Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

ogród (nie)Mocy 18:37, 12 mar 2019

Do góry
Coś mnie martwią moje rośliny. Chyba niecierpliwa jestem

Siew był 8 marca, a do dzisiaj stipy ani widu ani słychu. Jedna jeżówka nieśmiało się wychyla z ziemi , i szałwia trójbarwna- wszystkie pojemniki mają już widoczne siewki.

Najbardziej zaskoczyła mnie siana dwa dni temu cynia, tak wygląda dzisiaj:

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:38, 10 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wydaje mi się, że te pierwsze wiosenne kwiaty maja tak wiotkie łodyżki, że w wazoniku postoją króciutko.
Mnie byłoby żal zrywać. Na zewnątrz, to i owady się nimi nacieszą.
Dobrze, że się zmobilizowałaś do położenia siatki w skrzyniach. Będzie dobrze.
Za to bieganie z doniczkami to Cię niezmiennie podziwiam. Wiem jak cieszy obserwacja wschodów, ale mnie brakuje już sił.

Tak mają wiotkie łodyżki ale zimno im nie szkodzi tylko ciepełko domu.
Mam juz trochę kupek przebiśniegów - od 3 lat rozsadzam w kwietniu po kwitnieniu.

Obserwacja wschodów
21 lutego siew - wzeszły lobelie papryczki, szałwia a kleome nie czekam nadal
uwielbiam ten widok jak łupka nasionka się wznosi do góry

no z siatka to było - mój m. się zlitował i zrobił 3 skrzynie na razie - ja zgrzytałam zębami ze złości na siebie - no bo ziemia wywalona musiała być do góry nogami a tak już tam było poukładane

choć tyle że na spód poszedł nieprzerobiony kompost

to był taki szałowy prezent na Dzień Kobiet.

Wiejski ogród od zera do milionera 21:00, 09 mar 2019

Do góry
Marzy mi się taki widok jak na poniższych zdjęciach. To ogród Daglezja w Rykach ||zdjęcia pochodzą ze strony ogrodtamaryszka.blogspot.com||

Wiem, że to masa pracy i czasu, na chwilę obecną budżet mocno ogranicza nam rozbudowa tarasu i przedłużenie dachu, więc chcę się skupić na tych małych rabatach, ale potem sporą część reprezentacyjną zagospodarujemy na gigant rabaty.
Tylko teraz pytanie za milion: co zrobić na małych rabatach by zagrało z widokami z poniższych zdjęć? Czy planowane róże nie będą wyglądały jak z innej bajki? Myślałam wcześniej o szałwiach, jeżówkach, gipsówkach, więc tu się trochę zgrywam... lawenda pewnie też nie zaszkodzi. Czy może to jakoś zręcznie nawiązać tematycznie?

Poniżej krwawnik lilac beauty, ślazówka, szałwia omszona i śmiałek darniowy? a to bordowe cudo?
[zmoderowane]
cóż to za srebrzyste kulki? Czy to może tylko kwestia zdjęcia a to po prostu czosnek?
[zmoderowane]

[zmoderowane]

poniżej znów kulki i trzęślica modra?
[zmoderowane]

Wypisałam sobie moje 'must have' na przyszłość...
krwawnik lilac beauty
ślazówka
liatria kłosowa
szałwia okręgowa i omszona
sadziec dęty Eupatorium ‘Phantom'
Rozchodnik 'Oriental Dancer'
Eryngium yuccifolium (mikołajek)

trawy
pony tail
śmiałek darniowy
trzęślica modra.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:34, 08 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Narazie zakupy skromne jak szałwia podrośnie to jo posadzę
Czekam na zakup kwiatków do donic,ale jeszcze się wstrzymam ,bo oodają u mnie przymrozki w przyszlym tygodniu, więc nie będę latać i chować

Mam nadzieję,że będę w koncu zadowolona ze zmian

Co będziesz kupowała ?
Zakręcony ogród 10:44, 08 mar 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Sesleria, szałwia i jeżówki to super zestaw.

zgadzam się na Waszym rabatach boski a u mnie coś nie teges
Zakręcony ogród 10:43, 08 mar 2019

Do góry
Zana napisał(a)
A dlaczego szałwia się nie sprawdza? Tak jak pisałam wcześniej szałwię i jeżówki bym zostawiła. Jakie masz tam jeżówki, bo nie pamiętam?
Jeżówki twister ale mam jeszcze takie zwykłe różowe 4 szt na rabacie obok więc można wykorzystać

Szałwia i sesleria u mnie chyba źle posadzona ( za gęsto ?) nie wiem może szałwia plamami pomiędzy seslerią powinna być a nie w rządku jak teraz ?
Wiejski ogród od zera do milionera 10:29, 08 mar 2019

Do góry
Dzień dobry! Zachwyt odbiera mi mowę gdy mogę podziwiać Wasze ogrody... Kupiliśmy 35-arową działkę na tyłach wsi, na której stał jeden budynek. Dziś jesteśmy dumnymi posiadaczami pięknego domku w pruskiej elewacji, dużej stodoły oraz wjazdu i kamiennych chodniczków... Mąż się spisał, teraz czas na mnie

Jestem absolutnie zielona jeśli chodzi o ogrody, przez dwa lata próbowałam coś działać po swojemu, dostaliśmy sporo krzewów kilkuletnich (derenie jadalne, kaliny hordowiny i koralowe, bukszpany), posadziłam je trochę bez ładu i składu, na rabatę pod oknami trafiły tulipany, dwie piwonie, krokusy oraz malwy, które zasiał poprzedni właściciel - mają już kilka lat, notorycznie łapią rdzę. Czas coś z tym zrobić. Synek idzie w przyszłym tygodniu do żłobka, więc mam plan by ostro działać.

Dołączam szkic tego co biorę na początek na tapetę (taki ze mnie rysownik jak ogrodnik..niestety)

oraz zdjęcie stodoły

i rabaty nr 4 w chwili obecnej.

Za stodołą mamy sad, borówki, działka obsadzona jest świerkiem serbskim (na razie ma ok 40cm ), w innych częściach ogrodu mamy gigantyczną kupę kamieni oraz spore oczko wodne otoczona palisadą ze względu na dziecko.

Proszę... doradzcie mi czy w ogóle dobrze kombinuję z tymi pierwszymi rabatami z prawdziwego zdarzenia.

Rabata 1, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio ok 2m x 3m oraz 2m x 2m
jeżówki różowe, fioletowe i białe od ściany, dodatkowo szałwia powabna i omączona, a z przodu truskawki

Rabata 2, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio 2m x 2m
szałwia powabna i omączona, z przodu truskawki a z tyłu róża rabatowa leonardo da vinci 2 szt by płynnie przejść do róży pnącej z następnej rabaty

Rabata 3, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy 1m szerokości
róża pnąca rozalia, aurora i iceberg - by przechodziły od różu do bieli
gipsówka z przodu Pacifica Pink 2 szt. i wiechowata biała 2 szt.

Rabata 4, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy szerokości wahającej się od 20 do 70cm
od lewej czyli przy wejściu na taras trzy krzewy lawendy Hidcote a potem myślałam o róży okrywowej Jazz lub Larissa (czy to dobry kierunek)

Rabata 5, wystawa północna, wymiar 7m szerokość ok 1.5
od lewej Kiścień Zeblid (w samym tym trójkącie) a potem tawułka Arendsa Showstar 2 szt, Peach Blossom 3 szt oraz Arendsa Bumalda 2 szt - w rozstawie krzyżowej (w sensie nie w linii, nie wiem czy dobrze to nazywam)

Rabata 6, wystawa wschodnia, wymiar 9m, szerokość 1.5m
Hortensja bukietowa Wim's Red 5 szt. złamana z przodu bukietową Polestar 2 szt.

Przeczytałam mam wrażenie już cały internet ale brakuje mi potwierdzenia czy idę dobrą drogą, czy nie wciskam tych roślin na siłę, czy nie będzie im ciasno, albo może brakuje mi jeszcze wielu dodatków. Mam też wrażenie, że utrzymałam wszystko w kolorystyce biało-różowej i będzie po prostu nudno... Ratunku...
Zakręcony ogród 10:24, 08 mar 2019

Do góry
Sesleria, szałwia i jeżówki to super zestaw.
Zakręcony ogród 10:19, 08 mar 2019

Do góry
A dlaczego szałwia się nie sprawdza? Tak jak pisałam wcześniej szałwię i jeżówki bym zostawiła. Jakie masz tam jeżówki, bo nie pamiętam?
Zakręcony ogród 08:24, 08 mar 2019

Do góry
Mi jakoś wychodzi ,że mam po ok.5 roslin na rabacie Moja bukowa np. oprócz buków to...
Limki, jeżówki,szałwia,molinia i kule cisowe
bo ja lubię zmienność rabat w ciagu sezonu...więc wcale nie mam mało gatunków
Więc ja u Ciebie chaosu nie widzę
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:46, 08 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Oooo, pierwsza paczka już przyszła
No to chyba jesteś tez pierwsza u której dostawa z internetu

Jesteś miszczem ale to zawsze na plus ci wychodzi

Narazie zakupy skromne jak szałwia podrośnie to jo posadzę
Czekam na zakup kwiatków do donic,ale jeszcze się wstrzymam ,bo oodają u mnie przymrozki w przyszlym tygodniu, więc nie będę latać i chować

Mam nadzieję,że będę w koncu zadowolona ze zmian
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:39, 07 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Monia, jak się jaka to odmiana szałwii? Fajny ma kolor.
Musze się wybrać do LM, może uda mi się upolować jakiegoś ciemiernika, bo na razie żadnego nie mam, a przydałaby się taka zapowiedź wiosny w ogrodzie
Kiedyś kupiłam w L. dwie sztuki, stały na balkonie w oczekiwaniu na wysadzenie do ziemi i szlag je trafił, bo się mszyca przyplątała i padły.

Moniu to szałwia Berggarten, jest śliczna, takie mam jej zdjęcia z zeszłego roku...
tu zaraz po zakupie

tutaj już ma miesiąc

Ogród w remoncie 18:33, 07 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja też lubię taki kolor róż. Co prawda ja mam takie dość żarówiaste pomarańcze ale oprócz ostróżek fioletowych będę dosadzać jeszcze lawendę. Fiolet+pomarańcz to fajne zestawienie.

Fajnie wygląda jeszcze z takim kolorem kocimiętka, kłosowce, szałwia, krwawniki. U mnie jeszcze trawy będą, molinia moorhexe i penstemony, jeżówki.
Zakręcony ogród 10:19, 07 mar 2019

Do góry
Aby tradycji stała się zadość należy zrobić wiosenne rewolucje na rabatach i tak zaczynam od Nigrowej. Rabata robiona w zeszłym roku więc pora na zmiany
w myśl zasady mniej znaczy więcej zamiar jest taki,żeby ograniczyć gatunki do min i dodać zimozielonych.
w zeszłym roku wyglądała tak :

Jednym słowem chaos. Szałwia, jeżówki Overdamy, sesleria, golden tuffet itd.
Na pewno zostaja nigry i VF . Cała reszta to przemyślenia.Aktualnie vanilki rosną pomiędzy nigrami i zastanawiam się czy nie dać ich troszkę bliżej a za nimi posadzić ML lub jeżeli za mały Gracimiliusa.
Wówczas przed Vanilki tylko coś zimozielonego ( choina jedeloch, sosna pumilo czy po prostu kulki ?) i trawki (1 max 2 gatunki )
Problem też w tym,że ta rabat powinna być w miarę spójna z tą małą po drugiej stronie ścieżki :

Czy ktoś ma pomysł jakie zimozielone dodać i co wywalić,żeby nastał tutaj spokój ?
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:26, 06 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ooo zakupy ale fajnie Nie wiedziałam, że już wysyłają. Czosnkowo będzie, też mam tą odmianę, sadzoną dwa lata temu, ciekawa jestem ile wzejdzie w tym roku.

Szałwia ruszyła,więc wysłali....w ogrodzie też u mnie już rusza....
Tutaj te czosnki mam kilka lat i się mnożą,choć kwiat mniejszy,ale mi to nie przeszkadza... na grabowej też posadziłam je
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:48, 06 mar 2019

Do góry
Przyszły pierwsze zakupy szałwia Caradonna .sadzonki małe,bo niedrogie,ale szałwia szybko rośnie i nie wygladają ,bo dopiero ruszają....
Dobrze zapakowane

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:30, 06 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

I super, szkoda żeby akwarium się marnowało.
Szałwia zapisana na listę już z wykrzyknikiem To jest jedna sadzonka na tym zdjęciu?

O i podobnie wiosnę przywołałam. Od poniedziałku zaklinam wiosnę ciemiernikami. I wczoraj dalie u mnie w ogrodniczym fajne kupiłam.

Anitko ja tam mam 5 sadzonek, muszę ją rozsadzić, bo nie sądziłam, że mi się tak rozrośnie i ciasno się jej zrobiło... daliowe zakupy na pewno fajne, ja już 6 odmian kupiłam i nie wiem czy na tym skończę... hi hi hi... buziaczki wysyłam
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:21, 06 mar 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Anitko to akwarium, eMuś na razie rybek nie ma, stało, to wykorzystałam
A szałwia, powiem ci jest warta uwagi, cały sezon wygląda bardzo dobrze, teraz tak się prezentuje po zimie

I super, szkoda żeby akwarium się marnowało.
Szałwia zapisana na listę już z wykrzyknikiem To jest jedna sadzonka na tym zdjęciu?

O i podobnie wiosnę przywołałam. Od poniedziałku zaklinam wiosnę ciemiernikami. I wczoraj dalie u mnie w ogrodniczym fajne kupiłam.
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:50, 05 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Świetny pomysł z tym laskiem. Czy to akwarium?

Monia jeśli to nie problem zrobisz mi zdjęcie tej szałwii co Anda ci polecała jak teraz po zimie wygląda. Mam ją cały czas na liście chciejstw do rozważenia

Anitko to akwarium, eMuś na razie rybek nie ma, stało, to wykorzystałam
A szałwia, powiem ci jest warta uwagi, cały sezon wygląda bardzo dobrze, teraz tak się prezentuje po zimie
Stwórz ze mną mój ogród 08:48, 05 mar 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Tak jak Paweł napisał, też mi brakuje tego jednego graba za chatką.
Buka Purple Fountain bardzo lubię i znalazłaś dla niego bardzo dobre miejsce, to typowe drzewo na soliter. Proponowałabym go podsadzić jakimiś niskimi trawkami typu Carex montana, Hakonechloa macra Greenhills, Hakonechloa macra Albostriata (jasno paskowana).
Patrząc na to, że świerki masz w rozstawie co 4 metry, to raczej trudno będzie tam wcisnąć po trzy hortensje. Oczywiście teraz jak będą małe to ok., ale świerki dosyć szybko rosną i dla 3 sztuk nie będzie tam miejsca (one też spore rosną). Do podsadzenia jasna trawa Hakonechloa macra Aureola (piękna).

Będę szczera i powiem, że nie za bardzo podoba mi się prawa strona. Na tak długim odcinku miskanty, kosodrzewina i szałwia to jak dla mnie trochę aż nazbyt minimalistycznie. Po drugie masz w górnej części 2 m szerokości rabaty - kosodrzewinę narysowałaś jako wąski paseczek, ona będzie potrzebowała docelowo z 80-100 cm, na miskanta też trzeba około tyle liczyć.
Brakuje mi drzew po prawej stronie. Masz wąskie rabaty, mogę zaproponować kolumnową wiśnię Amanogawa, posadziłabym 3 sztuki między drewutnią a przyszłym garażem. Przepięknie kwitną wiosną a jesienią ślicznie się przebarwiają.

Oczywiście to są moje uwagi, z którymi masz absolutne prawo się nie zgadzać.

Zana a jak podsadzić tego buka purple fountain tymi Hakone? jak ja tam mam już pasy bukszpan i rozplenicy?
jeszcze jeden pas hakone? czy to nie będzie za trawiasto względem tych bukszpanów? czy mam całkiem je poprzesadzać?

A czy mogłabyś mi jeszcze jakoś jaśniej napisać o tej prawej stronie?

Żeby tu do szamba te wiśnie ale co oprócz nich? i dalej mam lecieć z klonami?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies