Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Minimalizm z odrobiną romantyczności 14:11, 12 mar 2014

Do góry
Też pomyślałam o drzewie, np umbraculifera byłaby też fajna, ale jedno Aga nie chce, drugie: korzenie + kostka =??? ta łezka jest mała.
Od zera do.....bohatera... 10:20, 12 mar 2014

Do góry
Domek stoi a ogrod w powijakach delikatnie mowiac.W tamtym roku zalozylismy trawnik, ktory praktycznie wszedzie rosnie, w tym roku przyszedl czas na rabaty.Dzialka jest prostokatna, stoi na niej domek i garaz, podjazd wylozony caly kostka brukowa, wokol domu rowniez opaska z kostki brukowej.Dzialka nie jest jeszcze ogrodzona <brak funduszy>.Powierzchnia dzialki to 18 ar.
Zakupilismy juz tuje Schmaragd, wiem to niezbyt orginalne, ale po pierwsze zalezy nam na szybkim wzroscie, no i kasa oczywiscie ma tu znaczenie.Tuje chcemy zasadzic na ten moment od frontu i po obu bokach, tyl na razie zostawiamy, gdyz pewne prace brukarskie nie zostaly tam jeszcze zakonczone.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:59, 11 mar 2014

Do góry
chyba trzeba unikać zestawienia jej z Twoja kostką bet. Z niektórymi da się łączyć granit, ale wtedy jak maja taka kamienną strukturę, albo są postarzane jak bruk ale tez nie wszystkie.
A w zestawieniu z kostka jak Twoja wydaje mi się że to nie będzie dobrze wyglądało.

Przemknęło mi przez myśl żeby może zrobić z tej kostki część tarasu która nie będzie pod pergolą, bo w okolicy nigdzie nie ma kostki bet. a zestawienie z drewnem jest fajne.
Tylko czy da się złapać poziomy tych części tarasu no i czy się Wam tak podoba?

Schody ?- dlaczego niepraktyczne?- bo mniej równe niż z betonowej kostki?- może troszkę, ale przy upadku na każdych nie jest przyjemnie. Dla mnie tylko zestawienie takich schodów z kostką w podjeździe by mnie zastanawiało.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:49, 11 mar 2014

Do góry
Marta, jeszcze jedno. Powiedz mi tak szczerze czy do moich włości pasuje gdzieś kostka granitowa? Większość mam w kostce betonowej i to w kolorze różowo-czerwonym plus szary.
Ta kostka to taka okazyjna, tylko kilka metrów będzie, leży na kupie i czeka na pomysł. Mi się wydaje, że u mnie się będzie gryzła z otoczeniem... Była myśl, żeby z niej zrobić schody do domu, ale M mów, źe niepraktyczne będą. Sama nie wiem co z nią począć...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:56, 08 mar 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Sebek masz może gdzieś siebie tawułę? albo goldmund albo golden princess?

i jakbyś mógł zerknąć na ten wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata

najpierw chciałam zrobić tak jak w wersji 1 ale teraz skłaniam się bardziej ku 2 ale:

Czy zamiast penduli (jak nie dostanę ) pasowałby mariken? albo 1 albo 3 szt (ustawione jakby w stożek) + do tego zamiast żurawki Heuchera 'Berry Smoothie dać citronella/ lime marmalade?

zamiast tawuł zwykłe bukszpany kulki + wypełnienie lawenda? lub trawy frosted curls?

reszta bez zmian tzn miskanty morning light i l-ka z bukszpanu + kostka

co myślisz?

czy zostawić tak jak jest?

Mam tawuły i sobie je bardzo chwalę - są bezproblemowe i ładnie wyglądają nawet teraz, bo pojawiają się już zalążki liści.

Mariken też w sumie mógłby być, ale wydaje mi się on za mały na tak dużą powierzchnię - chyba, że kupisz duży okaz lub właśnie trzy

Możesz zamienić żurawki, jednak wyróżniłbym to drzewo właśnie bordowym kolorem - świetnie by tam pasował - a berberysy kosztują teraz tyle co żurawki, są mniej wymagające i nie ma ryzyka, że je zjedzą opuchlaki

Lawenda rośnie jako duży krzaczek, więc bardziej poleciłbym właśnie te turzyce - lub odmianę "Amazon Mist"
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:26, 08 mar 2014

Do góry
Sebek masz może gdzieś siebie tawułę? albo goldmund albo golden princess?

i jakbyś mógł zerknąć na ten wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata

najpierw chciałam zrobić tak jak w wersji 1 ale teraz skłaniam się bardziej ku 2 ale:

Czy zamiast penduli (jak nie dostanę ) pasowałby mariken? albo 1 albo 3 szt (ustawione jakby w stożek) + do tego zamiast żurawki Heuchera 'Berry Smoothie dać citronella/ lime marmalade?

zamiast tawuł zwykłe bukszpany kulki + wypełnienie lawenda? lub trawy frosted curls?

reszta bez zmian tzn miskanty morning light i l-ka z bukszpanu + kostka

co myślisz?

czy zostawić tak jak jest?
Żywopłotki cisowe. 18:58, 07 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Na roślinne zakupy to jeszcze trochę za wcześnie. Nic ciekawego nie mają, bo zimno.
Ale już niedługo. Pozdrawiam serdecznie.

Marysiu - na awatarku siedzisz cichutko pod tujami, zdjęcie sprawia wrażenie jak na moim podwórku, taka sama zieleń i kostka. Dziękuje za odwiedziny.
Grembosiowo 10:50, 07 mar 2014

Do góry
I zapomniałaś ,ślicznie kostka ,obrosła ci mchem .pozdrawiam
Miejsko & sielsko 10:20, 07 mar 2014

Do góry
Jeszcze ich u mnie nie ma dopiero w sklepie szaleje a kostka do wykończeniowe obwódki rabaty bo w zeszłym roku mi zabrakło
Miejsko & sielsko 10:14, 07 mar 2014

Do góry
izabela75 napisał(a)
A teraz jestem trakcie szukania kostki granitowej

a na co Ci kostka???
Mi troche zostało,, chodź
Idę do Ciebie zobaczyć bukszpanki
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:01, 06 mar 2014

Do góry
Mirella kostka i płytki(odzysk przecięte na pół) na linii trawnika traktuję zawsze tymczasowo, jak przejdą próbę czasu i nasadzeń to będzie wyrównanie z odrobiną piasku (może z dodatkiem cementu)
zaprawę daję tylko do takich murków jak z tyłu -przy drobnych kamieniach układanych warstwami, ten następny z pojedynczych kamoli uszczelniam tylko szpary

Szmaragdowy Zakątek 18:32, 05 mar 2014

Do góry
Dla chętnych zamedowywuję – w OBI była dostawa bukszpanów: kulki (do wyboru dwa rozmiary), stożek i „na obwódki” (dwa rozmiary); ceny od 5 zł. do 79 zł.
Kulki wielkość „ na oko” 20 cm i 30 cm – bardzo ładne (wypasione), stożek ok. 70 cm wysokości.

ewalm – Ewa podobno sam Fryderyk niekiedy pisał o sobie Szopen

wojtas2101, Karolinek – dzięki za „oddanie swojego głosu”, ale wariant 3 chyba faktycznie za bardzo pokręcony…u mnie wszystko jest trochę zwariowane (i kostka brukowa, i czarny granit, kora i żwirek ogrodowy, płyty chodnikowe i betonowe „drewno”) aż za dużo tego…to może chociaż kształt rabatki niech będzie taki „ugrzeczniony”…..

Pozdrawiam wszystkich (znowu) wiosennie.
Ogrodowa przygoda Majeny:) 13:04, 05 mar 2014

Do góry
Witam się.
Czytam i czytam!!!oglądam i oglądam!!I jestem pod ogromnym wrażeniem waszych ogrodów!
Mój będzie powstawał stopniowo wiadomo finanse..ale za kilka lat może dotre do celu
I proszę o wsparcie zebym dała rade!Lub jeśli cos zle sadze i robie to krzyczcie głośno!Napoczątku zapierałam się ze tylko jakies krzaczki i trawa.
Mieszkamy tu 7 lat i wsumie ciągłe remonty w domu: co jest na zewnątrz widziciea to kasiorki niebyło,,a to dzieci ważniejsze ..a to choroba mamy gdzie wsysło mnie pół roku z domu i tak ciagle jakies wymówki!I powiedziałam STOP!!Ja chce pięknie!I chce swój azyl zbudować
Ale małymi kroczkami chce zmienić wszyko
A żę dodam ze kawalek pola dostaliśmy od teściów gdzie mieszkają obok..:/
I były tam garaże i jakies szopki gdzie kawałki betonu widać lecz w tym roku będzie zerwane

Widok z okna

Z przodu domu kosze będą ogrodzone i wysypane kamyki..

Kostka będzie zmieniona(w przyszłości)i ogrodzenie.

na jesień mąż własnymi rekami zbudowal zadaszenie..jeszcze podbitka i taras z desek-do zrobienia..
.

tu zazwyczaj siał warzywka i domek na graty dla dzieci+piaskownica
W planie zrobić rabate z kulami i pięknościami krzaczkowymi i trawowymiPiaskownica będzie wywalna ..domek obity drzewem i płot drewniany..Och ae marze i marze..

