Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:14, 10 paź 2016

Do góry
Kasiek, ewsyg, Kasik, Ryska, Rumianka, BasiaLt, Jula
bardzo wam dziękujęoby za rok tam obficie kwitło

Zielona...Marta fajny tytuł wątku, dobrze, że jesteś znowu z nami
powojniki pachniały intensywnie, ni to migdały, czasami orientalnie i korzennie, a czasami słodko, w zależności od słońca. Dobry wybór, co rok powinno byc tylko lepiej, dziękuję

miskant Cosmopolitan, coraz większe wiechy, kolejne w drodze
kolor ładny
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:15, 10 paź 2016

Do góry
Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Podmiejski ogródek 13:12, 10 paź 2016

Do góry
Anie, które na jednej rabacie znoszą nie więcej niż 4 gatunki, uprasza się o odwrócenie wzorku

1 - kalina
2 - stożek buksowy
3 - kulka buksowa
4 - rozchodnik
5 - berberys bagatelle
6 - miskant ML
7 - piwonie
8 - przetacznik alba
9 - żurawki purple palace (to te krzyżyki)
10 - zawilce wiosenne
11 - hortensja dębolistna
12 - mahonie
13 -bez black tower
14 - jaśminowiec

pionowe kreski to stipa z szałwią a
poziome kreski to turzyca ID lub hosty

I tak: kępa miskanta wydaje mi się za duża, chyba lepiej byłoby zrobić ze dwie mniejsze, ale jeszcze nie wymyśliłam jak. Ewentualnie - powtórzyć w innym miejscu.
BRAKUJE mi (czujecie dowcip?tu jeszcze:
- drugiej kulki buksowej (przydałaby się pod piwoniami)
- drugiej kępy rozchodnika
- ze dwóch rozplenic (może zamiast kilku żurawek)
- kwiatów, które będą kwitły razem z piwoniami (kosaćce dałyby ładny, pionowy akcent - może wepchnąć je w miskanty a po kwitnieniu ściąć?)

Taaak, myślę że możemy oficjalnie to potwierdzić - jestem kokoszką.
A wręcz powiedziałabym - kokochą pełną gębą.

Będziecie mnie leczyć czy weźmiecie z dobrodziejstwem inwentarza?
Moja bajka 19:55, 09 paź 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

No w sumie mówia mi Kaska - ale dla Ciebie moze byc i miskant

Też ładnie .
Podmiejski ogródek 19:21, 09 paź 2016

Do góry
Asiu to może zostaw te piwonie tam gdzie je posadziłas i wstaw rysunek z ym co jest na 100%.
a pionowy akcent zimą o da miskant
Moja bajka 19:02, 09 paź 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

Ha, ha, ha...Kasieńko, fajna jesteś...a miskant też fajny...
Moja bajka 18:57, 09 paź 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
O mamuńciu, jaki wielgachny ten miskant...dobrze myślę? Miskant?

Moja bajka 18:56, 09 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

O mamuńciu, jaki wielgachny ten miskant...dobrze myślę? Miskant?
Rozpoznawanie traw 16:39, 09 paź 2016

Do góry
jaro422 napisał(a)
Witam,
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że z przodu mam posadzony Miskant Zebrinus a z tyłu Rozplenica japońska. Czy ktoś mógłby to zweryfikować.

Takich paskowanych miskantów jest kilka i trudno stwierdzić czy to Zebrinus gdy jest jeszcze tak mały a ta rozplenica może być wschodnia a nie japońska.
Ogród KasiWB - część II 01:02, 09 paź 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Plac boju przygotowany teren do zasiania trawnika, może jeszcze w tym roku się uda ) teraz zakładamy trawnik, a potem będziemy wydzierać darń pod rabaty ) ważne, żeby było schludnie i się nie kurzyło

Kaśka nie narzekaj zobacz na ten obrazek jaki ład na prawo i lewo no spójrz na tą fotę.Jasny ciepły dom spadające kępy surfinii(?) cynkowa konewka i to poletko czekające na nasiona traw ...
W takim klimacie spoko przeżyjesz jesień,zimę i nim się obejrzysz będzie lato.No nie narzekaj ...
Zdjęcia jak żyleta!
Smacznej dyniowej Wam życzę i
pozdrawiam
Martek

Mam jeszcze pytanie czy miskant MF kwitnie ???
Ogród z łezką II 13:02, 08 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Dalie cudo
Donosze, ze i u mnie Zebrinusy zaczely kwitnac, dotarlam tam i zobaczylam. Nowy miskant Cosmoplitan cudnie kwitnie, no i chyba jednak miskanty ML szykuja się do kwitniecia.

Czyli plan Ci trawy wykonały
Jak feniks z popiołów 15:22, 07 paź 2016

Do góry
Wiklasiu dzień dobry
Fajnie się Twój wątek czyta, dobrze, że jeszcze krótki w miarę

Wpadnę od czasu do czasu, może nawet coś napiszę Kibicuję pracom

Przesłony fajne zaproponowałaś, ale nie wiem, czy obie są konieczne. Mi się ten tył szopki sąsiedzkiej osobiście podoba, może coś ażurowego na jego tle- drzewko jakieś wielopienne? Na tle ciemnego drewena b.ładnie wyglądją rośliny o jasnych liściach- dereń elagenissima, miskant variegatus, niekoniecznie razem...
Ogród z pergolą 15:18, 07 paź 2016

Do góry
W kwestii czwórki. Najpierw zakwitną tulipany, zaraz po nich piwonie i zaraz jarzmianki, które powinny z miesiąc kwitnąć, później będzie przerwa aż świecznice zakwitną początkiem września, ale rabata przez ten czas będzie atrakcyjna z liści.

Co do rodków, posadzone w kwadracie będą dużą plamą bieli gdy będą kwitnąć, ale jeżeli będą posadzone w pasie to efekt z daleka będzie większy. Variegatus z rodkami wygląda znakomicie, ale gdy już tam będzie Cień miskant będzie leżał i się kładł, u mnie w półcieniu przynajmniej tak się zachowywał, w słońcu rośnie sztywno.

Myślę, że Bożenka będzie przychylna mojej wersji bo według jej szkoły wybieram azalie tylko ze strefy 6A

Rośliny lepiej posadzić od największej z tyłu do najniższych z z przodu bo tak masz większość na rabatach zaplanowane. Na takiej rabacie jak Twoja różanka można dać coś wyższego na środku lub bardziej z przodu bo patrzysz na nią z kilku stron
Wymieszane czy w rządkach to już sama sobie dopasujesz. Najlepiej jak dane miejsca będzie robić po kolei, zgromadzisz rośliny, rozstawisz sobie i posadzisz jak lepiej będzie CI odpowiadać. Wiadomo, że nie sadzimy roślin o docelowych wielkościach, ale to już chyba będziesz lepiej czuła co Ci w duszy bardziej gra
Ogród z pergolą 14:42, 07 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)

W tym miejscu 4 lepiej gdyby było bardziej wilgotno, ja już glinę do ogrodu zwoziłem Pamiętać jednak musisz, że to miejsce od razu takie cieniste nie będzie i troszkę rośliny może Ci jeszcze przez dwa lata przypalać np funkie, chociaż u mnie najładniej rosną właśnie te w półcieniu. Gdy będzie więcej cienia to i tak szybko ziemia nie wysycha.
Hakonechloa macra to podstawowa zielona odmiana, gdy będzie połączona z mocno limonkową funkią i hortensjami o ciemnych liściach taki bodajże jest Silver Dollar to będzie delikatny kontrast zieleni i limonki. Aureola to odmianowa o bardziej żółto limonkowych liściach

Co do różaneczników była dyskusja, że one mało kwadratowe jako rośliny są, dlatego zaplanowałem posadzenie ich w kwadracie by nawiązywały do reszty kwadratów, ale posadzenie ich w rzędzie z trawami też będzie dobre.
Azalie zależy jaki chcesz kolor bo wybór jest od fioletów przez różowe do białych, z białych ja zachwycam się odmianą Schneeperle.

powiem Ci tak szczerze że tam jeszcze ze 3 lata cieniście nie będzie...moje serby dopiero niecały metr mają :/ ja sobie te cieniste roslinki za kanciapą posadzę niech tam sie rozrastają i dopiero potem je wsadze gdzie wskazałeś.
to hakone już rozróżniam, dzięki
generalnie pomysł z rodkami jest ok tylko zastanawiam się czy te z przodu nie zaslonią kwiatów tych z tylu? szkoda mi poprostu
bo powiedz Tobie też się ten mój pomysl z zygzakiem i wysoką trawą z tylu nie podoba?
azalia Schneeperle przepiękna...w kwestii juz docelowego wyboru to też do Bożenki sie na wiosnę skieruje

i jeszcze jak Cie tu mam to pytanko do 8 (Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.) i 9 (Sesleria jeżówki białe, miskant.)
to sa kwadraty 3x3 powiedz miskanty sadzić tak bardziej z tylu bliżej hortek a reszta tak według wysokości poprostu przed? i też tak lużno jak 3(miszmasz) czy w jakieś linie czy elki czy co?
Mój ogród pod lasem 14:32, 07 paź 2016

Do góry
Jolu, no tak podoba mi się to zestawienie, że nie mogę się mu oprzeć Jak będzie żle rósł( miskant) to będę przesadzać,ale spróbować muszę
A podesłałabyś fotkę swoich miskantów z cisami? Chetnie podejrzę
W Gąszczu u Tess 11:51, 07 paź 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Witam, dotarłam tutaj jakimiś krętymi ścieżkami w poszukiwaniu kompozycji cisa kolumnowego z miskantami Variegatus a tu... padłam z zachwytu nad Twoim pięknym cienistym ogrodem! Jest bajecznie A ta rodgersja i kopytnik są niesamowite? Długo trzeba czekać na taki efekt?
Poza tym chciałabym prosić Cię o radę w kwestii cisa i miskanta Variegatus. Pisałaś u kogoś ,że zastosowałaś taki mix u siebie...czy rosną w miejscu ocienionym?Jak się sprawdza ten miskant w cieniu?
Pozdrawiam

Cieszę się, że Ci sie podoba.
nie mam kompozycji cisa z miskantem Variegatus. Miałam, ale bardzo krótka, bo mi się koncept zmienił
Miskanty dają radę w półcieniu, ale wolniej przyrastają. Ktos tu kiedyś pokazywał różnicę we wzroście.
Moja rabatka z kopytnikiem i rodgersją ma dopiero drugi rok (rodgersja była tu wcześniej, potem dosadziłam kopytko).
W Gąszczu u Tess 08:55, 07 paź 2016

Do góry
Witam, dotarłam tutaj jakimiś krętymi ścieżkami w poszukiwaniu kompozycji cisa kolumnowego z miskantami Variegatus a tu... padłam z zachwytu nad Twoim pięknym cienistym ogrodem! Jest bajecznie A ta rodgersja i kopytnik są niesamowite? Długo trzeba czekać na taki efekt?
Poza tym chciałabym prosić Cię o radę w kwestii cisa i miskanta Variegatus. Pisałaś u kogoś ,że zastosowałaś taki mix u siebie...czy rosną w miejscu ocienionym?Jak się sprawdza ten miskant w cieniu?
Pozdrawiam
Ogród z pergolą 08:42, 07 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

Łukasz im dłużej patrze i czytam tym banan większy
4 już mi się widzi to taki mokry zakątek ma być prawda?chyba jarzę
wroćmy do 6, muszę zadać pytanie pewnie głupie ale się nie znam Hakonechloa macra=hakone Aureola??
i podpowiedz mi jakie azalie być tam widział? jednak
czy bardzo by zburzyło Twoja koncepcję zmienienie tych rododendronów jednak po lini lub w L? bo ja nie chciałabym ich tak w kupie...
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:09, 06 paź 2016

Do góry
U mnie hakonki w końcu się namyśliły że bedą rosnac i jedna jest juz trzy lata a kilka dwa, ale koty je podjadaja szczególnie Aureolę,za to miskant ML w tym roku ma po trzy piórka chyba wygnił albo zmarzł zaraz jak pierwsze mrozy były po słonecznej jesieni.
Ogród z pergolą 20:47, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Normalnie trzeba to towarzystwo uspokoić bo ja normalnie już nie wyrabiam
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Tu się trzeba skupić na konkretnych sektorach i miejscach.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-drzewa sadzone w parach,
-układ rabat oparty na całości o kwadraty,
-Kostki cisowo bukszapnowe,
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.
Czy to jest mało elementów świadczących o tym, że plan ogrodu jest spójny.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

dobra nieznane poznałam i mam takie pytania/sugestie

1- bordowe róże mam z tych wysokich astrid grafin, ascot, munstead tez tam ma być. to dac je na tyły?a przed nimi byliny i przed obwódka?i ta obwodka przechodzila by w kostke pod jabłonką?
2 - jezowki jako drugie a przed nimi berberys ciety w kulki tak? czy wmieszany w jeżówki w dwóch rzedach?
3 - napewno tutaj poprosiłabym Cie o inspirkę. a te zielone obok to kostki tak?
4 - tu mi nie gra ten niebieski i choiny... :/ może cos powtorzyć z innych części?albo te horki pociagnąc aż do altanki a przed nimi jarzmianki, hakone, brunery?
5 - wszysko super
6,8 - tutaj sugerując sie rada Toszki rododendrony bym dała w drugiel linii z ml w plecach. a przed któraś z Twoich propozycji. jesli chodzi o azalie nigdy wcześniej nie myślałam o nich u siebie..nie za dużo gatunków?
7,9 - super
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies