Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Świerk serbski - Picea omorika 09:24, 25 wrz 2017

Do góry
Danusiu,

Juz za pozno na pomoc dla mojego iglaka (żył tam sobie juz 8 lat) ale bardzo jestem ciekawa CO MU SIE MOGŁO STAC??
Jak zauważyłam ze coś sie dzieje to opryskaliśmy od grzyba, ale nie pomogło.

Pytam bo boje sie o te obok.. Czy powinnam sie martwic?

I jeszcze jedno pytanie: jak juz całkiem wypadnie to wyciac czy wykopac?

Szkoda go
Hortensjada 09:22, 25 wrz 2017

Do góry
bozga napisał(a)

Z tym białym to przesada, jest to hortensja o najbardziej zielonkawym odcieniu płatków i bezpośrednio z zieleni różowieje, i właśnie to jest najbardziej urocze w tej hortensji

O tak, doczytałam że mam odmianę "Jane" - białego nie ma w niej co wypatrywać

Makao_J - waham się bo w górach mieszkamy, u nas takie wiatry że hej! swoje hortensje ukorzenione w tym roku od razu umieściałm w gruncie ale one są zdecydowanie lepiej rozkrzewione

BasiaLT - też jestem ciekawa opinii Bożenki, bo sama miałam ten dylemat. Dziś wiem, że powinnam wybrać BObo a to dlatego że Little Lime nie ma fazy białej tylko limonkową która potem różowieje. Hortensje rosną pod tujami i jest 'za zielono'. Biały zdecydowanie rozjaśniłby tą kompozycję. Little Lime za to ma ładny, zwarty pokrój i kiedy kwitnie wygląda jak mały bukiecik. Bobo zamówiłam przez internet co widać na powyższych zdjęciach i właśnie próbuje ją reanimować
Miskant - Miscanthus 09:15, 25 wrz 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Mirko też mam takie trzy potwory z siewu.
Mają po 2,5 metra wysokości. Do tej pory nie udało mi się ich nazwać.

Kolejny miskant, który nigdy nie przemarzł i co roku rozrasta się bardzo. Uszczuplam kępę, ponieważ posadzony w zagęszczeniu pożera rośliny rosnące obok. Na początku miałam pięć, ale nie dawałam rady ich okiełznać, więc powędrowały do innych ogrodów.

Nie mam wątku, aparat słabiutki i tyle błędów popełniłam na początku, że naprawić będzie trudno.

Bez przesady z tymi błędami to przecież twój ogród i ty masz się w nim czuć dobrze nie inni A tego miskanta jak byś uszczuplała to pamiętaj o mnie Ładny ten miskant jak się nazywa?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:15, 25 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja wywalam w każdym razie.
.... są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?

Irysy, kwiaty ukochane i uwiecznione przez impresjonistów i Wyspiańskiego. Kwiaty przecudnej i niespotykanej urody, uwodzące subtelnym zapachem.
Każdy kwiat, bylina ma swoje lepsze i gorsze momenty w życiu czyli w sezonie. Peonie od czerwca straszą i zajmują miejsce na rabacie a liści obciąć nie można, jeżówki - żelazne rośliny piękne są, ale krótko, bo we wrześniu wyglądają paskudnie a zaczynają dopiero w lipcu, cudne i wdzięczne orliki mają swoje 5 minut a potem te liście...., dziewanna, ostróżka, wiosenne przylaszczki, że nie wspomnę o tulipanach i pozostałych cebulowych i czekaniu aż zaschną liście by je usunąć. Wyliczać można do jutra. Jeśli nie kwitną, to nie są atrakcyjne, jeśli przekwitną też nie są. A jeśli liście drażnią to do czego przeznaczony jest sekator???
Nie ma bylin idealnych i atrakcyjnych przez cały sezon. Chociaż ja znam taką jedną, co od maja aż do przymrozków kwitnie na niebiesko i na zimę nie traci liści. Wczoraj ją pikowałam, bo mi się wysiała, bo podczas mojej nieobecność nikt nie obciął przekwitniętych kwiatów.
Dla tych co wywalają irysy dedykuję te zdjęcia.

P.S. przykro i smutno czytać takie wpisy Danusiu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 09:12, 25 wrz 2017

Do góry
Aniu, wrzucam zdjęcie ze szkółki z trawami. Takie i większe okazy tam dostaniesz.
Ogród bacowej 09:07, 25 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Zmiana...trawy na ...trawę

Było

Jest

Mmo

Ewo zmiana na lepsze Ale co na co zmieniłaś ?Ta zielona trawka dla oka nieciekawa
Podmiejski ogródek 09:06, 25 wrz 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
W temacie tiarelli - spojrzyj uważnie to kwiat jest wyższy od liści brunery

maj - żurawka jest z pewnością wyższa od Jack Frost

Jakie to ładne .
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 09:06, 25 wrz 2017

Do góry
Trochę się pozmieniało. Teraz wygląda tak ☺
Podmiejski ogródek 08:59, 25 wrz 2017

Do góry
W temacie tiarelli - spojrzyj uważnie to kwiat jest wyższy od liści brunery

maj - żurawka jest z pewnością wyższa od Jack Frost

Sezon 2017 u Hanusi 08:57, 25 wrz 2017

Do góry
Też bardzo dziękuję za uznanie
a to wszystko dzięki Hani.
Patrzę czy jest literatura nowa
aby dać odpowiedź i skomentować.

Każde słowo oglądam dookoła
czy do ogólnej koncepcji pasuje.
Ogólnie to ona ma być wesoła
a podstawa - czy się rymuje.

Ogród wśród pól i wiatrów 08:57, 25 wrz 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Macham zachmurzonym popołudniem, z pozdrowieniami dla zaglądających

Joluś, jak szeroką masz tą rabatę?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:46, 25 wrz 2017

Do góry
Ja to chyba w tym wątku zostanę na lata ale nerwów przysparza mi ten mój trawnik. Nawiozłem trawę 2 tygodnie temu nawozem jesiennym i dzisiaj jak zobaczyłem swoją trawę to się załamałem. Wyliczyłem nawóz, rozciągnąłem sznurki i chyba wygląda najgorzej odkąd ją zasiałem. Z tego co widzę to źle nawiozłem, ale w takim wypadku już chyba nie mam pojęcia jak zrobić to lepiej. Wysypałem cały wyliczony nawóz. Tak to wygląda

Następna sprawa to nowo posiana trawa. Ma około 3 tygodnie. Już widzę, że zaczyna żółknąć
Może za mało podlewałem?
Ile razy w tygodniu podlewacie na przełomie września - października? Zakładając, że są przeciętne opady, słońca nie za wiele i po nocy zawsze jest rosa na trawie. Może ta rosa mnie zmyliła i nie podlewałem tyle ile trzeba, bo trawa była mokra, ale w systemie korzeniowym pewnie było słabo. Z drugiej strony nie ma też upałów.
Nie chcę z drugiej strony przelać trawnika, na razie podlewam go " z węża" jednak w przyszłym roku zainstaluję zraszacze i ile powinny one chodzić by trawa była dobrze podlana.
Jakie zabiegi mogę jeszcze przeprowadzić na swoim trawniku ( siany w maju). Czy wgl jakieś jeszcze powinienem? Zakładam, że na wertykulację, aerację mój trawnik jest za młody.

Aha i zapomniałem pojawiły się też pierwsze małe grzybki w trawie. Oszaleć można a fil powinienem wygrabić czy nie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:35, 25 wrz 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie pamiętam być pokazywała rosa rugosa w tej odsłonie

Nie daje odrostów? Taki widok wart grzechu
Moj skrawek ziemi 08:20, 25 wrz 2017

Do góry
fiszer napisał(a)

Jagódko, już po tym planie widać, że strasznie wąskie rabaty planujesz, nieproporcjonalnie do powierzchni trawnika.

Po pierwsze.
Po drugie.
Poczytaj œatek Anbu - o kolejności prac w ogrodzie, czyli:
-o przygotowaniu ziemi
-dlaczego nie powinno się sypać nowej ziemi na macierzystą,
-o wzbogaceniu i przekopaniu ziemi z materiałem próchnicznym
-o poprawieniu struktury gleby, a tym samym stosunkach wodno-powietrznych
-o planowaniu szkieletu ogrodu, czyli zaczęciu od żywopłotu i większych drzew
-co to jest wystawa nasłonecznia
- o doborze roślin i wzajemnym oddziaływaniu
-o planowaniu rabat jako widok z okna
-o uwzględnieniu tego co za naszym płotem
itd

Na razie nie mogę dostrzec nr. rabat i przez to skoordynować nasłonecznienia z doborem roslinności.
Lepiej plan robić flamastrem. Ołówek jest słabo widoczny
Ogrodowy song 08:14, 25 wrz 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Trawki dla Joli

Ewo gdzie Ty tyle słońca złapałaś????Ogrzałam się przy Twoich fotkach!

Tutaj na pierwszym planie to masz Carexa ID?
Pszczelarnia 08:05, 25 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tymczasem 1/3 cebulowych łupów, u mnie prawie monochromatycznie

Mniam mniam. Lubię taką monochromatyczność
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 07:56, 25 wrz 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
I trochę standardowo

'bjuti"....uwielbiam twoje zdjęcia i twój ogród....albo twój ogród i twoje zdjęcia.....
zatem bliźniak pozdrawia bliźniaka...hahahaha...natura wieloraka bliźniaka
Księżycowy... 07:51, 25 wrz 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Powracam do wspomnień. Przez ten widok z pierwszego zdjęcia, wątek dostał swoją nazwę. To był listopad 2015 roku, zaraz po tym, jak wprowadziliśmy się... I ogród dzisiaj, w promieniach leniwie rozglądającego się słońca.
Tyle jeszcze przed nami, pasja rozwija się i łączy nas

O mamo!Ale różnica....przynaj..fotoszopowałaś
Miskant - Miscanthus 07:50, 25 wrz 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
jason mam przy tarasie dwa Gacillimusy i dwa Zebrinusy na trzech metrach. Mają około 180 cm wysokości. Rosną trzeci rok, ale maja trudne warunki przy betonowej kostce.

Dziękuje bardzo. Z Zebrinusów chce zrobić dłuższy szpaler tak na około 10 metrów. W takim razie będę je sadził co ok. 80cm.
Miskant - Miscanthus 07:50, 25 wrz 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
jason mam przy tarasie dwa Gacillimusy i dwa Zebrinusy na trzech metrach. Mają około 180 cm wysokości. Rosną trzeci rok, ale maja trudne warunki przy betonowej kostce.

Dziękuje bardzo. Z Zebrinusów chce zrobić dłuższy szpaler tak na około 10 metrów. W takim razie będę je sadził co ok. 80cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies