Dziękuję za podpowiedzi, jeżeli chodzi o zielone tło to tak pisałam wcześniej po obu stronach domu sąsiedzi wzdłuż płotu mają posadzone tuje i myślałam, że w takiej sytuacji po mojej stronie płotu jest już to niepotrzebne. Z przodu działki nie chciałam żadnego tła, bo mieszkam na wsi, mój dom jest ostatni przy tej ulicy i w zasadzie to jeździmy tam tylko my i jeden sąsiad. Jeżeli chodzi o powiększenie i poszerzenie rabat to super sprawa. Bardzo mi się podoba. W Pani ustach przestaw, przesuń i powiększ brzmi tak łatwo, a dla mnie to takie proste już nie jest. Niestety mój projekt to chyba kolejny dowód na to, że zlecenie projektowaniu komuś to niezbyt dobry pomysł, bo muszę zaczynać prawie wszystko od nowa. Szkoda
Tutaj lepiej widac.Deby i potem cis beda je zacieniac.
Chcialabym, zeby jakas trawa rosla na tej rabacie, wylewala sie na kostke. Myslalam nad hakone albo innej, ale zastanawiam sie, ktora nie bedzie wrastac w cisa.
witam wszystkich
Proszę o radę w sprawie wyboru drzewa.Mam na dzień dzisiejszy trzy typy:1.grujecznik japoński jednopienny z koroną na wys.ok 1m
2.buk dawyck gold
3.grab frans fontaine
Drzewo miało by rosnąć w tym kwadracie,gdzie jest duży bukszpan.Bukszpan oczywiście będzie gdzie przesadzony.Od środka kwadratu do ściany domu jest 1,60m.W nogach drzewka posadziłabym może jakieś trawki,ale jakie ?
Bardzo proszę o pomoc
Tak, tam sa hortensje. Slonce jest tylko przed poludniem.Za rok, dwa bedzie mniej,bo tam sa zywoploty z cisa, jeszcze male oraz kuliste deby. One beda zacieniac rabate ale juz teraz jest tam tylko z rana slonce.
Asia, jak mnie znasz raczej nie jestem skłonna do wyrzucania ot tak
Ale chyba te żółte tuje tu mi mocno zgrzytają Więc już wiesz
Ja bym w to miejsce nic dużego nie wsadzała - niech zostanie takie okno na resztę ogrodu - poszłabym w jakieś trawy
Sama nie wiem...
Ale zimową porą zrobiłam szkic działki.
Do niedawna był tu posezonowy przestój, teraz obserwuję, że powoli się budzimy, więc wrzucam, może ktoś coś doradzi.
Na biało są miejsca, w których będę działaś w tym sezonie. Na szaro kostka, której nie ruszamy. Kształt istniejących rabat mogę zmieniać, poza tymi wokół domu, które są ograniczone kostką.
W miejscu placu zabaw, który może zniknie już za rok, też myślę o rabacie - ale nie mam na razie pojęcia jak ją podpiąć do tego co już istnieje
Jestem otwarta na propozycje, gdyby się komuś chciało na to zerknąć