Ta płyta będzie wywalona koło rośnie agrest hmmm i mysle czy można go przesadzac ??
A tu mamy borówke i poziomki i miete..wszystko na kupie..hmmm

No i tak mi wstyd uwas takie piękne kolory ogrody i o donicach nie wspomnę
No nic nieużalam się..tylko jak tylko wyjdziemy z Ospy..ide kopac, przenosić DZIAŁAĆ!!
Rewolucje ogrodowe Pauli 23:05, 01 mar 2014

Do góry
Kilka fotek z frontu:

Front długość 50 m szerokość 7m
W tym tygodniu będzie kładziona kostka na podjeździe oraz chodnik do domu i wokół domu
chodnik wokół domu będzie leżał tak jak teraz ułożony jest prowizorycznie, chodnik do domu ( od furtki) będzie biegł na wprost drzwi wejściowych
Przy wejściu do domu mam takie 2 małe rabatki, na razie posadzone mam tam Gracillimusy tylko i żurawki

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to fajnie zagospodarować? myślałam o takim pasie wzdłuż chodnika z furtki do domu (po obu stronach)

muszę też koniecznie pomyśleć nad czymś wzdłuż przyszłego płotu i co zrobić z tym wybrykiem mojej fantazji przy oczyszczalni? chciałabym to koniecznie zasłonić, żeby tego włazu nie było widać, mam tam posadzony duży świerk Conica i nie chciałabym go stamtąd wyrzucać, kształt rabaty- wiadomo do poprawy.

Ogród Sylwii od początku cz.II 21:40, 01 mar 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Syla mam prośbę

w przyszłym tygodniu kładziona będzie u mnie kostka i w związku z tym planuję od razu zrobić przy ścieżce do wejścia po obu stronach rabatki po całej długości ścieżki. Długość jednego boku ma ok 12m i teraz moje pytanka
jaką szerokość zrobić żeby coś rozsądnego posadzić?
chciałabym tam posadzić kulki z bukszpanu + do tego stożek lub kula z bukszpanu szczepiona , tylko nie mam wizji jak to wszystko ułożyć żeby ładnie to wyglądało (ile szt posadzić) i czym to ewentualnie podsadzić. Słońce mam tam tylko do 12.00.
Mogłabyś coś poradzić

dziękuję

Ale jak mam Ci pomóc ? tak bez zdjęć ? rany ja tak nie potrafię

Jeśli to rabatka w cieniu .... to jak najbardziej bukszpany , cisy , żurawka citronella dla kontrastu

Posadzenie roślin w jednym rzędzie lub nierównomiernie - powinno wystarczyć 0,7- 1 m szerokości rabaty
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:30, 01 mar 2014

Do góry
Syla mam prośbę

w przyszłym tygodniu kładziona będzie u mnie kostka i w związku z tym planuję od razu zrobić przy ścieżce do wejścia po obu stronach rabatki po całej długości ścieżki. Długość jednego boku ma ok 12m i teraz moje pytanka
jaką szerokość zrobić żeby coś rozsądnego posadzić?
chciałabym tam posadzić kulki z bukszpanu + do tego stożek lub kula z bukszpanu szczepiona , tylko nie mam wizji jak to wszystko ułożyć żeby ładnie to wyglądało (ile szt posadzić) i czym to ewentualnie podsadzić. Słońce mam tam tylko do 12.00.
Mogłabyś coś poradzić

dziękuję
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:24, 28 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sebek mnie przeraża

Kup sobie tania ciemną i jasną donicę w ikea i postaw , zobacz który lepiej pasuje.... Jeśli decydujesz sie na zakup tak drogiej donicy to lepiej wcześniej przetestować.
Kostkę przed domem nie wymieniasz? Pokaz aktulane wejscie.

Kostka będzie jedynie przekładana .... na nowo osadzana bo się w niektórych miejscach pozapadała .... Prace prawdopodobnie ruszą od kwietnia ....
Masz rację z przymiarką dzienks
Dla odmiany czas na zmiany... 19:10, 26 lut 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Czerwony dach, mahoniowy płot, czekoladowe schody, i szara kostka to też chyba ciut za dużo dobrego?

Pozwolę się z powyższym nie zgodzić

Szary (moim zdaniem jednak ciemny, niż jasny, ze względu na praktyczność) uspokoi te kolory, zneutralizuje.
Jeśli do czerwonego dachu, mahoniowego płotu i czekoladowych schodów dodamy jakiś odcień czerwoności lub czekolady (i to w dużej ilości zapewne), to nie da się na to patrzeć.
Miejsko & sielsko 10:54, 25 lut 2014

Do góry
Dzień dobry Madziu,
Prace idą, panowie są dokładni zobaczymy jaki będzie efekt końcowy, Kostka przyjechała o 7.30
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies