Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zakręcony ogród 08:24, 08 mar 2019

Do góry
Mi jakoś wychodzi ,że mam po ok.5 roslin na rabacie Moja bukowa np. oprócz buków to...
Limki, jeżówki,szałwia,molinia i kule cisowe
bo ja lubię zmienność rabat w ciagu sezonu...więc wcale nie mam mało gatunków
Więc ja u Ciebie chaosu nie widzę
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:46, 08 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Oooo, pierwsza paczka już przyszła
No to chyba jesteś tez pierwsza u której dostawa z internetu

Jesteś miszczem ale to zawsze na plus ci wychodzi

Narazie zakupy skromne jak szałwia podrośnie to jo posadzę
Czekam na zakup kwiatków do donic,ale jeszcze się wstrzymam ,bo oodają u mnie przymrozki w przyszlym tygodniu, więc nie będę latać i chować

Mam nadzieję,że będę w koncu zadowolona ze zmian
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:39, 07 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Monia, jak się jaka to odmiana szałwii? Fajny ma kolor.
Musze się wybrać do LM, może uda mi się upolować jakiegoś ciemiernika, bo na razie żadnego nie mam, a przydałaby się taka zapowiedź wiosny w ogrodzie
Kiedyś kupiłam w L. dwie sztuki, stały na balkonie w oczekiwaniu na wysadzenie do ziemi i szlag je trafił, bo się mszyca przyplątała i padły.

Moniu to szałwia Berggarten, jest śliczna, takie mam jej zdjęcia z zeszłego roku...
tu zaraz po zakupie

tutaj już ma miesiąc

Ogród w remoncie 18:33, 07 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja też lubię taki kolor róż. Co prawda ja mam takie dość żarówiaste pomarańcze ale oprócz ostróżek fioletowych będę dosadzać jeszcze lawendę. Fiolet+pomarańcz to fajne zestawienie.

Fajnie wygląda jeszcze z takim kolorem kocimiętka, kłosowce, szałwia, krwawniki. U mnie jeszcze trawy będą, molinia moorhexe i penstemony, jeżówki.
Zakręcony ogród 10:19, 07 mar 2019

Do góry
Aby tradycji stała się zadość należy zrobić wiosenne rewolucje na rabatach i tak zaczynam od Nigrowej. Rabata robiona w zeszłym roku więc pora na zmiany
w myśl zasady mniej znaczy więcej zamiar jest taki,żeby ograniczyć gatunki do min i dodać zimozielonych.
w zeszłym roku wyglądała tak :

Jednym słowem chaos. Szałwia, jeżówki Overdamy, sesleria, golden tuffet itd.
Na pewno zostaja nigry i VF . Cała reszta to przemyślenia.Aktualnie vanilki rosną pomiędzy nigrami i zastanawiam się czy nie dać ich troszkę bliżej a za nimi posadzić ML lub jeżeli za mały Gracimiliusa.
Wówczas przed Vanilki tylko coś zimozielonego ( choina jedeloch, sosna pumilo czy po prostu kulki ?) i trawki (1 max 2 gatunki )
Problem też w tym,że ta rabat powinna być w miarę spójna z tą małą po drugiej stronie ścieżki :

Czy ktoś ma pomysł jakie zimozielone dodać i co wywalić,żeby nastał tutaj spokój ?
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:26, 06 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ooo zakupy ale fajnie Nie wiedziałam, że już wysyłają. Czosnkowo będzie, też mam tą odmianę, sadzoną dwa lata temu, ciekawa jestem ile wzejdzie w tym roku.

Szałwia ruszyła,więc wysłali....w ogrodzie też u mnie już rusza....
Tutaj te czosnki mam kilka lat i się mnożą,choć kwiat mniejszy,ale mi to nie przeszkadza... na grabowej też posadziłam je
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:48, 06 mar 2019

Do góry
Przyszły pierwsze zakupy szałwia Caradonna .sadzonki małe,bo niedrogie,ale szałwia szybko rośnie i nie wygladają ,bo dopiero ruszają....
Dobrze zapakowane

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:30, 06 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

I super, szkoda żeby akwarium się marnowało.
Szałwia zapisana na listę już z wykrzyknikiem To jest jedna sadzonka na tym zdjęciu?

O i podobnie wiosnę przywołałam. Od poniedziałku zaklinam wiosnę ciemiernikami. I wczoraj dalie u mnie w ogrodniczym fajne kupiłam.

