Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 19:42, 18 maj 2016

Do góry
Kochana! Na tak dokładny projekt to nawet nie liczyłam! Ty jednak nadajesz na tych samych falach co ja Wczoraj w łóżku przyszedł mi podobny pomysł do głowy, żeby użyć drzew o podobnym kształcie i posadzić wzdłuż płotu, nadając w ten sposób jakiś taki parkowy charakter.
Tam gdzie umieściłaś hortensję rośnie stary jaśminowiec, którego nie chcę się pozbywać. Zależy mi na zakryciu tego paskudnego chodniczka pod murem i wystopniowaniu roślinności pod ścianą. Robię plany, ale na razie tylko kosz zapełniam papierami

A tak z innej trochę beczki, to żurawka bordowa da sobie radę w pełnym słońcu?
Anulajda w raju 13:13, 18 maj 2016

Do góry
Dzisiaj trafiłam do Twojego ślicznego ogrodu masz cudownie
Bardzo mi się u Ciebie podoba Podziwiam nasadzenia roślin są super
a tulipany! przepiękne Jesienią ruszam po cebulki tulipanów.
Widzę ze Ty wysadzasz cebulki po przekwitnięciu ciekawe czy można je zostawić w gruncie?
Czy miałaś projekt ogrodu?
Jeszcze raz gratuluje pięknego ogrodu
Mały ogród w małej gminie 08:59, 18 maj 2016

Do góry
Ja nie mam obwódek berberysowych, ja swoje berberysy cięłam tradycyjnie w kulkę, mam je na tarasie
Nazwy też Ci nie powiem, musiałabym zajrzeć w mój stary - nieaktualny projekt

EDIT: mi z kolei nie podobają się obwódki z berberysów :/
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:18, 16 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)

zależy. jesli chodzi o sam projekt krzeseł to nigdy nie będzie to tandeta. to raczej klasyka designu.
i z tego co wiem to te "inspirowane " mają raczej dobra jakość. Inna rzecz to fakt że są juz w barrdzooo wielu domach i tu trzeba sobie odpowiedzieć czy ja tez chce je mieć czy jednak wszedzie ich za dużo i chce czegoś innego.
ja mam tapicerowane takie kubełkowe i jestem zadowlona
o takie mam http://www.krzesloteka.pl/sklep/krzesla-nowoczesne/tap-dsr-czarne/

nie projekt to wiem ze nie tandeta
czyli nie bac sie kupowac takich tanich?
a jeśli piszesz ze juz zbyt oklepane to podpowiedziałabyś w co by teraz pójść?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:59, 16 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Gosia planuje zakup eamsów, znalazłam w necie np takie za 169zł ty masz powiedz mi w takiej cenie warto brac?bo moze to tandetne jakieś?może masz jakis sprawdzony sklep? chce białe

zależy. jesli chodzi o sam projekt krzeseł to nigdy nie będzie to tandeta. to raczej klasyka designu.
i z tego co wiem to te "inspirowane " mają raczej dobra jakość. Inna rzecz to fakt że są juz w barrdzooo wielu domach i tu trzeba sobie odpowiedzieć czy ja tez chce je mieć czy jednak wszedzie ich za dużo i chce czegoś innego.
ja mam tapicerowane takie kubełkowe i jestem zadowlona
o takie mam http://www.krzesloteka.pl/sklep/krzesla-nowoczesne/tap-dsr-czarne/
Ogródek frontowy 10:34, 16 maj 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Podoba mi się, że wprowadziłaś asymetrię do tego projektu. Ja zawsze się tego bałam i nie bardzo wiedziałam jak to zrównoważyć różnymi gatunkami. Pokazałam projekt eM i dalej twierdzi że może ja coś z tego wiem, ale on nie jest w stanie sobie tego wyobrazić Mnie bardzo te drzewka zaintrygowały nie myślałam że się tam zmieszczą. I zmiana obwódki też jest fajna Tylko czy na początku nie będzie pusto wiosną jak tam dam pole host? A może by zamienić początek z końcem znaczy hosty i żurawki żółte miejscami? Pod płotem ta rabata jest najbardziej nasłoneczniona czy to nie będzie przeszkadzać żółtym żurawką?

Po trzmielinę przed ganek wybieram się w środę mam nadzieję,że nie tylko po nią Lawendę z tej małej rabatki już przesadziłam Toszka mi uświadomiła, że ją tam dobiję bo tam jest cień.Dosadziłam też 1 żurawkę żółta której mi brakowało i teraz brakuje mi dwóch bo stwierdziłam, że za rzadko jest. Postanowiłam że zastąpię lawendę żurawką bordową żeby cała rabata była zimozielona. Jest ona wąska ma tylko 70 cm i nie ma możliwości poszerzenia więc wydaje mi się że będzie dobrze. Lawendę przesadziłam do gazonów razem z czerwoną żurawką. Kocanki nie znałam bardzo mi się podoba i fajnie, że zwisa trochę je przysłoni.

Zastanawiam się też nad obrzeżem na początki miała być kostka taka jak na chodniku żeby nie dodawać innych materiałów. Miała iść podwójnie tak żeby koło kosiarki po jednej "utopionej" w ziemi jechało. Ale stwierdziłam że za szeroko będzie więc dam jedną. Teraz zastanawiam się nad tym żeby w ogóle dać coś innego. W jednym miejscu mam taki border plastikowy pod żywopłotem winoroślowym i fajnie spełnia funkcje znaczy trzyma kamień tam wysypany, a przy okazji go nie widać i dobrze się kosi. Co o tym myślicie? Wiem, że i tak trzeba co jakiś czas kantówką przejechać żeby trawa się nie wrastała, ale obawiam się że jak nic nie dam to po deszczach będę latać i wybierać kamień z trawy, bo jest nachylenie, a wole takich rzeczy unikać.

Wiosną miedzy hosty możesz powciskać cebulki np zrobić pole krokusów

Żółte żurawki zostawiłam tam według Twojego projektu co prawda żółte bardziej do cienia ale mówiłaś ze słońce tam do 14 (jeśli dobrze pamiętam) drzewa też dodadzą cień

Osobiście na tej wąskiej rabacie pod oknem zostawiłabym jeden kolor żurawki.

Ja mam krawężniki jako obrzeża bo mam ten problem z uciekającymi kamieniami ale muszę i podkaszarki używać bo kosiarka nie dokasza

Drzewa moim zdaniem się zmieszczą musisz dobrać wielkość drzewa do miejsca jakim dysponujesz w ostateczności możesz tam dać wiśnie amanogawą ta to chyba się "wszędzie" zmieści

Zmiana początku z końcem też będzie ładna - trzmielina + żurawki i drzewa + kule bukszpanowe z dywanem z host.

Taka rada planujesz dużo żurawek więc zagłębić musisz się w temat, są odmiany żurawek które po zimie wyglądają fatalnie zajrzyj do Magry wrzucała zdjęcia po zimie :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4296-ogrod-dla-moich-synkow?page=131
Ogródek frontowy 00:31, 16 maj 2016

Do góry
Podoba mi się, że wprowadziłaś asymetrię do tego projektu. Ja zawsze się tego bałam i nie bardzo wiedziałam jak to zrównoważyć różnymi gatunkami. Pokazałam projekt eM i dalej twierdzi że może ja coś z tego wiem, ale on nie jest w stanie sobie tego wyobrazić Mnie bardzo te drzewka zaintrygowały nie myślałam że się tam zmieszczą. I zmiana obwódki też jest fajna Tylko czy na początku nie będzie pusto wiosną jak tam dam pole host? A może by zamienić początek z końcem znaczy hosty i żurawki żółte miejscami? Pod płotem ta rabata jest najbardziej nasłoneczniona czy to nie będzie przeszkadzać żółtym żurawką?

Po trzmielinę przed ganek wybieram się w środę mam nadzieję,że nie tylko po nią Lawendę z tej małej rabatki już przesadziłam Toszka mi uświadomiła, że ją tam dobiję bo tam jest cień.Dosadziłam też 1 żurawkę żółta której mi brakowało i teraz brakuje mi dwóch bo stwierdziłam, że za rzadko jest. Postanowiłam że zastąpię lawendę żurawką bordową żeby cała rabata była zimozielona. Jest ona wąska ma tylko 70 cm i nie ma możliwości poszerzenia więc wydaje mi się że będzie dobrze. Lawendę przesadziłam do gazonów razem z czerwoną żurawką. Kocanki nie znałam bardzo mi się podoba i fajnie, że zwisa trochę je przysłoni.

Zastanawiam się też nad obrzeżem na początki miała być kostka taka jak na chodniku żeby nie dodawać innych materiałów. Miała iść podwójnie tak żeby koło kosiarki po jednej "utopionej" w ziemi jechało. Ale stwierdziłam że za szeroko będzie więc dam jedną. Teraz zastanawiam się nad tym żeby w ogóle dać coś innego. W jednym miejscu mam taki border plastikowy pod żywopłotem winoroślowym i fajnie spełnia funkcje znaczy trzyma kamień tam wysypany, a przy okazji go nie widać i dobrze się kosi. Co o tym myślicie? Wiem, że i tak trzeba co jakiś czas kantówką przejechać żeby trawa się nie wrastała, ale obawiam się że jak nic nie dam to po deszczach będę latać i wybierać kamień z trawy, bo jest nachylenie, a wole takich rzeczy unikać.
Ogródek frontowy 23:46, 15 maj 2016

Do góry
Przede wszystkim to TWÓJ ogród i Tobie on ma się podobać i jeśli zadowala Cię Twój projekt to na nikogo i na nic się nie oglądaj tylko do roboty

Każdemu podoba się co innego i każdy ma swoją wizje danej rabaty moge Ci pokazać moja może coś Ci się spodoba

Zacznijmy od końca (od ogrodzenia)
3 wyższe drzewa + wypełnienie "w nóżki" z host
obwódka zóte żurawki
2 kule bukszpanowe

Środek
Róże
obwódka z lawendy
Kula bukszpanowa

Poczatek
3 trzmieliny pienne
czerwone żurawki
zielone hosty
niebieski tawułki

Czerwone kola to wyższe krzewy pęcherznice, azalie wielkokwiatowe, berberysy, hortensje według upodobań no i oczywiście muszą to być mniejsze odmiany według miejsca jakie Ci tam zostanie wiosną cebulki w puste miejsca.
Oczywiście użyłam wymienionych roślin, nie podobają Ci się trawy? Np miskant Morning light dodał by zwiewności a hortensje?

A do wąskiej rabatki przed gankiem dodałabym trzmieliny pienne co by dodały wysokości i więcej lawendy

W gazony mogłabyś dać kostrzewe siną + lawendę lub żurawki czerwone + kocanke silver
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:31, 15 maj 2016

Do góry
Danusiu pozdrawiam,

Ja też sadzę realizuję twój projekt po malutku i trzymam się konsekwentnie front gotowy, warzywnik prawie prawie... w domu jestem tylko w weekendy więc nawet fotek nie mam kiedy zrobić... trzymaj kciuki
Ogród i co dalej 17:24, 15 maj 2016

Do góry
Sylwia Ty jak zrobisz projekt to, aż dech zapiera i serce się raduje , niestety już wsadziłam moje hortki i carexy na tej rabacie , zostały mi jeszcze żurawki i hosty , ale zabrakło mi ziemi, a sklepy dziś nieczynne , pewnikiem dokończę jutro jak dam radę i wrzucę fotkę, może rzeczywiście z tymi hortkami tu na tej rabacie i tam gdzie beton to za dużo grzybów w barszczu , ale tą rabtę widać jak się przejeżdża, a grunt to frunt jak mawiają, więc zaczęłam od niej, jak zmienimy koncepcję to je przesadzę tam gdzie kiedyś był beton , albo coś wspólnie wymyślimy , nawet nie miałam czasu i pogoda do d...., i nie wiem jaka grubość tego nieszczęsnego betonu
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:00, 15 maj 2016

Do góry
sarenka napisał(a)
Łaaa trafiłam na projekt łazienki Fajne obie! MOja jedna jest biało szara
Planujesz jakąś szafkę poza tymi 2 szufladami pod umywalką?

tujki kupowałas przez internet??
cieszę, że się podoba o której łazience mówisz, bo w tej małej będą tylko szuflady, cała reszta w drugiej
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:49, 14 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mój maź na szczęście ze mną architektonicznie zgodny.

Ale kolejny dom kiedys nie bedzie stodoła

A jaki?

Ja bym budowała stodołę lub kostkę, bo mnie skosy na górze jednak wkurzają (myślałam, ze nie będą wkurzać jak wybierałam projekt).
Jednak budować nie będę bo nasz jest bardzo solidnie wykonany (wiele rzeczy dopieszczaliśmy samemu, dzień w dzień ktoś patrzył ludziom na ręce jak robili) i nie mamy siły, aby takie zaangażowanie w budowę powtórzyć.

Gdybym jednak miała kiedyś szóstkę w kumulacji totka, to marzy mi się dom w młynie. Stary młyn, ekologiczny prąd, szum wody, strumień za oknem...

Nawet sobie nie wyobrażam, ile musiałabym mieć kasy aby to zrealizować
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:17, 14 maj 2016

Do góry
Łaaa trafiłam na projekt łazienki Fajne obie! MOja jedna jest biało szara
Planujesz jakąś szafkę poza tymi 2 szufladami pod umywalką?

tujki kupowałas przez internet??
Działka po babci ....pomocy ... 18:51, 14 maj 2016

Do góry
Wybaczcie, coś mi nie wyszło dlatego ponawiam post, mam nadzieję, że tym razem prawidłowo.

I nastała wielce wyczekiwana sobota Miały być ciężkie prace w ogrodowe, a jest deszcz od samego rana eghhh zawsze wszystko nie tak ;/ Jako rekompensatę pojechaliśmy z M na zakupy

A oto nasze nowe nabytki

Clematis Arabella i Miskant Zebrinus

Powstał także projekt na pierwszą rabatę

A oto inne zakupy już posadzone

Suma sumaru sobotę zaliczam jako udaną

Działka po babci ....pomocy ... 18:39, 14 maj 2016

Do góry
I nastała wielce wyczekiwana sobota Miały być ciężkie prace w ogrodowe, a jest deszcz od samego rana eghhh zawsze wszystko nie tak ;/ Jako rekompensatę pojechaliśmy z M na zakupy

A oto nasze nowe nabytki
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120286/thumb_original.jpg

Clematis Arabella i Miskant Zebrinus

Powstał także projekt na pierwszą rabatę
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120293/thumb_original.jpg

A oto inne zakupy już posadzone
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120296/thumb_original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120298/thumb_original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120304/thumb_original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120305/thumb_original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1120307/thumb_original.jpg

Suma sumaru oceniam sobotę jako udaną
Wąski cienisty przedogódek 12:01, 14 maj 2016

Do góry
polowka napisał(a)
2 razy w ciągu dnia 2 różne osoby zadały mi pytanie po co mi ta obwódka? Było przecież lepiej bez. Świetnie. Tylko sobie w łeb strzelić. Bukszpany obwódkowe wystawiłam na sprzedaż...Może ktoś kupi. Szkoda, że nie mam wyobraźni. Trzeba było kupić gotowy projekt od profesjonalisty.

Oszalałaś...odpuść na chwilę ,przeczekaj,ochłoń..jeszcze zdążysz je wykopać...
Dziewczyny Cię tu fajnie wspierają i podpowiadają.
Toszka jakbyś mogła to wpadnij i do mnie na chwilkę
Wąski cienisty przedogódek 22:15, 13 maj 2016

Do góry
2 razy w ciągu dnia 2 różne osoby zadały mi pytanie po co mi ta obwódka? Było przecież lepiej bez. Świetnie. Tylko sobie w łeb strzelić. Bukszpany obwódkowe wystawiłam na sprzedaż...Może ktoś kupi. Szkoda, że nie mam wyobraźni. Trzeba było kupić gotowy projekt od profesjonalisty.
I tylko jedyne pocieszenie, że po 4 latach zakwitła mi glicynia. Wylewna co prawda nie jest - ale dwa kwiaty to już coś!
To tu... 14:13, 13 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)
boże ile ty masz tej ziemi kobieto! no normalnie jest co obrabiać. projekt juz masz w całości zrealizowany?

Gdzie tam w całości! Może z 1/3 projektu, a nawet mniej... Jeszcze długa droga przede mną. Na razie obsadziłam "tył". szerokie kadry ze strony 327 pokazują w zasadzie wszystko co jest obsadzone - czyli tyły. Reszta przede mną.
To tu... 13:24, 13 maj 2016

Do góry
boże ile ty masz tej ziemi kobieto! no normalnie jest co obrabiać. projekt juz masz w całości zrealizowany?
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:51, 12 maj 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Przyszłam odmachać i pochwalić piękne nabytki na A. Nie zawsze można trafić w sprawdzone, dobre źródła. Ja na wiosnę popełniłam zakupy i beznadziejne g...o przyszło. Będę reklamować kłącza traw, bo nic się nie rusza a już grubo ponad miesiąc temu kupione.
I jeszcze nie skomentowałam projektów łazienek. Bomba! Uwielbiam szarość! Sama mam dolną łazieneczkę na szaro, na górze projekt też czeka na realizację i też szarość, biel i drewno. W ogóle cały dom mam na szaro Kocham betony, surowe wnętrza. Wtedy można zaszaleć kolorem w dodatkach i uzupełnić durnostojkami. Będziesz miała ślicznie
Beatko dziękuję bardzo
szkoda, że nie trafiłaś z trawkami, może jeszcze ruszą

mi też szarości się podobają i też planuję jej mieć trochę e domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies