Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

roma2 21:31, 22 wrz 2017

Pokażę mężowi! Na dachu domku zielonego, drewnianego, od lat planuje zrobić zielony dach. Ponoć wszystko wyliczone (obciążenie dachu itp.). Wiem, że konsultował się z kimś (nie pamiętam) kto się na tym zna. Inżynierskim rozumem wymierzał i wyliczał już na etapie budowania domku. Tylko czasu nam brak.
makadamia 21:43, 22 wrz 2017

O jak super - będziecie się z Ewcią konsultowały
makadamia 21:53, 22 wrz 2017

Korzystając z chwili czasu: zobaczcie jaką ładną zieleń miejską mają w Gdyni:
i jeszcze:

tu lepiej widać

ja miałam w sumie podobny pomysł na swoją kwaśną: przed azaliami wrzosy, rozplenice i sosny, ale jakoś gorzej mi wyszedł
Magleska 22:04, 22 wrz 2017

Musi urosnąć ..... będzie podobnie albo i lepiej
ragsmom 16:07, 23 wrz 2017

Dzień dobry w trójmiejscie i okolicach duzo jest miejsc publicznych obsadzanych trawami, hortensjami i innymi "ogrodowiskowymi" pomysłami. Widocznie ludzie odpowiedzialni za "zieleń" też tu zaglądają. Podoba mi sie Twoja kwaśna rabata i inne fragmenty ogrodu. bede zaglądać jeśli pozwolisz
Wani 21:51, 23 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Asia, ja z prośbą do Ciebie.

Potrzebuje znaleźć budynek (inspirację), który będzie małym domkiem, szopą, coś a la komórka, jako budynek gospodarczy na pasieczysku (miejsce, gdzie się wykonuje prace pasieczne).

Dach na pewno (?) z dachówki (jakiej?), myślę o dachu pokrytym zielenią (czy to nie szaleństwo?), podłoga z cegły (czy aby na pewno?), ściany dać z drewna czy z muru? Czy kolor biały na zewnątrz jest neutralny w takim wypadku? Czy warto okno (jedno w ścianie i chyba jedno w dachu) zdobić okiennicą? Jak dopasować go do budynków wokół?

Będzie stał na miejscu dotychczasowej prowizorki na skraju sadu pod gruszą starą, niedaleko uli. Wysokość kalenicy to 220cm., więcej nie trzeba.

Miałabyś jakieś wizje?

Pozwolę sobie wkleić inspirację jednego z moich ulubionych domków

https://i.pinimg.com/564x/b6/54/29/b65429398aa01f35b584ce727a565ae3.jpg

Jest cegła, jest okiennica Ja bym widziała u Ciebie stolarkę w kolorze naturalnego drewna, widziałam że masz takie płotki i ule.
Rośliny na dachu to dla mnie abstrakcja i ja bym pewnie w obawie przed "przedobrzeniem" zrezygnowała. Te inspiracje z zielonymi dachami średnio mi się podobają, pomijając fakt że to chyba kłopotliwe w utrzymaniu? Ale ja jestem laik, poziom zero mnie przerasta, obsadzanie dachów to już zupełnie nie moja liga
Toszka 09:47, 24 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Aniu, już Ci wrzuciłam te piny.

A przy okazji znalazłam pin, pokazujący, jak zwodnicze bywają inspiracje

Na tym zdjęciu tiarelle są wyższe od brunnery.

A w moim ogródku już widać, że jest dokładnie odwrotnie

Obie rośliny były sadzone na wiosnę

Asiu nie raz zwracałam ci uwagę, że piny trzeba traktować jak inspirację, podpowiedź, a nie ściągę. Ten pin co zapodałaś to na 99% aranżacja w doniczkach. Dość powszechny manewr do zdjęć. Inna sprawa, że kluczowy jest jeszcze dobór odmian. Bo jesli zestawiłaś 'Jacka Frosta' z tiarellą to pewnie, że brunera ok. 55cm zdominuje tę drugą, która zapewne jest z tych do 20cm. Ale jeśli byś posadziła `Sea Heart` lub 'Silver Heart' które dorastają do ok. 30cm to zestawienie się uda. Zwłaszcza z tiarellą np.`Sylvan Lace`, która jest większa, bo dorasta nawet do 50cm.
Gruszka_na_w... 21:28, 24 wrz 2017

Wrzosy na Twojej kwaśnej miały w tym roku za mało słońca.
Piękne inspiracje znalazłaś dla tych drewnianych domków z zielonym dachem. Powzdychałam sobie.
Nigdy bym nie pomyślała, że kontrast mięsistych i sztywnych bergenii ze zwiewnymi trawkami da taki ciekawy efekt.
Dowiedziałam się, że masz balkon. U Makusi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 08:59, 25 wrz 2017

W temacie tiarelli - spojrzyj uważnie to kwiat jest wyższy od liści brunery

maj - żurawka jest z pewnością wyższa od Jack Frost

mrokasia 09:06, 25 wrz 2017

Gosiek33 napisał(a)
W temacie tiarelli - spojrzyj uważnie to kwiat jest wyższy od liści brunery

maj - żurawka jest z pewnością wyższa od Jack Frost

Jakie to ładne .