Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:35, 28 paź 2025

Do góry
Zmiany koloru dla Lidki.

Wrzesień.

Październik.

Glina i zielsko 08:13, 28 paź 2025

Do góry
Takie je ze szkółki przywiozłam.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 07:45, 28 paź 2025

Do góry
Judith napisał(a)

… a z drugiej - igliwie . Zgaduj zgadula, gdzie tu jest rabata a gdzie trawnik

Hmmmm, zupełnie naturalna sytuacja Jakbym chodziła po swoim ogrodzie
Bylinowa łąka 07:21, 28 paź 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)
A teraz pochwalę się parocją.

To się nazywa upór i silna chęć posiadania

Na twoich słonecznych hektarach to będą fajne punkty kolorystyczne. Moja parocja ledwo kolorek złapała w cieniu.
April podbija las... 06:57, 28 paź 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Choiny troche beda rosly. Bys mogla tam tez dac jakies drzewo z wieksza korona szybko rosnace. Moze graba albo sliwe nigra. Szybko rosna.

Wiesz co, u mnie choiny są najszybciej rosnącymi drzewami. Na tej fotce są właśnie 4 choiny, a po prawej od nich grab. Sadzone razem. Ale grab jest chudy, rachityczny, mimo że wysoki. A choiny fajnie się zagęszczają jak je ciąć. Zamierzam te małe choiny dobrze dokarmić i napoić, to się postarają

Grzebiuszka ziemna 00:41, 28 paź 2025

Do góry
i jeszcze trochę jesieni ogrodowej:

Tytoń leśny z samosiewek jest świetny, do dziś wypuszcza kwiatki i limonkowo zielone liście:

Wykopane, wysuszone dalie, kalie i resztki mieczyków (część kłączy zgniła w glebie na skutek deszczy) unurzana jak zwykle w popiele drzewnym i włożona do papierowych torebeczek idzie pomieszkiwać na strychu w oczekiwaniu na wiosnę:

Kupiłam sobie plakietkę okrągłą i wplotłam w niewielki wieniec wraz z suszkami:

Bylinowa łąka 00:26, 28 paź 2025

Do góry
Od tej strony nieczęsto robię zdjęcia.

Na koniec niespodzianka. Na niedługim odcinku standard drogi się poprawił. Do mnie przed ogrodzeniem skręcać w prawo. Tam już bez asfaltu.

Takie świetne sowy były w Wojsławicach. Wstawiam tutaj, bo nie wiem kiedy się zbiorę, żeby relację z Wojsławic zamieścić, a może ktoś się zainspiruje.

Dobranoc wszystkim.
Grzebiuszka ziemna 00:19, 28 paź 2025

Do góry
Nicola

Dorota321 napisał(a)
Cyklantera wygląda bardzo ciekawie. Księżyc i tęcza pięknie sfotografowane. Dawno już nie robiłam bukietów z suchych kwiatów, zainspirowałaś mnie, może w przyszłym roku wysieję jakieś suszki.

Wysiej Dorotko, ja planuję w kuwecie budowlanej, albo nawet w dwóch wysiać zatrwiany, zakupiłam różne kolory i coraz bardziej je lubię. Zachowują barwy żywe cały rok

mirkaka napisał(a)
Bożenko, obejrzałam film o ogrodzie różanym, no bajka, prawdziwa, te róże są takie zdrowe, czy w Japonii nie występują choroby grzybowe, czy oni je tak umiejętnie opryskują że są zdrowe?

Mirko też się zastanawiałam, może klimat, ale myślę, że hodowcy z górnej półki skoro taka nagroda
mirkaka napisał(a)

Miałam różę Blue for You, maleńka, zawsze tylko jeden pęd miała, kwiaty brudne, wywaliłam, a Ty się nią zachwyciłaś,

Jak mogłaś wychodzi jak zwykle, że nie to co ładne a to co się komu podoba

eda napisał(a)
Przyleciałam Bożenko pomponelle podziwiać
U mnie wieje i leje właśnie ... rano było znośnie ale już zimniejsza jesień nastała ...

Eda pomponella to w ogóle jakaś szalenica, dzisiaj 27 pażdziernika robiłam jej zdjęcia a jeszcze ile pąków ma, może zdążyć potłoczyć przed mrozami

ewsyg napisał(a)
Bożenko, weszłam w link z Balleriną i zdumiałam się, ile Ty kochana masz róż. Twoja Rose de Tolbiac pięknie Ci kwitła, moja jakoś marnie.

Ewo jak pamiętam zanim zalogowałam się na Ogrodowisku to trafiłam m.in. na Twój ogród i zachwycił mnie różami właśnie, także nieświadomie, ale masz w moich różyczkach swój udział
Tylko przez to wybitnie mokre lato róża Tolbiac dostała dość mocno czarną plamistość i właściwie nie zdążyłam pomiędzy deszczami jej odgrzybić. Co prawda rośnie tam za blisko miskant, muszę się go pozbyć, bo róży brak przewiewu.

Jeszcze troszkę jesieni:

Bylinowa łąka 00:11, 28 paź 2025

Do góry
Na tym zdjęciu widać, że rabata przed tarasem jest na skarpie.

Pod tą małą brzózką posadziłam iteę. Będzie się tam mogła rozrastać i ładnie kontrastować z zółciami brzóz i złotlinów.

Za rowem trzcinnik brachytrycha w słońcu aż świeci. Będę go rozsadzać, żeby kwitły tam całe poletka. Na razie rośnie przy bzach.

Bylinowa łąka 23:59, 27 paź 2025

Do góry
Aster nn, kolor taki jasny róż, na drugim zdjęciu lepiej widać.

Klon ginnala złapał kolorek.

Bylinowa łąka 23:54, 27 paź 2025

Do góry
Molinie i miskanty gwiazdorzą.

Bylinowa łąka 23:51, 27 paź 2025

Do góry
W sobotę pojechałam to wszystko posadzić. Nawet nie było źle, mimo że cały piątek padało. Tylko wiało bardzo. Zaczęłam oczywiście od sesji zdjęciowej, bo potem to różnie by mogło być. Niestety zdjęcia z telefonu, więc jakość mizerna.

Na świdośliwach jeszcze parę listków się trzymało.

Aster Jindai ma fajny wyrazisty kolorek.

Bylinowa łąka 23:40, 27 paź 2025

Do góry
A teraz pochwalę się parocją.
Tak przyjechały. Aż się koszyk przekręcił. W szkółce nie mogłam się zdecydować, którą wybrać i tym sposobem dwie wskoczyły do koszyka. I jeszcze itea wirginijska na dokładkę. To parocje odmiany Bella. Większy egzemplarz ma 1,6 m. Na drugim zdjęciu w towarzystwie molinii Banshee zakupionej w Wojsławicach.

W Kruklandii 23:03, 27 paź 2025

Do góry
Juzia napisał(a)

Juziu, ten Twój ogródek jest przeuroczy
Ogródek Gosi 22:08, 27 paź 2025

Do góry
eda napisał(a)
Ślicznie i jeszcze słonecznie u mnie dziś wieje pada i ponuro ...
Stipa bardzo się sieje u ciebie? Ja mam pierwszy raz i ciekawa jestem jak się zachowa po zimie ...wiązankami się nie przejmuj buziaki Gosiu

U mnie dzisiaj na zmianę słońce i deszcz.
Zdjęcia są z początku października, kiedy jeszcze było sporo kolorów.
Stipa sie sieje.
Ale ja nie narzekam. W razie czego łatwo wyrwać, wykopać.
Ale, żeby ograniczyć te wysiewy, po kwitnieniu, czyli chyba w pod koniec lipca albo ścinam ją o połowę, albo wyczesuję. Mimo wszystko zawsze cos sie wysieje.

Judith napisał(a)
Gosia, burza z gradem? Nieźle, u mnie popadało chwilę i to akurat wtedy, gdy poszłam na wyprawę z psem . A wcześniej było piękne słońce.
Piękne widoki ogrodowe, wciąż dużo kolorów . I te róże!

Tak, burza, zawierucha z gradem. Grzmociło straszliwie. W tym roku takiej burzy nie miałam.
Lało jak z cebra. Mam nadzieje, że nie zmokłaś za bardzo?
Ja ostatnio choruję co i rusz, więc unikam jak mogę takich sytuacji

Juzia napisał(a)

Jakoś letnio u ciebie jeszcze!

U mnie już przewaga pomarańczowego i pełno liści na ziemi

W tej chwili już tak letnio nie jest. Podziwiam w innych ogrodach te pomarańcze, czerwienie.
U mnie najczęściej żółć. To chyba wina cienia jaki panuje coraz bardziej w moim ogrodzie. Podziwiam wszystkich, którzy sadzą drzewa na potęge. Ja mam tylko 2 duże sosny, czereśnię i orzecha i praktycznie ogród robi się już mało słoneczny.

tulucy napisał(a)
Ależ kwiecia masz jeszcze. Pięknie.

Burza to nie, ale grad tak, i u mnie był, jakoś po 17tej.

Lucy, fajnie, że się odezwałaś.
Zastanawiałam się ostatnio co u Ciebie słychać, czy wszystko w porządku.
Czyli burza u mnie się wygrzmiała, a grad poszedł dalej.

Mirko, Ewo, Basiu, odpowiem zbiorowo

Sosna była posadzona jakieś 23 lata temu. Kupiłam ją jako 50 cm sadzonkę. To był okres mojej ignorancji ogrodowej. Kupują działkę chciałam mieć tylko tuje i trawnik. Potem pojechałam do Skierniewic na Święto kwiatów i przepadłam. To był jeden z moich pierwszych zakupów.
Nie przypuszczałam, że wyrośnie z tego taki potwór. To jest sosna czarna wielopniowa. Zazwyczaj tworzy taką jajowatą koronę. To co widać, te pnie to wynik podcinania. Gdybym tego nie robiła, nie dałoby sie przejść. Dlatego widać jej pnie.

W 2010 roku wyglądała tak

Ogród w malinówkach 18:10, 27 paź 2025

Do góry
Aaa jeszcze jedno. Czy takie paliki zostawić, czy jednak kupić nowe?

Drzewko szczepione na 1,6 m, a paliki 1,5 m długości. Jednak spora część idzie w ziemię.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:02, 27 paź 2025

Do góry
Smutne wieści z https://www.ogrodowisko.pl/watek/10706-ziolowy-zakatek-w-korycinach-magiczne-podlasie-w-pigulce?page=3#post_6.

Właściciel miejsca nie organizuje żadnych zbiórek, prosi jedynie by dalej kupować ich produkty - zioła, herbaty.
Apel właściciela w wersji wideo na FB.
Ziołowy Zakątek w Korycinach - magiczne Podlasie w pigułce 17:56, 27 paź 2025

Do góry
Smutne wieści w Ziołowym Zakątku. Spłonął budynek Darów Natury.

Żadnej zbiórki nie organizują, a prośba jest tylko o dalszy zakup ich produktów.
Wzgórze chaosu 17:44, 27 paź 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Dwie fotki na froncie, dwie z tyłu ogrodu.

Do płonącego klona palmowego dołącza czerwień derenia kousa.
To na razie pierwszy z czterech, który się przebarwił, Teutonia.

Bajecznie
Twój ogród to w żadnym wypadku nie jest wzgórze chaosu
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 17:32, 27 paź 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tak rzadko jestem u Ciebie Kasiu, a Ty masz niesamowity ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies