Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

AniMa 12:46, 18 paź 2016

Anetko tylko jedna uwaga: nie przesadź z ilością gatunków i kolorów....
malgol 12:58, 18 paź 2016

No właśnie, zastanów się jakie kolory lubisz, zdecyduj , który jest Ci najbliższy w ogrodzie i ten niech będzie kolorem przewodnim a pozostałe najwyżej niech czasem wystąpią jako akcent w różnych porach roku.
Ale się nawymądrzałam Zebym sama tak potrafiła
Nett 13:44, 18 paź 2016

Gosiu przewodni ma być biały i jego odcienie, stąd białe hortensje, białe róże, odętka. Dojdzie pewnie jeszcze kilka roślin białych lub bardzo jasnych (miskant Variegatus plus miskant kwitnący na biało- jeszcze nie wiem jaki, jarzmianki, krwawnik kichawiec).
Bardzo podobają mi się u kogoś monochromatyczne ogrody, ale u mnie wydawał mi się smutny i przytłaczający, dlatego zaczęłam wprowadzać kolory- czerwony (red baron, żurawki, rozchodniki, róża), żółty (cyprysiki, żurawki, trzmielina, słoneczniczki) i fioletowy (lawenda, szałwia). Ale to mają być dodatki.

Rozczarowały mnie np. hortensje Baby Lace, które kupiłam ze względu na to, ze lubią stanowisko słoneczne, sa niby białe, ale tak szybko się przebarwiają na ciemno czerwono, ze teraz ich w ogóle nie widac w ogrodzie. Pewnie je wymienię. Lubię jasne, żywe kolory, ale jednak kolory
malgol 13:53, 18 paź 2016

To tak jak ja Chciałam biel i fiolety. Doszła kropla żółtego latem a jesienią różowości ze względu na hortensje.A wiosna kolorowe azalie i rododendrony bo nie potrafiłam im się oprzecNa szczęście kolory się mijaja i nie wystepuja wszystkie razem
AniMa 13:56, 18 paź 2016

Podobnie u mnie biały i fiolet a ze względu na przebarwienia jesienne - różowy....no i oczywiście odcienie zieleni różniste
Nett 13:57, 18 paź 2016

No właśnie... teoretycznie wydaje mi się, że wiem czego chcę, a pomimo to nie umiem tego poukładać.
Ech, czasem się łamię i zastanawiam się czy projektu jednak nie zamówić...
Nett 20:39, 18 paź 2016

Przyjechały Variegatusy. Bardzo ładne sadzonki. Aż żałuję, że nie kupiłam innych trawek.Trzeba je teraz tylko zadołować i na wiosnę jak znalazł.

sylwik69 21:36, 18 paź 2016

Gratulacje na 100teczkę!czy jestes zadowolona z odętek?
Plany super
Nett 21:46, 18 paź 2016

Sylwia dziękuję. A odętki mam pierwszy rok, więc jeszcze niewiele moge powiedzieć. Ograniczyłam im miejsce rozrastania, bo wiem, że przez rozłogi potrafia sie mocno rozejść. A spodobały mi się jak zobaczyłam je na urlopie. Miały prawie metr wysokości, były w szpalerze i w cienistym zakątku górowała ich biel. Piękne były.
anbu 08:44, 19 paź 2016

Oooo ładne trawki Oby zimę przetrwały