Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mata przeciw chwastom 12:56, 28 gru 2014

Do góry
Coś naprawdę stromego? Da się, ale musisz być sprawna więc z uwagi na obecny stan ja bym się nie zawzinała na ogród, bo stroma skarpa to duży problem i wielka determinacja żeby z tego zrobić ogród. Ale na pewno się da, jak się chce pracować Trzeba załatwić pomocników i wyrywać wszystko co niepożądane. a może pozwolić rosnąć naturze?

Wyrywać tylko to co szczególnie ekspansywne i brzydkie, a pozwolić rosnąć temu, co ładne.
Fuksja, ułanka - Fuchsia 12:46, 28 gru 2014

Do góry
Gardenarium dziękuję bardzo za odpowiedź kiedyś ktoś mi powiedział że może to trwać około 10 lat ale widać że to nie prawda

Jakby ktoś miał na zbyciu gałązki ciekawych odmian fuksji to chętnie odkupie. Proszę o wiadomość pw.
Fuksja, ułanka - Fuchsia 12:38, 28 gru 2014

Do góry
Wyprowadzałam fuksję z pieńkiem splecionym w warkocz. Wsadziłam trzy sadzonki, rosły, wycinałam pędy boczne a z trzech pędów głównych zaplatałam warkocz. Przywiązywałam do bambusa aby się nie wykrzywiał. Trwało to jeden rok. W następnym roku wiosną przycięłam wierzchołek i dzięki temu powstała korona drzewka. W trzecim roku wyglądało już pięknie.

Wyprowadzenie na prostym pojedynczym pędzie może potrwać dwa lata. To będzie początek drzewka. Następne lata to formowanie korony.
Trzmielina - Euonymus 22:04, 27 gru 2014

Do góry
Da się poprowadzić na dwie kulki na pniu ładnie tez się da. Już są ładne.
Mata przeciw chwastom 20:42, 27 gru 2014

Do góry
Nie wiem czy ocet poradzi sobie, ale lepsze to niż Roundup (trucizna) w ogrodzie która jak widzisz nic nie dała.

Nie chodzi mi o taką matę jak pokazałaś, a siatkę przez którą mogą wyrosnąć rośliny.

Siatka do umacniania skarp

Nikt nie powiedział, że ogród w górach to prosta sprawa Nie musi być posadzone na każdym metrze, część może być skałą, a część z wysianymi roślinami. W części może wyrosną kosodrzewiny?

Ja sobie wyobrażam zasadzenie 600 metrów, sadziłam na tydzień kilka tysięcy bylin na zielonych dachach i jest to możliwe. Nie da się problemów rozwiązać przy pomocy jednego oprysku, potrzebna jest systematyczna praca, usuwanie także mechaniczne, wyrywanie z korzeniami. I oczywiście sadzenie ręczne.

Przede wszystkim pokaż jakieś zdjęcie bo naprawdę trudno coś doradzać tak na podstawie opisu, że skały, że stok, że łąka kwietna, ale gdzie? Jak? Może tak da się ułożyć kamienie, że stworzą się jakieś "kieszenie" na dodatkową ziemię. Matą nie ukisisz korzeni, trzeba chwasty wytępić.

Wiem, że ogród w górach ma szansę na istnienie, w tym roku byłam w takim ogrodzie i skarpa jest jeszcze większa niż piszesz, ale ludzie pracują wiele lat (kilkanaście).

Najlepiej załóż swój wątek albo pisz w wątku o skarpach.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

Poczytaj też o ogrodach skalnych https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrod-skalny

Zobacz też jak radzi sobie Agnieszka w Norwegii https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:52, 27 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale u Was tłoczno i Miłek zaglądający do środka, uroczy piesio, wpuść do domu Chętnie bym go pogłaskała

Było nas i 9 i 11 osób, z psiakami wiecej
Pogłaskasz Sonia przy nim, jak stateczna starsza pani, a on kręci ogonem, jak młynkiem
jakieś przestarzałe foty na tablecie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:18, 27 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moi goście dzisiaj nic nie chcieli jeść, a jedynie jogurt... Hmm. Wolę oszronione jak ośnieżone, u Ciebie raczej nie pośnieży

My sobie dzisiaj na obiad zupę warzywna zaserowaliśmy brrr na ryby i salatki juz patrzeć nie moge... A w lodówce jeszcze bigos.... Brrr namaiwam M jutro na naleśniki ):
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:05, 27 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wianek w kratkę wspaniały, ale jak to nie ma jak powiesić, a dlaczego?

Danusiu ja jestem perfekcyjna Pani domu /wg Twojej definicji/. No i przed świętami nie mogłam złapać zasięgu z Panem domu oczywiście perfekcyjnym no a w Wigilię się udało i wisi

nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ci się spodobał, no i cieszę się że mi się chciało bo u nas wiankowej tradycji nie ma

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:50, 27 gru 2014

Do góry
Nieźle przymroziło, u Mamy też wczoraj zimnica, a to już bliżej ciebie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:49, 27 gru 2014

Do góry
Ale u Was tłoczno i Miłek zaglądający do środka, uroczy piesio, wpuść do domu Chętnie bym go pogłaskała
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:47, 27 gru 2014

Do góry
Moi goście dzisiaj nic nie chcieli jeść, a jedynie jogurt... Hmm. Wolę oszronione jak ośnieżone, u Ciebie raczej nie pośnieży
Mata przeciw chwastom 16:19, 27 gru 2014

Do góry
Położenie maty, nasypanie ziemi i wysianie nasion? to się nie uda, pierwsza ulewa zmiecie wszystko zmyje w dół. Raczej ziemia, nasiona plus siatka dość gęsta, przytwierdzona może coś dać, sadzenie dojrzałych już siewek z korzeniami, dłubanie szczelin i sadzenie, klinowanie kamieniami. Korzenie utrzymają się.

Nie pryskaj tym cholerstwem, ja odchodzę od tego, polecam ocet gorący z dodatkiem płynu do naczyń (kilka kropli dla przyczepności mikstury)
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:21, 27 gru 2014

Do góry
Agania...no fajny jest wczoraj świetnie się bawił z wnusiami u mnie na minusie, tak -6 i lekki szron i wspaniałe słońce pozdrawiam
całe święta zaglądał w okno

Gardenarium...tak Danusiu myślę, że to fart
dzieci się go nie boją

Ula...dzięki tylko skakania i brudzenia kurtek muszę go oduczyć

Mala_Mi....fajnie było bardzo, Glen super koncerty gitarowe dawał,ale już trzeba odpocząć od wolnego bo zaraz znowu szał, sylwestrowy umiesz rozbawić wizytówkę nie dokończyłam, bardzo to męczące, wybieranie fot, bo chciejstw dużo, a regulamin ogranicza
wnusie fajne, ile śmiechu wnosząrzucały Miłkowi kółko, pięknie aportował

Edytko...dzięki teraz pora coś ogrodowego focić, u mnie wylazły tulipany, krokusy i hiacynty, mróz jest, śniegu nie ma!

paniprzyroda...Mariola, oj zawojował wszystkich

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:05, 26 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Magiczny obrazek
Klon jesionolistny - Acer negundo 14:53, 26 gru 2014

Do góry
Jeśli kupisz szczepionego na pniu, będzie łatwiej przyciąć w kulę, ale kula nie będzie zbyt regularna, to w końcu drzewo jest. Przyrosty ma znaczne, ale ciąć możesz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:50, 26 gru 2014

Do góry
Ja też bym wolała na zielono niż na biało
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:26, 26 gru 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:24, 26 gru 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:24, 26 gru 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:21, 26 gru 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies