Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 20:04, 02 maj 2019

kaz742011 napisał(a)
No proszę jakie ładne zakupy poczynione i ogrodniczka już wie gdzie i co posadzi .
A ja dalej dumam nad różanką. Byłam dzisiaj dokupić bukszpany na obwódkę. Nie wiem jak mierzyłam, jednego mi brakło . Już nie jadę. Dokupię w sobotę.

No wiesz, ja już tylko planowane zakupy robię No może orliki niezbyt planowane ale takie piękne, że oprzeć się nie mogłam

I z zakupów ogrodowych jeszcze ładne leżaki kupiłam do kompletu do mebli ogrodowych.

Co do rozanki pisałam Ci o trawkach, seslerie jesienne bardzo ładnie się komponują.
eVka 20:43, 02 maj 2019

Haniu, nakręciłaś mnie na oczko wodne z kastry budowlanej. Poogladałam troszkę inspiracji, pokazałam eMkowi i bedziemy robić chociaż dwa na eabatach wśród roślin. Ale się cieszę
Wani 21:03, 02 maj 2019

Effka było jechać na te Partynice : nawet ja się przypadkiem załapałam Ale się zdziwiłam jak w drodze do stajni mijałam coraz więcej ludzi z roślinami, zagadka rozwiązała się w środku Szczerze to niespecjalnie miałam czas się rozejrzeć co jest...

Skoro rozmawiacie o hortkach i trawach to mogę tu u Ciebie zapytać czy ktoś ma pomysł na połączenie little lime'ów z trawami? Co wybrać żeby wzajemnie się uzupełniały i były zbliżonej wysokości? Little limy będę miała w sobotę, jeszcze rozkminiam nad ilością i towarzystwem
malinia 21:11, 02 maj 2019

Wani napisał(a)
Effka było jechać na te Partynice : nawet ja się przypadkiem załapałam Ale się zdziwiłam jak w drodze do stajni mijałam coraz więcej ludzi z roślinami, zagadka rozwiązała się w środku Szczerze to niespecjalnie miałam czas się rozejrzeć co jest...

Skoro rozmawiacie o hortkach i trawach to mogę tu u Ciebie zapytać czy ktoś ma pomysł na połączenie little lime'ów z trawami? Co wybrać żeby wzajemnie się uzupełniały i były zbliżonej wysokości? Little limy będę miała w sobotę, jeszcze rozkminiam nad ilością i towarzystwem

Też dziś kupiłam limki i planuje pod nie dać albo Aureolki albo rozchodniki a tyłem zawsze pięknie wyglądają miskanty robiąc piękne tlo
Wani 21:43, 02 maj 2019

Malinia ale Ty chyba kupiłaś limelighty? Ja zarezerwowałam sobie little lime, są sporo niższe.
Miskanty jak najbardziej ale ja się nijak nie rozeznaje w odmianach...Czytam też o seslerii jesiennej i rozplenicach.
malinia 21:44, 02 maj 2019

Wani napisał(a)
Malinia ale Ty chyba kupiłaś limelighty? Ja zarezerwowałam sobie little lime, są sporo niższe.
Miskanty jak najbardziej ale ja się nijak nie rozeznaje w odmianach...Czytam też o seslerii jesiennej i rozplenicach.

Tak ja limelight
eVka 21:46, 02 maj 2019

Wani napisał(a)

Bardzo żałuję, że nie byłam. Mogłyśmy się umówić mini wrocławskie spotkanie.

Co do little lime i komponujących się traw, znalazłam taką inspirkę:
https://images.app.goo.gl/sQCsiBUqxsibCbRL7
Np z carexami variegatus fajnie by wyglądała, jakieś niskie rozplenice?
Nie mam ich, rosną chyba do 1 m wysokości, więc coś mniejszego trawiastego trzeba by szukać.
kaz742011 21:47, 02 maj 2019

effka napisał(a)
Haniu, nakręciłaś mnie na oczko wodne z kastry budowlanej. Poogladałam troszkę inspiracji, pokazałam eMkowi i bedziemy robić chociaż dwa na eabatach wśród roślin. Ale się cieszę

Ale fajny plan. Ja też na ciurkadło choruję, ale na razie odpuściłam. Takie jakie bym chciała trochę za drogie jest. Ale jak już wszystko obsadzę to nie będzie na co kasy wydawać i może wtedy .

Jeszcze raz dziękuję za porady w sprawie różanki. Będzie szałwia przed. Tylko jeszcze nie wiem co pomiędzy .
Wani 21:57, 02 maj 2019

Effka na tej rabacie carex Ice dance i podoba mi się, dzięki!!!
Posadziliśmy wiśnie, jutro pomierzę jakie przestrzenie mam do zagospodarowania
Aaaa, cisy też posadzone : 90 cisów...
Sima 22:00, 02 maj 2019

Sprawy mini oczka tak na szybko.

Forum z inspiracjami: http://zielonozakreceni.pl/forum/ogrody-wodne-i-bagienne/4157-mini-oczka-wodne-czyli-woda-w-malym-ogrodzie
Tablica z inspiracjami: https://pin.it/klo4obcws5oukm
Artykuł o sposobach na mini oczko: https://ogrodywodne.pl/sadzawka_bezpieczna_dla_dzieci/
Literatury jest masa.

Z moich spostrzeżeń:
1. Dużo roślin (żarłocznych jak kosaćce) - 2/3 mam zarośnięte w sezonie.
2. Jak najmniej ziemi (tylko lilie sadze do ziemi, reszta jest w kamiennym żwirku)
3. Jak najmniej ryb - a najlepiej wcale jeśli są inne owady zjadającą komary (w zeszłym roku byłam bez ryb i nie miałam komarów - były wyjadane przez inne owady )
4. Bakterie startowe i podtrzymujące. Ja jeszcze używam wyciągu z olchy czarnej i aktywnego tlenu ;’(ten to raz na 1,5 miesiąca póki rośliny nie ruszą pełną parą, a jest ciepło) - wodę mam czystą i klarowną, bezpieczną dla fauny i to bez ludzkich filtrów! Wszystko sunie na naturze że tak powiem.
5. Dobór skał czy żwiru też może wspomóc ekosystem - ja mam zwykły gnejs
6. Miejsce bardziej w cieniu - nagrzewanie wody lubią glony (ale jak chcecie lilie to musi być słońce lub maksymalnie lekki półcień)