkryć...

Aguś ja mam z tym kolorem problem, ale mam go w ogrodzie Moim zdaniem aż naddto

żółte lilie

i irysy

U nas pokazują na plusie do +16, ale deszczowo. Moje róże dawno odkryte
Wszystkiego po trochu 09:12, 27 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Ze trzy lata temu dostałam cebule lilii niesprzedane w sklepie. Miały pędu nawet pąki, takie "podpędzone" były. Wsadziłam do ziemi, część wyszła i nie kwitła, część nawet nie wyszła - ale od następnego sezonu wychodzą wszystkie i kwitną .

Tak, zakwitną, muszą się wzmocnić w ziemi, i podjeść trochę dobroci, lilie są żarłoczne
Rododendronowy ogród II. 20:22, 26 mar 2019

Do góry
Nadrobiłam, piękna łączka krokusowa .
U mnie jakoś nierówno w tym roku krokusiki kwitną, ale cieszą jak zwykle
Też będę sadzić lilie teraz kupione.
Rododendronowy ogród II. 16:46, 26 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

To poczekam, chyba dzisiaj w nocy ten mróz ma być. Czemu tak długo ta paczka? Mnie często opóźniają się przesyłki obsługiwane przez jedną firmę kurierską, unikam ich jak ognia ale czasem nie ma wyboru.

Przyszła ale posadzic sie nie da przy tej pogodzie. Paczek koniec , były dwa razy piwonie i te lilie , no może jeszcze zamówie w Albamarze ale to później jak juz wiosna na dobre się zrobi.
Wszystkiego po trochu 09:51, 26 mar 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Dziewczyny co ja tu czytam
To kiedy w końcu sadzi się te lilie? Ja myślałam że jesienią, tak jak inne cebulowe? Sorki za głupie (zapewne) pytanie

Aniu, ale ja kupiłam teraz cebule, to muszę teraz sadzić
Wszystkiego po trochu 09:45, 26 mar 2019

Do góry
Dziewczyny co ja tu czytam
To kiedy w końcu sadzi się te lilie? Ja myślałam że jesienią, tak jak inne cebulowe? Sorki za głupie (zapewne) pytanie
Rododendronowy ogród II. 07:37, 26 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Też mam lilie do wsadzenia, mus to zrobić szybko

Nie wiem w jakim stanie moje przyjdą bo paczka juz tydzień idzie wolałabym posadzic jak miną te zapowiadane mrozy .Jesli możesz poczekaj z dzień .
Rododendronowy ogród II. 07:31, 26 mar 2019

Do góry
Też mam lilie do wsadzenia, mus to zrobić szybko
Rododendronowy ogród II. 07:19, 26 mar 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
U mnie szronu nie ma rano, nie widzę.,.a może za późno wstaję
Podciągam żaluzje i rolety tak kołoo 7.15 najpóźniej więc gdyby był szron to bym zauważyła chyba. U mnie nie mrozu, i dobrze, i niech tak zostanie
Dziś już rozkopczykowałam róże i obcięłam więc nie cieszy mnie jak patrzę na te zapowiedzi pogodowe.
Może nie będzie tak żle.

Ja podobnie wstaję i tylko wczoraj szronu nie miałam,dzis znów jest, paskudnie zimne miejsce.Ty masz las i domy wokól to pewnie cieplej, u mojej siostry wszystko o wiele wczesniej kwitnie.Dzis lilie przychodzą , sadzenie mnie czeka.
Ukojenie 06:45, 26 mar 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)
Ale fajnie u Ciebie Zojko, mogę poczuć wiosnę chociaż u Ciebie, u mnie przychodzi zawsze z opóźnieniem, no ale 'sorry taki mamy klimat' się mówi chyba, nie?

Lilie chyba będą rządzić w tym sezonie bo wszędzie słychać o nich, czytam , że pół forum już je zamówiło?

Jak anemony i jaskry, przeżyły? Czy koty się nimi zaopiekowały?

Moje siewki coś marnieją nawet stipa nie chce rosnąć, ale myślę, że to wina braku słońca chyba.

Wiesz jak jest z wiosna - kazdy kwiatek cieszy u mnie jest kilka ale na razie to zaden szal.

Anemony i jaskry przezyly. W cieplejsze dni chodza na spacery a tak jak dzies stoja w domu.

Wysiewy i u mnie ciut stanely - taki etap, potem rysza z kopyta. Jak sa jyz liscie mozna biohumusem zasilac.
Osiedlowy ogródek 21:47, 25 mar 2019

Do góry
Dla przypomnienia:

Idąc od lawendy to bardzo razi mnie ta żółta tuja posadzona tak z boku, jakoś fajniej by wyglądała symetrycznie po środku za tą lawendą. Przed lawendą rozchodnik bordowy jak Anda pisze z takich niziutkich. Dalej na prawo masz chyba wrzosy lub wrzośce, były na brzegu rabaty, ale teraz po poszerzeniu są w głębi. Ja by je usunęła z tego miejsca, szczególnie, że za mini jest przywrotnik. Jego dałabym na brzeg - taki pas, ale nie szadź w tej samej linii co rozchodniki przed lawendą, cofnij delikatnie, za nim wyższe szałwie. Przed przewrotnikiem posadź szafirki, bo przywrotnik im później brzydkie liście zasłoni, a wiem, że one cię denerwowały. Zasłoni też częściowo zasychające tulipany. Tam masz też chyba głębiej białe róże. W głębi jest chyba hakuro - przemyśl czy jej nie usunąć z tego miejsca.
Idąc dalej są tawułki Gold mound, przed nimi szałwie Deep Blue i szafirki. To by tam zostawiła ( niska szałwia nawiązuje do innych wyższych szałwii obok) tylko szafirki z przed szałwii przeniosłabym dalej obok. Idąc dalej na brzegu dałabym te właśnie szafirki i tą polecaną przez Andę Calamintha nepeta - ona też zakryje później liście szafirków. Następnie na łuku seslerie i za nią dla powtórzenia rozchodniki bordowe, ale wyższe ( nawiązanie do bordowych wiśni na tej rabacie). Za nimi plamę żółtych liliowców ( zamiast tych co chciałaś dać za lawendą). Tu zdjęcie poglądowe. Wpis z 6.56.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8579-wojslawice-2018-07-08?page=6

Pomiędzy liliowcami czosnki, liliowce zasłonią zasychające liście i będą kwitły przed liliowcami. I za tymi liliowcami po ługu można rozrzucić te stożki cisowe. W takie trójkątne ułożenie stożków bym nie dawała. Pomiędzy byliny jako wypełniacze. Pogrupuj też lilie kolorami, np. białe-różowe, bordowe-żółte.
I tu jeszcze muszę wspomnieć o tych trzech żółtych kuleczkach - chyba gdzieś doczytałam u ciebie, że to Rheingoldy. Reniu jak jesteś nieraz u mnie to proszę zerknij na miejsce pod brzozami przy placyku z ogniskiem. Tam są dwa Rheingoldy posadzone symetrycznie za ławeczkami. Te twoje piłeczki też kiedyś takie będą. Moje mają teraz 80-100 cm średnicy a są co dwa lata cięte. Zabrałaby je z tego miejsca i ewentualnie rozsadziła na tej rabacie w różnych miejscach.

Za tyle te rabaty jako tło na całej linii miskanty, przed mimi hortensje - tak jak na jednej z tych twoich inspiracji, które wrzuciłaś.

I idąc dalej te cztery cisy Elegantissima też w ty ułożeniu pod linijkę do rozsadzenia. I z uwzględnieniem ich rozmiarów w przyszłości

Anitko, gdybyś mogła mi wyrysować jak po łuku posadzić stożki, nie będą cisowe ale z tuji szmaragd, mam do dyspozycji 6 szt, będą cięte, żeby nie były za wysokie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:37, 24 mar 2019

Do góry
Na ogrdowisku wymieniane są różne informacje, poglądy, przepisy praktyki - nie wszystko mnie interesuje - ale to gdzie można zaopatrzyć się w choinkowe cuda jak najbardziej tak - no gdyby nie O.

a wymiana informacji jaki kto dostał prezent - no fajne zwłaszcza jak to ogrodowe
ile ja mam książek o których się dowiedziałam tu na forum - to z 2016 bardzo nieaktualne - właśnie zamówiłam Jamsa Wonga Ogród pełen smaków - nie czytałam

Rok 2017

i 24 marca 2017 - tak jak dziś

przyszły lilie - no też jakieś o.sugestie, w tym roku zamówiłam tygrysie i trąbkowe - siedzą już w doniczkach pod wisienką i nic im nie będzie nawet jak przymrozi

no kupowanie bratków to mój rytuał wiosenny i to już nie ma nic wspólnego z O. no może tyle że za przykładem Danusi w tej materii musi być na bogato

ale,że jeszcze nie posadzone ?

mam schodki a raczej schodek - tak po prostu i to też nie ogrodowiskowa inspiracja a moje od zawsze chcenie - ale czy w tym miejscu?

bratki nie posadzone a w jagodniku pic - wyplewione, kompost dany i ścieżki wysypane na świeżo - ale się porobiło - teraz mam bratki posadzone ale te prace nie wykonałam - hmm

sieję na potęgę, jest na O. grupa siewców wzajemnie się napędzająca - uwielbiam te wątki

w maju robię sporo zdjęć i jak to w maju w ogrodzie jestem do późna wieczorem. Uwielbiam majowe wieczory kiedy wszelki ruch ustaje a słychać ptaki i inne zwierzaki -to jest magia.
Za to robię się nieobecna na forum w tym czasie.

Sezon 2017 u Hanusi 21:35, 24 mar 2019

Do góry
Hanusiu nie uwierzysz ale wzeszły mi lilie z nasionek. I te posiane w doniczkach i trzymane w domu i te na ogrodzie, które tylko przysypałam ziemią. Normalnie jest ich masa. Bardzo się cieszę tylko kompletnie nie wiem co mam z nimi zrobić. Kiedy mam je przesadzić?
Ptasi gaj 20:39, 24 mar 2019

Do góry
Kaziu nie moge znalezc tego watku "rozpoznawanje chorob..."
Jaka odzywke dostaja twoje rododendrony nowoz?

Napisz o tej miksturze jak masz nie chce Bogdzi molestowac. Dzisiaj pryskalam tego oklapnietego rododendrona topsinem i posadzilam dalie, canny do doniczek troche zostawilamabysprawdzic czywarto sadzic wczesniej.

Dzisiaj nie bylo najgorzej, ale w ogrodzie nic specnalnego nie robilam.
Posadzilam lilie drzewiaste i łubin.
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:46, 24 mar 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Doszły do mnie nowe różane zachcianki..
Gemma
Lykkefund i Starlet z Eva. Najbardziej jestem ciekawa Gemmy..
Nie czytam reszty u Ciebie, za dużo..
Lilie tylko widziałam na topie.. i też sobie dziś dokupiłam zwykłe białe.. uwielbiam

Lilie chciałam dziś sadzić, ale zimno się zrobiło. Poczekam jeszcze parę dni. Poza tym żwirek muszę dokupić, żeby im w dołek sypnąć.

Też jestem ciekawa nowych róż u Ciebie

Ukojenie 20:10, 23 mar 2019

Do góry
Ale fajnie u Ciebie Zojko, mogę poczuć wiosnę chociaż u Ciebie, u mnie przychodzi zawsze z opóźnieniem, no ale 'sorry taki mamy klimat' się mówi chyba, nie?

Lilie chyba będą rządzić w tym sezonie bo wszędzie słychać o nich, czytam , że pół forum już je zamówiło?

Jak anemony i jaskry, przeżyły? Czy koty się nimi zaopiekowały?

Moje siewki coś marnieją nawet stipa nie chce rosnąć, ale myślę, że to wina braku słońca chyba.

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:46, 22 mar 2019

Do góry
Doszły do mnie nowe różane zachcianki..
Gemma
Lykkefund i Starlet z Eva. Najbardziej jestem ciekawa Gemmy..
Nie czytam reszty u Ciebie, za dużo..
Lilie tylko widziałam na topie.. i też sobie dziś dokupiłam zwykłe białe.. uwielbiam
Ukojenie 08:50, 22 mar 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
no Zojka ślicznie liliowo sie. zapowiada
ja w tym roku odpuszczam lilie w przyszłym planuję

dzieki
Tak, trzeba planowac bo wszystkiego na raz nie da sie zrobic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies