Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na Łowieckiej 19:41, 02 wrz 2017

Do góry
Wyżej Hameln a tutaj jeszcze raz Lady

I jakiś miesiąc po posadzeniu wyglądała tak:

Przerwa na kawę... 19:39, 02 wrz 2017

Do góry
I takie tam różne
Na Łowieckiej 19:38, 02 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)
Pamiętacie, że wiosną sadziłam takie tyci tyci tyciusieńkie rozplenice Lady U? Z okna nie było ich wcale widać. Zastanawiałam się co z nich będzie i czy rzeczywiście będą takie imponujące jak obiecywano. Były tak maleńkie, że nawet nie łudziłam się, że w tym roku zakwitną. A tymczasem:

(Są 100 razy ładniejsze niż Hameln. Mają trzy razy większe kłosy - takie bardziej "mięsiste" i widoczne z daleka. Nowe kłosy są kremowe. Te starsze robią się bardziej brązowawe. Naprawde na żywo robią wrażenie. Hameln wypuszcza wyszystkie kłosy od razu w jednym czasie a Lady U stopniowo. Wciąż wychodzą z nich nowe i jest ich coraz więcej.)
Ilonka No superancka ta panienka.Czy mogła byś dla mnie zebrać nasionka?Proszę ☺Moje tyciusienkie Hameln też zakwitły.
Na Łowieckiej 19:38, 02 wrz 2017

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 19:37, 02 wrz 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Wstępna przymiarka ,zanim palenisko z kostek przełożę może być tu ? dzięki za rady

Jak na moje oko to tutaj jest idealnie. Jeśli nie używacie paleniska często to tym bardziej ! Stanowisko nienachalne i myślę, że będzie to fajny element ogrodu a nie coś ustawione na siłę.
Basen zostaw tam gdzie masz placyk goły i tak jak Toszka proponuje wsadż dużo cebulowych, będzie czad !!
Przerwa na kawę... 19:37, 02 wrz 2017

Do góry
Ciekawostka - młoda morwa pendula i jej listki. Miała też takie normalne w kształcie. Przyjrzałam się mojej - też ma takie podobnie powcinane tylko dużo słabiej.
Na Łowieckiej 19:34, 02 wrz 2017

Do góry
Przerwa na kawę... 19:33, 02 wrz 2017

Do góry
Dwa nowe prezydenckie powojniki zaprezentowane na targach

I sam twórca najpiękniejszych polskich odmian - Pan Stefan Marczyński. Jak to dobrze, że są ludzie z pasją. Wyhodowanie nowej odmiany to praca na kilkanaście lat.
Mirkowy ogród (początki) 19:29, 02 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Powiem ci że te zwykłe najbardziej mi się kojarzą z jesienią Piękne są i nie wiem czemu ale kojarzą mi się z tymi wszystkimi ogródkami preriowymi
A najlepsze jest to że wcale nie muszą być w pełni rozkwitu tylko mogą wyglądać tak jak te które ty pokazujesz a pełno pszczół na nich...U mnie na przykład na jakimś innym odmianowym nie siedzi ich za wiele

Pozdrawiam
U mnie Radziu i na odmianowych rozchodnikach bzyczki siedzą.Te zwykłe odmianowe najszybciej po dzieleniu przyrastają. Chociaż kupiłam w zeszłe Lato takie (miały być Matrona ale nie jest)miały 5 gałązek kwitnących no i wyszło po podziale 5 sadzonek jednobadylkowych.Zobacz jak ładnie przez sezon przyrosły.To jedna sadzonka.

Może ktoś rozpozna jaka to odmiana.
Na Łowieckiej 19:29, 02 wrz 2017

Do góry
Podczas gdy Hameln wygląda u mnie tak:
(Jak dla mnie przewaga Lady nad Hamelnem jest miażdżąca)
Na Łowieckiej 19:27, 02 wrz 2017

Do góry
Pamiętacie, że wiosną sadziłam takie tyci tyci tyciusieńkie rozplenice Lady U? Z okna nie było ich wcale widać. Zastanawiałam się co z nich będzie i czy rzeczywiście będą takie imponujące jak obiecywano. Były tak maleńkie, że nawet nie łudziłam się, że w tym roku zakwitną. A tymczasem:

(Są 100 razy ładniejsze niż Hameln. Mają trzy razy większe kłosy - takie bardziej "mięsiste" i widoczne z daleka. Nowe kłosy są kremowe. Te starsze robią się bardziej brązowawe. Naprawde na żywo robią wrażenie. Hameln wypuszcza wyszystkie kłosy od razu w jednym czasie a Lady U stopniowo. Wciąż wychodzą z nich nowe i jest ich coraz więcej.)
Przerwa na kawę... 19:25, 02 wrz 2017

Do góry
Jeżówka Blacberry Truflle - moja nie ma takiego jasnego czubka.

Powojnik Taiga nagrodzony srebrnym medalem.
Przerwa na kawę... 19:20, 02 wrz 2017

Do góry
Kielichowce odmianowe: największy i o najciemniejszych kwiatach Aphrodite, Hartlage Wine, biały Venus i purpurowy o zmiennym kolorze liści. Piękne kwiaty ale nie pachną tak jak kielichowiec wonny. Ale też podobno nie usychają im końcówki płatków. Niestety jak dla mnie to spore krzaczki rosną.
Na Łowieckiej 19:10, 02 wrz 2017

Do góry
Heloł!

Myślałam, że nikt tu juz nie zagląda
Codziennie mam zamiar wejść i zobaczyć co słychać na O., tylko w dzień nie mam kiedy a wieczorem zasypiam na stojąco Dziś mam chwilkę więc nic mnie już nie powstrzytmało
Przerwa na kawę... 19:07, 02 wrz 2017

Do góry
Udało mi się dziś wyrwać na chwilę bez Młodego i byłam na targach Zieleń to życie. Dziewczyny super było was zobaczyć na żywo!

Ogólnie jestem lekko zawiedziona. Coraz bardziej jest to impreza dla profesjonalistów. W tym roku było sporo Holendrów i szkółek z drzewami. Z Jolą namierzyłyśmy 2 nowości jak dla nas - piękne kielichowce odmianowe i trzmielinę płaskoogonkową w formie na pniu. Zdjęcia na szybko robiłam więc są jakie są.
Trzmielina
Tu ma być ogród :) 19:03, 02 wrz 2017

Do góry
Wczoraj odkryłam, że jakieś gąsienice dopadły mi jedną odmianę rozchodnika, nie oszczędzają ani liści ani kwiatów, na całych krzakach mnóstwo jakichś oprządów i czarnych odchodów.
Popryskałam właśnie Decisem, ciekawe czy zadziała bo deszcz wisi w powietrzu - spotkał się ktoś z czymś takim?

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:58, 02 wrz 2017

Do góry
fantasia.Pomimo mrozow opsypana pakami.

Schloss Wackerbarth- kwiat w cieniu i kwiat w sloncu

Limelight

annabelle

Sundae fraise
Przerwa na kawę... 18:54, 02 wrz 2017

Do góry
Brosiu - no takie wielkie kwiaty bym chciała mieć. Chyba wiem co zrobiłam z nią nie tak. Na targach widziałam Limelighty o wielkości 4 razy większej niż normalne jak dla mnie. Co się okazało. Na krzaczku były zostawione dosłownie 2-3 łodygi a cała reszta wycięta. Wyglądała tak. Jola ma lepsze zdjęcie bo w porównaniu z moją ręką. 3 razy większa.
Mirkowy ogród (początki) 18:49, 02 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu ostatnio u wielu osób jest ruch w rozchodnikach .Wracają do łask Ja sama mam sporo odmian.
Ostatnio 5 odmnian kupiłam ale maluszki muszą urosnąć.
Te zwykłe też są piękne i szybko przyrastają

Powiem ci że te zwykłe najbardziej mi się kojarzą z jesienią Piękne są i nie wiem czemu ale kojarzą mi się z tymi wszystkimi ogródkami preriowymi
A najlepsze jest to że wcale nie muszą być w pełni rozkwitu tylko mogą wyglądać tak jak te które ty pokazujesz a pełno pszczół na nich...U mnie na przykład na jakimś innym odmianowym nie siedzi ich za wiele

Pozdrawiam
Ptasi gaj 18:44, 02 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Trzmielina oskrzydlona zmienia barwy

Oj to w pełni jesieni da pokaz Czy ona rośnie bardzo duża? Ile lat ma ten twój krzaczek?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies