Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 22:33, 25 paź 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko masz powody do zadowolenia może to już pisałem, ale te listewki na płocie to na pewno kiedyś zgapię w jednym miejscu.

Łuki, zgapiaj. Tak sobie myślę, że u mnie one też powstały pod wpływem jakiś inspiracji Ale już potem wszystkie drewniane konstrukcje w ogrodzie w świadomy sposób robiliśmy w podobny sposób

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:29, 25 paź 2017

Do góry
o znalazłam w końcu...Violcia zaśmieciłam ci wywal jak popatrzysz

Ogródek Iwony II 22:28, 25 paź 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
gratuluję zadowolenia))
ja jeszcze zmieniam ale to kosmetyka bylinowo rózana....ściaśniam bo za duzy przeciąg ...a na wiosne dosadze molinii i hakone i obym juz nic nie wymysliła i zostala tylko z sama pielęgnacją ))

ten tydzień był ciepły bardzo udany i powiem ci że tez chodziłam po ogrodzie i byłam zadowolona z siebie ze wreszcie ten ogród wyglada i jest w moim stylu-niestylu))

Molinia warta grzechu, też ją bardzo lubię.

Masz na myśli Variegata Justynko? Którą hacone będziesz sadzić?
Dobrze, ze miałaś pogodę. U mnie kiepsko z tym. Towar deficytowy ostatnio
Ranczo Edy 22:18, 25 paź 2017

Do góry
Hanusia jeszcze mam kropelki ...koronki już się popsuły bo ciągle leje...

Ogród w budowie - nieustającej 22:17, 25 paź 2017

Do góry
W ogrodzie Naomi, czyli znajomej naszej angielskiej znajomej, mieliśmy przyjemność zasiąść o 17 do stołu w ogrodzie na five o'clock'u. Prawdziwym, domowym, z własnoręcznie robionymi różnymi konfiturami, pieczonymi ciepłymi scons'ami z rodzynkami, super gęstą i tłustą śmietaną i masłem.
Tak to wyglądało, chociaż właściwie sfotografowałam resztki, ale wcześniej nie wpadłam na to, że mogę zrobić te zdjęcia:

Przekrawa się bułeczkę na pół, smaruje masłem, konfiturą, na to nakłada śmietanę i zjada ze smakiem, popijając mocną herbatą. Okropnie tuczące.

A na deser kawałek ogródka Naomi, wszędzie tam o tej porze roku były te wspaniałe, wielkie bordowe hortensje.

Ogródek Iwony II 22:16, 25 paź 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Od kilku dni chodzą za mną Danici..tylko że, mam tam już 5 tuffetów i albo opcja z dosadzeniem ich częściowym albo niski żywopłocik z bukszpanu. Teraz poszły tam cebulowe i na ten moment nic nie ruszę aż do wiosny a baaaardzo ręce świerzbią )

Co to są tuffety? Czytam o tym na wątkach, ale jakoś niemiałąm czasu im się przyjrzeć...
Ten rok nie był dla bukszpanów. Deszcze, problem z cięciem, choroby grzybowe w ogrodach... Danici są bezpieczniejsze...
fotka z września - nawet, jak coś na nich leży, grzyba nie łapią...
Każdy rok inny...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:15, 25 paź 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Teraz jest najlepszy czas na przesadzenie.
Byle dobroci dać do sporo szerszego i głębszego dołka (kompost, obornik dobrze przekompostowany, dolomit, mączka bazaltowa)
Nie, cis nie ma palowego korzenia. Ma dość duży, zwarty system korzeniowy. Dość głeboki.
Warto wykopać jak najszerzej i jak najgłębiej - czyli ratować maksimum korzeni i jak najszybciej sadzić w nowe miejsce.
Ważne by dokładnie upchnąć ziemię pod system korzeniowy tak by nie utworzyła się poduszka powietrzna i by korzenie nie wisiały w powietrzu.

Toszka dzięki Muszę to jeszcze przemyśleć... a i pogoda lepsza by się przydała i ręce do pomocy

Kwitnące pierwiosnki zostawiam - teraz się wzięły za kwitnienie

Tu ma być ogród :) 22:14, 25 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To już było 2 lata temu, ale to nie ja sadziłam tylko moi rodzice i to dosłownie tuż przed 1 listopada im je zawoziliśmy, pamiętam, że posadzili je już po Wszystkich Świętych, były kopane z gruntu.
Nie ma się co bać teraz najlepszy moment na sadzenie drzew.

A w maju tego roku tak się ten szpalerek prezentował.

Super wygląda mam pytanko bo nie mogę dojrzeć z czego są skarpetki tych śliw? bukszpan? Posadziłam swoje i myślę z czym ruszyć na wiosnę
Ranczo Edy 22:14, 25 paź 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Edytko, czytam u Kasi o padnięciu klona. Czy był to palmowy klon? Zawsze mi się podobały, ale bałam się ryzykować. U Bożenki w Rododendronowym aż 2 wypadły tej wiosny.

Niestety, nie wszystkie rośliny musimy mieć u siebie. Jakoś aksamitki nie wypadają.

Miłego tygodnia.

Hanuś tak już machnęłam ręką najpierw wiosną już nie odbił ten mój bordowy a dopiero we wrześniu zaczęło się z palmowym taki fajny był i liście zaczął gubić i schnąć podcięłam go i czekam do wiosny nie ruszam zobaczymy ...jedną gałązkę wcisnęłam do ziemi i puściła listek czy da radę ? kto to wieeee...
a tak masz rację nie wszystkie trzeba mieć i umieć przy nich chodzić jak trza haaa ale może wszystko nie odpowiadać gleba strona wilgoć i nie przeskoczymy prawda? buziolki Hannunuś

teraz by był pomarańczowy....ale co tam
Ogród w remoncie 22:12, 25 paź 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Asia, pojechały do Ciebie (nareszcie) sadzoneczki

Odbierz priv

Odpisałam . Buziaki wielkie
Ogródek Iwony II 22:08, 25 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Iwonko jestem na str 830 chcesz zmienic rabate, rzeczywiscie bukszpany juz tam nie padowaly. Rozplenice to trawy szybko rosnace u mnie po 4 latach to olbrzymy. Po lewej stronie foty masz rozplenice to pewnie mlode, ze takie małe.

Wrzuc kolor z szalwi i trawy imperaty tylko wyzszej bedzie bardzo ladnie. Klosowiec jest bardxo ladny ma piekne kwiatostany.

Elu, wiosną dostałąm rozplenice od Ewy - to piórkówka. Nie pamiętam, by u niej była potworem.
Mam Moundry sianą z nasionek, w drugim roku jest sporo większa. Więc chyba zależy to od odmiany...
Szałwię mam obok na rabacie przy różach. Tutaj floksy i pysznogłówkę od Łukasza...
Co do bukszpanów, kiedyś analizowałam pewną inspirację Danusi i chciałam bukszpan posadzić w podobny sposób...
Tak to miało wyglądać w całości

Teraz zamiast bukszpanu na wprost rozchodniki i sesleria są po całości...

Na efekt czekam w przyszłym roku ...
Imperaty tutaj nie chcę... Mam pod Nigrami razem z zawilcami na innej rabacie...
Ogród w budowie - nieustającej 22:03, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ja też jeszcze wróciłam i delektuję się słowem i obrazem.

Edit: i wiesz, że lubię te bure long bordery stepowe.

To chyba nie będziesz szczęśliwa, że krytykuję Pieta O..

Pole z rabarbarem i dzwonami już tylko dla ozdoby.

I very popularne makówki, ozdoby czyli biżuteria ogrodowa, to mógłby być całkiem oddzielny temat.

Ogród w remoncie 22:00, 25 paź 2017

Do góry
Asia, pojechały do Ciebie (nareszcie) sadzoneczki

Odbierz priv
Ogród w budowie - nieustającej 21:58, 25 paź 2017

Do góry
Dla kontrastu inny long border z Harlow Carr

,

A tu ogródek przy drodze, u zwykłych ludzi, przy małym starym domku.

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 21:57, 25 paź 2017

Do góry
sosna wydmowa Anna Aurea wyselekcjonowana w Polsce rośnie niezbyt szybko wiosenne przyrosty jasnożółte ale jak widać ciekawy kolor przez cały sezon
Ogródek Iwony II 21:51, 25 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W innym miejscu przed hortensjami mam też rozchodniki. I na wiosnę też mi brakowało. Było pusto. Hortensje przycięte, rozchodniki dopiero wypuszczały kapustki...
Dosadziłam tam więc kulki danica. I do tego ID.

Co do tej mojej rabaty, nad którą się zastanawiałam, przed rozchodniki posadziłam ostatecznie seslerię heufleriana.

Tak to będzie wyglądać wiosną.

Od kilku dni chodzą za mną Danici..tylko że, mam tam już 5 tuffetów i albo opcja z dosadzeniem ich częściowym albo niski żywopłocik z bukszpanu. Teraz poszły tam cebulowe i na ten moment nic nie ruszę aż do wiosny a baaaardzo ręce świerzbią )

Ogród w budowie - nieustającej 21:50, 25 paź 2017

Do góry
Wszystko pięknie, ale zdarzyła się i porażka.
Ci co mnie znają, wiedzą że nie wielbię Pieta Oudolfa i jego projektów. Widziałam kilka zaprojektowanych przez niego ogrodów - wszystkie są takie same, płaskie i nudne, a czas w którym są piękne jest ograniczony. Teraz byłam w Scampston i tak prezentowały się rabaty pod szklarnią. Tzn. nie prezentowały się, bo z bylin zostały suche, przekwitłe badyle. Suszy w tym roku w Anglii na pewno nie było. W żadnym innym ogrodzie czegoś podobnego nie widziałam, mimo ostatnich dni września. Jest buro i ponuro, nie ratuje tego parę kęp rozchodników czy szałwii. Klimat listopadowy na początku jesieni.

Część z łanem traw i znanymi fotelami:

I bure long bordery.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:48, 25 paź 2017

Do góry
c.d.

Ogródek Iwony II 21:44, 25 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ogród w jesiennych barwach wygląda cudnie Ja też mam nadzieję, że za jakiś czas będę z zadowoleniem chodzić po ogrodzie, na razie jeszcze daleka droga A Tobie Iwonko wyszło to super pozdrawiam

Moni, dziękuję. Każdemu się uda, bo jesteśmy zdeterminowane i nam mocno zależy. Więc musi być dobrze...

Nie ma co obecnie podziwiać niestety... Pada, leje, pada... Cały dzień, całą noc i znowu...
Wracam z pracy i przez okno patrzę na ogród.
Cebulki czekają, nie ma ich wiele, ale czosnki chcę wsadzić pomiędzy hortensje i nie mam zamiaru w mokrym sadzić, w deszczu...
Czy jeszcze będą dni, kiedy nie będzie padać i nie zmrozi ziemi?
Ogródek Iwony II 21:37, 25 paź 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Bo to takie fajne uczucie jak nad czymś siedzisz i włosy z głowy wyrywasz a potem staniesz, rozejrzysz się i łza w oku się zakręci bo stwierdzisz że warto było tyle się namęczyć i nocy zawalić...
Też tak obecnie mam.

Jak pomyślę o tych nieprzespanych nocach, to dziś sama się sobie dziwię. Ale to tak z perspektywy czasu. Jednego mi tylko szkoda. Że nie mam miejsca na rabatę brzozową. No ale zakątek owocowo-warzywny ma obecnie priorytety. Rosną tam 3 grusze i dwie śliwy i maliny i są skrzynie warzywne i M broni tego, jak lew... Na brzozy nie ma miejsca...
Nie można mieć wszystkiego w małym ogrodzie...
Ostatni obrazek z hostami... Pożółkły, i mimo, że nie było mrozów, ścięło je. Musiałam już usunąć część liści...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies