Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

dominka 08:28, 11 cze 2019

Przepięknie, wzdycham, zachwycam się
adkawi 11:30, 11 cze 2019

Danusiu będę się powtarzać bez końca..piękne zakątki stworzyliście, a ten staw i jego otoczenie to po prostu bajka.Nie mogę się napatrzeć.Róże i ostróżki to kapitalne połączenie,u siebie stworzyłam właśnie taka rabatę ,a jak jeszcze dodasz inne kwiatki to będzie szał
sylwia_slomc... 12:48, 11 cze 2019

Miałam się właśnie wczoraj pytać jak sobie radzicie ze ścieżkami i nasiweaniem chwastów w placyki, ale pomyślałam, że przecież nie macie ugoru wokół to może się nie nasirewa bo u Was wypielone, a tu czytam dzisiaj, że jednak nasiewa się z łąki zza siatki?
Ja mam wzdłuż całej długosci działki od zachodniej strony ugór sasiada, waatry u nas z regóły zachodnie wieją
Wszędzie mam nasiany chwast od Niego Walczę, ale co zrobić z drogą wjazdową nie wiem, już myślę nad opryskaniem calutkiej nie rozcieńczonym octem....tylko na jak długo taki zabieg pomoże?
beata_m 14:08, 11 cze 2019

Niesamowicie pięknie piękna rzeźna nad stawem, oranżeria ... całości dopełniają zdjęcia P. Witka w kapeluszu ... jak samotny kowboj na placu boju ... choć nie samotny na pewno

pozdrawiam
Anusia 16:52, 11 cze 2019

Bajeczne miejsce, chwasty rosną pomimo upału. Moja sąsiadka zdziwiła się jak zobaczyła u mnie kolejny wór do wywozu. A niby nie widać.
Podziwiam, podziwiam. Jest pięknie.
Helen 21:38, 11 cze 2019

Mus zobaczyć to na własne oczy Czekamy na kolejne drzwi otwarte
Gardenarium 22:07, 11 cze 2019

EluFranka - Moje róze w pełnym słońcu, podlewam bo zwiędła, tutaj mam ją pierwszy rok. EMa pochwal koniecznie i pozdrów ode mnie
Fenkuła w maju - jak ma 10-15 cm.

Aga, dziękuję za rozmarzenie się

Adrianno - róże i dodatki będą przy szklarni, taka angielskość mi się marzy tego otoczenia. Fontanna troszkę za słaba - może znajdę coś lepszego zanim będziemy montować? A przy stawie nawet dzisiaj dosadzałam różowe szałwie Amethyst I monardę fioletową.

Sylwio, droga była osobiście przeze mnie pielona w maju, ale nasiewa się niestety, pielę z doskoku. Ocet - dobry pomysł.Skrzypu raczej nie weźmie

Beatko, kowboj lubi swoje zajęcia Niesamowicie lubi, zresztą ja też

Anusia - chwastom jakoś upał nie przeszkadza, nie więdną wcale a rosną jak szalone
Helen, muszę wypielić do końca

Instagram Ogrodowiska
ElzbietaFranka 00:57, 12 cze 2019

Moje oczko jest głębokie 1,5 metra w środku oczka ok 3 M2 dla rybek aby zime przezyly. Na dnie są duże otoczaki takie jak przy brzegu oczka. Oczko jest polkowe (stopnie). Od brzegu pierwsza pòlka ok 60-80 cm szerokości w głąb oczka wys ok 40 cm. Potem jest następna półka szer ok 1,5 m stopień wysoki ok 40 cm. Mam sporo kamieni otoczaków w oczku które chłodzą.

Woda przy takich temperaturach ciepła na lustro wody swieci słońce o temp ok 45 stopni.
Jak widzisz rozrosły mi się lilie trochę osłaniają lustro wody. Od godz 14 oczko jest w cieniu brzóz.
Dolewamy przynajmniej 2 razy w tygodniu wody ze studni głębinowej zimna jak diabli ponieważ woda z oczka paruje.

Jeżeli chodzi o twoj staw wydaje mi się że miedź nie jest przyczyną ciepłej wody jest bardzo ciepło. Staw działa pierwszy sezon nie masz porównania jak bylo poprzednio.
Nie pamiętam staw miał być kąpielowy? Bo jeżeli nie wladowalabym do niecki kilka dużych kamieni które jednak chlodza ale czy to warto.
Ciepła woda można podlewać a zimnej ze studni dolewać tylko to dużo hektolitrów.

Wróciłam jeszcze raz nie wiem czy dobrze zrozumiałam twój wpis o kotle to oczko wodne a staw to staw?

Zastanawiałam się dlaczego czysciliscie staw. Czy zbierał się osad muł.

W każdym razie nie ma się czym przejmować bo woda zimna tylko w morzu 16 stopni.

Pisze tel ale zrozumiesz o co chodzi.
Pizdrawiam
Bogdzia 07:13, 12 cze 2019

Staw robi wrazenie a na żywo pewnie jeszcze większe. Obserwuję Wasze poczynania i po cichu kibicuje dziełu Waszego życia.Pozdrówka.
kasia1 07:26, 12 cze 2019

Mi się też nasiały chwasty z sąsiednich działek, głownie mniszki. Mówimy o powierzchni ok.3 tys. metrów, więc wszystkie ręczne metody walki odpadają. Nie wiem, jak z nimi powalczyć... Próbowałam często kosić (2x tydzień, częściej nie dam rady). Ale to nie przyniosło skutku, bo dmuchawce tworzą się z dnia na dzień i dalej rozsiewają.

Jeśli Danusiu masz jakiś sposób, to zdradź poproszę.