Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

pestka56 12:58, 15 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ooo to mnie przeraziłaś tymi laurowiśniami. Chorują czy coś je zjada?

Rosną bardzo nierównomiernie. Teraz po zimie pojawiło się trochę nieco zżółkniętych liści. Poza tym póki rosły osłonięte od wschodu cieniówką, to mialy ładny ciemnozielony kolor. Teraz byle promyk słońca je przypala.
No i to cięcie. Moje plecy tego nie znoszą, cierpliwość zresztą też.
LIDKA 15:41, 15 kwi 2025

Na forach i grupach o laurowiśniach 70 proc postów dotyczy tego jak ratowac bo marzną.

Za kilka lat laurowiśnioza bedzie zamiast tujozy.
Patrycja_KG_Lu 19:00, 15 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)

Mnie też się wydaje, że co najmniej jedna lampa jest wadliwa i albo ma źle poprowadzoną instalację wewnątrz obudowy albo jednak dostało się do niej za dużo wody i stąd zwarcia i przebicia do obudowy.
A sprawdzałaś jaką klasę szczelności IP mają te lampy?

IP44
Patrycja_KG_Lu 19:21, 15 kwi 2025

Co tu się odhiacyntowało?

Patrycja_KG_Lu 19:22, 15 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Ja mam sporo małych host z jednej odmiany i jeszcze dwie kolejne tak po sztuce lub dwie. Do tego mam 3 tawułki nn różowe do półcienia. Gdybyś chciała mogę się podzielić.

Na szybko odmiany host:
Regal Splendor
Twilight
So Sweet

Pokazywałeś te hosty u siebie?
Marcin89 19:27, 15 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Pokazywałeś te hosty u siebie?
Nie bardzo. Rosną w wąskim pasku koło foliaka. Trochę będę potrzebował, a trochę mogę oddać. Najwięcej mam tej 'So Sweet'

Poza tym to nie są jakieś wyszukane odmiany. Każdemu podobają się jakieś inne, a jest wybór
Patrycja_KG_Lu 19:30, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Tam masz chyba carport? Musi byc w miare elegancko i mało do roboty.

Hosty i inne cieniolubne to dobry kierunek. Mam bardzo różne hosty ale jedna jest tez wczesna. Juz sie liscie rozwijają.

Limonkowy carex tez dobrze rośnie w cieniu i eleganckie kępy tworzy.

Miejsce dla drugiego auta mam po drugiej stronie. Od wschodu. Ta omawiana rabata to ta po lewo (zachód). Zaczyna się zaraz za tą zakreśloną na pomarańczowo (tam mam Amanogawy, Hameln, rozchodniki).

Znasz odmianę tej wczesnej swojej? Czemu tak dużo osób swojego czasu pozbywało się Ice Dance?

Kojarzysz kto na O. ma takie wąskie cieniste rabaty? U Kasi Mrokasi widziałam na foto i na żywo. Kto jeszcze może takie mieć?
Patrycja_KG_Lu 19:35, 15 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)
Hosty zanikają na zimę, więc dobrze połączyć je np. z carexami, które są zimozielone (ścina się je teraz, ale dość szybko odrastają).

A może tak bardzo prosto: zimozielone zatopione np. z bergeniach albo carexach:
https://pl.pinterest.com/pin/45880489949441678/
https://pl.pinterest.com/pin/43910165111161889/

Pomysł z pinów fajny, ale na inną głębokość rabaty. U mnie to tylko 140 cm na nasadzenia, bo reszta cm dla laurowiśni zostaje. W sumie jeden carex mi się w szkółce spodobał miesiąc temu, ale cała partia była podpisana jako wykupiona:

Patrycja_KG_Lu 19:42, 15 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Mam w ogrodzie także laurowiśnie i chyba je wyrzucę, bo szlag mnie trafia na ich wygląd i mękę przy przycinaniu. Na szczęście sadzonki kupiłam po 8 zl, więc mały problem. W ich miejsce zamowiłam graby, które już mam w innych miejscach.

Jako żywopłot na siatce posadziłabym trzmieliny Fortunea (Euonymus fortunei np. w odmianie 'Coloratus'). Nie zajmą dużo miejsca i można z nich formować półpnący żywopłot o szerokości 30-40 cm.[…]

Dawno temu prowadziłyśmy nawet tutaj rozmowę o trzmielinach. Podobała mi się ona jako alternatywa dla laurowiśni. Niestety mimo, że spędziłam sporo czasu na poszukiwaniu zielonej odmiany bez białych obrzeży czy innych pstrokatości to nie mogłam znaleźć tej jaka rośnie u Muszelki sąsiada i jest zawsze zielona. Coloratus owszem ma zielone liście, ale jesienią już takie —> trzmielina-fortune-a-coloratus-001.jpg.
Zaryzykowaliśmy jednak z laurowiśnią.
Patrycja_KG_Lu 19:44, 15 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Na forach i grupach o laurowiśniach 70 proc postów dotyczy tego jak ratowac bo marzną.

Za kilka lat laurowiśnioza bedzie zamiast tujozy.

Nasze też mocno odchorowują sadzenie z gołym korzeniem i mroźny wiatr lutowy. Lecz w pierwszym sezonie się tego spodziewaliśmy.