Anitko ja tam mam 5 sadzonek, muszę ją rozsadzić, bo nie sądziłam, że mi się tak rozrośnie i ciasno się jej zrobiło... daliowe zakupy na pewno fajne, ja już 6 odmian kupiłam i nie wiem czy na tym skończę... hi hi hi... buziaczki wysyłam
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:21, 06 mar 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Anitko to akwarium, eMuś na razie rybek nie ma, stało, to wykorzystałam
A szałwia, powiem ci jest warta uwagi, cały sezon wygląda bardzo dobrze, teraz tak się prezentuje po zimie

I super, szkoda żeby akwarium się marnowało.
Szałwia zapisana na listę już z wykrzyknikiem To jest jedna sadzonka na tym zdjęciu?

O i podobnie wiosnę przywołałam. Od poniedziałku zaklinam wiosnę ciemiernikami. I wczoraj dalie u mnie w ogrodniczym fajne kupiłam.
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:50, 05 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Świetny pomysł z tym laskiem. Czy to akwarium?

Monia jeśli to nie problem zrobisz mi zdjęcie tej szałwii co Anda ci polecała jak teraz po zimie wygląda. Mam ją cały czas na liście chciejstw do rozważenia

Anitko to akwarium, eMuś na razie rybek nie ma, stało, to wykorzystałam
A szałwia, powiem ci jest warta uwagi, cały sezon wygląda bardzo dobrze, teraz tak się prezentuje po zimie
Stwórz ze mną mój ogród 08:48, 05 mar 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Tak jak Paweł napisał, też mi brakuje tego jednego graba za chatką.
Buka Purple Fountain bardzo lubię i znalazłaś dla niego bardzo dobre miejsce, to typowe drzewo na soliter. Proponowałabym go podsadzić jakimiś niskimi trawkami typu Carex montana, Hakonechloa macra Greenhills, Hakonechloa macra Albostriata (jasno paskowana).
Patrząc na to, że świerki masz w rozstawie co 4 metry, to raczej trudno będzie tam wcisnąć po trzy hortensje. Oczywiście teraz jak będą małe to ok., ale świerki dosyć szybko rosną i dla 3 sztuk nie będzie tam miejsca (one też spore rosną). Do podsadzenia jasna trawa Hakonechloa macra Aureola (piękna).

Będę szczera i powiem, że nie za bardzo podoba mi się prawa strona. Na tak długim odcinku miskanty, kosodrzewina i szałwia to jak dla mnie trochę aż nazbyt minimalistycznie. Po drugie masz w górnej części 2 m szerokości rabaty - kosodrzewinę narysowałaś jako wąski paseczek, ona będzie potrzebowała docelowo z 80-100 cm, na miskanta też trzeba około tyle liczyć.
Brakuje mi drzew po prawej stronie. Masz wąskie rabaty, mogę zaproponować kolumnową wiśnię Amanogawa, posadziłabym 3 sztuki między drewutnią a przyszłym garażem. Przepięknie kwitną wiosną a jesienią ślicznie się przebarwiają.

Oczywiście to są moje uwagi, z którymi masz absolutne prawo się nie zgadzać.

Zana a jak podsadzić tego buka purple fountain tymi Hakone? jak ja tam mam już pasy bukszpan i rozplenicy?
jeszcze jeden pas hakone? czy to nie będzie za trawiasto względem tych bukszpanów? czy mam całkiem je poprzesadzać?

A czy mogłabyś mi jeszcze jakoś jaśniej napisać o tej prawej stronie?

Żeby tu do szamba te wiśnie ale co oprócz nich? i dalej mam lecieć z klonami?

Stwórz ze mną mój ogród 21:42, 03 mar 2019

Do góry
pawel2806 napisał(a)
Wydaje mi się że grabowa będzie pasowała tam gdzie ją planowałaś bierz pod uwagę to (było już wspominane) że miskantów jakiś czas nie będzie a graby nawet bez liści dadzą ażurową osłonę zajrzyj do nawigatorki (typografia ogrodu) np na str 3495 dla mnie najpiękniejsza grabowa na forum
Co do mojego ogrodu nie mam wątku ogród jest realizowany od 2 lat stopniowo, rośliny małe dużo z nich z własnych patyczków więc nie ma co pokazywać bo mało co widać, mimo że działka też niewielka 5a

Paweł a co ile te hortki sadzić? gdzieś u Nawigatorki znalazłam 1,6m? czy 1,5m mogę przyjąć?
No to tak się zastanawiam, że te graby podsadzone hortkami (nie mam chyba tyle pieniędzy ale co tam ) z tyłu te świerki a z prawej jednak misant cukrowy (nie kleine fontane bo nisko będzie), szałwia i pod znakiem zapytania stoją kosodrzewiny chociaż je lubię a nie widzę na ogrodowisku może będę pierwsza . A czy ten mój warzywnik może zostać parterowy? zaczęłam się zastanawiać nad skrzyniami ale to znowu idziemy w koszta ale tak z bomby mam to umiejscowione dużo cienia może na podwyższonych by lepiej rosło.. ah ja to skaczę z tymi tematami
jak zacznie się sezon "sadzeniowy" to zacznę od buka purple fountain bo chociaż to jest pewne
Trawy kupię na allegro bo te moje rozplenice z internetu okazały się ładniejsze niż ze szkółki ale czy zaryzykować hortki z allegro?
Działeczka Asi :) 13:49, 03 mar 2019

Do góry
Asiu, wiosna na bogato u mnie w styczniu juz szałwia wychodziła, a teraz cisza za to u Ciebie oczy nacieszyłam
Stwórz ze mną mój ogród 11:05, 03 mar 2019

Do góry
Tak jak Paweł napisał, też mi brakuje tego jednego graba za chatką.
Buka Purple Fountain bardzo lubię i znalazłaś dla niego bardzo dobre miejsce, to typowe drzewo na soliter. Proponowałabym go podsadzić jakimiś niskimi trawkami typu Carex montana, Hakonechloa macra Greenhills, Hakonechloa macra Albostriata (jasno paskowana).
Patrząc na to, że świerki masz w rozstawie co 4 metry, to raczej trudno będzie tam wcisnąć po trzy hortensje. Oczywiście teraz jak będą małe to ok., ale świerki dosyć szybko rosną i dla 3 sztuk nie będzie tam miejsca (one też spore rosną). Do podsadzenia jasna trawa Hakonechloa macra Aureola (piękna).

Będę szczera i powiem, że nie za bardzo podoba mi się prawa strona. Na tak długim odcinku miskanty, kosodrzewina i szałwia to jak dla mnie trochę aż nazbyt minimalistycznie. Po drugie masz w górnej części 2 m szerokości rabaty - kosodrzewinę narysowałaś jako wąski paseczek, ona będzie potrzebowała docelowo z 80-100 cm, na miskanta też trzeba około tyle liczyć.
Brakuje mi drzew po prawej stronie. Masz wąskie rabaty, mogę zaproponować kolumnową wiśnię Amanogawa, posadziłabym 3 sztuki między drewutnią a przyszłym garażem. Przepięknie kwitną wiosną a jesienią ślicznie się przebarwiają.

Oczywiście to są moje uwagi, z którymi masz absolutne prawo się nie zgadzać.
Słoneczny Ogród 22:14, 01 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Oczywiście inspiruj się,kup koniecznie, szałwię z całego serca Ci polecam właśnie tę odmianę, ale jejciu nie chciałam nic Ci sugerować, żeby u Ciebie było coś nie tak, no bron Boże! Coś mi się porypało
Ta szałwia jest super! Gęsta, wyraźny kolor no i ma grube kwiatostany. W tamtym roku ją sadziłam i kwitła mi 3 razy, ładnie się przy tym rozrosła.
Czekam już z aparatem na nią

Nic nie sugerowałaś to ja sama stwierdziłam, że ta moja brzydka. Ja luzak jestem hihi działam spontanicznie ; jest pomysł to zaraz wykonanie!
Słoneczny Ogród 22:06, 01 mar 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Super ta szałwia - bo zwarta !!!

No właśnie i dlatego tworzy niesamowite barwne plamy
Słoneczny Ogród 22:05, 01 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Niesamowicie ten duet wygląda. Chyba jednak wymienię te moje szałwie na tą odmianę Compacta deep blue. Wygląda na bardzo zwartą. Dziękuję!

Oczywiście inspiruj się,kup koniecznie, szałwię z całego serca Ci polecam właśnie tę odmianę, ale jejciu nie chciałam nic Ci sugerować, żeby u Ciebie było coś nie tak, no bron Boże! Coś mi się porypało
Ta szałwia jest super! Gęsta, wyraźny kolor no i ma grube kwiatostany. W tamtym roku ją sadziłam i kwitła mi 3 razy, ładnie się przy tym rozrosła.
Czekam już z aparatem na nią
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:00, 01 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ja mam odmiany Szałwia omszona 'New Dimension Blue' Salvia nemorosa i o niej jeszcze nie mam zdania bo mam ją krótko, natomiast Violet Queen jest u mnie beznadziejna bo się pokłada i ma bardzo długie pędy. Może za mało słońca miała i to był powód.

Też mam tą New Dimension blue
możliwe, że to za mało słońca
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:56, 01 mar 2019

Do góry
Ja mam odmiany Szałwia omszona 'New Dimension Blue' Salvia nemorosa i o niej jeszcze nie mam zdania bo mam ją krótko, natomiast Violet Queen jest u mnie beznadziejna bo się pokłada i ma bardzo długie pędy. Może za mało słońca miała i to był powód.
Słoneczny Ogród 20:51, 01 mar 2019

Do góry
Super ta szałwia - bo zwarta !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies